Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Menjate li Menjačko ulje?

@zyx:
    Zaista nije jasno što nisi promenio odmah bar 90% (ako se uzme da za potpuno nije uvek ni moguće, zavisno od menjača).
    Verovatno imaš dobar razlog ali kada se čita ne izgleda baš logično.
    U svakom slučaju hvala na informacijama. Kao što si i sam zaključio Fill for Life je zavisno od menjača za nekih 160 do 200k km (100 do 125k milja). Iako bi (pominjano ulje) da izdrži i više te da ne pravi probleme sa šaltovanjem bar do 200k km (a kod nekog drugog i do 250k km) postavlja se pitanje nije li idealna granica čak i nešto niža (100 do 120k km). Opiljaka uvek ima (makar bili i mikroskopski te nevidljivi), ulje pocrni (oksidiše) te iako još ima aditiva i mazivna svojstva to (nikada) ne može biti isto (pa ni približno) kao kad je ulje novo (novije).
    Zavisi naravno i od godina upotrebe.
    Za teške uslove rada i mnogo pređenih km godišnje (20k km ili više), trebalo bi (čak i FFL) menjati na 5 godina. Eventualno fabričko punjenje na 7 pa posle max. 5.
    Za normalne uslove fabričko posle 10 god. (ili 150k km) a posle na 7 ili 8 te 100-120k km.
    Naravno možete i produžiti ove intervale ali su oni dati kao idealni (optimalni) sa dosta rezerve ali i bez preterivanja.
    I naravno mnogo zavisi od konkretnog vozila i menjača. Malo je teže uopštavati.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zyx
      CBC Član
      • 20.11.2009
      • 10
      • Beograd

Kad se ispusti ulje iz menjaca, od ukupnih 9,2 litre u menjacu i torque konvertoru moze da se ispusti oko 6 litara (ulje u menjacu), koliko je i meni iscurelo. Onih 3 litre u torque konvertoru ne mogu da se ispuste, a da se ne dodje u situaciju da menjac mozda ostane bez ulja sto bi, slozicete se, bio kraj za njega. (moze da se ispusta na crevu hladnjaka menjackog ulja, dok motor radi, sa istovremenim dosipanjem, dok ne krene da izlazi cisto ulje, ali to mi je bio preveliki rizik)
      Postojala je mogucnost da ispustim ulje, dospem novih 6 litara, malo vozim auto (ili saltam brzine bez pomeranja auta) da se stare 3 litre i novih 6 litara pomesaju, pa da onda opet ispustim ulje (6 litara te mesavine), promenim filter i dolijem opet 6 litra novog ulja, pa bi onda taj procenat bio nekih 90%. Nisam se odlucio na to posto je, koliko sam nasao, samo jedan covek uradio takvu proceduru (koju inace ZF ni ne spominje), za razliku od velikog broja ljudi koji su radili samo standardnu promenu, pa mi je nekako rizik da nesto zeznem bio manji.
      U svakom slucaju plairam jednu brzu zamenu ulja i filtera vec do kraja godine, a taman da ovo novo ulje malo procirkulise menjacem i pokupi eventualne necistoce.

Comment

• banekg
        CBC Senator XXL
        • 06.09.2010
        • 1274
        • Nis
        • Toyota Carina e 2.0

Gospodo, zbunjen sam, pa ako moze pomoc.
        Naime, pazario sam petostepeni menjac za moj auto (bmw 520 e12, 1981. 6 cilindra), do sada sam imao cetvorostepeni.
        Posto sam sve to lepo i jeftino odradio i zadovoljstvo je preveliko, htedoh da mu zamenim ulje... ali na ovom "novom" menjacu, stoji nalepnica - ulje za automatske menjace.
        Zbunjuje me ta razlika izmedju starog i novog menjaca, obzirom da je generacijaska razlika 2 godine, i preporucite mi sta da sipam. Hvala.
        Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

"zyx" sada je sve jasno. O.K. i mislio sam da je nešto slično. Ovo još više odvraća ljude od zamene Fill for Life ali bez objektivnog razloga.
          Ipak, jeste razlog više da se sipa Esso koji je već godinama i bio u menjaču. Što jest' - jest'.
          Samo nastavite.
          Pozdrav!
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

banekg,
            poznat mi je slučaj ali moram malo da kopam po detaljima. Nije jednini BMW iz osamdesetih koji su u manuelcu imali ATF.
            Ludilo!
            U međuvremenu bi neki "bendžlija" mogao da nam pojasni stvar. Hvala unapred!
            Inače s pomoći ili ne javljam se u ponedeljak, ovaj vikend vozite sa starim uljem

Comment

• banekg
              CBC Senator XXL
              • 06.09.2010
              • 1274
              • Nis
              • Toyota Carina e 2.0

Profesore, hvala na javljanju, a iskreno se nadam da ce Zverko i ostali napisati koju, ali necu se voziti, jer sam ulje vec istocio .
              Long Live CBC!!!

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

negde sam procitao, ali sad ne mogu da nadjem, nema sanse.... uglavnom, pocetkom 80tih neki menjaci su imali problem sa drugom brzinom, krcanje i krljanje prilikom saltanja i neko je skontao da se taj problem ne pojavljuje kada je unutra ulje za automatski menjac. Cak i da resava probleme na manuelnim koji su bili u ranoj fazi kvara. bio je to poveci tekst sa jos nekim detaljima ali ne mogu da se setim gde sam video...
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

u svakom slučaju ATF ne ide u diferencijal već menjačko API GL5,slučaj je to i kod nekih mercedesa,baš sam gledao pre par meseci za neki 190 e preporuka je menjač atf,diferencijal 80w90 api gl5....

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

mada mislim da nećeš pogrešiti da sipaš neko ređe menjačko,npr motul MOTYLGEAR 75W-80,ipak je to manuelni menjač,jedina moguća prednost atf a je da se lakše i tečnije šalta,što se tiče trajnosti menjača mislim da je ovo drugo u prednosti...pošto ne ide neka velika količina,1-1,5 l ja bi probao sa menjačkim uljem 75w80 api gl4.štetu napraviti neće sigurno,ako se lepo šalta ostavi...u diferencijal može npr. motul HYPO SYNT 75w90...

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

Ljudi, hvala sto se javljate, jer mi to zaista mnogo znaci, posto sam bolestan po pitanju auta.
                      Ovako, ja na polici u svojoj radionici imam po dve vrste ulja po dve flase od litre:
                      Valvoline sae 80w-90 gl-5 gear oil - manual transmissions
                      Tutela automatic transmission oil G1/A sae 10w

Da li smem sipati, nesto od ovoga, i da li je to dobra preporuka, ili da kupim nesto bolje? Dakle, ne zelim se uslovljavati ovim sto imam, nije mi problem da dam jos neku paru za bolju preporuku, ali ako je nesto od ovoga dobro, onda super.
                      Long Live CBC!!!

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

kristina, ne pametuj, ako na nalepnici pise kakvo ulje da sipa onda nema sta da eksperimentise.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Originally posted by kristina990
                          u svakom slučaju ATF ne ide u diferencijal već menjačko API GL5,slučaj je to i kod nekih mercedesa,baš sam gledao pre par meseci za neki 190 e preporuka je menjač atf,diferencijal 80w90 api gl5....

U svakom slučaju grdno grešiš, pogledaj malo pod dexron II i tako neke dogodovštine...
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• banekg
                            CBC Senator XXL
                            • 06.09.2010
                            • 1274
                            • Nis
                            • Toyota Carina e 2.0

Nema dvojbe, na menjacu je nalepnica (ona neunistiva), i na njoj jasno pise ATF - automatic transmission fluid, tako da ja ne bi' ekperimentisao, samo me interesuje, da li ta ulja za automatske menjace, imaju razlicite gradacije, i ne znam koja ide u ovaj menjac.
                            Long Live CBC!!!

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

ako znas sa cega je tacno skinut taj menjac, pogledas u TIS-u ili ECM-u, kako li se zove i tamo ti sve tacno pise.

Comment

• banekg
                                CBC Senator XXL
                                • 06.09.2010
                                • 1274
                                • Nis
                                • Toyota Carina e 2.0

Auto data kaze:

Important note:
                                Automatic transmission fluid

ZF transmission:
                                3HP22/4HP22/4HP22EH/4HP24 = Dexron II
                                A5S 310Z (5HP-18):
                                Black plate = Dexron III
                                Green plate = Lifetime oil/ESSO LT 71 141
                                A5S 325Z (5HP-19) = ESSO LT 71 141
                                A5S 440Z (5HP-24) = ESSO LT 71 141
                                A5S 560Z (5HP-30):
                                Black plate = Shell LA 2634
                                Green plate = ESSO LT 71 141
                                GA6HP19Z (6HP19)/GA6HP16Z (6HP26)/GA6HP32Z (6HP32) = Shell M-1375,4
                                GM transmission:
                                A4S 310R 9THM-R1)/A4S 270R (THM-R1W):
                                Black plate = Dexron III
                                Green plate = Lifetime oil/ETL 704SE
                                A4S 200R (GM47)/A5S360R/390R (GM5): See label on sump. Use either ETL 8072B or ETL 704 SE oil.
                                Jatco transmission:
                                A5S 300J (Jatco) = Apolloil-ATD D-3

E, kada bi' ja sa ovim podacima otisao u bilo koju prodavnicu u KG-u, prodavac bi' mogao samo da me gleda zbunjeno...
                                Long Live CBC!!!

Comment

Working...
                                X