Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • SALE
    CBC Senator XXL
    • 04.01.2005
    • 841
    • Banovo Brdo

Odg: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Postovani expendable, kad vec pomenuste predrasude setih se jedne. Zasto nije preporucljivo sipati na svakoj zameni ulje drugog proizvodjaca (Mobil, Motul, Castrol) , to je jedini nacin da ih uporedim i vidim sta prija mom motoru.

Comment

• Vladd
      CBC Senator XXL
      • 09.07.2006
      • 581
      • NBG

To je preporuka slicna preporuci da se nocu ne setas mracnom ulicom, ili jos bolje poredjenje, preporuci da ne mesas pica.

Onaj ko se razume u ulja(i pica) tacno zna koji su kriterijumi za ulje koje koristi, a firma ili marka nisu bitni.

Comment

• stavrov
        CBC Član
        • 11.03.2011
        • 20
        • Jug
        • Taratajka

Veliko, tj. ogromno hvala na ovako iscrpnom odgovoru. Najverovatnije cu uzeti Castrol Magnatec 10w-40. 4l za 2 356 din.
        Jos jednom hvala i pozdrav

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Što za Castrol i nije tako mnogo (589din./l). Izbor je sasvim O.K.
          Pozdrav!
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by SALE View Post
            Postovani expendable, kad vec pomenuste predrasude setih se jedne. Zasto nije preporucljivo sipati na svakoj zameni ulje drugog proizvodjaca (Mobil, Motul, Castrol) , to je jedini nacin da ih uporedim i vidim sta prija mom motoru.
            Da, na prvi pogled (da ih uporedite). Ali ćete doći do pogrešnih zaključaka (često).
            Ovakav način poređenja ulja (uz utiske a prvenstveno mereći potrošnju ulja) uglavnom dovodi do pogrešnih procena i pojave MITova. Tipičan je primer da se koristi ulje A pa pređe na B pa posle uviđene povećane potrošnje ulja (celih pola litara u intervalu zamene, baš "velika" potrošnja) se vrati na A pa se utvrdi da potrošnje NEMA (nula, ono jest čista nula ali od zaključka) i onda je A najbolje a C, D i E nisu dovoljno dobra a B ne valja ni za suvu šljivu (u "Šljiva Republici").
            Vladd je kratko odgovorio pa da i ja ne dužim.
            Mešati pića (ako se pije mnogo i brzo) nikako ne valja (brže "hvata" i sapliće noge, sve četiri).
            Ipak, postoji i vinski bonton, kada se zna da posle belog ide crno vino, posle lakših teže, itd.
            Naravno, radi se o laganom i umerenom konzumiranju.

Osim što, po pravilu, prelazak na ulje višeg kvaliteta (kategorije) povećava potrošnju motornog ulja, u manjoj meri se to događa i kada promenite brend. Što su ulja sličnija to je efekat (naravno) manji. Ulja iste klase i kategorije i ne moraju da dovedu do ovoga.
            Za motor je naravno dobro svako ulje koje ispunjava odobrenje proizvođača motora ili standar koji isti daje u uputstvu vozila. To ne znači da su sva ulja ista ali da su razlike veoma male ukoliko su standardi, viskoznost i vrsta ulja isti.
            Naravno nisu baš uvek isti i ne treba gledati samo odobrenje koje se traži ili ACEA (API) nego sve to zajedno.
            Osim toga što zvaničnije (na sajtu proizvođača, recimo Mercedes Benz to ima najbolje, ali i GM za Dexos) odobrenje (lista na sajtovima proizvođača vozila, i onoga koji propisuje uslove za odobrenje, approval, i isti kontroliše i, doduše, naplaćuje) to BOLJE.

Znači svako ulje koje ispunjava propisani (minimalni) kvalitet za određeno vozilo je O.K.
            Nijanse su nijanse i više se svode na ukuse ili afinitete prema nekom brendu ili još bolje rečeno - poverenje u nekog proizvođača maziva.

Ako već hoćete da uporedite ulja (i nađete sebi "perfect match") zadržite jedan brend bar dve izmene ulja a zaključke donosite posle druge zamene.
            Uviđate svu besmislenost takvog postupka ... motor posle par desetina hiljada km nije više "isti".
            Analize (fizičko-hemijske) bi mogle više da kažu (pa i u prvoj zameni, ukoliko je ulje istih specifikacija bilo u motoru) pa bi se proces malo ubrzao ali to košta a i dalje nije idealno (i 20k km više pređenih kvari objektivnost).
            Ovo je velika prepreka u poređenju ulja u realnim uslovima.
            Jedino bi bilo zasnovano uporediti ih u velikim voznim parkovima na većem broju vozila koja prelaze unapred utvrđene maršute (recimo poštanska vozila).
            Eto zašto takvih testova nema baš mnogo (uopšte).
            Postaviti valjanu metodologiju nije baš lako a i kada se uradi ispada da su troškovi enormni.
            Detaljnija laboratorijska analiza novih ulja (uz simulaciju korišćenja) je jedini realan (relativno jeftin) način da se više ulja uporede.
            Kao individualac (fizičko lice, što bi rekli) ostaje vam da u specifikacije više ili manje verujete (kao i originalnost). Uz cene to je najbolji način biranja ulja. Sva originalna ulja renomiranih proizvođača moraju biti dobra. Finese (distinkcije) u kvalitetu naravno postoje a naročito su izražene kod PS ulja (10W-40) gde svakako nije isto da li ulje ima 20% ulja III bazne grupe (što je čak iznad proseka) a ostalo mineralka ili 25% prave sintetike (praktično vrlo retko) ili ima tek 15% II+ grupe ili (možda i najbolji slučaj) je full (100% baze, ili 80% gotovog proizvoda) HC ulje (II grupe), makar ulja imala isti paket aditiva (i tu može biti malih razlika čak i u % u kom se dodaje, a "isti" paket različitog proizvođača ne mora biti isti; uz sve to polimeri se posebno dodaju a njihov kvalitet i količina može značajno uticati na cenu).
            ITD.
            Last edited by expendable; 04.11.2011, 10:57.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• SALE
              CBC Senator XXL
              • 04.01.2005
              • 841
              • Banovo Brdo

Hvala na odgovoru, nije mi bas najjasnije al nema veze. Naravno da bi poredio ulja iste kategorije i nastavio sa onim koje mi najmanje trosi. Sa proslim kolima sam imao problem povecane potrosnje ulja i menjanjem proizvodjaca sam samo povecavao potrosnju. Na kraju sam se opredelio za Mobil Super 3000 5W40 i samo njega koristio.
              Vozim VW 1.8t koji je euro2 tako da sva ulja koja bi sipao mnogo premasuju zahteve proizvodjaca.
              Sipao sam Motul 8100 x-cess 5w40, a mozda neki drugi put dam sansu Mobilu 1 ili Castrolu.
              Pozdrav

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

Zadrzi se na Motulu i nemoj da trazis dalje. Sipas jedno vrhunsko ulje. Nemoj da trazis neki Castrol ili Mobil pa da mislis da li je original ili ne.
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• djolers4
                  CBC Veteran
                  • 05.11.2007
                  • 124
                  • Vrcin

Postovani Expendable!Pre par meseci sam kupio Alfu 155 1.8 Twin Spark.Prethodni vlasnik mi je rekao da je sipao Seleniu 20k i da je imao potrosnju ulja od 1-1,5 na 10kkm.Medjutim,evo za predjenih 7000kkm ja sam dolio 2 litre ulja i uplasio se da je motor nije u tako dobroj formi kako se u prvi mah cinilo.Jeste,kazu majstori da ovi 8v TS motori vole da popiju i da to ne treba da me brine,pogotovu sto motor radi fenomenalno,vuce,ne dimi i ima zdrav zvuk.E sad ima jedna zackoljica:velika je razlika u nacinu i temperamentu voznje mene i bivseg vlasnika.Njegova prevashodno 80% grad a moja 70% auto-put i 30% grad.I mozda jos vaznije,kod mene je opseg obrtaja u 80% slucajeva iznad 4-4500 ili 140-160km/h konstantne voznje sto,verujem da doprinosi vecoj potrosnji ulja.Vazan podatak moze da vam bude i temperatura ulja koja je uvek izmedju 75 i 100 stepeni(jako koristan fabricki satic za temperaturu ulja).Po vasim savetima na blogu odlucio sam se na gradaciju 10W60 koju preporucujete za ovakav nacin voznje.Za pocetak cu probati Seleniu Racing pa bih voleo samo ovde da date svoje strucno misljenje o mom izboru.Hvala unapred

Pozdrav,Djordje
                  Nije covijek ono sto misli, vec ono sto cini

Comment

• VAZ 21214
                    CBC Član
                    • 25.06.2010
                    • 50
                    • Crna Gora
                    • Lada Niva

Originally posted by djolers4 View Post
                    Postovani Expendable!Pre par meseci sam kupio Alfu 155 1.8 Twin Spark.Prethodni vlasnik mi je rekao da je sipao Seleniu 20k i da je imao potrosnju ulja od 1-1,5 na 10kkm.Medjutim,evo za predjenih 7000kkm ja sam dolio 2 litre ulja i uplasio se da je motor nije u tako dobroj formi kako se u prvi mah cinilo.Jeste,kazu majstori da ovi 8v TS motori vole da popiju i da to ne treba da me brine,pogotovu sto motor radi fenomenalno,vuce,ne dimi i ima zdrav zvuk.E sad ima jedna zackoljica:velika je razlika u nacinu i temperamentu voznje mene i bivseg vlasnika.Njegova prevashodno 80% grad a moja 70% auto-put i 30% grad.I mozda jos vaznije,kod mene je opseg obrtaja u 80% slucajeva iznad 4-4500 ili 140-160km/h konstantne voznje sto,verujem da doprinosi vecoj potrosnji ulja.Vazan podatak moze da vam bude i temperatura ulja koja je uvek izmedju 75 i 100 stepeni(jako koristan fabricki satic za temperaturu ulja).Po vasim savetima na blogu odlucio sam se na gradaciju 10W60 koju preporucujete za ovakav nacin voznje.Za pocetak cu probati Seleniu Racing pa bih voleo samo ovde da date svoje strucno misljenje o mom izboru.Hvala unapred

Pozdrav,Djordje
                    izvinjavam se zbog mijesanja(jer je pitanje postavljeno Expendable-u)ali ta voznja.... da su ti obrtaji stalno na vise od 4000 nikako mi ne zvuci normalno i jos 80% puta tako vozis..nemoj da se ljutis... ali to ce ti u najmanju ruku znacajno skratiti vijek motora ma koje ulje koristio ... to ti je 1 000 000%...mada alfa je "sportski tip"pa omogucava i malo ostriju voznju ali konstantna voznja u visoke okretaje sigurno ne prija nijednom motoru....
                    Lada Niva 1.7i

Comment

• VAZ 21214
                      CBC Član
                      • 25.06.2010
                      • 50
                      • Crna Gora
                      • Lada Niva

Originally posted by Vladd View Post
                      To je preporuka slicna preporuci da se nocu ne setas mracnom ulicom, ili jos bolje poredjenje, preporuci da ne mesas pica.

Onaj ko se razume u ulja(i pica) tacno zna koji su kriterijumi za ulje koje koristi, a firma ili marka nisu bitni.
                      to je tacno ali ipak ukoliko zamjenis filter i predhodno ulje dobro iscjedis nece se desiti nista lose kolima a pogotovo ako se sipa ulje iste gradacije...dosta ljudi stalno sipa ulja druge marke (zaboravili sto su predhodno sipali,bas ih briga za ulje...)pa im motori ipak ne traju osjetno krace od ovih koji stalno sipaju isto(ovi sto idu po ovlascenim servisima)....a ovo poređenje "da ne mijesas pica"bi mozda vise odgovaralo "da ne mijesas ulja"(prilikom dosipanja ukoliko ima takve potrebe)
                      Lada Niva 1.7i

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

Originally posted by VAZ 21214 View Post
                        izvinjavam se zbog mijesanja(jer je pitanje postavljeno Expendable-u)ali ta voznja.... da su ti obrtaji stalno na vise od 4000 nikako mi ne zvuci normalno i jos 80% puta tako vozis..nemoj da se ljutis... ali to ce ti u najmanju ruku znacajno skratiti vijek motora ma koje ulje koristio ... to ti je 1 000 000%...mada alfa je "sportski tip"pa omogucava i malo ostriju voznju ali konstantna voznja u visoke okretaje sigurno ne prija nijednom motoru....
                        .....neće ništa skratiti vek,njoj vožnja na max obrt momentu na 4200 pa i nešto više izuzetno prija....

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Poštovani Đorđe,
                          Teško je bilo šta napamet reći.
                          Ipak, ne deluje mi nešto posebno neobično. Ako sam dobro shvatio potrošnja je sa 10W-40 uljem (Selenia 20k).
                          2-3 lit. na 10k km (mada to ulje i nije baš za 10k km pri takvoj vožnji već više za do 7500km; ili još bolje rečeno nije baš ni posebno dobro za takvu vrstu vožnje, no može da prođe par puta).
                          Ostajem pri savetu da za ovaj motor i za oštriju vožnju treba koristiti 10W-60 ulja.
                          Da podsetim: Shell mi se čini najubedljivijim pa Edge. Može i Selenia, ako ništa drugo, nakrkana je ZDDP-om (verovatno klasičnim) te je samo API SG/CD. No može, ako negde može to su TS motori (sa varijatorom faze ventila ili kako se to već zove).
                          Ako nema curenja na zaptivkama, vožnja na auto-putu po pravilu povećava potrošnju ulja, ako je i "oštra" tim više.
                          Umerena vožnja autoputem (negde oko nivoa maks. obrtnog momenta) ukazuje i na "pravu" potrošnju ulja nekog motora.
                          Naravno i 10W-50 dolaze u obzir ali je izbor tu malo manji. Osim u periodu decembar-februar ni 15W-50 nije za zaobilaženje.
                          Ako motor dobro vuče i normalno se ponaša (uz eventualno merenje kompresije, koje neće sve reći ali bar može da NE ukaže na istrošenost motora) ne mora da znači da motor nije u dobroj formi.
                          Kako god, pratite nivo ulja i redovno dolivajte (najbolje istim).

Jednostavno: motor nije u lošijem stanju nego kad je preuzet od vlasnika (otprilike). E sad, koje je to stanje ...

Pozdrav!

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Originally posted by VAZ 21214 View Post
                            to je tacno ali ipak ukoliko zamjenis filter i predhodno ulje dobro iscjedis nece se desiti nista lose kolima a pogotovo ako se sipa ulje iste gradacije...dosta ljudi stalno sipa ulja druge marke (zaboravili sto su predhodno sipali,bas ih briga za ulje...)pa im motori ipak ne traju osjetno krace od ovih koji stalno sipaju isto(ovi sto idu po ovlascenim servisima)....a ovo poređenje "da ne mijesas pica"bi mozda vise odgovaralo "da ne mijesas ulja"(prilikom dosipanja ukoliko ima takve potrebe)
                            Ovde je VAZ prilično u pravu.
                            No mislim da sam slikovito to objasnio.
                            Ajd' direktnije: ništa se loše neće desiti motoru ako svaki put promenite brend ulja ukoliko je kvalitet sličan i zadovoljava specifikacije (zahteve). To može da ne bude idealno i obično i nije ali na nekom "akademskom" nivou (eventualno primetnom na više od 100 ili 200 hiljada km). Ukoliko se to radi svaki drugi-treći put, ne verujem da bi moglo da se primeti (premeri) ni da se motor rastavi posle 300 hiljada km. Cifre su orijentacione i ne treba ih shvatiti bukvalno.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Originally posted by kristina990 View Post
                              .....neće ništa skratiti vek,njoj vožnja na max obrt momentu na 4200 pa i nešto više izuzetno prija....
                              Možda bolje reći - neće joj bitno skratiti vek (ili njemu ako se kaže za motor).

Motori, pa benzinski ... vole obrtaje od 3000 do 4000. Na obrtajima max. obrt. momenta (mada ne treba da se vezuje baš za jednu tačku već interval) ili još bolje u oblasti max. specifične snage motora (nije uvek isto), motor se najmanje "zamara" za datu snagu (energiju). Odlično se hladi, a ulje odlično cirkuliše (a i ono se solidno hladi).
                              Ovo je tek okvirno a Boost ili Ragazzoni bi mogli na više ekrana o ovome.
                              Ipak što je motor bliži blokadi ili (bar) crvenom polju, vek mu se naravno eksponencijalno skraćuje. Za konkretan motor ne bih nagađao ali je verovatno tek preko 4500 obrtaja oblast gde skraćenja veka počinje i naravno štetnost se eksponencijalno (naglo) povećava sa brojem obrtaja.

Nemojte samo da ga vozite na 2000 obrtaja, ili na 1500 ("štednja goriva") jer onda je bolje da kupite dizel, pa štedite koliko hoćete.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Još nisam gladan! (do trećeg dana ima još dosta)

Dakle: Selenia Racing nije loš izbor, samo može i bolje (ali i skuplje).
                                Ne zaboravite da bi ovo ulje trebali da menjate ... recimo na 7500km (sama Selenia daje podatak o 5000km za sportsku vožnju a vaša nije baš takva; inače je 10k km pa čak i do 20k km).

Temperatura ulja vam je baš O.K. (neka instrument i "laže" 5 stepeni i dalje je više nego "normalno" i dokaz da ste tek "polu-žestoki"; bez uvrede - ovo je u smislu opterećenja ulja; inače ste "žestoki" a i kakvi da budete sa Alfom; čuvajte druge učesnike u saobraćaju, ne zaboravite da AP (naš) i nije za više od 150-160km/h a da vas na 170 čekaju i presretači a kazna i bodovi mogu da vam pokvare sav "užitak" u vožnji).

Neka sam i dosadan:
                                Često se zaboravlja da vam za smanjenj brzine sa 160 na 120 treba isto koliko i da se zaustavite sa 105km/h (zapravo ovo nije tačna računica jer vas zaustavlja i otpor vazduha, ali recimo kao sa 90 na nulu). Mada je još tačnije reći kao da se zaustavite sa 120 (zbog "psihičke sekunde" makar bila i frtalj).
                                Ma kako dobar auto i vozač bili, nisu sami u saobraćaju. Za "adrenalin" je pista ali kod nas toga nema (vidi, tužnu, temu "NAVAK").

Comment

Working...
                                X