F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Symonds: Glock je zbog para napustio Marussiju

Timu je potreban svaki milion.

Ovo je potvrdio stručni konsultant tima Pat Symonds, bivši tehnički direktor Renaulta koji je zbog nameštanja trke dobio zabranu učešća u Formuli 1 na pet godina. Symondsu je ove godine istekla kazna i on sada ima dozvolu da se vrati u padok.

Za Marussiju će se ove godine trkati Max Chilton i Luiz Razia koji je u zadnjem momentu zamenio Tima Glocka.
    "Za Red Bull jedan milion ima mali efekat, kod nas je to mnogo drugačije", kazao je Symonds.
    Marussija je priznala da se zbog nedostatka sponzora zahvalila na saradnji Timu Glocku.
    "Morali smo to da uradimo. On je razumeo situaciju i rekao da će njegov odlazak spasiti 100 radnih mesta i pritom osloboditi prostor za novog vozača. Glock je odličan vozač i puno toga je učinio za nas", dodao je on.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Red Bull neće imati dva dizajnerska tima

Tim neće podeliti dizajnerske timove za 2013. i 2014. godinu.

Ovu informaciju potvrdio je šef tima Christian Horner. Kako se sledeće godine prelazi sa V8 na V6 motore stvara se pritisak da li će Red Bull ponovo biti tako uspešan.

Za razliku od Ferrarija koji je razdvojio svoje razvojne timove kako bi što bolje savladali traziciju u tehničkim pravilima, Horner je dodao da će njegov tim paralelno raditi na oba prokjekta.
      "Mi ne možemo da uradimo istu stvar kao i Ferrari jer mi nemamo veliku količinu resursa. Važno je kako ćete izbalansirati svoje resurse tokom 2013. za 2014. godinu. To će biti najveći izazov u ovoj sezoni", kazao je Horner.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Pirelli zadovoljan prvim testom

Timovi su imali prilike da prvi put testiraju nove pneumatike.

Timovi su na ovom testu pored upoznavanja sa bolidima imali prilike da se upoznaju i sa novim pneumaticima.

"Na ovom testu koji je trajao četiri dana, većina timova je testirala nove bolide i dali su nam pozitivne kritike na karakteristike gume za 2013. godinu. Gume su drugačije konstruisane. Mislimo da razvoj ide u pravom smeru i promene koje smo hteli da imamo su tu. Pneumatici su brži nego li prošle godine i sada duže traju. Uslovi na stazi Herez nisu bili idelani jer je površina staze veoma abrazivna. Sakupili smo puno padataka o tvrdoj i medijum komponenti, nešto malo o mekoj a o super-mekoj nemamo nikakvih informacija", izjavio je Paul Hembery.

Neke činjenice sa testa u Herezu

Timovima je dozvoljeno 100 setova guma po bolidu za testove. Pirelli je za ovaj test doneo 35 seta po bolidu od kojih je 20 birao italijanski dobavljač a 15 je birao tim. Uslovi na stazi su bili veoma hladni, gde je prosečna temperatura bila 15 stepeni što je stvaralo dosta grejniga na gumama. Ovo se najčešće sešavalo kada guma klizi a površina staze bila je dosta abrazivna.

- Najviše krugova u Hetezu: Gutierrez - 252, di Resta - 240, Massa - 227
        - Neki timovi su uspeli da izvezu i do 700km dnevno
        - Niko nije koristio intermidijat ili gume za kišu kako bi postavio mereno vreme
        - Timovi su vežbali i pitstop
        - Sada se tvrde gume obeležavaju narandžastom bojom a prošle godine za njih se koristila siva nijansa

Brojke sa testa u Herezu

- Pirelli je doneo 385 setova, što je ukupno 1540 guma
        - gde su od toga 7 seta super-mekih guma
        - 49 setova mekih guma
        - 157 medijuma guma
        - 95 seta tvrdih guma
        - 42 seta intermidijat guma
        - 35 seta guma za kišu

- Ukupno iskorišćenih setova: 251
        - 3 seta super-mekih gumama
        - 33 seta mekih guma
        - 137 seta medijum guma
        - 74 seta tvrdih guma
        - 3 seta intermidijat guma
        - i jedan set guma za kišu

Najduži stintovi
        - 20 krugova na tvrdim gumama
        - 24 krugova na medijum gumama
        - 12 krugova na mekim gumama
        - 8 krugova na super-mekim gumama
        - 3 kruga na intermidijat gumama
        - 1 krug na gumama za kišu

Vremena po danima:

Prvi dan:
        1. Jenson Button, McLaren 1.18.861 Tvrda
        2. Mark Webber, Red Bull 1.19.709 Medijum
        3. Romain Grosjean, Lotus 1.19.796 Tvrda

Drugi dan:
        1. Romain Grosjean, Lotus 1.18.218 Meka
        2. Paul Di Resta, Force India 1.19.003 Meka
        3. Daniel Ricciardo, Toro Rosso 1.19.134 Medijum

Treći dan:
        1. Felipe Massa, Ferrari 1.17.879 Meka
        2. Nico Rosberg, Mercedes 1.18.766 Medijum
        3. Sebastian Vettel, Red Bull 1.19.052 Medijum

Četvrti dan:

1. Kimi Räikkönen, Lotus 1.18.148 Meka
        2. Jules Bianchi, Force India 1.18.175 Meka
        3. Sebastian Vettel, Red Bull 1.18.565 Tvrda

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Ferrari potvrdio da Byrne radi na bolidu za 2014.

Italijanski tim je potvrdio da ovaj dizajner radi sa njima.

Spekulacija oko Byrna, jednog od najuspešniji dizajnera uz Adriana Neweya, je napokon završena. On je bio prisutan na prezentaciji bolida za ovu sezonu u Maranellu. Byrne je u Formuli 1 osvojio sedam konstruktorskih titula i šest vozačkih od 1990. godine radeći za Benetton i Ferrari.

2006. godine on je napustio mesto šefa dizajnerskog tima i sve do 2009. imao je ulogu svaetnika. Posle toga preselio se na Tajland gde je imao svoj vozački centar. Takodje, Byrne je radio i na prošlogodišnjem bolidu a tokom ove godine će zajedno sa Nicolasom Tombazisom i Fabiom Montecchiom stvarati bolid za 2014. godinu.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Lauda: Mercedes može da se bori sa vodećom trojkom

Austrijanac je izjavio da će Mercedes pokušati da se bori za konstruktorsku titulu.

Nemački proizvodjač koji je u zadnje vreme napravio krupne promene u svom F1 timu, nije uspeo da od povratka u šampionat zabeleži rezultate kakve su čelnici kompanije zahtevali. Ipak, jedan od članova upravnog odbora Niki Lauda veruje da će Mercedes biti u poziciji da se takmiči sa vodećim timovima.

"Sada je mala razlika izmedju bolidima. Po mom mišljenju Vettel je najbrži u ovom trenutku. Red Bull izgleda odlično i dosta je pouzdan. Trenutno su oni brži od ostalih ali mislim da će Mercedes moći da se uključi u borbu", izjavio je Lauda.
            Takodje, Austrijanac je dodirnuo temu o problemima sa pouzdanošću bolida tokom prva dva dana testa.
            "Testovi su tu kako bi vam pomogli da eliminišete greške. Nico i Lewis su bili dosta zauzeti na zadnja dva dana testa. Ipak uspeli smo da nadoknadimo taj gubitak kilometraže", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Karthikeyan u trci za mesto u Force Indiji

Indijski vozač mogao bi da bude veliko iznenadjenje u trci za zadnje slobodno mesto na gridu.

Iako on i vlasnik tima Vijay Mallya nikada nisu bili dobri prijatelji, mediji u Indiji su preneli informaciju da Tata želi sponzorstvo sa timom koji ima bazu u Silverstonu. Ova kompanija je tokom cele karijere podržavala Naraina Karthikeyana.

Na zadnjem danu testa u Herezu novi bolid testirao je Jules Bianchi, za koga se veruje da je glavni kandidat za slobodno mesto. Francuz je imao drugo najbolje vreme na tom danu testa.
              "Iako je bio plan da dve godine budem treći vozač tima, oni su se sada promenili i ja sam spreman za to", kazao je Bianchi.
              Indijski magazin Deccan Chronicle je preneo da je automobilska kompanija Tata povećala svoj budžet za narednu godinu pa su tako počeli pregovori izmedju njih i Force Indije. Za razliku od predhodnih godina ovi pregovori su dosta pozitivni, ali ako oni propadnu Tata će se okrenuti ka američkom tržištu i IndyCar seriji.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Trulli: Moja odluka je bila da napustim Caterham

Italijan je odkrio da je napustio Caterham kako bi dozvolio Petrovu da sa svojim novcem dodje u tim.

Truli je testirao bolid Caterhama prošle zime u Herezu ali je odmah posle toga bio zamenjen Vitalyjem Petrovim. Slična situacija je bila i ove sezone u Marussiji, jer je tim napustio Timo Glock a umesto njega došao je Luiz Razia sa svojim sponzorima.

"Shvatio sam da smo mi tada išli sve unazad nego li unapred. Pošto me tim nije plaćao, ali nisam ni bio toliko razočaran kada su mi saopštili da neću voziti za njih iako sam već testirao bolid. Moje prisustvo ne bi ništa pomoglo timu ili meni u svjoj karijeri. Ljudi ne shvataju činjenicu da sam ja izabrao da ne vozim iako sam imao ugovor. Tim mojim gestom dao sam priliku timu da preživi", kazao je Trulli.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Hulkenbergovo stopalo previše veliko za C32

Nemcu je kabina novog bolida bila malo tesna.

Nico Hulkenberg, koji važi za jednog od viših vozača u Formuli 1 sa svojih 189cm imao je problema sa konfornošću u novom bolidu.

"Moji prsti na nogama dodiruju kabinu bolida kada ja pritisnem pedala", izjavio je on.
                  Već se u padoku provlači šala da je Hulkenberg morao da iseče nokte na nogama kako bi dobio na prostoru u bolidu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Ricciardo: Nije nemoguće pobediti sa Toro Rossom

Pobeda na trci u ovoj sezoni je ostvarljiva za Australijanca.

Daniel Ricciardo je potvrdio da je moguće pobediti sa timom Toro Rossa na nekoj trci ove sezone. Njemu ovo će biti druga cela sezona u najbržem cirkusu, kao i da sada više i bolje poznaje tim.

"Mislim da ja naš ciljl da budemo najbolji tim posle Williamsa, Saubera i Force Indije. Za mene biti u poenima je nešto normalno ali bilo bi lepo da stignemo da nekih podijuma", kazao je Ricciardo.
                    Vozač Toro Rosso je bio upitan da li mu je savetnik Red Bulla Dr Helmut Marko tražio da pobedi na trci kao što je to bio slučaj sa Jaimem Alguersuarijem kako bi zadržao mesto u timu.
                    "Ne, ništa mi tako nešto nije rekao. Prošle godine naš bolid nije bio konkurentan ali videćemo šta možemo da uradimo ove sezone. Neće biti lako, ali kada padne kiša sve je moguće (Vettelova pobeda u Monci 2008. godine)", dodao je on.
                    On i njegov timski kolega Jean-Eric Vergne su glavni kandidati da zamene Marka Webbera u Red Bullu kome ističe ugovor na kraju ove sezone.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Pirelli razmatra Kovalainena za novog test vozača

Bivši vozač Caterhama mogao bi da postane novi test vozač Pirellija.

Kako je Paul Hembery saopštio Heikki Kovalainen važi za jakog kandidata za mesto test vozača, kao i da sve ovo zavisi od odluke da li će Pirelli ostati u Formuli 1.

"Pitanje je idalje otvoreno", izjavio je on za finski magazin Turun Sanomat.
                      Bivši vozač Renaulta, McLarena i Caterhama je poslednja žrtva nadolazećih "plaćenih vozača".
                      "Kada se ova situacija reši, mi ćemo se tada pozabaviti pitanjima naših test vozača", dodao je Hembery.
                      Prvi čovek italijanske kompanije je dodao da se Jaime Alguersuari i Lucas di Grassi takodje nalaze u njihovim planovima.
                      "Heikki je odličan kandidat za ovo mesto. On je veoma iskusan vozač", kazao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Renault bio ključ Picovog prelaska u Caterham

Ovo informaciju potvrdio je Picov menadžer Olivier Panis.

Dosta ljudi su se začudili kada je Charles Pic prešao iz Marussije u Caterham, dva tima koji još od ulaska u Formulu 1 dele veliko rivalstvo.

"Mi smo bili veoma zadovoljni saradnjom sa Marussijom. Ali za budućnost smo želeli nekog ozbiljnog partnera i kada kompanija kao što je Renault želi da radi sa vama, nemoguće je odbiti takvu ponudu. To je bio glavni razlog", izjavio je Olivier Panis, čovek koji je zadužen za vodjenje Picove karijere.
                        Francuz će sa Giedo van der Gardeom činiti novi vozački tandem Caterhama.
                        "Prošle godine Charles je dosta naučio od Timo Glocka. Što se tiče situacije u Caterhamu i iskusniji vozač ne bi nam bio problem ali mi smo zadovoljni i van der Gardeom. I on zaslužuje šansu da se pojavi u Formuli 1", dodao je Panis.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Horner impresioniran Lotusom i Sauberom

Ipak najjači utisak na šefa Red Bulla ostavili su McLaren i Ferrari.

"Lotus i Sauber su ostavili najjači utisak. Sve ostale je veoma teško oceniti", izjavio je Christian Horner.

Nemački magazin Auto Motor und Sport je preneo da je novi bolid Saubera najbolji auto na gridu u brzim krivinama, što su potvrdili široki osmesi u garaži tima. Takodje i švajcarske novine Blick su napisale da je njihov izveštavač Roger Benoit prisustvovao razgovoru Nica Hulkenberga i inžinjera gde je im je on rekao: "Bolid ide kao djavo".
                          I u garaži Lotusa si su bili zadovoljni posle prvog testa, gde su i Grosjean i Raikkonen imali najbrža vremena.
                          "Malo smo iznenadjeni. Mislim da su svi videli moj osmeh", dodao je Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Brawn: Hamiltonove kritike nam dosta pomažu

Šef Mercedesovog tima kaže da su Hamiltonove kritike dobronamerne.

Britanac je prvi put na testu u Herezu testirao novi bolid Mercedesa, gde je uz Nica Rosberga imao dosta tehničkih problema. Za razliku od McLarena, Hamilton se požalio da novom bolidu srebrne strele fali dosta prijanjanja.

"Imamo dosta posla da uradimo, ali ovo nije katastrofa", izjavio je Hamilton posle testa.
                            Sa druge strane Ross Brawn je izjavio da je Hamilton bio potpuno iskren kada su ga pitali o performansama bolida.
                            "Tačno je da nam on daje smernice i pomaže nam da što bolje razumemo bolid i na koje stvari treba da se fokusiramo. Neke naše slabe tačke već znamo pa smo zato napravili odredjene promene u aero odelelju. Treba ostati pozitivan i konstruktivan i svaka kritika može pomoći timu da za dalji napredak", kazao je Brawn.

Last edited by Pro FX-Sniper; 14.02.2013, 00:34.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Novi Williams prošao crash test

Novi bolid sa oznakom FW35 je uspešno položio sigurnosni ispit.

Britanski tim je prezentaciju novog bolida zakazao za test u Barseloni, dok su se na testu u Herezu pojavili sa starim automobilom gde su dosta pažnje posvećivali aero testiranjima.

Pastor Maldonado i Valtteri Bottas prvi ukus novog bolida imaće na drugom testu na stazi Katalunja a zvanična prezentacija će se obaviti u utorak u 09h.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Caterham želi da zadrži Kovalainena

Tim je ponudio Fincu da zajedno sa njima učestvuje u drugim raznim projektima.

Šef Caterhama Cyril Abiteboul priznao je da tokom dovodjenja "plaćenih" vozača u tim razmatrao je opciju da produži saradnju sa Heikkijem Kovalainenom, jer je Finac već tri godine sa timom.

"Mislim da u nekom trenutku u prošloj sezoni, možda nije bilo mnogo poverenja izmedju nas, razmišljali smo da nastavimo sa razvitkom tima i vozača. To vam je kao sa ženom ili devojkom - nekada kada ste mnogo razočarani onda možete naslutiti da vam je veza završena", kazao je on.
                                "Mi smo nastavili da razovaramo sa Heikkijem na drugim projektima. Iskreno, mi želimo da zadržimo iskusnog vozača u timu", kazao je Abiteboul.

Comment

Working...
                                X