F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Opljackali Bianchia

Jules Bianchi opljačkan u Parizu

Vozač Marussie je, navodno, stajao ispred svog hotela u Francuskoj prestonici oko 11 sati uveče i pušio cigaretu kada su mu prišla tri muškarca i pitala ga da im pozajmi upaljač da zapale svoje cigarete.

Tada su dvojica muškaraca spustili Bianchia na zemlju i držala ga, dok mu je treći muškarac sa ruke skinuo Richard Mille sat vredan 100.000 dolara.

Bianchi je u Parizu bio zbog gostovanja na Canalu +, i samo što je stigao u hotel koji se nalazi na Šanzelizeu,desila se navedena pljačka.

Mladi Francuz je sutradan podneo izveštaj francuskoj policiji, i veruje se da nije zadobio nikakve povrede prilikom tog nemilog incidenta.

Preuzeto sa
    F1 forum - Formula 1 Srbija • Opljačkali Bianchia
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ferrarijeva vremena krugova u Bahreinu su "lazna"

Ferrari nije koristio zvanične sektore na stazi za svoja vremena

Autosprint navodi da je Ferrari tokom testa u Bahreinu koristio druge tačke na stazi kako bi kompletirao brzi krug. Svi ostali su koristili normalan cilj na stazi kako bi zabeležili svoja vremena krugova, ali Ferrari je koristio totalno drugu tačku preseka.

Ono što se vidi tokom TV prenosa su samo tri sektora na svakoj stazi, ali je u stvarnosti staza prepuna malih "podsektora" koji timovima daju važne informacije o svakoj krivini, ivičnjaku,zoni izletanja, mestima na kojima vozač gubi vreme i mestima na kojima dobija.

Sada se može postaviti očigledno pitanje. A čemu sve to? Jednostavno je, da bi se sakrilo realno vreme bolida od konkurencije, i kako bi se pričalo o drugima a ne o vašem timu. Ako ostali primete da ste sporiji od njih, retko će pomisliti da imate nešto inovativno da pokažete.

Ova teorija takodje daje objašnjenje na to kako je moguće da je Ferrari imao najveće brzine u svim sektorima, ali ipak nije postavio najbolje vreme kruga. 339,5 km/h je bila brzina Alonsa na startno - ciljnom pravcu (najveća zabeležena tokom 8 dana testiranja), 308,4 na pravcu pre starno ciljne ravnine (najveća zabeležena tokom 8 dana testiranja) i 244 km/h kroz prvi sektor (najveća zabeležena brzina tokom 8 dana testiranja). Medjutim, i pored svih tih najvećih brzina, Ferrari nekim čudom nije postavio najbolje vreme. Kako je to moguće?

Prema pisanju Autosprinta Ferrari je kao "nultu tačku" (početak i kraj kruga) koristio deo posle krivine 2, i samim tim je mogao da usporava tokom kruga pa bi i vremena na kraju pravog kruga bila daleko lošija od ostaih.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Ferrarijeva vremena krugova u Bahreinu su "lažna"

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Senna se vraca u padok F1

Bruno Senna se vraća u padok F1 kao komentator Sky Sport F1

Ne baš uspešni sestrić legendarnog Ayrtona Senne, koji je svoje mesto u F1 izgubio krajem 2012. godine., ove sezone će se vratiti u padok Formule 1 sa Sky Sport F1 timom, i to samo na sedam GP-a.

On će imati ulogu „insajdera i tehničkog ekseprta“ na VN Malezije, Kine, Madjarske, Singapura, Rusije, Amerike i Brazila.

„Radio sam sa Sky Sportom F1 sa druge strane mikrofona, i uvek sam bio impresioniran koliko su oni posvećeni i kreativni, tako da sam oduševljen što ću da im se pridružim.“

„Posebno sam uzbudjen što ću raditi na touchscreen tehnologiji i nadam se da ću uspeti da otkrijem nekoliko trikova ovog posla, ali i da pokažem koliko su ovi vozači vešti.“

„Nova pravila, promene vozača i nove staze obećavaju fascinantnu sezonu i jedva čekam da počne.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Senna se vraća u padok F1

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Dennis: F1 nece razocarati

Dennis siguran u budućnost Formule 1.

Šef Meklarena Ron Denis kaže da navijači neće biti razočarani kvalitetom trkanja u 2014. i pored nekih bolnih iskustava pred početak sezone.

Pred početak sezone u Australiji, Denis je napomeuo fanovima i medijima da ne budu odmah kritički nastrojeni u nekoliko prvih trka ako budu haotične usled slabe pouzdanosti.
          On je ubeđen da kada timovi budu uspeli da shvate nova pravila oko energetske efikasnosti, da će to doneti spektakularne strategijske bitke.

"F1 ima takvu publiku, i mi moramo da se pobrinemo da bude dobrih trka", kaže Denis.
          "Predviđam kornjača-zec sezonu. I to iz dva razloga, jedan je pouzdanost dok bolidi budu otkazivali pri kraju u nekim početnim trkama a drugo zbog potrošnje goriva i habanja pneumatika".

"Ali mislim, da kada se stvari stabilizuju da ćemo imati pravu trku konjače i zeca. To je možda pogrešno ali je moje mišljenje"

Takođe dodaje - "Nemojte biti previše oštri prema onome što će se dešavati na početku, to su normalne i bolne stvari kada su u pitanju ovako komplikovana pravila".

"Počećemo polako da ih shvatamo, i mislim da ce trkanje biti veoma interesnatno".

Na pitanje oko budućnosti Formule 1 i dešavanja van staze, posebno na ono oko suđenja Berniju Eklestonu u Nemačkoj, Denis kaže da nije zabrinut za dugoročnu budućnost F1.

"Niko nije besmrtan, i pored toga da li je Berni besmrtan ili ne, realnost je da će doči vreme kada Berni ne bude više tu da upravlja F1".

"Hoće li Formula 1 preživeti u obliku u kom jeste? Pre svega, promeniće svoj oblik. A hoće li preživeti? 100 posto hoće", zaključuje Denis.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Dennis - Formula 1 neće razočarati

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Ericsson nece u Monaco

Marcus Ericsson ostaje u Švedskoj

Mnogi F1 vozači uživaju u glamuroznom načinu života i poreskim olakšicama koje pruža Kneževina, ali 23-godišnji Ericsson je, za finski Turun Sanomat, izjavio da će ostati u Kumlu, u svojoj rodnoj Švedskoj.

„Kada nemate pojma koliko će da traje ova avantura, i još uvek nemate veliki prihod, besmisleno je seliti se u drugu zemlju“, rekao je mladi Švedjanin.

Čuvena Švedska F1 zvezda, Ronnie Peterson, dvostruki vice-šampion Formule 1, koji je nastradao 1978.godine, je takodje putovao iz okruga Orebro u Švedskoj.

Ericsson će svoju F1 karijeru započeti sa Caterham F1 timom.

„Učinili smo sve što smo mogli kako bi se pripremili. Ali, sumnjam da je iko bio u stanju da se u potpunosti pripremi.“

„Sve što znam je da sam spreman i da sam u stanju da vozim veoma brzo.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Ericsson neće u Monaco

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Dennis ne zeli da sef F1 tima upravlja Formulom 1

Ron Dennis želi da Formulom 1 upravlja neko ko nije u Formuli 1

U poslednje vreme se sve više priča o tome da će Bernie Ecclestone uskoro otići sa mesta prvog čoveka Formule 1, da li zbog godina ili afere sa davanjem mita, ali kao njegov naslednik sve češće se pominje šef Red Bull tima, Christian Horner.

Luca di Montezemolo, predsednik Ferrarija, je tu ideju nazvao „smešnom“, a šef McLaren tima, Ron Dennis kaže da to nije pametno.

„Nemam ništa lično protiv Christiana ili bilo kog drugog šefa tima, ali mislim da nije pametna ideja da na to mesto postavite bilo kojeg bivšeg šefa F1 tima. To bi dovelo do previše sukoba“, rekao je Dennis.

U poslednje vreme se spekulisalo o tome da će na to mesto da dodje bivši izvršni direktor Sainsburys-a, Justin Rose, ali to su negirali i Ecclestone i Rose.

Dennis, koji nije želeo da imenuje nijednog naslednika za to mesto, kaže da bi tu ulogu trebalo da preuzme neki uspešan biznismen.

„Mislim da je sport dovoljno sazreo da bi mogao da se nosi sa kompetentnim biznismenom koji tek treba da nauči o F1, za razliku od nekoga iz Formule 1 koji tek treba da nauči da upravlja sportom.“

„Ja bih pre da sportom upravlja iskusni bivši izvršni direktor, koji je dovoljno jak da vodi tako kompleksan sport.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Dennis ne želi da šef F1 tima upravlja Formulom 1

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

RB bolid je previse "ekstreman"

Renault tvrdi da Red Bull ima probleme zbog svog dizajna

Renaultov šef, Jean-Michel Jalinier, tvrdi da još uvek ne treba otpisivati njihove timove, posebno Red Bull u 2014.

„Ja sam siguran da smo mi dizajnirali dobar paket“, rekao je on:“ Morali smo malo da poradimo na softwareu, ali to nema veze za „zamrzavanjem“ motora. Što se motora tiče, na njemu smo radili do poslednjeg momenta kako bi bili sigurni da smo došli do pravog nivoa snage i obrtnog momenta, i mislim da smo to i postigli.“

Jalinier tvrdi da su Red Bullovi problemi vezani za „previše ekstreman“ dizajn RB10.

„Red Bull je oduvek pravio veoma konkurentne bolide i odlično smo saradjivali“, rekao je on.

„Možda su bili malo više ekstremni u svom dizajnu, ali blisko saradjujemo i dalje kako bi od njega napravili konkurentan bolid.“

On je, takodje, negirao glasine da će Red Bull i Renault prekinuti saradnju i da će Lotus postati novi Renaultov radni tim.

„Red Bull je trenutno naš radni tim, a imamo još tri korisnika.“

„Medju njima je i Lotus, koji se dokazao kao veoma konkurentan tim, ali naš glavni tim ostaje i dalje Red Bull.“

„Mi i dalje imamo dugoročan ugovor sa njima, i nema nikakvog raskida.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Red Bullov bolid je previše „ekstreman“

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Lotusovo vreme je proslo

Martin Brundle smatra da će Lotus da se muči tokom 2014.

Vozačka zvezda Kimi Raikkonen je na kraju prošle godine napustio Lotus zbog neisplaćenih zarada, a zatim su ih napustili James Allison, Dirk de Beer, Eric Boullier i Stephane Samson.

Finansije su toliko uticale na opstanak ovog tima da su morali da uzmu sponzorisanog Pastora Maldonada, kako bi mogli da nastave sa svojim F1 takmičenjem.

Medjutim, Martin Brundle, bivši F1 vozač, smatra da će Lotus imati velike probleme u ovoj godini.

„Izgubili su dosta ljudi za kratko vreme, i to neće mnogo da im pomogne“, rekao je Brundle: „Mislim da će da im bude veoma teško, a posebno ako Renault ne bude u formi. Ja njih inače zovem „Tim iz Enstonea“ a ne imenom kojim sebe nazivaju, jer oni nemaju nikakve veze sa Lotusom, zar ne? Koliko sam ja shvatio oni nemaju nikakve veze sa tim. „

Brundle je uporedio Lotus i Williams koji, nakon nekoliko teških sezona, izgledaju potpuno spremno za predstojeću V6 sezonu.

„Formula 1 je kao zamajac. U jednom trenutku dodje vaš momenat, a onda zamajac ode na drugu stranu i vi izgubite taj momenat. Kao što je Williams već „osetio na svojoj koži“, kada prodje vaše vreme, veoma je teško povratiti ga. Plašim se da Lotus sada prolazi kroz taj period.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Lotusovo vreme je prošlo

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Vettel nece osvojiti titulu ove godine

Šampion iz 1997. godine tvrdi da Vettel neće biti šampion ove godine

„On sigurno neće pobediti ove godine“, rekao je Villeneuve: “Po meni, Renault izgleda potpuno izgubljeno i mislim da nisu sposobni ni da završe trku.“

„Čak i da Red Bull napravi novi bolid za evropske trke, to neće ništa promeniti, jer će možda odraditi 30 umesto 15 krugova u trci. Nije problem u bolidu nego u motoru.“

„Ja se ne šalim, ali što se muče da idu u Australiju? Ne mogu da završe ni pola trke, a sporiji su od većine timova.“

„Williams sada ima Mercedesov motor i samo zbog toga im ide dobro.“

„To je dobro za Massu jer je on bio potpuno gotov i poslednjih godina nije ni ličio na F1 vozača. Mislim da ovo samo pokazuje koliko je dobar njegov bolid. Videćemo da li će oni imati novca da nastave sa razvojem.“

Medjutim, on nije siguran šta će se sve desiti u 2014.

„Ne znam da li će to biti dobar šampionat. Mogao bi da bude čak i smešan, jer u Australiji se može desiti da vidimo Marussiju na podijumu.“

On takodje smatra da je Kimijev prelazak iz Lotusa u Ferrari veoma dobar potez, bez obzira što mu je Alonso timski kolega.

„Ovo je prvi put da vidim da on ozbiljno radi. Možda je „neplaćena“ godina bila dobra za njega.“

„Alonso je borac od prvog kruga i možda će trošiti više benzina. Takodje mnogo zavisi i od stava koji on (Alonso) ima.“

„Alonso iz 2012. bi mogao da osvoji titulu, ali Alonso iz 2013. neće je osvojiti.“

Villeneuve predvidja veoma tešku sezonu za zbunjene gledaoce, i smatra da je F1 propustila mnogo prilika za dodatnim uzbudjenjem.

„Ograničenje goriva je dobra ideja. Ali to bi trebalo da rade vozači a ne elektronika.“

Villeneuve priznaje da je Mercedes favorit za ovu godinu, ali dodaje da njihova slabost leži u vozačkoj postavi.

„Hamilton i Rosberg nisu dobri prijatelji. To sve izgleda previše bezlično, bez ikakvih iskrica. Mora da je situacija mnogo teža izmedju njih dvojice, nego što izgleda.“

Za razliku od Red Bulla, Villeneuve ne otpisuje Ferrari.

„Trenutno to nije najbolji bolid, ali nije daleko od toga. Oni mogu da se oporave. Znaćemo mnogo više o tome nakon pet trka.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Vettel neće osvojiti titulu ove godine

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Barrichello tipuje na Massu

Rubens Barrichello smatra da Massa može da se bori za titulu

Veteran Formule 1, Rubens Barrichello, koji je tokom svoje bogate karijere odvezao preko 300 GP-a, a jedno vreme bio i član Williams F1 tima, smatra da njegov zemljak, Felipe Massa, može taj tim da povede do titule.

“Felipe ima odličnu šansu u Williamsu”, rekao je Barrichello uporedjujući Massin odlazak iz Ferrarija sa njegovim “preporodom” u Brawn GP-u.

“Nadam se da može veoma dobro da prodje, da pobedjuje u trkama i da se bori za titulu, kao što sam se i ja borio 2009. godine.”

I Barrichello će ove nedelje doputovati u Australiju, gde će nastaviti svoju ulogu F1 eksperta za Brazilsku televiziju.

“Pratio sam sve testove i jedva čekam da vidim da li je Williamsov bolid konkurentan kao što je do sada izgledalo.”

“Mercedes je tim koji treba pobediti, ali i Williams je tu.”

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Barrichello tipuje na Massu

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Ecclestone tipuje na Hamiltona

Što se tiče ovogodišnjeg šampiona, Bernie Ecclestone sada tipuje na Mercedesovog Lewisa Hamiltona

Bernie nije promenio Mercedes, ali njegovo tipovanje svakako neće prijati Nicu Rosbergu, koji mu je bio favorit pre manje od mesec dana.
                        Nakon dominacije Srebrnih Strela tokom predsezonskih testiranja, Ecclestonov izbor nije iznenađenje.

“Lewis će pobediti na prvoj trci i takođe će biti šampion ove godine, jer ima najbolji automobil i već je bio šampion,” rekao je Eccleston za nemački Sport Bild.

“Sebastian se može najbolje prilagoditi novim pravilima – automobil mu daje tu šansu,” rekao je Bernie, osvrnuvši se na probleme Red Bulla i Renaulta.

Ecclestoneovo rano tipovanje na Rosberga kao potencijalnog šampiona, došlo je nakon prvog zimskog testa.

“Svašta se može desiti pod novim pravilima,” rekao je u februaru. “Ne želim mnogo da komentarišem šta se može desiti ove sezone, ali na osnovu razvoja stvari u Jerezu, Mercedes izgleda najbolje pripremljeno za uspeh, sa Rosbergom koji osvaja titulu.”

I zaista, Mercedes kao dobavljač motora izgleda kao da je u najboljoj poziciji za uspeh, sa McLarenom, Williamsom i Force Indijiom, koji su bili pri vrhu tabela.

“Voleo bih da vidim da Force India pobedi na trci,” rekao je tada, “i uveren sam da će uspeti u tome. Možda nisu jaki kao Mercedes, ali sa njima kao dobavljačima, Force India bi trebalo još više da napreduje.”

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Ecclestone tipuje na Hamiltona

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Alonso je i dalje glavni rival

Sebastian Vettel i dalje smatra Alonsa glavnim rivalom za titulu

Bez obzira što se Red Bull muči sa svojim performansama, i na predsezonskim testovima nisu izvezli ni minimum planiranih krugova, i to što je Mercedes dominirao svih 12 dana, izgleda da se ništa nije promenilo za Sebastiana Vettela.

Četvorostruki svetski šampion i dalje smatra da mu je glavni i jedini rival za titulu – Fernando Alonso.

„On je jedan od najboljih vozača koje imamo na gridu“, rekao je Vettel: „I jedan od najboljih vozača u Formuli 1 koje sam ja ikada video.“

„Takodje, on je glavni rival i ove godine, posebno ove godine, jer je on tip vozača koji iz bolida izvlači maksimum, čak i kada bolid nije
                          savršen.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Alonso je i dalje glavni rival

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

MP4-29 promenio boju

McLaren dodao crnu boju na MP4-29

McLarenov MP4-29 je na svom predstavljanju i na predsezonskim testovima bio kompletno srebrne boje, sa velikim „MP4-29“ logotipom na svojim sidepodovima, pošto McLaren još uvek nema glavnog sponzora.

Medjutim, novinari su na pitlane Albert Parka, u utorak, primetili izmenjenu šasiju MP4-29, koja na svojim sidepodovima ima dodatnu crnu boju i podseća na McLarenov bolid iz „West“ ere.

Preuzeto sa 508 Resource Limit Is Reached

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Vettel jos ne potvrdjuje da je postao otac

Kruže glasine da je Seb dobio ćerku.

Aktuelni svetski šampion Formule 1 Sebastian Vettel još uvek nije zvanično potvrdio da je, sa svojom partnerkom Hannom, postao otac malene devojčice.
                              Nezvanično, beba je rođena u Švajcarskoj, ali ni njeno ime još uvek nije poznato javnosti.

Od ranije je poznato da Vettel ne želi da priča o svojoj porodici, što je on i potvrdio rekavši :
                              “Nikada nisam želeo da komentarišem privatne stvari i nikada neću. Privatno ostaje privatno”.

Kada je objavljeno da je Vettel nazvao svoj novi bolid “Suzie”, mnogi su pomislili da je to ustvari ime njegovog novorođenčeta. Međutim, nemački as je i to demantovao.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=6698

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Webber nece biti prisutan tokom celog vikenda u Australiji

Posle više od decenije provedene na F1 gridu, Mark Webber je rekao “zbogom” bolidima i okrenuo se Le Mansu.

Australijski as je potvrdio da će biti prisutan u Melbournu tokom vikenda, ali kao gost komentator na televiziji. Međutim, bivši as Red Bull ekipenajverovatnije neće komantarisati trku u nedelju, jer želi da ode na vikend sa porodicom. Webber je potvrdio ga neće često biti u padoku ove godine:
                                “Nisam prestao sa Formulom 1 da bih i dalje bio na stazi. Takođe, neću previše vremena posvetiti ni komentarisanju. Ja sam svoje obavio, a sada imam druge stvari na umu”.
                                Red Bull dizajner Adrian Newey smatra da je Webber napustio Formulu 1 u pravom trenutku. Mnogi vozači su preko zime morali značajno da oslabe, jer su bolidi ove godine znatno teži.
                                “Svi su bili na dijeti zbog novih bolida. Vettel i Ricciardo su drastično smršali, a mislim da tolika odricanja više ne bi prijala Webberu”, rekao je Newey.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Webber neće biti prisutan tokom celog vikenda u Australiji

Comment

Working...
                                X