Shasija i upravljanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dutchman
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 741
    • Vracar centar sveta

ala ste se raspisali za jedan vikend....

c c c

ja kupio cevke u Jeep-u , i to 25x25mm kutije ali 2mm zid ... shasija je teza za nekoliko kila chvrshca neznatno ali je zato lakshe varljiva i dugovechnija barem ako krene negde korozija 2mm ima da korodira godinama ....

e sad mc sorley plan u pdf-u ima kako inchne mere tako i milimetarske u zagradi , jeep ono na brusilici shto seku je precizno do bola , a i moze da se seche samo 90 i 45 stepeni .... jeftinija varijanta je einhel sekach za gvozdje oko 100e ili makitin 300eura ...

shasija se uradi za dva dana bukvalno ... i kad je zavrshish mislish da si uradio vishe od pola posla ... e a kad krenesh dalje shvatish da shasija nije ni 5% posla koji te cheka ....

a koja bi cena bila da u Jeep-u iseku to po radionichkim crtezima stvarno neznam ... ali da naprave U profil 40x40mm duzine 30mm sa rupama u centru vertikala je 280din po komadu ... to je Jeep inzenjering ... ubrzo chovek shvati da je mnogo jeftinije da radi polako i sve sam ... pogotovu shto taj alat koji kupish uvek mozesh da prodash kasnije ili da nastavish da gfa koristish ...

neko je pitao za coilovere ... nisam blesav da dam 800e za coilovere pogotovu kad su 600e za cobru oreginal a mogu da se koriste uostalom mogu da se naprave na strugu i koriste uloshci itd i nece izaci preko 60e komad kod nas ....
    Prevelika slika u potpisu!

Comment

• nkosta
      CBC Veteran
      • 05.08.2006
      • 140

Ja nisam ni prisao shasiji . Jos meracim materijal .Imam u garazi CELO zadnje vesanje od mercedesa 190 (W 201) ne znam koje godishte ali je prilicno o.k. ( diff , diskovi , poluosovine ) Nema federa i amortizera ali mi ne trebaju jer ce biti meksi i drugaciji.Sve se to drzi u 4 tacke na subframe-u i maximalno je olaksana montaza ( nema pravllenja vesanja).
      Nemam reshen prednji deo( cak ni u glavi ) Imama jedno reshenje u glavi ali ne smem da kazem da mi se ne smeju. Tako sam proso na jednom engleskom forumu za locos kad sam reko da cu da turim subframe i celu zadnju osovinu od mechke.Glavna primedba : misle da je mnogo teshko (kg pozadi) Kaze mi tip: paako se bash zapnesh ti mozes i ceo mercedes da iskoristish za Locost. I nisu vise pricali sa menom ... to je kao neka jeres . Drugi majstor mi reko da misli da to moze ali da odbacim subframe a da sve one poluge veshanja (2 x 5 komada ) napravim sam , ponovo od tankih cevki(!!)
      Definitivno mislim da mnogo mozes da uradish sam ( seckanje u DLAKU sigurno mogu)Varenje verovatno mora profesionalac. Ali otompotom
      GDE BRACO USTAVNI SRBI IMA MATERIJAL SA GARANTOVANOM FABRICKOM OZNAKOM
      Fala onom momku mirdza(?) sto nas upozori na divan ukrajinsku chelik
      I ovako ima dosta posla na prikupljanju materijala tako da ne zurim sa nabavkom cevi. Kupicu najbiolje sto se moze naci koda nas ili blizu.
      Coliloversi... na sta lice ti cobra replica coilovers-i . I kao mislish da se prave ??? Pusti neki link da se zabavim

Comment

• Dutchman
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 741
        • Vracar centar sveta

ceo zadnji trap od mechke zanimljivo ... onda uzmi prednji komplet od lade dve viljushke dve kugle samo snimi gde se silenblokovi kache na ladinu shasiju i to odradish na cevastoj shasiji i eto nemash zajebanciju maltene nikakvu ... josh bolje uzmi bubu odshrafi karoseriju i baci na otpad i pravi shta ocesh na gotovoj platformi ... motor stavi koji ocesh i eto sportske mashine ....

coilovers ako kupujesh naruchish Fk, H&R, Koni itd ako pravish uzmesh amort neki ili samo ulozak to ima kod ovih shto pune amorte i napravish na strugu neshto ovako ili kupish na netu

znachi cev sa navojem u koju upadne amort gore podloshka za oprugu a dole dve matice kojom shtelujesh visinu ...

ja sam kupio ovakve

kad je bal nek je bal ...

Comment

• nkosta
          CBC Veteran
          • 05.08.2006
          • 140

Coiloversi mi se vidjaju ali bacicu malo para na neke fabricke.Verujem da moze da se napravi ali mi treba mustra .. a onda ti je ipak lakse da uzmesh KONI ili slicno( videcu za ove "tvoje" dve sorte)
          Shasija od bube ...pa to vise ne postoji .... a i sam si reko da je shasija
          laksi deo price.Shasija ima da bude ko po knjizi ...i lepsha
          E sad prednje vesanje ... ajd' da priznam ... onaj moj "tajni" plan je prednje vesanje od lade ali NIVE
          Znam da ce Locost -ovci da popadaju u nesfest ali to vesanje uopste nije strashno kao sto ga zamisljaju.I ono ima svoj subframe .. pa si i tu lishen prilike da budesh kreativan kod odredjivanja geometrije tockova( citaj : da sam sebi skrshish vrat ) Dakle pozadi subframe ( Mechka w201 ) napred subframe ( Lada Njiva )... Vozi Mishkooo
          Recimo zadnja- prostorna - osovina od w 201 nije najteza na svetu( kljesta i diskovi su laksi za 15-18% u odnosu na podatke sa foruma od Sierre i ostalih Fordaljki... ( disk Fi 260mm oko 3,1 kg a cheljusti sa dva klipa i plocicama 1,9 kg )...svi misle da su mechke mnogo teshke ...one su samo mnogo velike)
          Naravno ima da svaki deo stvarno stavim na kantar i da zaista vidim da je pristojno lak. DA mogu direktno da postujem slike turio bih par slicica da vidish na sta lice Njiva i Mechka

p.s. A onaj Ten_san ...??? Jel setime mazu coiloversi

Comment

• g60
            CBC Senator XXL
            • 20.10.2006
            • 1011
            • Vrachar je majka ;)

Moj matori vec krece. Ide da gleda cevke. U Hrvatskoj je tako da ne mogu da saradjujem trenutno. Ala sirim zarazu

@Dutchman
            Koliko ti je duznih metara cevi otislo na samu shasiju? Koliko da kazem matorom da pazari? 25x25mm sa zidom od 2mm?
            On sa drugarom planira da pravi u sobi sa elektro aparatom a ja kazem da ne rade to. (drugar je kao profi )

Da li moze sa CO2 aparatom da se vari sasija? I ako moze, koja snaga uredjaja? Ima li tu neka fora?

Planiram da mu preporucim ovu vecu sasiju ali da doda onaj kanal po sredini (tunel za kardan). Sta mislite o tome?
            Pozz

Comment

• nkosta
              CBC Veteran
              • 05.08.2006
              • 140

Ako ste odlucili koju shasiju pravite ( ima ih nekoliko) onda po njoj treba da
              cenite koliko metara cevki treba. JA sam skinuo neki proracun po kome ima tacno 11 komada cevi od 120 inch- ( tj oko 304 cm) stim sto postoji tacan raspored od koje cevke se seku koje shipke za shasiju da bi "otpadak" bio
              najmanji moguci. Imai spisak svih ostalih cevki raznih dimenzija ali sve za
              BOOK Chassis tj onu po knjizi.To je jedan *.xls file ( od exela ) pa odmah i daje izmene ako neshto ubacis-izbacis.Ima oko 60kb pa mogu negde da ti ga posaljem ali mislim da neces imati fajdu ako ne radish po Knjizi ( a ako imas Knjigu .. e tek onda ti netreba jer imash KNJIGU )
              Uzgred sve diskusije na net-u koje sam citao slazu se da je optimalna debljina izmedju 1,6 i 2,0 mm ( ima mnogo price zashto ne treba tanji i zashto ne treba deblji) Takodje uobicajene dimenzije kvadratastih profila se krecu od 25x25 do 30x30 mm. Ima i drugih raznoraznih predloga ali ovo je glavnina.Ono sto me je iznenadilo retko ko pravi do onog cuvenog celika 4130 ( koji ja toliko trazim) vec skoro svi govore o "mild steel"-u ( trazi pojasnjenje od drugih , koji ovo o materijalima bolje znaju odmene )
              Ovo je zkachio jedan majstor:
              I carnt remember the exact amount but
              42M 25x25 ERW
              18M 19x19 ERW
              18M 19Diax2mm thick tube
              1 off 3mm thick 2mx1.5m sheet mild steel
              1 off 1.5mm thick 2mx1.5m sheet mild steel
              I carnt remember the exact amount but
              42M 25x25 ERW
              18M 19x19 ERW
              18M 19Diax2mm thick tube
              1 off 3mm thick 2mx1.5m sheet mild steel
              1 off 1.5mm thick 2mx1.5m sheet mild steel

This gave me more than enough to fix any errors i made and some left over for other bits and bobs that was handy to make for the garage. Think i paid circa ?130 for the lot

Edit oh and 2 off 1.5mm thick 2mx1.5m ally sheet

[Edited on 29/8/06 by Gav]
              This gave me more than enough to fix any errors i made and some left over for other bits and bobs that was handy to make for the garage. Think i paid circa ?130 for the lot

Edit oh and 2 off 1.5mm thick 2mx1.5m ally sheet

[Edited on 29/8/06 by Gav]

Comment

• g60
                CBC Senator XXL
                • 20.10.2006
                • 1011
                • Vrachar je majka ;)

Hvala, krenucu da racunam... U svakom slucaju, ne radim po knjizi ni po nacrtu Nesto izmedju... Pa mi treba prosek. Uzece u svakom slucaju malo vise.
                Dutchman zna tacno u metar... Al se pojavljuje svaki treci dan pa mora da se ceka

Pozz

Comment

• Dutchman
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 741
                  • Vracar centar sveta

oko 50-ak metara ukupno cevi ... ali ima tu shipka i po od 20x20 i jedna shipka 20mm cevi (shavna ... mada uzmesh odma beshavnu iskoristicesh je za viljushke)...

elektroluchno ne savetujem , shasija se najbolje uradi sa CO2 i dovoljan je aparat od 170A - ako kupujesh uzmi 210A trebace ti za josh po neshto do 5mm da uvarish

Comment

• g60
                    CBC Senator XXL
                    • 20.10.2006
                    • 1011
                    • Vrachar je majka ;)

Ok, hvala. Saljem dalje info.
                    Pozz

Comment

• g60
                      CBC Senator XXL
                      • 20.10.2006
                      • 1011
                      • Vrachar je majka ;)

Taj metal za viljuske, jel to puna ili shuplja cev? Pretpostavljam da je shuplja i kako je savijas da se ne deformise? Sa peskom i grejanjem ili ti to neko radi?
                      Pozz

Comment

• nkosta
                        CBC Veteran
                        • 05.08.2006
                        • 140

Ovo je "najblize " sto sam nasao , nemam pojma nemacki ali vidim da je 4130 , nazalost samo okrugli profili , ima jako dobrih, jacih ,ovi od 28 i 3o mm
                        http://www.stephan-stahl.de/start.php?c ... chland.php
                        Molim da neko ko zna nemacki pogleda cene i nacin narucivanja ..... ko zna
                        mozda bas odavde treba da narucujemo

Comment

• Dutchman
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 741
                          • Vracar centar sveta

viljushke se rede od beshavne cevi ... fi20 2mm zid i to je previshe chvrsto za viljushku ... mozete staviti i chvrshce ali to znachi da ce pri udaru ili bilo kom vecem pritisku na tochak doci do deformiteta shasije umesto da se samo viljushka iskrivi i zameni novom .... bolje 20e nego 200 ako me razumete + viljushka je na dva shrafa a ako povuche shasija rasklapaj sve .... sve ima svoje ... neko je to rachunao pre 50godina i idalje pije vodu ...

Comment

• nkosta
                            CBC Veteran
                            • 05.08.2006
                            • 140

Ductchman , na LocostBuilders sam video one tvoje postove o ladinim glavchinama(uprights se valjda kaze)
                            dva pitanje:
                            Jesi li ih postavio na viljuske?( koje viljuske?)
                            Da li si razmotrio ventilirane diskove napred ,?, neko reche da pasuju od fijata ali mora i fiatova kljesta pa samim tim i fijatov nosach ili adapter
                            Trece pitanje
                            koliki ti je onaj kaster ispao ( 3o , 4o ili 5 stepeni(o) ){ ispravi me ako greshim ali mislim na onaj ugao "samovodjenja " ili "samocentriranja " tocka... ono shto kolica u supermerketu imaju mnooooogooo }
                            Ako dobro kapiram to se odredjuje razlikom u tachkama gde se montiraju gornja i donja spona ( balljonit , opet ako ne greshim)

Comment

• Dutchman
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 741
                              • Vracar centar sveta

Castor je 3stepena po planovima

Fiatovi diskovi odgovaraju najbolji su od marea dizela ili 16v 285mm ali cena je malo po ushima poshto treba i kljeshta itd itd ... lada 1300kila 80ks i kochi znachi da 160ks i 600kg ce podjednako dobro kochiti ....

Comment

• Dutchman
                                CBC Senator XXL
                                • 30.09.2004
                                • 741
                                • Vracar centar sveta

Moj skromni doprinos u vezi veshanja

castor

camber

centriranje traga toe in /toe out

upravljach

track

medjuosovnisko rastojanje

za one koji se odluche da prave neshto slichno nek imaju na umu da je idealna proporcija 1:1.6 u razmeri traga tochkova i medjuosovinskog rastojanja , naravno krace medjuosovinsko rastojanje je bolje za krivine dok duze je bolje za pravce i brzinu ...

Comment

Working...
                                X