Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

,,,pogotovo što je HPX polusintetika.valjda sam ovo gore dobro napisao -27 C tačka stinjavanja ili tečljivosti ili(P.TO DI SCORREMENTO)?
    viskoznost na 100C 20,1,TBN 9,HTHS je verovatno iznad 4...?

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Ma ne sumnjam da je do ulja i da si proverio pritisak,ali za svaki slucaj ako ti je promaklo ...Hpx mene licno podseca po boji na litijumsku mast,a i sto se gustine tice deluje mi pregusto...kao beton ...sipali smo u nekog produvalog fiat una,povratio je kompresiju...nesto mi se ne svidja,ipak je uradjena generalka...ti opet vidi sta ce Steva da kaze

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Legenda je prilično u pravu.
        Iako je HPX kvalitetnije osnove (PS) i veće viskoznosti, pomalo je "pregusto". Za leto i forsiranje će se verovatno i bolje pokazati od 15W-50 ali i pored odličnog podatka o tački stinjavanja (tečenja), koji možda i nije greška, zimi sigurno neće biti toliko dobro. Seti se da 20W označava da na -15cel. mora da ima ispod 9500mPas koliko verovatno i ima (9000 npr.).
        Jednostavno nije upotrebljivo ispod -10cel. Da dolivaš manje viskozno ... ovo je zaista specifično ulje, dobro za specijalne primene (produvali motori te temp. preko 40 uz forsiranu vožnju, ...). Ono što si naveo ne uklapa se ni u jedno od toga.
        Izgleda da je tačno da obućar ide bos (mnogima si dao lepe preporuke ali sebi ne možeš tako lako).
        Čak pre Selenia VS 15W-50 bi trebao da probaš neko SHPD ulje u 15W-40 varijanti (više njih mi pada na pamet ali ne znam kako iz kupiti manje od 20 lit. ili ako i može da to ne bude skuplje od prethodnog). Ova ulja karakteriše HTHS koji je nešto viši nego za automobilska ulja (4,5 pa do svih 4,8).
        Takođe im je i tačka stinjavanja -30 u proseku ili čak i više. Puna su aditiva a često su HC ili "polu HC" što nije lako naći kod automobilskih 15W-40. TBN im je po pravilu veći od 10 (ili tu negde).
        20W-50 u vreme "letnjih guma" je O.K. ali ...
        Razmisli još jednom. Konkretno ulje ćeš naći i bolje od mene.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

...ima vremena,smislićemo već nešto da bude i jare i pare

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Da sigurno će se već naći ...
            Dobro a da ne košta previše?
            Evo nekoliko polaznih ideja:
            Addinol SUPER STAR MX 1547, SAE 15W-40 ili SUPER STAR MX 1557, SAE 15W-50.
            Fuchs Titan Formula 15W-40
            MOBIL DELVAC SUPER 1400 15W-40
            Prista Leader TD 15W-40.
            Čisto da ne počinješ od nule.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• jeronimo
              CBC Senator XXL
              • 27.10.2005
              • 390
              • beograd
              • ваз 21214-20

hajde da malo ubacim ako nije problem, malo zimske zanimacije sa uljima razlicitih proizvodjaca...
              problem je sto je klip na ruskom ali nazivi prozvodjaca se cuju...
              http://www.youtube.com/watch?v=c9dBeJJd ... re=related
              neka se lepo zgusnu...
              prva, druga,kuplung,treća- ruski ti je menjač sila...

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Jeronimo, ovakve stvari su uvek zanimljive. Nisam pogledao video ali ću u toku dana. Doduše par Ruskih jesam i komentarisao sam na mycity forumu.
                Ako ništa drugo, dobra je vizuelizacija "gustine" ulja na niskim temp. Da ne bude da sam džaba pisao "Zima, zima e pa šta je!" iako sada nije aktuelna tema.

Kris,
                evo ti jedan hint:
                Nisotec Turbo Diesel 15W-40.
                Osim buradi imaš pakovanja od 10lit. od 5lit. i od jednog litra.

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

...ipak ću ići na gradaciju 10W40,jer je motor ko nov posle generalne,neko SHPD,pourpoint manje il jednako -36,viskoznost na 100 C 14,indeks viskoznosti 155,ACEA A3/B3/B4/E3/E5/E7, API CI-4/SL, CATERPILLAR ECF-2, DAF HP-2, DEUTZ TR 0199, GLOBAL DHD-1, IVECO (Cursor, Tector), MACK EO-M Plus, SCANIA, TATRA TDS 40-16, VW 500 00/505 00, ZF
                  TE-ML 03A, 07C/D
                  naš profa verovatno zna o kojem se radi ,.....inače imam jako dobra iskustva s tim uljima,sve što kažu u opisu pokaže se u upotrebi...a kažu da leti stay in grade...
                  naravno baki će morati odrešiti kesu...

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Slažem se! Odličan izbor!

Ajd' i zbog drugih čitaoca da dam kratko objašnjenje:
                    izbegavao sam da pominjem 10W-40 ali to zaista nije od značaja jer su ova ulja sigurno PS ili (ponekad) i sintetička (sintetska) i to full (SHPD ILI UHPD).
                    Ovde treba paziti da se ACEA E9 ne juri po svaku cenu u starijim motorima a E6 da se izbegava.
                    Ostalo dolazi u obzir.
                    Mislim da je 'Kris' našao pravu meru mada je šteta takvo ulje menjati na manje oe 15.000km.
                    Lista pogodnih 10W-40 ulja je veoma dugačka i ne usuđujem se ni da je načnem.
                    Pomenuću samo dva izuzetna UHPD ulja koje sam na drugim forumima skorije pominjao ili sam listajući literaturu naleteo na njih (kao zanimljiva).
                    1) Fuchs Titan Cargo LD 10W-40
                    2) Shell rimula - R4L 15w-40 (doduše).
                    Moram da napomenem da oba nisu za benzinske motore automobila a i kod dizel motora treba biti malko oprezan. Čak u većinu njih i ne idu.
                    Ovo nisu preporuke (i nisu idealna ulja) za Krisov slučaj.
                    Pominjem ih kao 'ludilo' ulja, zaista neverovatnog kvaliteta i mogućnosti (dodajte i ono Kroon ulje sa bloga, naročito zbog one analize koja je pominjana).
                    I da ponovim (nikad nije suvišno): nije sve u kvalitetu, stvar je i u tome koliko je neko ulje pogodno za određeni motor!
                    Imajte to u vidu!

Comment

• gorans
                      CBC Senator XXL
                      • 09.03.2010
                      • 1525
                      • Beograd

Da priupitam.Drugar vozi 405 1.9 GRD i u zadnjih 120hkm je koristio Esso ultra diesel 10w40.Sad,kao sto znate,esso se gasi pa je pitanje sta koristiti za u buduce? Ja mogu da mu nabavim Mobil i Total pa nesto od ta dva?

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Al' sam potrefio, sa 15min. zakašnjenja!
                        E ovo je lako ... kako ono beše, ček, ček sad' ću ( )
                        Esso Ultra Turbo Diesel 10W-40 ionako prelazi u Mobil Super 2000 X1 Diesel 10W-40 te je to najsigurnije i najpribližnije.
                        Ova dva ulja su i ovako klonovi (uz možda razlike ako se prave u drugim pogonima ili neke minimalne i bez većeg značaja).
                        Dakle Esso u Mobil - 99% identično (98 do 100%) a i dogodine neće ni biti izbora (dok se ne rasprodaju zalihe).
                        Ako je Total u pitanju, onda: Quartz 7000 Diesel 10W-40.
                        Naravno ako je bio zadovoljan (a posle 120k km sigurno jeste inače bi menjao ulje) onda Mobil bez ikakvog dvoumljenja!

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

...baš nemam sreće,izabranog nema u pakovanju od litre,zato izbor pao na dva dynamic max 10w40 ili dynamic transit 10w40(MB-Approval 228.3MB-Approval229.1MANM3275Volvo VDS-3Renault RLD-2Cummins CES 20078AviaACEA E7-08ACEA E5-02ACEA E3-96 Issue 4ACEA A3/B4-04API CI-4/SLCummins CES 20077CumminsCES 20076MACK EOM Plus)transit nema naveden 505.00,mislim da mu to ne umanjuje pogodnost,nekako sam bliži njemu...

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

...i ovaj put dostupnost uticala na izbor,transita nema stavljen max.primećujem,čitajući MSDS, veliku sličnost po jednom sasatojku kojeg obično nema u PS,u najboljem smislu sa INA Delta Sint.

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

...a specifikacije ACEA A3/B4-08,MB 229.3,uz traženi VW 505.00 i TBN 8.5,interval ću produžiti na 10000km ili max godinu i po(mislim da toliko rezerve ima )

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

A šta još da kažem? Sve se slažem. Ipak šteta za SHPD ali ne i nenadoknadiva kao što primer prikazuje.

Comment

Working...
                                X