Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Vredelo je probati (kao što sam i rekao).
    Eto, kod vas se pokazao dobrim. Ne znači da su katastrofa već da nisu visokog kvaliteta, mada možda zavisi i od tipa i serije.
    Ostaje da mi ne ulivaju poverenje a eto mogu i da prođu. Bar nisu skupi te nije velika šteta ako morate da ga promenite a vi verovatno nemate razloga za to. Pokazalo se (još jednom) da zavisi i od tipa vozila a i jedno opšte pravilo:
    jeftinije brendove manje kopiraju. Te kao i u slučaju FRAD-a, bolje original Unico nego kopija FRAM-a ili Bosch-a.
    Bar nema toalet papir u sebi što se zaista događalo (celuloza, pa i dobar T.P. je od celuloze ).
    Dakle kao i kod ulja: prvo originalnost, drugo zemlja porekla pa tek onda marka (mada nije strogo pravilo ova zadnja dva jer je Mobil iz Turske sasvim solidan i uporediv sa Belgijskim uz eventualne razlike u nijansama).
    Važno da ste problem rešili. Kašnjenje od par sekundi ne izgleda strašno ali se vremenom akumulira povećano habanje. Zašto činiti uslove hladnog starta gorim nego što zapravo jesu (a nisu dobri po motor i ovako).
    Za par stotina dindži ste rešili problem. Ragazzoni je car. Kad nešto zna to je tako. Kad ne zna i ne daje savete ali to je retko (u njegovoj struci, malo ga kod ulja i goriva dopunim. Filteri su zaista više njegov fah).
    Pozdrav!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
      CBC Senator XXL
      • 24.02.2009
      • 774
      • Obrenovac i okolina
      • Opel Omega 2.0i-16v

Ma dopuni koliko god hoćeš, to mi je čast i zadovoljstvo!!
      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• jeronimo
        CBC Senator XXL
        • 27.10.2005
        • 390
        • beograd
        • ваз 21214-20

ja sam recimo knecht-om imao isti problem kao i vaz 21214 (kupljen kod ovl. prodavca u bgd) dok za mann govorim iz iskustva od bar 15-ak godina sa nivama i terenskim vozilima. od ukupne vozacke kilometraze imam bar 30 % "po sumama i gorama" cak i mann sa deklaracijom "made in china" - kupljen kod ovl. uvoznika za srbiju u bgd(a sklopljen u mann-ovom pogonu tamo pod njihovom kontrolom). je drzao pritisak u svim uslovima inace cena je negde oko 6 eura....
        i da dodam nemam nikakve akcije kod mann-a kao ni kod motul-a , a sve tecnosti u autu su motul i svi filteri mann i na 130 000 fabricko stanje motora i transmisije...
        p.s. 5w 40 ide u nivu samo ako auto spremate za -25 i jace(kod nas otprilike pesterska visoravan) razlog uljna pumpa starije konstrukcije i ne vole previse retka ulja na visokim temperaturama...10w40 je prava mera
        prva, druga,kuplung,treća- ruski ti je menjač sila...

Comment

• VAZ 21214
          CBC Član
          • 25.06.2010
          • 50
          • Crna Gora
          • Lada Niva

pa kad bih postupao prema knjizici sto sam je dobio uz auto(tu je navedena upotreba gradacije u zavisnosti od temperature) ..onda bi ja trebao sipat 15w40 ili 20w50 jer kod mene temperatura rijetko pada ispod nule...ja sam se razmisljao da uspem mineralno ulje ali mi je muka mijenjati ulje svakih 5000km a i polusintetika bolje cuva makinu...ili mozda da ljeti pređem na 15w40 sobzirom da tada temperatura dolazi i do +40 ...a sto se tice sintetike (5w40)prema knjizici nju ne treba da koriste ni oni u rusiji (mislim u nivinim motorima )
          Lada Niva 1.7i

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Leti bi mogao da sipas 15w50,ima Motul-ova polusintetika u toj gradaciji,na tropskim temperaturama ce bolje da stiti makinu...zimi 10w40 i to bi bilo to...

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

...15w50 u cg može kao celogodišnje...

Comment

• jeronimo
                CBC Senator XXL
                • 27.10.2005
                • 390
                • beograd
                • ваз 21214-20

meni je sa njim(motul 6100) znala da zazveci na hladnim tempraturama preko -10 cini mi se da ima previse uske rupice na hidropodizacima pa ga hladnog slabo proteruje. vec sam rekao sve do euro 5 koji ce se pojaviti na sajmu ove godine prava mera je 10w-40 za nase uslove ,sve preko je overkill..(proizvodjac moguc po zelji i mogucnostima)...

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Preko - 10,ide 5w40,moze i 10w40,ali neko redje recimo valvoline dura blend...motul 15w50 je za preko +30...s obzirom da se u Montenegru temperature ne spustaju ispod nule moze kao sto je Kristina rekao kao celogodisnje,ili ako prelazi malo vise leti 15w50,a zimi 10w40...

Comment

• jomini
                    CBC Senator XXL
                    • 11.03.2007
                    • 490
                    • Novi Sad

Originally posted by legenda
                    Leti bi mogao da sipas 15w50,ima Motul-ova polusintetika u toj gradaciji,na tropskim temperaturama ce bolje da stiti makinu...zimi 10w40 i to bi bilo to...
                    Ja teram sintetiku Motulovu 15w-50 preko cele godine.
                    San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Ako nemas problema zimi sa lupkanjem i zveckanjem u motoru,teraj

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Ala se baš naplašiste od 5W-40 viskozne gradacije. U Rusiji bi baš trebalo da je koriste (ili možda čak i 5W-30) je 10W-40 već na -15 ne čuva motor kako treba (pri startu) a na -20 joj je granica upotrebljivosti.
                        5W-40 neće (nasuprot uvreženom mitu) biti tanje ulje od 10W-40 na visokim temp., nego upravo iste viskoznosti na 100cel. pa čak i na 150cel. u uslovima velikih smicajnih napona HTHS.
                        Osim toga manje isparava a i sintetika je pa bolje čuva motor na većim temperaturama. Mineralna su kritična već na 10W-40 na velikim spoljnim temperaturama dok to za sintetike ne važi. Ipak gledajući ceolokupno motor ovo je gradacija za -30 do +35cel. te eventualno u špic leta ne odradi vrhunski svoj posao. Mođutim to stoji i za default 10W-40.
                        Prava mera za leto su 15W-40, 15W-50 kao i za umerene zime a za celugodišnje ulje pri oba ekstrema: 10W-50 ili 10W-60 (pa udri od -25 do +50 cel. spoljne temperature). Ovo sigurno ne može ni jedno drugo. Ukoliko se prelazi 12, 15 ili 18k km godišnje idealno bi bilo leti 15W-40 a zimi 5W-40 (oktobar-april) pa odatle i SAMO IDEALAN KOMPROMIS 10W-40.
                        Ukoliko su zime blage i retko ispod -5 a tek u nekim jutrima -10, onda je ubedljivo najbolje korisiti neko kvalitetno mineralno 15W-40. Počevši od Motul 4000, Liqui Moly Touring High tech, otal Quartz 5000, pa do teretnih API CI-4 (sa SL) SHPD kod kojih treba biti malkice oprezan ukoliko se koristi TNG no API SL u kombinaciji sa ACEA A3 je više nego dovoljno kao i sadržaj sulfatnog pepela do 1,2% ili čak 1,3% što mnoga moderana SHPD ispunjavaju. I menjajte na 10k km bez ikakvih problema. Bolje će vam sačuvati motor od bilo koje popularne PS 10W-40.
                        Kad smo već na tom tlu, idealno bi bilo koristiti UHPD ulja za teretni program (teško kupiti malu količinu) sa 1,0% sul.pepela ili još prostije Fuchs Titan GAS 10W-40 PS (a skoro sintetičko).
                        15W-50 u područjuma sa mrazom do -10 (makar i zakuckali ventili ponekad) je idealno celugodišnje ulje.
                        Uz dolivanje 10W-40 istog (na primer Motul 6100 ili 4100) zimi. Isto tako dobra kombinacija (za sve oblasti) je 5W-40 ili 10W-40 koje se leti doliva sa 15W-50.
                        Ako se koristi samo "letnje" ulje sa intervalom promene do 5000km najbolje bi bilo (za velike letnje vrućine) da se koristi čak 20W-50 mineralno ulje.
                        Dakle kombinacija koliko hoćeš. Veoma je rigidno tvrditi da je 10W-40 (uz eventualno 15W-40 i 15W-50) jedino što se može koristiti, makar se ostalo ne spominjalo u uputsvu a iskustvo bilo na osnovu jednog ili dva vozila.
                        10W-40 će se najbolje pokazati kod velikog broja vozila i umerenih uslova vođnje i najbolji je kompromis.
                        Sasvim je legalno koristiti i: 10W-50 (najskuplje i najbolje), 15W-40 i 15W-50. Malo izvan specifikacija ali sigurno superiorna su 5W-40 (za novije motore) i 10W-60 za one malo starije sa pokrivanjem -25(30) do +35(40) i -25 do +50 respektivno.
                        Dakle kakva god bila pumpa 5W-40 (ali zaista kvalitetno i full sintetičko) može sigurno da se koristi u Ladni Nivi. Na 40cel. u hladu bi moglo da bude malo tanko ali isto kao i 10W-40.
                        Nema druge ili 10W-50 cele godine ili 5W-40 zimi (jesen i proleće) a 15W-50 leti (i manji deo jeseni i proleća).
                        Dakle to mu je to, svako će izabrati ono što mu najviše odgovara. Dosta zavisi i od uslova i načina vožnje. A sasvim sigurno ko je već nečim zadovoljan to ne treba da menja.
                        Ipak je previše rigidno trvditi da je 10W-40 "jedina i apsolutna istina" o kojoj se ne raspravlja - DOGMA.
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• jeronimo
                          CBC Senator XXL
                          • 27.10.2005
                          • 390
                          • beograd
                          • ваз 21214-20

10W-40 će se najbolje pokazati kod velikog broja vozila i umerenih uslova vođnje i najbolji je kompromis.
                          na ovo sam mislio a ne da je najbolje i jedino... sa tim da se ono vozi u prilicno extremnim uslovima(daleko od umerenih)

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

O.K.
                            Nisam ni mislio da si drugačije mislio ali bi neko drugi možda mislio da si mislio
                            Malo sam samo proširio tezu (stav, misao). Nema ljutiš (ako sam i preterao).
                            Slažem se sa tobom. A i ti samnom koliko vidim (mada nosim naočare)

Comment

• jeronimo
                              CBC Senator XXL
                              • 27.10.2005
                              • 390
                              • beograd
                              • ваз 21214-20

naravno, no sikiriki... komunikacijom do bolje informisanosti populacije....

Comment

• VAZ 21214
                                CBC Član
                                • 25.06.2010
                                • 50
                                • Crna Gora
                                • Lada Niva

slazem se sa jeronimom ali samo ako je u pitanju Lada injektorka ona je za polusintetiku(ona nema bas neku preporucenu marku pa valja malo prokomentarisati)..ali polusintetiku uglavno koriste
                                auta iz devdedesetih i mozda pocetka 21 vijeka...ocu reci ona nema buducnost bas kao i mineralna jer auta novijeg datuma(od 2000 pa na ovamo)uglavnom tj sada iskljucivo koriste potpuno sinteticka ulja... besmisleno je govoriti o uljima generalno jer svaki motor ima propisanu gradaciju a cesto i marku ulja (bmw-Castrol,opel-GM ulja,reno-elf,peugeot,citroen-total,fiat,lancia,alfa-selenia,ferrari-shell...) tako da se najbolje toga pridrzavati...
                                Lada Niva 1.7i

Comment

Working...
                                X