Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

drako staviti ti slobodno mol dynamic prima 5W40 cena odlična i čeka te izneneđenje uz kanticu od 4l zalepljena još jedna od 1l po ceni od 4 l(barem bilo pre par dana)....ima i mb 229.51!uz VW 502.00 i acea c3...i
    mislim da će se i Steva složiti....

Comment

• passatCL
      CBC Veteran
      • 03.11.2007
      • 120
      • Nish

Ford iz potpisa: do sada korisceno Ford Formula F 5w-30, sto je preporuceno ulje, ali sam citajuci naisao da je to "minimalno dovoljno" ulje i da moze da se zameni boljim.

Rezim voznje 90% grad, kratke relacije, umerena voznja, motor presao barem 150KKm, planiram ugradnju TNG-a.

Bio sam zadovoljan sa prethodnim kolima (passat b3 1.9 i Valvoline MaxLife). Vidim da postoji MaxLife FE 5w-30 koji odgovara Fordu, ali ne mogu u Nisu da ga nadjem.

Neka preporuka za "zvucniju" marku, mada i ne mora izvikana marka (ne znam kakva je ponuda ulja koja se mogu kupiti na pumpama za moj Ford?) koja moze da se nadje u Nisu u "originalu"?

Unapred hvala.
      Ford Mondeo MK3 2001 2.0 107KW Petrol

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

formula f je solidno ulje,ispunjava WSS-M2C913-C, WSS-M2C913-B, WSS-M2C913-A

za max life raspitaj se http://www.prista-oil.rs/ ili http://www.valvoline.rs/kontakt.php

Comment

• passatCL
          CBC Veteran
          • 03.11.2007
          • 120
          • Nish

Pa u Nisu moze da se kupi u ford prodavnici za 2500din, ova kantica od 5l, sto je stvarno extra cena.
          Sumnjivo mi je, sto je to kao 2l kvalietnog ulja, mada, ukoliko je ovo sasvim ok, onda da se ne cimam sa novom markom.

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

ford kao i GM ulja čini mi se da nisu preterano skupa....
            cena je približna kao u inostranstvu,malo i jeftninija tako da nemaš brige....
            npr.
            Last edited by kristina990; 14.07.2011, 12:14.

Comment

• passatCL
              CBC Veteran
              • 03.11.2007
              • 120
              • Nish

Znam da je jeftinije, zato me i zanima njegov kvalitet.
              Ne volim da cesto menjam auto, i hocu da stavim kvalitetno ulje u njega kako bi mi sto duze trajao.

E sad, da ne bude "placebo" efekat, pa da dam 900-1000din, za litar ulja koje je istog kvaliteta kao ovo, samo ima zvucnije ime...

Koliko je preporuceni period zamene za ovo ulje?

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

1 godina ili 20000 km,mada ja ne bi išao do punih 20k km,recimo nekih 15000 km....

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by drako View Post
                  Video sam i to Specific ulje, ali čini mi se da ne vredi te razlike-
                  Videću šta mi ova od ova dva bude lakše za nabavku, to ću i uzeti.
                  Za Castrol su cene toliko različite da je to strašno i uopšte ne želim da se igram sa takvim stvarima.
                  Takođe u ovlašćeni Škoda servis više nemam poverenja, i sve mi više liči da su mi sipali nekakvo đubre od ulja, ili imam neki daleko ozbiljniji a skriveni problem sa autom.
                  Najčudnije je to što su tri majstora pogledala auto i rekli da je odličan. Zadnji od njih se u gradu u kome živim tretira kao hodajuća legenda i majstor kod koga se ide kada niko nema rešenja za vas.
                  Ma nema šta da se priča ... motor je O.K.
                  Ako legenda od majstora potvrđuje (u svakom gradu ima puno majstora ali svega par njih su stvarno znalci i legende) onda razlog manje za brigu. Zvanični servis jeste nešto što prvo treba imati u vidu ali ako niste zadovoljni ... pa menjajte. Uostalom ima i više zvaničnih servisa (i u drugim gradovima) a i servisa opremljenih i sa dobrim majstorima a tu su i majstori legende.
                  Oko ulja (kao i auta) naravno da treba biti praktičan. Uzmite ono koje vam je najlakše za kupovinu. I Kroon i Motul su odlična ulja i originalna te nema greške koje god da uzmete.

P.S.
                  Mol dynamic prima je dobro ulje i tu se slažem. U principu je dobro za vaš motor ali imam posebne razloge da vam preporučim baš ulja po VW 504.00/507.00 standardu.
                  Nije nešto što bi trebalo da 100% reši problem ali je očigledno da neke serije VW motora imaju manjih problema sa ventilacijom kućišta motora. Sa druge strane VW je prilično naglo "PRESEKAO" sa VW 504/507 u smislu da menja sve aktuelne pretnodne ... dva i dva su obično četiri!
                  Last edited by expendable; 14.07.2011, 17:51.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Voleo, ne voleo Ford ulja, ne mogu da ne priznam da su zadovoljavajućeg kvaliteta (uostalom sigurno ih pravi neka poznata kompanija). Osim toga Ford standardi su relativno kruti i ne daju puno prostora za razmahivanje.
                    Ništa loše se neće desiti da nastavite sa Ford PS uljima, jedino što može i bolje.
                    Zavisno od toga koliko novca želite da odvojite možete ići sledećim redosledom:
                    1) Nastaviti sa Ford uljem
                    2) Koristiti Texaco Havoline Energy 5W-30
                    3) Valvoline Max life 5W30 FE
                    4) Motul Ford Specific 913C
                    5) Motul Eco-nergy 5W30 (ipak favorit!)
                    6) Mobil 1 Fuel Economy 0W30
                    7) Motul X-Max 0W40 (znam da nije 913 a, b ili c; nema čak ni HTHS pogodan, ali obzirom na kilometražu, može biti izvanredan izbor). Ispunjava API SM/CF - ILSAC GF-4 i ima FORD M2C WSS 937 A approval (i default je zapravo za Ford Focus 2.5 duratec). Posle 100 hiljada milja pravo ulje! (a može i pre).
                    Da nađem sponzora sipao bih i u moju kantu (od zastave) a kamoli u Ford.

Vidite šta možete da nađete te koliko ste spremni da platite (how high can you get?).
                    sviđa mi se vaš stav da je 2500din. za 5 lit. ulja premalo za vaš automobil!!
                    Pored tolike registracije i cene goriva te osiguranja, štedeti na ulju, prava je greota!
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• drako
                      CBC Član
                      • 18.05.2011
                      • 67
                      • Kragujevac

Dakle, kako god da se završi ova odiseja kroz oštra grebenja uljnog mora, ja već sada mogu da kažem da mi je čast i zadovoljstvo što sam naučio (skromno, ali ipak naučio) neke stvari od takvog znalca i posvećenika poput Vas.
                      Iznad svega, vaša spremnost da pomognete je nešto na šta zaista ostajem bez reči.
                      Kako god, ostaje mi da Vam pre svega zahvalim što mi vraćata veru da u ovoj nesretnoj zemlji još uvek postoje ljudi spremni da nesebično pomognu drugima, trošeći svoje dragoceno vreme..

Comment

• gorans
                        CBC Senator XXL
                        • 09.03.2010
                        • 1525
                        • Beograd

Prijatelj juce kupio Pezo 406 2.0HDI od 110ks i danas dosao kod mene na kanal da mu uradimo mali servis i vadi ulje iz gepeka,Total 5w40 9000.Kaze rekao mu covek u radnji da je to ulje za njega a ja sam cuo da u njega ide 10w40 pa me sad zanima ko je u pravu.Inace,auto je presao 296hkm

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

....mislim da sam negde pročitao da u originalnom uputstvu za upoterbu vw 1.4 motora dopušteni obrtaji 3/4 od maximalnih kod upotrebe 5w30 ulja,verujem da važi i za 1.6,zato sam i predložio 5w40(mol primu zbog extra povoljne cene) da slobodno može da izduva motor kad mu se pruži prilika(italian tuneup)
                          ....za zamenu čepa ne bi bacao pare,može se to očistiti finom mesinganom četkom koja košta 100 din...
                          i lako je reći,ako možeš,malo više vozi taj auto na otvorenom i neće biti problema,način korištenja ovde vidim kao osnovni problem....

Comment

• drako
                            CBC Član
                            • 18.05.2011
                            • 67
                            • Kragujevac

Definitivno postoji problem sa 1.4 i 1.6 vw benzinskim motorima, jer sam dosta tragao po ostalim forumima, pa i mene interesuje kako će motor reagovati na 504/507 ulja, jer vidim da mnogi proizvođači? rade ulje baš za vw grupu, a kada pošaljete upit za izbor ulja bude tu i 5w40 ali se kao optimalan izbor uvek navodi 504/507. Svestan sam da je tu mnogo marketinga i cene, ali mi se čini da stoji još nešto u pozadini. Sa nama se može kako hoće, ali nisam baš siguran da u evropi potrošači blagonaklono gledaju na ovakve propuste u proizvodnji.
                            Eto, sinoć kod komšije u nekom neobaveznom razgovoru saznam da je njegovom prijatelju nakon izmene ulja i to u ovlašćenom servisu, ista ovakva škoda i istog godišta počela da troši 1l na 1000 km, a da je pre toga potrošnja možda bila 0.5 na 10.000 km. U servisu sležu ramenima i nemaju odgovor.

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

malo je dobrih motora koje je napravio vw,1.6 dizel,1.8 benzinac,mislim da čak kinezi imaju pouzdanije motore od vw
                              jedino što im skidam kapu je savršena ergonomija i jednostavan i robustan dizajn,motori su im slaba tačka....
                              što se tiče ulja gledaj da bude original,po meni su najpouzdaniji
                              http://www.mol.hu/en/business_centre...onglife_5w-30/ i
                              Heizöl kaufen bei EnergieDirect - profitieren Sie von günstigen Preisen, hochwertigem Heizöl und einer schnellen Heizöllieferung.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by gorans View Post
                                Prijatelj juce kupio Pezo 406 2.0HDI od 110ks i danas dosao kod mene na kanal da mu uradimo mali servis i vadi ulje iz gepeka,Total 5w40 9000.Kaze rekao mu covek u radnji da je to ulje za njega a ja sam cuo da u njega ide 10w40 pa me sad zanima ko je u pravu.Inace,auto je presao 296hkm
                                Total quartz 9000 5W40 mi se čini najpogodnijim za pomenuti automobil.
                                I prodavac je u pravu da u njega ide i 0W-40, možda čovek čita blog :-)
                                I naravno može i 10W-40 naročito posle 300k km (200k milja).
                                O ovome je već bilo reči pa ne bih dužio. Ipak prednost bih dao 5W40 ulju. Čak i ako motor malo troši ulja. Ako ne onda još bolje. Inače i onako 10W-40 ne bi mnogo smanjilo potrošnju (ako uopšte). Za tako nešto bi trebalo preći na 10W/15W-50.

Comment

Working...
                                X