Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Negooo, zna li ko od vas gde i da li u BGD ima da se kupi Midland ulje? Vidim da ga uvozi neka firma iz Kragujevca ali je gospoda izgleda toliko u biznisu da im se ne da da se jave na tel ili odgovore na mail. Dakle, konkretno me zanima Midland Synqron 0w-40 ili 5w-50. Ili, ako neko ko je iz KG naleti tamo u nekoj radnji na ovo ulje, ne bilo mu zapovedjeno , neka javi ili ovde ili na PP. Hvala
    Last edited by zverko; 18.04.2016, 13:01.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• acasmc@200sx
      CBC Senator
      • 30.01.2007
      • 282
      • Mladenovac
      • BMW F31 320d

Malo, malo pa ja.
      Ajde da pitam, da li se nesto promenilo u smislu preporuke za ulje.
      Auto je Nissan 200SX, 1989god, 1.8 Turbo
      Uradjena je full generalna, skoro svaki deo motora i u motoru je nov. Stavljeni su kovani klipovi, tri metal lezajevi radilice, ball bearing turbina. ..
      Auto je sada dosta ozbiljnije modifikovan, i ima oko 300ks
      Temperatura ulja, izmerena izmedju filtera ulja i bloka (kanal koji vodi iz kartera) se vrti od 75-95'C lagane voznje, a boga mi 4.-om patos uzbrdo na 7000rpm ide i do 120'C (i to na spoljnu temperaturu od oko 22-23'C)
      Prvi problem je sto u motor staje samo 3.5l ulja, jos uvek, bar dok se ne resi dodatni hladnjak.
      Trenutno je unutra Petronas X Racer 10W60 (koje sam sipao, najvise zato sto ste se "kleli" u njega na blogu) :-)

Zasto ponovo pitam isto, neki "pametnjakovici" su me naplasili da je 10W60 pregusto za zahteve mog motora na visokim temperaturama, i da bih max trebao da sipam nestoW50

Ima li logike u tome?
      Neka Vasa preporuka? Cena je apsolutno nebitna, samo da je dostupno u Srbiji. Interval zamene ulja bih skratio ako treba i na 4-5000km

*podpitanje:
      Imam jednog "tupavog" drugara koji tvrdi da je Selenia HPX 20W50 sinteticko ulje?! Ako možete da ga ukratko iskomentarisete. On ga sipa u Honda Civic, 1990god, 1.6 motor sa 8 ventila (D16A6 mislim da je oznaka)

Hvala.
      nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Selenia HPX 20W50

http://www.flitalia.it/en/fl/index.php?option=com_dspcatprod&Itemid=254&incName =scheda&typeCompany=FL&idLingua=2&ethLingua=ENG&id Livello=1&idCanale=1&idCategoria=8&codPrd=1512

Kao što se može videti za razliku od većine ulja te gradacije ono nije čisto mineralno već se krsti polusintetsko ili sintetsko u zavisnosti da li se čita Data Sheet ili Tehnical Characteristics (računaj polusintetsko).

Dakle nije drugar baš blesav.

U vezi temperatura koje pominješ i gradacija koje koristiš sve zavisi za koju namenu sve to planiraš. Ja nemam pojma kakvo ulje taj nisan zahteva, (najverovatnije xW-40) u konkretnim uslovima, ali se suština vidi na donjem grafiku koji sekreira na sledećem sajtu http://www.widman.biz/English/Calculators/Graph.html,
        gde su prikazane u tabeli brojčane vrednosti viskoziteta za četiri ulja 5w-30,5w-40, 20w-50 i 10W-60.
        Poslednja dva su ova koja pominješ i jasno je da je viskozitet na 120 C za ulje 20W-50 12.7 cSt dok je za 10W-60 ta vrednost na istoj temperaturi 15.1 cSt (bela polja u tabeli ispod grafika ozačavaju vrednosti temperature u C stepenima)

Najprostije rečeno ako ulje ne bi prelazilo temperaturu od 120 C ovo 20W-50 bi moglo da bude optimalno - mada treba imati u vidu mesto gde se meri temperatura ulja i to da je njegova lokalna temperatura uglavnom viša, a onda je druga priča. Osim toga, pitanje je šta će se dešavati na višoj ambijentalnoj temperaturi

Da je moje i da me zanima deblje ulje iz 10W-60 gradacije taman bih sipao Optimu Sport http://modricaoil.com/products/optima-sport-sae-10w-60/
        inače mislim da bi za civilnu upotrebu verovatno bila zgodnija neka 50ica. Teško da bi neko mogao navesti razlog protiv recimo motul 300V competition
        https://www.motul.com/us/en-US/produ...ion-15w50--2?f[range]=25
        i lično mislim da bi to ulje verovatno bilo najzgodniji kompromis za taj tek sređen motor. Ukoliko sledeća zima bude oštrija onda bi u tom periodu bilo poodnije ulje iz iste serije a gradacije 10W-40 ili 5W-40. Podrazumeva se da se sva pomenuta ulja izmene na npr. maksimalnih 5000 km ili čak i kraće ako će tih 120 C da se ćešče postiže - jer ona ne sadrže značajnije količine detergenata kao ulja koja su koncipirana za duže intervale (jer veća količina detergenata ne dozvoljava istovremeno i veću količinu antiwear aditiva). Btw, mislim da je i Nissan predviđao izmenu ulja na do 6 meseci, u tom motoru.

Last edited by DS9; 11.05.2016, 15:03.

Comment

• acasmc@200sx
          CBC Senator
          • 30.01.2007
          • 282
          • Mladenovac
          • BMW F31 320d

Hvala za opsezno objasnjenje.
          Ja iskreno (verovatno iz neznanja), zivim u zabludi da su 15W ulja pregusta za ovaj motor. I da bi to značajno povecalo habanje pri hladnom startu.
          Fabricka preporuka (za umerene klime) je 10W40 (interval zamene 6-8000km), ako to nesto uopste znaci u trenutnom stanju motora.

E sad se opet vracamo na pitanje, da li je ijedno ulje danasnjice zaista lose za moju exploataciju, ako ga menjam na 5000km?

Ja sam za sada veoma zadovoljan ovim Petronas 10W60 uljem. Nije potrosio ni kap u prvih 700km, pritisak ulja je vise nego dobar (nikad ispod jedan bar na leru, cak i pri 120'C, fabricki propisan minimum 0.8 bari na 80'C *ako se dobro secam)
          nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

DS9:

Potpuno se slažem i nemam šta da dodam.
            (jedino dodatno pojašnjenje za HPX: treba ga (kao što je DS9) tretirati kao PS ulje, najverovatnije (nije direktno navedeno) je čisto HC ulje (II bazne grupe))

Ovde samo da DIREKTNO odgovorim na poslednja potpitanja:
            1) 15W nisu pregusta ni za taj ni (skoro) nijedan motor, samo je pitanje do koje su temp. upotrebljiva. Do -15 (-12 do -18) su sasvim o.k. kao i bilo koje drugo (10W ili 5W). Čak i kod Honda motora gde se i 10W izbegava do nekih -7 nije problem da se koristi 15W-xx, tako da tu ne moraš da "bereš brigu".
            2) Lično (baš) predlažem da ulje menjaš na 5000km.
            3) Baš zbog toga, ulje prave gradacije današnjice, praktično NE može da bude loše za Vaš motor (način eksploatacije). "Čak" i mineralno. Zapravo PS zbog Visk.
            4) Uslovno je problem sa mineralnim što bi morali da imate "letnje" i "zimsko" ulje, ali ionako ćete (verovatno) prlaziti više od 7-8 hiljada km pa onda i nije problem.
            Naravno zimi bi morali da koristite PS ulja (10W-40) gde osim "belosvetskih" moram da pomenem (makar) FAM BM Extra i Optima HC Power, koja su u rangu najboljih u toj kategoriji. Leti bi 20W-50 (mineralno ili HPX npr., ali mu ne bi davao nikakvu prednost u odnosu na API SL mineralna, naročito pri promeni na 5000km, na više može i da) bilo idealno. Eventualno i 15W-50 PS (mineralno već bih manje preporučio jer imaju više polimera). I naravno 300V kao bolje od najboljih ali je pitanje da li se isplati zbog cene, bez obzira što navodite da cena nije faktor. Ako uz "brdo" ide i povremen "krug" (Navak), onda bi (bar za leto) vredelo razmisliti i o ovom ulju, inače nije neophodno (i svakako je preskupo za Vaš slučaj).

I na kraju (ali ne i po značaju), ako ste već zadovoljni Petronas-om NE vidim nijedan razlog da ne nastavite sa istim (čak nije ni (pre)skupo).
            Pogotovu što se može koristiti preko cele godine (makar u dve izmene ali ne menjate ulje). AKo koristite automobil na -20 ili manje (zimovanje i slično) onda bi trebalo razmotriti 5W-50 za zimsku sezonu, inače je 10W-60 sasvim o.k.
            Optima sa (S)HC osnovom takođe dolazi u obzir (kao što je i DS9 rekao) a možete dobro proći i sa 10W-50 uljima jedino što je tu ponuda vrlo skromna (Elf/Total, eventualno Q8 i nisam siguran da ima još nekog ... osim motociklističkih).
            10W-60 u odnosu na 10W-50 bi moglo da bude ubedljivije na temp. ulja od preko 130°C što je moguće u letnjim uslovima i velikim naporima motora.
            20W-50 je svakako dobra alternativa ali takvo ulje ne bih koristio ispod nule, pa je samo za period maj-septembar.
            Kao što se sa priloženog (kod DS9) grafika vidi, razlike između 10W-60 i 20W-50 se sa povećanjem temp. smanjuju ali je 10W-60 u priličnoj prednosti u temperaturnom intervalu od 100 do 120 cel. što će verovatno biti najčešća temp. ulja.
            Sasvim je o.k. koristiti i SG ulja (pa "zadovoljavajuće" i SF) ali savetujem da to ipak budu API SL ulja (SJ-SN).
            Motul 2100 (15W-50 PS) je API SH i jako je dobar izbor osim što je neuobičajeno skupo (kao "sport vintage" ulje), oko 10€ za litar.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

60ice uglavnom rade poso tek iznad 100°C nebitno kolika je spoljna. Ne znam za petronas ali castrol rs drzi filmcinu tek kad se dooooobro zagreje. Trkaci vole i mobila 5w-50 pa izaberi. Mozes da probas i onaj 0w-50 od eneosa. Mada, ako BMW u M masine sipa samo 10w60 sta mi dalje mrsimo mooda...

Sent from my GT-I9295 using Tapatalk
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• drzarkod
                CBC Član
                • 26.10.2012
                • 48
                • Novi Sad
                • Opel Vectra C 1.8 16v lpg by Dora

Molim za pomoc....kupio polovan Dodge Caliber 1.8 sxt benzinac...navodno Micubisi motor....vrti se do 6500 rpm itd...pise ulje 5w20.....citao sam na blogu postovanog Steve o ovom ulju . U Stojanovu sipaju 5w30 Shell ....sta vi kazete je moze ili ipak Mopar 5w20. Pozdrav

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Baš da mora - ne mora!
                  Verovatno da može i 0W-20, 0W-30 i 5W-30.
                  Što se viskozne gradacije tiče.
                  Drugo pitanje je koji je kvalitet potreban (zahteva se od fabrike).
                  Kako je to "Amerikanac" (makar sa japanskim motorom), 99% da je API sve što mu treba. Ako je godište do 2010 onda API SM, a posle API SN.
                  Lično bih (za svaki slučaj) "jurio" API SN i šlus.
                  Od 5W-20 ulja, najubedljivije mi deluju Ford 948-ice pa bih takva sipao (Motul i Kroon imaju, verovatno još neko, ali se ne mogu setiti trenutno).
                  Stojanov verovatno sipa po savetu Shell-a, verovatno je o.k.

Na kraju (krajeva): verovatno da može i 5W-30 (API SN) ali da je 5W-20 (ubedljivo) najbolje što možete priuštiti svom novom vozilu (motoru).
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• drzarkod
                    CBC Član
                    • 26.10.2012
                    • 48
                    • Novi Sad

Šta reći...kao i uvek nego veliko hvala...brz i koncizan...svaka čast.

Comment

• dekiv68
                      CBC Senator
                      • 06.03.2010
                      • 230
                      • Borča

Molim za pomoć koje ulje/ulja su optimalna, sa aspekta cena-kvalitet za novu Daciu Sandero 0.9 TCE, LPG, S&S. U servisnoj knjižici je navedeno samo sledeće:
                      1. ACEA A3/B4
                      2. za temperature preko -20 stepeni celzijusa 10W40, a za više od -25 stepeni celzijusa 5W40
                      3. preporučljiva Elf ulja.
                      Veliki pozdrav i unapred hvala
                      P.S.Motor je Renoov 3-cilindraš turbo benzinac od 900 ccm i 90KS sa pogonom na plin i start&stop sistemom (koga se trudim da što češće isključujem)
                      Last edited by dekiv68; 19.05.2016, 21:30.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Možda je napisano "samo" ali je VIŠE NEGO DOVOLJNO (i prilično precizno).

Može se dodatno precizirati na sledeći način:
                        1) Koristiti minimum ACEA A3/B4-08, još bolje A3/B4-10 i (naravno) najbolje A3/B4-12.
                        2) Uz prethodno poželjno je da ulje ima zvaničan (ili makar naveden "nivo kvaliteta") RN 0700/0710.
                        3) Naravno, pre svega 5W-40 ulja.
                        4) Elf ili ne? Svejedno. U garanciji će Vam sigurno sipati Elf (SXR 900) a da li ćete nastaviti sa njim ili ne, to je Vaš izbor. Svakako nemojte baš ići na Motrio ulja (makar bio prepakovan Elf, ali verovatno granične šarže).

P.S.
                        Lično se ne bih lišio ni 0W-40 naročito uz RN 0700/0710 ali preporuka proizvođača je nešto što treba slediti; slično i za ACEA C3 ulja (0/5W-40), koje su često nešto bolja (makar u nijansama) od A3/B4, ali je očigledno da Reno insistira na većem (T)BN-u iz nekog (njima sigurno poznatog) razloga, pa je više od 8 a još bolje >= 10 nešto što treba poštovati (slediti).

Comment

• dekiv68
                          CBC Senator
                          • 06.03.2010
                          • 230
                          • Borča

Hvala Vam Profesore na brzom i decidnom odgovoru.
                          U garanciji insistirati na Elf SXR 900 (pošto ovlašćeni znaju da sipaju svašta), a posle (5 god garancije) videće se.

Znači li to da je Motrio, Elf sa prihvatljivom (ne kritičnom manom) ili da, uopšte, nema veze sa Elfom?

Comment

• drzarkod
                            CBC Član
                            • 26.10.2012
                            • 48
                            • Novi Sad

Originally posted by expendable View Post
                            Baš da mora - ne mora!
                            Verovatno da može i 0W-20, 0W-30 i 5W-30.
                            Što se viskozne gradacije tiče.
                            Drugo pitanje je koji je kvalitet potreban (zahteva se od fabrike).
                            Kako je to "Amerikanac" (makar sa japanskim motorom), 99% da je API sve što mu treba. Ako je godište do 2010 onda API SM, a posle API SN.
                            Lično bih (za svaki slučaj) "jurio" API SN i šlus.
                            Od 5W-20 ulja, najubedljivije mi deluju Ford 948-ice pa bih takva sipao (Motul i Kroon imaju, verovatno još neko, ali se ne mogu setiti trenutno).
                            Stojanov verovatno sipa po savetu Shell-a, verovatno je o.k.

Na kraju (krajeva): verovatno da može i 5W-30 (API SN) ali da je 5W-20 (ubedljivo) najbolje što možete priuštiti svom novom vozilu (motoru).

Danas otisao u Stojanov ...kazu Shell...5w30...rekoh ok.....kad nema 5w20....onda me zove majstor iz radionice kaze pa u ovaj motor ide 5w20 hocete to da sipamo...kazem hocu.....sipaju navodno 5 l a stane u motor 4.2 ( al nema veze...velik filter...ulje na max. ) kad ono ni manje ni vise Selenia 5w20....ja zinuo...pa rekli ste Shell da samo sipate....ne ovo ide po spec. i starno zadovoljana standarde...proverio. Sad pitanje za profesora na koliko da ga menjam i sta kažete je o.k. ulje....da se ja pitam ja bi ovde proterao autobus ( meni bi isao Motul...ako budem sam menjao ). Srdačan pozdrav.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

OMG (kuku-lele, jao majko, oče i ostala rodbino).
                              Još malo pa ću 4 tuceta godina da napunim a "inovativnost" u voljenoj nam (šta ćeš naša je, i naši smo, pa kakvi god da smo) Šljivropi me uvek iznova iznenađuje.
                              (a taman sam još pre mnogo godina rekao sebi da me ovde ništa ne može iznenaditi, pa nije tako)
                              Ovo je original priča (koju sam više puta ispričao) kad baba od 80 i kusur u punoj kući mlađe generacije kaže "gde baš mene da strefi šlog od tolikih ljudi u kući".
                              Ili (na žalost) ORIGINAL (kao što ste naveli) "da se ja pitam, ja bih ovde PROTERAO" (sledeću scenu znamo, ali ovde bi pre bila: autobus u Moravi).

Gde od tolikih 5W-20 ulja da nađe jedno od par KOJE nije dobro?
                              (Šljivropa je to, sve sami vizionari i genijalci, prosto je čudo da već nemamo kolonije širom sunčevog sistema i da nismo stigli (bar) do Alfe (Kentauri))
                              Nije lako šljivama ...

Prvo sam se zabrinuo (koliko sam se zapustio zbog drugih obaveza), Selenia 5W-20?! Jer to postoji? (mislio sam na "civilno"). NE, naravno.
                              Ako nije neko ulje koga nema na sajtu Selenije, onda to može biti samo (poznato mi, iako čisto kao pojam) Pure Racing ulje.
                              Ovo ulje nije za svakodnevnu vožnju (iako je IZUZETNO).
                              U tehničkoj dokumentaciji (koju ovde izgleda niko živ ne čita od osnovaca do akademika) piše:
                              Advice on use:
                              "Exclusively for competition use"
                              Technical data:
                              5W-20 (ovde treba da budu standardi i odobrenja koje ulje ispunjava, znači - prazno)

Dakle, džabe ulje premašuje većinu (npr.) API testova kad ih NE ispunjava SVE! (ili makar zahteve)
                              Šta reći a ne zaplakati ... sledeći put zahtevajte da ulje prvo vidite (i da na istom piše API SM ili SN).
                              Ulje je stvarno dobro (uštede će Vam i malo goriva, ako ništa drugo, za oštru vožnju idealno ... Navak, pa cepaj!) ALI bih VAm savetovao da ga promenite na kraćem intervalu, npr. pola od standardnog (6000km).

I ... sledeći put, nemojte se uzdati u "znanje i iskustvo" servisera.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by dekiv68 View Post
                                Hvala Vam Profesore na brzom i decidnom odgovoru.
                                U garanciji insistirati na Elf SXR 900 (pošto ovlašćeni znaju da sipaju svašta), a posle (5 god garancije) videće se.

Znači li to da je Motrio, Elf sa prihvatljivom (ne kritičnom manom) ili da, uopšte, nema veze sa Elfom?
                                Ma, iskreno ... Mislim da je to Elf (identično) ili Elf (sa prilagođenom (čitaj jeftinijom) formulacijom, koja još uvek nije kritična, tj. sa ispunjenjem standarda).
                                Sve se to pravi u istim pogonima (neće valjda Total da drži svoje neiskorišćene kapacitete, Motrio, Matrio, Renault, lepi samo druge etikete) ali mi je teško da poverujem da u Total-u neće iskoristiti mogućnosti uloženog kapitala (automatizovanu proizvodnju) za šmucinge (tipa Šljivropa) kao što je (inovativna) zamena sintetičkih (III bazna grupa) baznih ulja, običnim HC uljima (II B.G.) ili jeftiniji polimeri, osnovni (mulitfunkcionalni) paket aditiva i/ili nešto manje istog, itd.

Comment

Working...
                                X