Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

U pravu si, fabrička preporuka je 5W30 za hladno i umereno klimatsko područje. Alternativno 15W40.

Teško, da je navedena kilometraža tačna! Moj megan, prešao je u Nemačkoj za devet meseci 132 Kkm.

Ako ne znaš, kada je menjano ulje u menjaču, zameni ga SAE 75W90, ako je manualni.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Poštovani Vojo ili Vujo,
      Mogao bi o ovome jedno tri ekrana ali ću skratiti.
      (ujedno, hvala što čitate i blog; teško je naći pravu meru, mnogi misle da bi trebao na viši nivo da pređem, pa ću verovatno kombinovati "lakše", "srednje" (dosadašnji prosek) i "teže" tekstove).
      Prilično mi je jasno šta se tu događa ali bi mi trebao ceo sat za potanko objašnjenje. Zato ću se koncentrisati na praktični aspekt što je i najvažnije.
      Mali uvod: kilometražu (slobodno) pomožite sa dva. Ko bi kupio (u Nemačkoj) takav automobil a da ne pređe (bar) 30 hiljada km.
      Kupio bi manji automobil (jednostavno). No, dobro, Avensis može i pola miliona (što se često vraća na 160k km, no mislim da ovde ipak nije). Kompresija je potreban ali nedovoljan uslov da se oceni stanje motora ... moguć je problem sa brizgaljkama, a to je provereno (izgleda) samo dijagnostikom. Ali, od ovlašćenog (servisa) ionako nećete naći (mnogo) bolje pa vam je to - to.
      Prethodni vlasnik zna zašto je sipao ali nije rekao (neki ga je mehaničar ili prijatelj ubedio da sipa to ulje, "Castrol, brate!" - nemačko!! (a centrala u Engleskoj a pravljeno u "EU" ... negde gde je minimalac sličan našem, ili tu negde).
      Izvesno je da (taj) Castrol ništa ne valja za vaš motor. I ne pokušavajte dalje sa njim. Ende.

I konkretno:
      1) Za menjač: ako je automatik, onda neko (od nekoliko, nema ih mnogo) po JWS 3309 (originalno Esso/Mobil ATF 3309, može i "nivo kvaliteta" kao što je Kroon SP Matic 2062. Menja se (inače) na 90.000km ili 6god. (promenjeno nije, 101%).
      Ako je manuelni, izbor je širok: Npr. Kroon SP 1011 ili Gear 300 (oba 75W-90) ... mala prednost Kroon-u (pošto je TDL), po "knjizi" je GL-4 pa ako ćete baš po pravilima onda je dobar izbor Shell Spirax S4 G 75W-90. Menja se na ... 120.000km (oštri uslovi 60.000km/4god.). Čak i da je prava kilometraža, vreme mu je.
      (alternativa Shell-u je OMV SLY SAE 75W-90, možda je lakše naći i lakše biti siguran u originalnost, mada ostaje Shell kao prvi predlog)

O motornom ulju u sledećem post-u. U toku dana.
      Last edited by expendable; 22.11.2013, 10:21.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Samo uvodna napomena:
        Ako negde vredi uraditi analizu ulja onda je to baš ovaj slučaj. U većini je cena veća od cene zamene ali ovde to može biti i dijagnostička procedura, pa se isplati (dati i celih 30-40€). No, drugo je pitanje gde to uraditi (a da valja i da vas uzmu u obzir kao "fizičko lice" ... kakve to veze ima ... čak i da smo Lenjinova Rusija ... ne bih znao, ali ovde vam treba dovijanje da bi platili (neku) uslugu ... navodno nemate račun, ma sačuvaj bože i sakloni ...); zbog toga imam bolji predlog, kasnije u tekstu.

Ponašanje (koje opisujete, naglo povećanje potrošnje ulja) NIKAKO NIKAD I NIGDE NIJE I NEĆE BITI NORMALO već (normalno) NENORMALNO. U principu bi moglo biti do razblaženja gorivom i/ili "razbijanja" polimera što se u oba slučaja može utvrditi analizom ulja (čak ne treba ni detaljna, za prvo IC (IR) analiza (ili još bolje GH) da se utvrdi količina (koncentracija) goriva (benzina) u ulju, a u drugom da se odredi viskoznost na 40 i 100 i samim tim i indeks viskoziteta).
        Jedino što oba razloga (čak i njihova kombinacija) NE mogu biti objašnjenje za tolikii porast potrošnje ulja, tako da je (nekakav) problem sa motorom ipak izvestan. Motor koji srče litar ulja je u najmanju ruku problematičan, konstrukciono ili je "načet", kako su u servisu utvrdili da je sve "normalno" ne bih znao (i ko tako nešto tvrdi 'ladno, taj bi morao na novi kurs, jer na nekom času nije bio, ali ajde, da ne idem u detalje koji nisu iz mog domena).

Dok to ne uradite (i ne kažem vam kako) predlog:
        1) Sad u zimskom periodu koristite 10W-30 (ali što kvalitetnije, sintetičko ili PS). Takvih baš nema mnogo pa bi (kod nas) jedno od retkih rešenja bilo: G-energy Far East 10W-30 (čak i nije posebno skupo).
        2) od aprila (taman dve zamene godišnje na po 10.000km ... predlog prethodnog vlasnika je možda bio uzrokovan naglim povećanjem potrošnje ulja?) koristite 15W-40 ili još i bolje 20W-50 (čim nema jutarnjih mrazeva, sasvim je o.k.)
        Motul i Kroon su dobri izbori, ali bi sa Kedarom mogli i da ugovorite analizu ulja (eventualno, podrazumeva se da bi ostali verni kupac, ili da ponudite da istu platite, malo bi sačekali rezultate ali vredelo bi, čisto sumnjam da će vam novac uzeti a objasnite zašto vam je to potrebno).
        Dakle, sa bilo kojom od ovih viskoznosti (naročito 20W-50 a uključivši i onu "zimsku") trebalo bi da bar ublažite pojavu.
        Iskreno, ne bih nikad kupio auto(mobil) koji posle 5000km počne naglo da troši ulje ... ne mora biti neispravan ali je nedopravljen (ako je stvarno rešeno sa novom verzijom).
        Kuku nama, blago njima (koji su se problema rešili). No, nije Toyota jedina, ima i drugih sa promašenim parametrima koji srču po litar ulja pa se sve rešava viskoznijim uljem (10W-60 čak).
        Ne plašite se (ni) mineralnih ulja, ako su API SL. Dovoljan je kvalitet. (SM ili SN još bolje ali to su PS ili sintetička ulja)
        Ne plašite se ni 20W-50 jer bi to moglo da reši (očigledne) mane motora (u vezi potrošnje ulja).
        Najkraće moguće.
        Pozdrav!

P.S.
        Za motor bi zaista najbolje bilo koristiti 5W-30 (ali ne i za ovaj konkretno). Doduše moglo bi i da se proba:
        Shell Helix Ultra 5W-30 ili neko slično (ne ACEA C) ... Motul (zanimljivo nema baš identično ulje) npr. Specific MB (229.3&229.5) ili Dexos2 i eventualno X-clean ... Kroon Asyntho 5W-30.
        To bi i za vozila sa manjom kilometražom i/ili posle "ristajlinga" bio i prvi izbor (za celu godinu), kod restilizovanih (dopravljenih) i posle 250.000km i uz menjanje na 15.000km.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• voojo 84
          CBC Član
          • 20.11.2013
          • 31
          • Beograd
          • Toyota Avensis 1.8

Prvo da Vam se zahvalima na izdvojenom vremenu i ovako opsirnom odgovoru.
          A onda i ja da dodam koju, za auto sam 99% siguran da ima kilometrazu koja je navedena, prethodni vlasnik je clan uze familije i ne ostavljam ni promil sanse da me je on zeznuo. Onaj jedan procenat ostavljam kao mogucnost da su njega zeznuli. Auto ima originalnu servisnu knljigu, popunjenu sa datumima servisa u Nemackoj, debelo je placen te 2009 god (oko13ke), i doteran je od strane pouzdanog coveka itd.... Eto toliko za pocetak.
          A sad par pitanja(ako imate vremena):
          Originally posted by expendable View Post

Dok to ne uradite (i ne kažem vam kako) predlog:
          1) Sad u zimskom periodu koristite 10W-30 (ali što kvalitetnije, sintetičko ili PS). Takvih baš nema mnogo pa bi (kod nas) jedno od retkih rešenja bilo: G-energy Far East 10W-30 (čak i nije posebno skupo).
          Da li bi ovo ulje bilo dobro obzirom da jedan deo zime provedem u Ivanjici (mnog hladnije od Beograda) a u Vasem blogu sam procitao da je ovo ulje pogodno "umerenijim" zimama?

2) od aprila (taman dve zamene godišnje na po 10.000km ... predlog prethodnog vlasnika je možda bio uzrokovan naglim povećanjem potrošnje ulja?) koristite 15W-40 ili još i bolje 20W-50 (čim nema jutarnjih mrazeva, sasvim je o.k.)
          Obzirom da je odnos predjenih kilometara leto/zima=2(3)/1 rizikujem da sa "letnjim" uljem i relativno malim br. km uletim u zimu, pa nisam siguran koliko bi to pametno bilo.

A sad me zanima sta mislite o sledecoj ideji:
          Da se "vratim" na 5W30 i to Kroon asyntho, da uspostavim ponovo, culi smo se nedavno, kontakt sa ljudima iz Kedire te bih od njih uzimao ulja (i za menjac, manuelni) i istovremeno ih zamolio (platio) da mi odrade analizu ulja pa da vidimo onda sta i kako.
          Moram jos da napomenem da je Castrol Magnetic 5W40 koji sam sipao prethodno malo bio sumnjiv, naime prva boca nije imala nikakvu deklaraciju a druga, koja je drugacija i na oko ima deklaraciju na kojoj pise Castrol Edge.

Ono sto mi preostaje jos je da licno oteram auto u ovlasceni servis (ili neki drugi ako neko zna bolje) i da ga tamo ispitaju, mada je to sve radjeno pre 30kkm i tada je utvrdjeno da je sve ok ali da je potrosnja ulja takva, povecana, kod tih motora i to je to.

Jos jedno pitanje, koliko je pametno smanjivati potrosnju ulja odabirom gusceg ulja, neka logika (tehnicko lice sam, mada ne masinac ni tehnolog) mi kaze da sipam ono sto fabrika kaze pa nek troskara ulje, redovna kontrola i dolivanje se podrazumevaju. Ipak mototrno ulje nije toliko skupo da treba bezati od te oopcije. Ovo sve vazi naravno u nekim normalnim okvirima.

I jos jedno, poslednje, pitanje, ne znam da li ste procitali ali auto ima ugradjen plin. Da li to, tj koliko utice na izbor ulja, odnosno da li su ova ulja koje ste mi preporucili pogodna (procitao sam na Vasem blogu dva teksta sa sve komentarima na ovu temu).

pzodrav!

P.S. da ne mislite da sam padobranac, registrovan sam na Vasem blogu....

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by voojo 84 View Post
            Prvo da Vam se zahvalima na izdvojenom vremenu i ovako opsirnom odgovoru.
            A onda i ja da dodam koju, za auto sam 99% siguran da ima kilometrazu koja je navedena, prethodni vlasnik je clan uze familije i ne ostavljam ni promil sanse da me je on zeznuo. Onaj jedan procenat ostavljam kao mogucnost da su njega zeznuli. Auto ima originalnu servisnu knljigu, popunjenu sa datumima servisa u Nemackoj, debelo je placen te 2009 god (oko13ke), i doteran je od strane pouzdanog coveka itd.... Eto toliko za pocetak.
            O.K. možda i ima toliko km. Ne menja (mnogo) na stvari. Ulje u menjaču trebate da promenite u skorije vreme (za manuelac, ne morate žuriti ali u sledećih godinu dana bi bilo dobro da to i učinite).

A sad par pitanja(ako imate vremena):

Da li bi ovo ulje bilo dobro obzirom da jedan deo zime provedem u Ivanjici (mnog hladnije od Beograda) a u Vasem blogu sam procitao da je ovo ulje pogodno "umerenijim" zimama?

Hmmm ... verovatno ste u pravu. 10W-30 je za do -20 (-18, što je zaokruženo u farenhajtima: nula) cel.
            Ukoliko su temperature ispod toga, onda 5W-30. Nije od značaja par dana i par stepeni manje (recimo 2 puta po 3-4 dana sa po -22°C jutarnjih).

Obzirom da je odnos predjenih kilometara leto/zima=2(3)/1 rizikujem da sa "letnjim" uljem i relativno malim br. km uletim u zimu, pa nisam siguran koliko bi to pametno bilo.

Leto shvatite uslovno. To može biti toplijih 5 meseci (april-septembar, uključivši i ta dva meseca) ili čak i nešto manje (sredina aprila do sredina septembra), prilagodite da (čak) veći broj km bude "zimi".

A sad me zanima sta mislite o sledecoj ideji:
            Da se "vratim" na 5W30 i to Kroon asyntho, da uspostavim ponovo, culi smo se nedavno, kontakt sa ljudima iz Kedire te bih od njih uzimao ulja (i za menjac, manuelni) i istovremeno ih zamolio (platio) da mi odrade analizu ulja pa da vidimo onda sta i kako.

Vrlo dobra ideja, pogotovu što ide zima (ivanjička).

Moram jos da napomenem da je Castrol Magnetic 5W40 koji sam sipao prethodno malo bio sumnjiv, naime prva boca nije imala nikakvu deklaraciju a druga, koja je drugacija i na oko ima deklaraciju na kojoj pise Castrol Edge.

Castrol je "vruća roba" (visoke cene) i magnet (ne magnatec ali simbolično da) za razne mućke.

Ono sto mi preostaje jos je da licno oteram auto u ovlasceni servis (ili neki drugi ako neko zna bolje) i da ga tamo ispitaju, mada je to sve radjeno pre 30kkm i tada je utvrdjeno da je sve ok ali da je potrosnja ulja takva, povecana, kod tih motora i to je to.

Raspitajte se na Toyota forumu (naš je prilično dobar, ali i na nekom stranom). Verovatno da je serija (zaista) takva.
            Ni prvi ni zadnji motor koji "normalno" troši 0,5l/1000km. Nisam hteo da proglasim motor lošim, nego situaciju da je nešto nenormalno - normalno (da se tako klasifikuje). Nemojte trošiti novac, bar dok ne vidimo šta kaže analiza ulja, i dok god je potrošnja prvih par hiljada km prihvatljiva (umerena).

Jos jedno pitanje, koliko je pametno smanjivati potrosnju ulja odabirom gusceg ulja, neka logika (tehnicko lice sam, mada ne masinac ni tehnolog) mi kaze da sipam ono sto fabrika kaze pa nek troskara ulje, redovna kontrola i dolivanje se podrazumevaju. Ipak mototrno ulje nije toliko skupo da treba bezati od te oopcije. Ovo sve vazi naravno u nekim normalnim okvirima.

Sve ste u pravu, jedino što (ta ista) fabrika kaže i 15W-40 (iznad -12°C, što je zapravo -15, tj. zaokruženo na 10°F) i (čak) 20W-50 za preko -7°C (20F). Većina japanskih vozila u Indiji ima fabričku preporuku za 15W-40 dok u Evropi ima 5W-30 (u oba slučaja API SL); upravo iz tog vremena. Treba samo naći što kvalitetnije ulje. Kroon Bi-Turbo je takvo.
            Mala digresija: Honda motori sa 0W-20 preporukom sasvim lepo rade i sa 5W-40 pa i 10W-40, zar ne?
            Troškarenje ulja (sa druge strane) nije posebno opasno ako se redovno kontroliše nivo i redovno dopunjava.

I jos jedno, poslednje, pitanje, ne znam da li ste procitali ali auto ima ugradjen plin. Da li to, tj koliko utice na izbor ulja, odnosno da li su ova ulja koje ste mi preporucili pogodna (procitao sam na Vasem blogu dva teksta sa sve komentarima na ovu temu).

Malo uticaja ima ... Bi-turbo serija je o.k za TNG. Asyntho ima nešto više sulfatnog pepela ali nije od većeg značaja (možda toliko da ga ne koristite svih 15000km nego do 12000 (12500) km taman da se uklopite sa 15W-40 ili 20W-50 koje ionako treba menjati na 7500 (8000) km. To je tačno 20k km ali naravno sve to ±10% (ne mora u km).

pozdrav!

Takođe!

P.S. da ne mislite da sam padobranac, registrovan sam na Vasem blogu....

Zahvaljujem.

P.S.
            Može i neki padobranac da prođe, samo da ne skače baš iz stratosfere.

P.P.S. (nekada P.S.S.)
            7 je neparan broj.
            Ali za "blogera starog" nađe se vremena.

Comment

• zdushan
              CBC Veteran
              • 21.08.2012
              • 129
              • Beograd
              • Toyota Corolla E12 1.6 vvti

Warning! Foreign visitors: just use a clean (or just clean enough) samples listed below to keep your engine clean and safe. For better performance use motor oils with a friction modifier (Xenum VRX, Bardahl XTC, Liqui Moly Molygen, etc.). More info: https://bmwservice.livejournal.com/151086.html…

http://www.toyotaclub.rs/forum/index.php

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Warning! Foreign visitors: ask me before you make ANY conclusion.
                Do not judge until you have understood the meaning of what you have seen.

Uostalom već je o ovome bilo na forumu.
                Na blogu je komentar pre skoro godinu dana (decembar prošle godine).
                Dosta kasnije je tekst zaključen. Pa nisam stigao da ga iskomentarišem.
                Uglavnom tek iz sledeća dva dela se slika "bistri".
                Na "testu" najbolje prolaze bazna ulja pa turbinska pa hidraulična ... valjda je jasno (ona bez i sa što manje aditiva). Loš izgled balona nije ultimativni test motornih ulja. Kasnije se navodi i Mobil-ov test (samo što je navedena viša temperatura, originalno je na 290°C).
                ITD.

Comment

• acasmc@200sx
                  CBC Senator
                  • 30.01.2007
                  • 282
                  • Mladenovac
                  • BMW F31 320d

Da, zaista sam se zapitao šta je pitanje.
                  No, zaista ste sve detaljno opisali.
                  Prvi prodavac vas nije mnogo slagao osim što nije znao da kaže da ni solidno mineralno ulje kao što je Total 5000 nije za više od 7500km, mada ni za mnogo više od 5000km ako je dobar deo u gradu. To ste i iskusili, ali je ipak razočaravajuće. Mislim da bi 15W-40 moralo da se bolje drži. Možda neka "diesel" varijanta ili kamionska? No to svakako nije idealno pa neću dalje o tome.
                  U svakom slučaju 15W-40 nije bila (velika) greška.
                  5W-40 ulja jesu kvalitetnija i po opisu se tako i ponaša, ALI ... (uvek ima neko ALI) ... svakako nije za taj motor (osim za slučajeve posle remonta, dakle onih u idealnom stanju). Tačno da se 5W-40 i 15W-40 slično ponašaju na radnim temperaturama i da 5W-40 zapravo nije mnogo "ređe" ali je SAE 40 postignuto sa više polimera a osnova jeste nešto "tanja". To kod iole novijeg motora nije problem ali 320k km i puno godina (oko četvrt veka, ovo je sa kraja 80-tih ako se dobro sećam, a niste naveli godište, mada par godina gore-dole nije mnogo bitno).
                  Sve u svemu, mislim da je 5W-40 bio loš savet (i da nije uzeto u obzir stanje motora). Ni 15W-40 nije bio (mnogo) bolji.
                  Comma ... više puta sam ih branio na poljoinfo-u ali ne bih se zakunuo (kao vaš prijatelj) na njih, ipak je to "bižuterija" (makar bilo i "jeftini Mobil" sa ispunjenjem zaheva, ipak je u ekonomskoj klasi, no kod vas nije do ulja, znači da jesu solidna ali ne više od toga).
                  Total me je takođe razočarao ... 5000 bi trebalo da je jedno od boljih mineralnih ulja ... Total je mnogo (ali nenormalno) snizio cene na celom kontinentu i (pogađate) ovde šalje lošiji kvalitet a o kopijama i da ne govorim ... sve što je previše jeftino mora biti makar (malo) sumnjivo.
                  0W-60?! Verovatno 10W-60, jer prethodno NE postoji (bar ne u Evropi, u USA možda i ima ali to su izuzetno skupa ulja, obično Full Racing, ne bih znao da navedem nijedno) a Castrol ga sigurno nema. MOL ima 5W-60 ulje ali nije pogodno za namenu.
                  Kako je 10W-40 polazna viskoznost, 10W-50 bi moglo biti idealno ali je izbor sužen i nema nešto posebno pogodnih ulja za vaš motor.
                  10W-60, svakako dolazi u obzir.
                  Ipak, pre toga bih probao Mobil 1 Peak LIfe 5W-50 (ako ga možete naći), kao "prvi pik".
                  15W-50 ulja (PS pre svega) su takođe dobar izbor ... čak i zimi (manje od -18°C je retko kad a i par startovanja na -20 nije strašno, pogotovu što PS ulja imaju tačku stinjavanja od -30 ili čak i manje, mislim pre svega na Motul 4100 i 6100).
                  da se nadovezem na ovaj post, od ranije, zbog tematike.
                  nasao sam ELF Excelium 5W50
                  da li mislite da se uklapa u ono sto ste gore naveli? Mobil Peak Life 5W50 je duplo skuplji, da li je moguce da je duplo bolji?
                  nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Pa ... duplo bolji nije sigurno.
                    Problem (jedini) sa Elf 5W-50 (skoro je promenio ime pa više ni sam ne znam kako se zove) je što je API SG/CD.
                    Iskreno, ne sećam se o kom se vozilu tačno radilo (260E ali koje godište?).
                    Dakle, SG je u principu pogodan za sva vozila proizvedena do 1993. (prva verzija modela, bez prepravki na motoru, dakle i za neka i par godina mlađa).
                    Mislim da je M1 Peak-Life bio tu favorit zbog MB 229.1 i 229.3 odobrenja što Elf nema.
                    Praktično od prve generacije ACEA standarda (1996.), Elf ne ispunjava zahteve nijednog meredes motora (ili beše neko drugo vozilo?), tako da o tome treba voditi računa.
                    Da je jefino, jeftino je, da se iplati - isplati se, ali da li je dovoljno dobro? Ne bih znao (bez pomenutog detalja).
                    Verovantno, NE jer bih pomenuo "spas za sve nas" u vidu jeftinog HC ulja u 5W-50 viskoznoj gradaciji (i "zvučnog" imena pride). Nikad nisam sporio da Total/Elf ima dobar odnos kvalitet/cena. Treba još i da se "uklopi".
                    Pozdrav!

P.S.
                    I ne slučajte nebulozne priče Amera o tome da je SG bolje od SL za strije motore (navodno zbog više ZDDP) jer je situacija u 90% slučajeva upravo obrnuta. U principu SG ulja imaju manje aditiva. Ili kad ih i imaju više, nisu "uravnoteženi" (Racing ulja).

Comment

• acasmc@200sx
                      CBC Senator
                      • 30.01.2007
                      • 282
                      • Mladenovac
                      • BMW F31 320d

hvala na brzom odgovoru.
                      da, u pitanju je Mercedes 260E, 1991god
                      za 550din po litru, rad sam da dam sansu ELF-u, pa ako nista 4-5000km i prosipanje.

/offtopic
                      sve vise nailazim na postove, gde ljudi uzdizu do nebesa Motul. da li je moguce da su oni zaista TOLIKO dobri, ili toliko bolji od vecine?

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

1991. godište ... biće to O.K.
                        (bar vredi probati, ali 95% da ćete biti zadovoljni)

Motul ... srednje velika firma veoma visokog renomea, bogate istorije i pre svega posvećena (svom) poslu.
                        Iz "zaleta" se slažem da možda više koštaju nego što je primereno (objektivno) ali to i ide uz takve brendove.
                        Nisu "neuporedivo" bolji od drugih ali su za nijansu bolji (i od najboljih) što nije mala stvar u novije vreme pa ih ljudi hvale, ponekad i neopravdano ali važi da u 90% slučajeva ljudi budu (pre)zadovoljni a kad je nešto dobro zašto menjati (dokle pare nisu problem).
                        Imaju i oni par ulja koja su pre svega jeftina (npr. 2100) i na nivou proseka ali to je cena jeftinog Motul-a.
                        Recimo da su na nivou Mobil 1 ili Edge ali uz širu paletu proizvoda i sa par specifičnih ulja (čak i većih performansi) tako da često prevazilaze ova velika imena boljom prilagođenošću motoru (ne uvek, naravno). Cena ... tu negde.
                        I na kraju, legendarna serija "300V", ulja za trke u slobodnoj prodaji i po (za takva) pristojnu cenu ... pa, tu negde.
                        Slična ulja ne možete naći u slobodnoj prodaji ili po višestruko većim cenama.
                        Nisu uvek najbolji izbor ali svejedno, nisu "svakodnevna", "standardna" ili "prosečna". Poslednje serije su pravljene malo kompromisnije (da ulja duže traju i budu pogodnija za malo novije motore, ali opet nisu za one najnovije).
                        Otprilike je to objašnjenje za "mističnu" predstavu o ovom brendu (ima još par takvih ali su manje poznati).

Comment

• acasmc@200sx
                          CBC Senator
                          • 30.01.2007
                          • 282
                          • Mladenovac
                          • BMW F31 320d

Hvala jos jednom.
                          Prenecu utiske ovde, nako par hiljada kilometara.

Comment

• voojo 84
                            CBC Član
                            • 20.11.2013
                            • 31
                            • Beograd
                            • Toyota Avensis 1.8

Javljam se nakon nekog vremena, uradjeno je sledece:
                            zamenio ulje u motoru (i sve filtere), sipao KROON ASYNTHO 5W30, zamenio ulje u menjacu, KROON 1011.
                            Sto se tice rada motora ja nekakvu razliku ne vidim dok je sa menjacem druga stvar. Nakon zamene ulja menjac je postao nekako meksi, preciznij,i laksi za koriscenje, tako da se ta zamen apokazala kao pravi ptez a na kraju krajeva bilo je i vreme da se zameni.
                            Ostaje mi sada da pratim potrosnju pa da vidimo sta i kako.
                            Na temu potrosnje ulja sam popricao i sa prethodnim vlasnikom i malo se iznenadio kada je cuo koliko sam ulja dosipao, tako da ili sam sipao lose ulje ili je nesto riknulo na kolima (karike npr...). U svakom slucaju ako se stanje ne popravi sa kvalitetnijim uljem otovricemo motor i raditi to sto treba da se radi a troskove bismo podelili.
                            Ovom prilikom bih pohvalio ljude iz firme koja uvozi ovo ljue, zaista je milina poslovati sa njima, cak su se i ponudili, nakon mog pitanja, da urade analizu prethodno koriscenog ulja iz motora medjtim nisam mogao (imao vremena) time da se bavim. U svakom slucaju ako sve bude ok sa uljem bicu njihova stalna musterija.

Pzdrav.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Analize koje su ti ponudili vrede (bar) 100€.
                              Naravno, ne možeš ih očekivati često. Ipak, dobro je znati da još uvek neko to obezbeđuje i pojedinačnim kupcima.
                              U zemlji (voljenoj nam) Šljivropi je problem uraditi analize i ako platite (većina onih koji ih rade prvo pitaju da li ste pravno lice? Ma šta tebe briga koje sam lice, možda sam i sumnjivo, kad plaćam! Još je kod nas "polubauk" koji kruži "PoluSrbijom" prisutan; ovim ne omalovažavam (prohujali) socijalizam (imao je i on svojih dobrih strana) nego želim da kažem da ovde 80% firmi još uvek nije spremno za tržišnu utakmicu Zapadnog tipa, nego se bar jednim delom kače za državu (iako su polu-privatni, kvazi-privatni, para-privatni i potpuno privatni).

Comment

• mirdza
                                CBC Senator XXL
                                • 14.03.2005
                                • 2437
                                • Katowice (PL) / Banja Luka
                                • AGP / W126

Evo mene opet
                                Jedna sitnica mi ne da mira od prosle sedmice. Naime, mijenjao sam ulje i zbog promjene proizvodjaca i viskoziteta (vozio sam ranije na Motul 300V, presao na Selenia Abarth 10w50, a sada opet Motul), odlucio sam da dodam sredstvo za "ispiranje" motora. Da li je potrebno ili ne, lome se koplja, ali sam odlucio da isprobam. Nasuo sam Shell-ov proizvod kupljen na benzinskoj pumpi i uradio kao sto je napisano - nasuti u zagrijan motor i ostaviti na leru ~5min. Kada sam ispstio ulje, izaslo ga je ~4l. Po frabrickoj specifikaciji se sipa 2,6l, ali ja obicno vozim na gornjoj granici (2,8-2,9l), uz to 0,5l tekucine za ispiranje, i opet fali 0,5l. Sta je iscurilo iz kartera??? Da li je moguce da je u motoru bilo toliko koksa - presao 95.000km, promjene ulja svakih 10-12.000km, uvijek dobro ulje i dobar benzin. To da je ulje koje je iscurilo iz auta izgledalo kao katran (crno i gusto), to ni ne spominjem...
                                Pri sipanju svjezeg ulja opet sam se iznenadio. Uslo je ~3,2l bez ikakvih problema. Motor radi daleko tise i "mekanije".
                                I sad, sta misliti o svim tim proizvodima za ispiranje? Znam da savremena ulja sadrze detergente koji rade to isto, ali efekti "hemije" su neopozivi. I opet, kolko je pametno cesto ispiranje motora (pri svakoj promjeni ulja)?
                                Hvala
                                Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

Working...
                                X