HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • painter
    Banovan
    • 04.03.2010
    • 738
    • beograd,m.mostanica

Re: HHO - znamo li nesto o tome ?

Originally posted by zeljko71
    U redu, jasna mi je konstrukcija brenera.

1. Nije mi jasno kako celicna zica sabijena u telo brenera, u jednom smeru zaustavlja povratni plamen a u drugom propusta gas.
    2. Pogledajte ovo: http://www.youtube.com/watch?v=GRz0a2qiCtc , gas je generisan pomocu struje i magneta ???
    - kakvi su vasi komentari ?

Zeljko
    Nije zica za sudove vec metalna vuna. Od nje se moze napraviti ali je kratkog veka. Mora dobro da se sabije. Gas prolazi jer je redak,jel,a plamen se "ugusi". U stvari ova vuna sprecava trenutni plamen iz eksplozije,a ako potraje vuna izgori i plamen ide dalje. Magnet je metal pa sluzi kao elektroda. Postoji prica da magneti pojacavaju proizvodnju gasa ali na ovom snimku nije to slucaj,to je posebna prica... Snimak pokazuje smer magnetnih polja.

Comment

• zeljko71
      CBC Član
      • 10.08.2010
      • 17
      • Indjija

Painter, imas li bolju ideju za home made blokator, od tog za celicnom vunom ?

Comment

• painter
        Banovan
        • 04.03.2010
        • 738
        • beograd,m.mostanica

Dobar je onaj sa mog snimka na youtube (Ace011MM). U plasticni muf naguras valjkasti kamen za brusenje,zacepis obe strane probnim cepovima u koje je urezan navoj i uvrnute konekcije od vazdusnih kompresora,a u mufu takodje urezes navoje za probne cepove. To je sve polipropilen ili polietilen,za vodene instalacije. Odlicno je i par slojeva prohromske mrezice od filtera,sto sitnije,u mikronima. Ili kvarcni pesak ali onda opet treba mrezica da ne ispadne. Svi oni traze cesto odrzavanje ili zamenu,osim ovog od mrezice. Ja sam sad smislio nesto jos bolje,bez ikakvih mana i roka upotrebe,to ce biti za prodaju cim zavrsim testiranja. U kolima vam ne treba narocita zastita,dovoljan je babler sa sigurnosnim ventilom. Za varenje je OBAVEZNO,pogotovu sa slabim generatorom a velikom diznom.

Comment

• zeljko71
          CBC Član
          • 10.08.2010
          • 17
          • Indjija

Hvala Painter,
          1. Reci mi dali za napajanje tvojih celija koristis samo DC struju ili koristis PWM.
          2. Koja frekvencija je najpodesnija za PWM, i koji talasni oblici.
          3. Citao sam da koriste 42.8 Khz + dve nize oktave (21.4 i 10.7 Khz) , sta mislis o tome ?
          4. Mislim da bi se trebalo poigrati sa visim naponima napajanja celija, mnogi eksperimentatori su ograniceni sa 12V koliko je dostupno u kolima. Pogodnim pretvaracima napona i u automobilu je moguce dobiti mnogo vise napone, (naravno uz manje maksimalne struje na visim naponima, jer je P=U*I ). - Sta mislis o tome ?

Koliko sam ja shvatio najveca fora je naterati celiju u rezonanciju, jer sama celija predstavlja kondenzator i kada se dodaju induktiviteti stvara se oscilatorno kolo, koje moze biti veoma efikasno u elektrolizi ako se pobudi adekvatnom pulsirajucom strujom. Slicno se desava i sa Teslinim transformatorom, ako je u rezonanci onda cini cuda a ako je van rezonance onda je to samo najobicniji visokonaponski trafo !

Znaci najveca fora u svemu je rezonanca, Tesla je to odavno shvatio i primenio. Mnogi danasnji uredjaji rade van rezonance sto im mnogo umanjuje efikasnost.

Zeljko

Comment

• painter
            Banovan
            • 04.03.2010
            • 738
            • beograd,m.mostanica

Ne koristim PWM,u standardnoj elektrolizi on nema efekta na kolicinu gasa vec samo odrzava struju i stiti od pregrevanja vode. Trenutno pravim prilicno efikasne uredjaje pa nema pregrevanja.
            U pulsno rezonantnoj elektrolizi frekvenca zavisi od raznih faktora pa i od temperature vode. Moras imati sve vrednosti stabilne da bi koristio samo jednu,stabilnu frekvencu. To je komplikovano za homemade,ovde pokusavamo da smanjimo potrosnju na vozilima i da utvrdimo koliko je moguce smanjiti! Rezonantni sistem je zamisljen za voznju kola samo na hho,i to je krupan zalogaj!
            Mozes da napravis u kolima koliko hoces volti pretvaracem napona ali elektrolizer bi bio suvise veliki,zauzima prostor,preskup je,i svi problemi su uvecani.
            U teoriji sistema kaze se da kada sistem izbacis iz ravnoteze i najmanje kretanje poput misli moze ga menjati. Tako je sa vodom,dovedes je u stanje nestabilnosti i kad pozelis elektricitetom razdvojis molekule mnogo lakse sa mnogo manje energije. Lepo si ti to shvatio... Samo,ima raznih nacina za visokoefikasnu elektrolizu,ne mora da bude tako komplikovano i tesko...ako znas,naravno. Ti bi verovatno mogao da napravis nesto takvo,kapiras stvari.

Comment

• painter
              Banovan
              • 04.03.2010
              • 738
              • beograd,m.mostanica

Izgleda da je smanjenje potrosnje dodavanjem male kolicine hho gasa u motor ograniceno na do 40%,a i to tesko. Uglavnom izmedju 20 i 30%. Desava se to da gorivo kompletnije sagoreva i vremenom se ocisti prostor za sagorevanje,to su glavni razlozi. Sa LPG najmanje smanjenje zato sto on sam po sebi kompletnije sagoreva nego benzin. Sa dizelom najvece smanjenje,a procitao sam izvestaj nekog americkog instituta da je sa biodizelom jos vece smanjenje potrosnje. Amerikanci su ozbiljno istrazivali ovo,samo to nije poznato siroj javnosti. Ako zabelezite povece smanjenje potrosnje to je verovatno zato sto taj motor nije nastelovan ili je lose konstrukcije ili mu fali nesto drugo. Primer,ako imamo dva juga,na jednom usteda 25% a na drugom 40%,kako to,najverovatnije je odgovor u pitanju koliko su trosili pre hho? Onaj prvi je trosio do 7l benzina a drugi do 10l,primera radi. Na ispravnim,nastelovanim i dobro konstruisanim motorima smanjenje od 40%,50% i vise moze se postici uglavnom ako dodajemo vece kolicine hho i u tom slucaju imamo dodatno gorivo. Ovo podrazumeva upotrebu veoma efikasnih elektrolizera.

Comment

• zeljko71
                CBC Član
                • 10.08.2010
                • 17
                • Indjija

Hvala Painter sto nesebicno pomazes drugima,
                Mnoge stvari si i ti shvatio izmedju redova u mojih nekoliko postova.
                Trenutno nemam vise pitanja, sto ne znaci da napustam ovaj forum, - naprotiv ....

Zeljko

Comment

• painter
                  Banovan
                  • 04.03.2010
                  • 738
                  • beograd,m.mostanica

Hvala Painter sto nesebicno pomazes drugima...
                  Zeljko
                  Ma nista...poslacu ti racun!

Comment

• painter
                    Banovan
                    • 04.03.2010
                    • 738
                    • beograd,m.mostanica

Evo malog uputstva za pravljenje painterovog "wet cell" hibrid generatora. To je kombinacija wet cell i series cell tehnologije,veoma jednostavno za izradu i jeftino. Veoma je efikasan,naravno,zavisi kako ga napravite! Moze se meriti sa "dry cell" po performansama. Kuciste je najjeftinije od plasticne cevi za kanalizaciju,stave se cepovi na obe strane. Elektrode inox 304,304l,316,316l. Dimenzije po zelji,prema kucistu,a povrsina za 15-ak ampera koliko treba za male automobile je oko 200cm2 po ploci. Debljina dihtunga 3mm. Dihtung ima oblik kao velika zagrada na tastaturi,jedan ide levo drugi desno a gore i dole u sredini se ne spajaju,ostavi se 5mm za cirkulaciju tecnosti i gasa.Jos bolje da otvori idu u cik-cak,jedan levo drugi desno itd. Za 14V treba vam 7 limova,6 dihtunga. Spajanje limova odnosno stezanje po zelji,ili srafovi kroz lim ili okolo,kroz plasticnu plocu. U svakom slucaju mora se navuci plasticno crevo na srafove da ne dodje do kurslusa. Kontakti samo na prvu i poslednju plocu ali ako niste sigurni u konstrukciju onda po dve neutralne,+nn- ,ali onda vise limova pozeljno. Sve izolovati spolja u krug i odozgo,samo da ostanu rupe 3mmx5mm na dnu i na vrhu. Moze i boljim silikonom ako nemate bolje resenje. Malo da bude odignuto od dna da tecnost moze da kruzi. Sad samo dodati konekcije za gas,struju,cep za dolivanje i eventualno nivometar i sigurnosni ventil. Koristiti iskljucivo destilovanu vodu i NaOH za prvo punjenje,u koncentraciji do 20% NaOH. Kasnije dolivanje samo destilovane ali neophodno je imati ampermetar da se prati struja te eventualno korigovati koncentraciju elektrolita.

Comment

• painter
                      Banovan
                      • 04.03.2010
                      • 738
                      • beograd,m.mostanica

Ugradnja u auto je jednostavna,nadjete zgodno mesto u motornom prostoru i montirate uredjaj. Plus obavezno preko nekog uredjaja koji pusta struju samo kada je motor upaljen,recimo davac pritiska ulja,onaj sto gasi lampicu za ulje kad upalite auto. Obavezno relej od 30-ak ampera,i prekidac. U kabinu je pozeljno ugraditi ampermetar,signalnu led diodu,i jos jedan prekidac.
                      Kad stignem postavicu semu. Crevo sa hho gasom montiramo na kuciste filtera vazduha,ili pre ili posle. Mislim da je bolje malo dalje,da hho stigne da se izmesa sa vazduhom da bi svi cilindri dobili jednaku kolicinu. Zaboravio sam jos babler i blokator povratnog plamena! Ja bih preporucio samo babler,ali sa sigurnosnim ventilom.

Comment

• singer
                        CBC Član
                        • 13.07.2010
                        • 29
                        • vrsac

Originally posted by Dora
                        Originally posted by singer
                        Blokator sam napravio od zice za sudove i odlicno funkcionise .
                        Ako ovako nešto napišeš moraš jako da to pojasniš, to nema veze sa mozgom i neko može da nastrada. Blokator mora da blokira inače bi se zvao žica za sudove.
                        Izvinjavam se ! Smatram da svako ko se igra sa ovakvim stvarima,treba da ima na umu faktor prevencije. U smislu recimo da ima ugradjene sigurnosne cepove na uredjaju koji u slucaju da lonac, zica zakaze i dodje do eksplozije izlecu napolje. Samim tim je spreceno povredjivanje i materijalna steta. Ps...moj mozak nevoli mnogo da pise!!!

Comment

• dzajka
                          CBC Početnik
                          • 30.07.2010
                          • 3
                          • sr.mitrovica

painteru ako postavim hho generator u prohromsku posudu da li ce i ona biti minus elektroda kada je zavrnem za sasiu od kola? ili treba da je pricvrstim sa gumenim nosacem?

Comment

• zeljko71
                            CBC Član
                            • 10.08.2010
                            • 17
                            • Indjija

> Ma nista...poslacu ti racun.

Moze drugar, ali negde u kafani !

Zeljko

Comment

• painter
                              Banovan
                              • 04.03.2010
                              • 738
                              • beograd,m.mostanica

Originally posted by dzajka
                              painteru ako postavim hho generator u prohromsku posudu da li ce i ona biti minus elektroda kada je zavrnem za sasiu od kola? ili treba da je pricvrstim sa gumenim nosacem?
                              Zavisi. Najbolje da sve izolujes,ni zice ne valja da idu gole kroz vodu,ni kontakti. Mada mozes prvu elektrodu da prikacis za kuciste a kuciste za sasiju ako su celije izolovane i podalje od zida posude. Sam odluci.

Comment

• painter
                                Banovan
                                • 04.03.2010
                                • 738
                                • beograd,m.mostanica

> Ma nista...poslacu ti racun.

Moze drugar, ali negde u kafani !

Zeljko
                                Ih,ne mogu da postignem po tim kafanama!

Comment

Working...
                                X