Shasija i upravljanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nkosta
    CBC Veteran
    • 05.08.2006
    • 140

Pa ...neshto od toga o popnitnama znamo ..znamo.Dodushe to jeste uobicajeni nacin za dodatno ukrucenje shasije ali nije i jedini.Zagovaraju se
    jos (i to uspeshno) lepljenje i varenje "na parce" ( malo jache "heftanje" ako se razumemo.... nisam majstor ali ovo je manji uzduzni var od 2-3cm sa razmakom od 5-6 cm ..kako sam ja shvatio) Oni koji rade shasiju od prokrona ostaju kod prokron tankih plehova jer im to obezbeduje trajnost ( u odnosu na rdju)
    A o chelicima ..uglavnom sam sve to procitao na locostbuilders i locostinfo
    i po onim sajtovima proizvodjacha ( Robin Hood , GTS, caterham , irmscher ) ... i vise se i ne secam gde sve...... moram da priznam da se uspeshno bavim citajem ..uglavnom a josh nisam skinuo rdju sa onog veshanja , diskova i glavchina od w201..imama i opravdanje ,zahladnilo.
    Ne stizem da zovem onog gospodina za cevke.. pritisao pos'o pre podne a popodne ..mrak

Comment

• nkosta
      CBC Veteran
      • 05.08.2006
      • 140

As hto se rdje tiche rasklopi ili ako radi nemoj rasklapati i odnesi na peskiranje sa 5-10 eura cesh ushtedeti sebi dane posla ... zashtitish to bojom za metal i miran si makar Super & pocheo da pravish i za 5 godina
      E pa sto se rdje tiche tu me djavo bio po ushima da krenem da razmatram
      elektroliticko skidanje rdje
      vidi:

i
      Established in 1858 to promote horology, the British Horological Institute's prime purpose today is to provide education.

Kupio sam chabricu od plastike ( shafolj od 45 litara ... sve arhaichni nazivi za sudove koji lice na vece kofe ) koshta 320 din na pijaci kod nekih shto prodaju plastiku.
      Kupio sma 3-4 kg sode bikarbone ( jeste to je ona sto uzimamo ujutru ... posle .. ) .... cena oko55 din/kg , uvoz Rumunija ..fina... u nekom diskontu u gradu ( aaaa nema vishe samopsluge ..aa )
      Skupljam plehove po nekim autolimarskim dvorishtima da tu kantu oblozim gvozenim limom iznutra (NIKAKO PROKRON !!!! )
      Kupio sma i lep plastichni komarnik ( 150din/m^2 ) da stavim preko pleka
      da ga ne pipne deo koji chistim( diskovi ,glavchine ,kljesta od diskova)
      Ispravljaca imam dosta ( dva-tri komada : jedan od 12-24 v 10 tj 2oA , manji od 5A za punjenje akumulatora i najmanji od 3A , stabilisan i ogranichen od radiouredjaja)
      E sad ona soda bikarbona sluzi za pravljenje natrijum karbonata (zarenjem u rerni na 150-180 oC )a taj natrijum-karbonat kao 5%-otni rastvor sluzi kao elektrolit ( uuuuuuhh ... jel' sam pro'sho iz osnovachke hemije)
      Trenutno sam u fazi dobijanja dozvole za upotrebu ( najgori deo... predsoblje ..malo ; dvorishte..hladno; podrum..taman posla tamo nam je kupus; kupatilo...pa ti nisi normaln :x italics je "nadlezni organ" )
      Bar ovo moram da reshim ove zime ..problem BROJ JEDAN je sto mora INSTANT tj ODMAH da se farba nekom dobrom farbom ( nema smisla zamastiti ga nechim odmah da ne zardja pa ga posle odmashcivati pre farbanja)
      Jel ima neko savet za super-kvalitetno farbanje a da se lako primenjuje u kuci ???( ono powder coating nema u Zajecharu ... jbga ISTOK )
      Србија

Comment

• nkosta
        CBC Veteran
        • 05.08.2006
        • 140

Jel zna neko cenu za nanosenje hroma u dekorativnom sloju na grub metal (ne ono tvrdo hromiranje za klizne povrsine )
        Ko uopste radi
        hromiranje na veliko ( ali ukrasno u nesto tanjem sloju a ne ono protiv habanja )
        p.s. a onaj IGS file nisam mogao da procitam, nemam nikakav CAD program

Comment

• Dutchman
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 741
          • Vracar centar sveta

power coating = plastifikacija (verujem da ima i u zajecharu , raspitaj se ko radi metalni nameshtaj sigurno zna gde ima)

dekorativno hromiranje u DES-u je tipa 100din za komad velichine cholje za mleko a mozda ti naplati i 200 zavisi kakve je volje ... ali kod njih je kada plitka i relativno mala ... ako si mislio na shasiju najbolje je pocinkovati celu kad se zavrshi ali pitanje gde kod nas ima ... kakve zashtite koristi zastava i da li ima kadu za galvanizaciju ...
          Prevelika slika u potpisu!

Comment

• nkosta
            CBC Veteran
            • 05.08.2006
            • 140

@Dutchman
            izbisao sam nesto texta jer mi je stavljena primedba na pismo
            ne znam da li si prochitao ali nisi valjda mislio na DES u Zajecharu ( i mi ovde jednog takvog imamo )
            Ideja je da se malo (mada ne znam sta to znachi malo ) dakle malo hromiraju oscilujuca ramena , mozda i spiralni federi , ne samo zbog izgleda vec da nisu zardjala a da ih ne farbam bojom koja ce da se oljusti. Po ovoj ceni za solju kostalo bi kao 20 solja sto je prihvatljivo( sve za MAKE UP !)
            Chuo sam da postoji ineko crno hromiranje , nisam ga video na zivo ( mozda i jesam ali ga nisam prepoznao) i za njega kazu da je ukrasno. MAlo sma ischitao po net ali ne znam da li sve to ima kod nas
            Pitanje br 2 za sve :
            da li je neko vec pravio coil overse od klasichnih amortizera onako kao je to na forumu predstavljeno sa onom navlakom
            Molio bih ga da iznese iskustva...... ovi chuveni su brate pola dobrog motora ... idu na stand by dok poso malo ne odmakne , vezbam coliloverse za domaci zadatak.

Comment

• Dutchman
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 741
              • Vracar centar sveta

coilover u home varijanti ... amortizer od pezoa NN moj techa uradio sa oprugom od fiat tipa i sve radi ... ako nadjem fajl za coilovere okachicu ... imam na papiru neshto sa neta ali me mrzi da skeniram ... mislim da moze i ladin amortizer poshto je kratak treba od ushke do ushke 14" (360mm)

DES u BGD-u ali verovatno je ista firma

Comment

• Dutchman
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 741
                • Vracar centar sveta

Shto ste se uspavali ... c c c c a hteliste da stavite ovu temu u ovojen forum

evo malo da vas razbudim , beshavne cevi fi21 2mm zid

donja viljushka

gornja viljushka za unibolom ili rosejoint-om

Comment

• nkosta
                  CBC Veteran
                  • 05.08.2006
                  • 140

Pa uvek na pocetku sve izgleda lepshe i da ce dugo trajati ..kao u obichnoj ljubavi .
                  Ovo ti je pero-laka kategorija .. ako te ne mrzi baci na vagu oba da vidimo koliko su teshke. Izgledaju odlicno. Ne vidim gde cesh osloniti amortizer na donjoj
                  btw ni oni momci na zapadu ne prave locost za manje od 2 godine .. a imaju sve na dugme .. kod nas dakle 4 najmanje

Comment

• Dutchman
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 741
                    • Vracar centar sveta

neznam koja je tezina digitalna mi je vaga kuci tako da nemeri male tezine ... ali onako na ruku imaju 5 kila sve 4 viljushke ... ipak je 3mm lim na donjim , nosach amortizera cu naknadno da zavarim da bi podesio rastojanje prema amortizeru da limitiram najnizu visinu auta...

shto se tiche engleza ima onih koji su sastavili za 3 nedelje kupovni kit i rastavili sierru a i onih kojima je poshlo za rukom da komplet od shasije do fibera odrade sve za 5meseci ... sve zavisi od volje zelje i para---

realno gledano sa 3soma u dzepu mesec dana iformisanja na netu i dva meseca slobodno tj da nemorash na posao ... uradi se jedan primerak ...

Comment

• nkosta
                      CBC Veteran
                      • 05.08.2006
                      • 140

Pa ako nemash 200 kila stani na vagu sa i bez viljushki ...
                      Sve nesto milsim da je ovaj locost test za zivce a da nema mnogo veze sa autima i voznjom
                      DAnas sam u sred sobe postavio elektrolizu da chistim jedan disk , gledam svakih desetak minuta sta se desava... gospodja mi nacisto skrajnula pamecu ... mislim da do svetog nikole nema da progovorimo 2 rechi
                      Sutra na podne rezultat

Comment

• Dutchman
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 741
                        • Vracar centar sveta

i koji je rezultat ....

nemam 200kg ali glupa je vaga extra kad uzmem jednu u ruku nema promene a dok se sagnem za ostale iskljuchi mi se vaga ...
                        moracu da nadjem neku normalnu vagu ...

Comment

• nkosta
                          CBC Veteran
                          • 05.08.2006
                          • 140

E pa sad ovako:
                          uzeo sam jedan dobro zardjali disk ( zadnji , solidan , od w201) i stavio ga u rastvor.( za detalje o opremi kasnije ...ako treba)
                          U pocetku sam pustio struju od priblizno 1mA /cm^2 .. mozda cak i nesto manje ( disk sracunat na 1500cm2 both side ). Koriscen je malo spaljen i nekda popravljan punjac , naravno sa buvljaka i naravno ruski na kome pise 5A. Posto sam mu nekada spalio ampermetar drugar ga popravio i reko .. ne diraj ima da radi.E vala ga je bash opravio ... regulacija radi od 700mA do 13 A ... verovatno mu je nesto otkacio. DAkle pustio sam ga da radi 11h pri struji od 1100-1200mA .Nesto se desavalo , videlo se da izlaze mehurici ali slabo ali je vec doslo do izmene crvene rdje u crnu rdju ( to je ono fero-feri oxid pa se ovaj zove magnetit i crn je )
                          kad sam pogledao nisam bio zadovoljan i ostavio sam da ga sutra dovrshim
                          Ujutru sam ga podigao na 2,5A i videlo se da je bolje ,vishe vrije , otpadaju komadici rdje ... ali onaj ispravljac se polako greje pa sam se tu izadrzao
                          Opet provera i vec se videlo cisto gvozdje ,sivo, ispod crne mase magnetita koja prlja ruke, sobu, kadu , kupatilo ... moje kucice ... a i stetno utice na bracni zivot.
                          Dakle sledeceg dana sam ga pustio 10-ak sati na 2-3 ampera , povremeno i na 7-8 ampera ( poceo je da mi mirishe ispravljac )
                          Rezultati je prihvatljihv.. disk sam u toploj vodi dobro istrljao zicom za sudove i pojavilo se nesho sto bi bilo jako dobro za farbanje ( kad bi se diskovi farbali) Josh dok sam ga prao i merkao .. poceo je tu i tamo da rdja .. na moje oci ( normalna pojava za gvozdje u sundjerastoj fazi )
                          Na kraju sam ceo disk premazao Balistolom ( ono ulje za oruzje .. to mi je bilo pri ruci a ekstremno je pouzdano u zastiti i cak manjem rastapanju rdje .. bez veze skupo zaovu aplikaciju )
                          Zakljuci :
                          1) MOZE !
                          2) cuda , naravno , ne postoje
                          treba uraditi kako pishe ( oko 5mA/cm2) i to 10-12-18 sati.
                          I na kraju morash malo da se oznojish sa zicom ali se isplati
                          NAjvazniji faktor je vreme , ne smesh da zurish ... ako ne zurish ima da bude lepo.
                          Ogranicavajuci faktor : ispravljac sa regulisanom strujom punjenja ali da KONTINUALNO moze da da`najmanje 10-15 ampera.
                          Regulisani su oni ispravljaci koji imaju ono dugme koje kad vrtish kazaljka ampermetra se pomera ( ako je ziv)
                          JA sam struju merio Iskrinim Unimerom 35 .
                          Moji ispravljaci koji mogu da daju 10-20A kontinualno dobri su samo za vece komade ali im je to "pun gas " i posle desetak sati rada pocinju da mirishu ko prodavnica "Duge". A nemam regulaciju struje .. samo dobru stabilizaciju napona .. sto je ovde nebitno
                          Imam neke slike ali ne znam kao da ih zakacim , mogu na U2U mail

Comment

• @lix
                            CBC Senator XXL
                            • 17.12.2004
                            • 875
                            • Panchevo, Serbia; Moscow, Russia

Posalji i meni. Bas me zanima.
                            Što više za što manje

Comment

• Dutchman
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 741
                              • Vracar centar sveta

zanimljivo ... znachi kada plastichna 500din , plocha lima 50din za + , ispravljach sa buvljaka 20e i udri ... pa nije loshe ...

Comment

• nkosta
                                CBC Veteran
                                • 05.08.2006
                                • 140

P a kod nas svako mora da ima bar dva ispravljaca ( jedan pokvaren i jedan koji radi )
                                Ispravljaci od 5-10 A su bash O.K. za ovaj posao ako predmet nema vise od 2000 cm2 ( 2000cm2 x 5mA= 10 A ... trajne struje). Ako ima vishe cm^2 samo ce vishe trajati jer je denzitet struje manji
                                Sledeca "najvaznija" stvar je soda bikarbona , na kilo -55 din , koju treba peci kao prase u rerni na 150oC 3-4-5 sati.( u sherpi koja je shira a ne u loncu jer je bolje sushenje ) Od 1 kg sode bikarbone treba da izgubish pribluzno1/3 i to sto dobijes NIJE vishe soda bikarbona vec natrijum karbonat ( Na2CO3;kalcinisana soda, soda za pranje vesha i slicni nazivi su sinonimi)
                                neke slicice saljem na mail j...ga svaka je 400-500kila pa ce trajati sidanje

Comment

Working...
                                X