F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Raikkonen: Vitalno je da poboljsamo ERS sistem

Kimi Raikkonen cilja na poboljšanje sistema za povraćaj kinetičke energije.

Ferrari se tokom vikenda u Monci dosta mučio sa brzinom na pravcima, ali je Raikkonen uspeo da timu iz Maranela donese dva boda dok je Alonso zbog problema sa ERS-om morao da završi trku.

"Mislim da su trkački uslovi jedina tačka gde moramo da se poboljšamo. Ova sezona nije laka za nas, svi to znamo, ali sam siguran da preko zime možemo da poboljšamo naše performanse."
    "Cilj nam je da napredujemo na svim poljima, ali ako pogledate odrešene timove i proizvođače motora po jedom krugu, onda ni naše performanse nisu tolko loše ali tačno je da se mučimo na nekim stazama kao što je to bila Monca." kazao je Raikkonen.
    Finac misli da su trke za VN Belgije i Italije bile najteže za Ferrari u ovoj godini, ali da ne očekuje značajnija poboljšanja tokom sezone.
    "Teško je reći. Ovo je sasvim druga godina i drugi bolidi. Znali smo da će Spa i Monca biti veoma teške, ali u Belgiji smo se iznenadili rezultatom. U nastavku šampionata idu staze koje bi trebalo više da nam odgovaraju, ali moramo da sačekamo i vidimo šta će se desiti." dodao je vozač Ferrarija.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/raikkonen-vitalno-je-da-poboljsamo-ers-sistem
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Pirelli odabrao gume za trke u Japanu i Rusiji

Italijanski dobavljač guma obelodanio je koje će se vrste pneumatika koristiti na trkama na Suzuki i Sočiju.

Trka za VN Japana je jedana od najtežih izazova u celom Formula 1 kalendaru a to se posebno odnosi na gume. Iz tog razloga, Pirelli je spremio odgovarajuće pneumatike iz svog repertoara, što znači da će se na trkama na Suzuki i Sočiju koristiti meka i medijum komponenta.

Za razliku od VN Japana, Pirelli je uz pomoć simulacija odredio komponete za trku u Rusiji koja ove sezone prvi put debitovati u kalendaru Formule 1.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/pirelli-odabrao-gume-za-trke-u-japanu-i-rusiji

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Sirotkin i Verstappen spremni za svoj debi u Formuli 1

Sergey Sirotkin mogao bi da se nađe u bolidu Saubera na slobodnom treningu za VN Rusije.

Još pre nekoliko nedelja Sergey Sirotkin kazao je da se nada da se može naći u bolidu na VN Rusije bar na jednom slobodnom treningu.

"Sa testom u Bahreinu ja sam dobio moju super licencu i sada postoje velike šanse da se nađem za volanom tokom vikenda u Sočiju." kazao je mladi Rus.
        Tokom ove nedelje test vozač Saubera je preko svog Tviter profila potvrdio ovu informaciju. Sa druge strane i novi vozač Toro Rossa Max Verstappen je sa testom na stazi Adria u Italiji došao da svog vrednog parčeta papira sa kojim može da se pojavi za Formula 1 viknedu. Ovaj Holanđanin se nada da na nekoliko narednih trka može dobiti priliku da sedne u bolid Toro Rossa tokom pojedinih slobodnih treninga.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/sirotkin-i-verstappen-spremni-za-svoj-debi-u-formuli-1

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hamilton: Još uvek sam u lovu na titulu

Lewis Hamilton izjavio je da još uvek ima šanse da dođe do šampionskog pehara.

I pored zaostatka od 22 poena za Nicom Rosbergom, britanski vozač veruje da bitka za prvo mesto još nije gotova. Pobednom na VN Italije Hamilton je za 7 bodova smanjio zastotak za svojim timskom kolegom koje sada iznosi 22 poena.

"Pošto je Nico trku u Monci završio na drugom mestu, ja nisam bio u prilici da još smanjim moj zaostatak. Sezona je još traje, imamo još puno bodova na raspolaganju i drago mi je što se stvari odvijaju u pravom smeru. I pored svih uspona i padova, trudim se da ostanem u borbi za šamionaki naslov i to će biti velika motivacija za mene na narednih šest trka." kazao je Hamilton.
          On je imao prilike da 2009. godine pobedi na stazi Marina Bej, ali je 2011. i 2013. zabeležio peto mesto dok je 2010. i 2012. morao da odustane.
          "Ovo je ulična staza i ja volim ulične staze. 2009. sam pobedio na ovom mestu i to je za mene bilo specijalno iskustvo, dok sam godinu dana ranije došao do podijuma za kojim mislim da je mogao da bude pretvoren u pobedu. Nisam imao puno sreće na ovoj stazi ali se nadam da će se ona ove godine okrenuti." dodao je Mercedesov vozač.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/hamilton-jos-uvek-sam-u-lovu-na-titulu
          Last edited by Pro FX-Sniper; 15.09.2014, 11:58.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Gutierrez ima i druge opcije

Esteban Gutierrez tvrdi da ima i druge opcije

Vozač Saubera tvrdi da ima i „druge opcije“ za 2015. godinu, ali da je njegov prioritet da ostane u Sauberu treću godinu za redom.

Gutierrez, bivši šampion GP3 serije i pobednik trka u GP2 seriji, prošle godine je morao da čeka do decembra kako bi saznao da li ostaje u Sauberu za 2014. sezonu, ali ovog puta očekuje da ranije reši svoju budućnost.

„To mi je jedan od prioriteta (da ostane u Sauberu). Imam i druge opcije (u Formuli 1), koje su takodje veoma atraktivne, ali u naredne dve-tri nedelje videćemo šta će se desiti“, rekao je Gutierrez.

On dodaje da ne oseća dodatni pritisak zbog prisustva rezervnog vozača Giedo van der Gardea, koji je ove godine učestvovao na sedam treninga petkom i nekoliko testova.

„Ne osećam se ugroženo.On ima svoju ulogu i daje sve od sebe u toj ulozi. On je takodje dobar momak sa kojim se dobro slažem. Nemam ništa protiv njega. To je nešto što me uopšte ne muči.“

„Ja sam stvarno fokusiran na moj posao sa timom i inženjerima. Imali smo dobar napredak u prethodnih nekoliko trka. Ja godinama radim sa ovim timom i to treba uzeti u obzir.“

Gutierrez je u vezi sa Sauberom od 2009. godine, kada mu je tim omogućio učešće u prvom F1 testu. Naredne godine je dobio ulogu test i rezervnog vozača, a u trkačko sedište je seo 2013.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=87&t=7645

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Ferrari postaje suvlasnik F1

Ferrari će možda biti prvi tim-suvlasnik Formule 1.

F1 biznis novinari, Christian Sylt i Caroline Reid, otkrivaju da, kao ne-izvršni direktor sportske holding kompanije Delta Topco, odlazeći predsednik Ferrarija ima opciju da otkupi akcije Formule 1 u iznosu od 25 miliona dolara.

Ali, izvor blizak Maranellu je to pojasnio: „Ferrari, ne g-din Montezemolo, ima izvršna prava na te akcije.“

Izvor je dodao da su „ovo prava Ferrarija, a da ponovimo, ne gospodina Montezemoloa.“

Montezemolo je stekao ovu opciju 2012. godine kada je Formula 1 trebala da izadje na berzu u Singapuru.

Ali tada je većinski vlasnik sporta, CVC, odložio floataciju sporta zbog krize u evrozoni 2012. godine i korupcijskog skandala u kome je učestvovao njihov predstavnik, Bernie Ecclestone.

Preuzeto sahttp://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=87&t=7649

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Jos jedan Rus vozi u Sochiju?

Daniil Kvyat možda neće biti jedini Rus u Sochiju

Ruski Sportbox tvrdi da, usred reogranizacije Caterham tima, postoji mogućnost da 32-godišnji Roman Rusinov dobije šansu da debituje u Rusiji, sledećeg meseca.

Caterham je prošlog meseca, u Belgiji, ustupio Kobayashijevo mesto Andre Lottereru, a postoje indicije da će u Singapuru, opet umesto Kobayashija, voziti Roberto Merhi.

Kada su ga pitali za glasine koje ovih dana kruže, Rusinov-koji je testirao za Midland tim 2006. godine pod rukovodstvom Colina Kollesa, je izjavio: „Teoretski, ja ne bih isključio tu mogućnost.“

„Medjutim, ovih dana se trkam u World Endurance šampionatu u Japanu. A to više volim“, rekao je Rusinov.

Zatim je dodao da neće dozvoliti da postane „plaćeni vozač“ Formule 1.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=87&t=7650

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Jaafar testirao Mercedes F1

Jaafar testirao Mercedesov bolid na Algarvi

Vozač Petronasovog razvojnog programa za talente, Jazeman Jaafar, dobio je još jednu priliku da proba Mercedesov F1 bolid tokom testa na Algarve International stazi u sredu.

Jaafar, koji je odradio test evaluacije sa timom u Silverstoneu prošlog novembra, završio je 355 km na ovoj Portugalskoj stazi, testirajući različite komponente guma u različitim vremenskim uslovima.

Jaafar je 2012. godine završio na vice-šampionskom mestu u Britanskoj F3, a trenutno se takmiči u Formuli Renault 3.5, gde se nalazi na 9. mestu, tri trke do kraja sezone, sa dva podijuma iza sebe.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7644

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Prodromou poceo sa radom u McLarenu

Peter Prodromou dobio mesto šefa inženjera u McLarenu

Bivši šef Red Bullovog odseka za aerodinamiku, danas je i zvanično počeo sa radom u McLarenu, i to na mestu glavnog inženjera.

45-godi8šnji Prodromou je nekada bio u McLarenu, izmedju 1991 i 2006 godine, i tada je takodje imao ulogu glavnog inženjera.

"Odlično je vratiti se u McLaren i videti miks starih i novih lica", izjavio je Peter. "Naravno, iz prve ruke znam koliko su ljudi unutar ovih zidova predani svom poslu i koliko su strastvenu u vezi njega. Takodje, već vidi u očima svih zaposlenih u McLarenu koliko su odlučni da ovaj tim vrate na puteve stare slave", dodao je Prodromou.

Trkački direktor McLarena, Eric Boulier je povodom početka rada Prodromoua, izjavio:"On nam se pridružuje u veoma interesantnom i izazovnom momentu, jer smo veći deo ove godine proveli u razvoju i organizovanju našeg dizajnerskog odseka, a njegov dolazak skoro upotpunjuje našu viziju o timu koji je nekada bio, timu koji je bio sinonim za pobede".

"Peter je mnogo puta dokazao da je jedan od najboljih inženjera u oblasti aerodinamike u F1, i svi u McLarenu se raduju njegovoj snazi da forsira na našim ambicioznim planovima za budućnost".

Govoreći o njegovoj poziciji, McLarenov CEO Jonathan Neale je izjavio:"Njegova pozicija glavnog inženjera će mu omogućiti da radi na svim poljima aerodinamike, i siguran sam da će se veoma dobro slagati sa ostalim inženjerima, i verujem da će se brzo uklopiti".

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7651

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Ocevi i sinovi u F1

Statistika i činjenice: očevi i sinovi koji su vozili u F1

Prateći stope svoga oca, Josa, Max Verstappen će sledeće godine biti na gridu Formule 1, i to će biti 12 par otac-sin, koji učestvuje u F1.

-1974.godine, Hans-Joachim Stuck postao je prvi sin koji je pratio stope svog oca u Formuli 1. Kevin Magnussen, koji je debitovao ove sezone je, za sada, poslednji sin koji prati karijeru svog oca.

-Pet očeva je osvajalo šampionate, dok su samo dva sina uspela da dodju do titule.

-Graham i Damon Hill su jedini par otac-sin koji su osvojili titule.

-Jacques Villeneuve je jedini sin koji je osvojio šampionat, a njegov otac nije.

-Jacques Villeneuve i Damon Hill su bili timske kolege tokom 1996. sezone, a Nico Rosberg i Kazuki Nakajima su bili timske kolege tri sezone, od 2007. do 2009. godine. Ovo su jedina dva primera da su sinovi bivših vozača Formule 1 vozili zajedno u jednom timu i oba puta je to bilo u Williamsu.

-Hillovi, Villeneuvi i Rosbergovi su jedini očevi-sinovi koji su pobedjivali u trkama.

-Jack Brabham je jedini otac koji je imao dva sina u Formuli 1, iako Gary Brabham nije uspeo da se kvalifikuje u obe trke u kojima je učestvovao.

-Tri sina-Nico Rosberg, Kazuki Nakajima i Nelsinho Piquet-nekoliko puta su se trkala zajedno u periodu izmedju 2008. i 2009. godine, poslednji put u Madjarskoj 2009.

-Nico Rosberg, Kevin Magnussen i Max Vertsappen će biti treća kombinacija tri sina koji se takmiče u istoj sezoni, sledeće godine. Drugi put se to desilo 1993. godine kada su se trkali Damon Hill, Christian Fittipaldi i Michael Andretti.

Očevi su boldirani , a zvezdice su pored imena aktivnih vozača

Preuzeto sa http://www.f1srbija.rs/index.php/f1-vesti-f1-news/9631-ocevi-i-sinovi-u-formuli-1

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

VN Singapura

Satnica:

Petak 19.09.2014.
                        1.trening: 12:00 – 13:30
                        2.trening: 15:30 – 17:00

Subota 20.09.2014.
                        3.trening: 12:00 – 13:00
                        kvalifikacije: 15:00

Nedelja 21.09.2014.
                        trka: 14:00

Pol pozicija: sa desne strane staze

Maksimalna brzina: 296 km/h

Razdaljina od grida do prve krivine: 200m

Punim gasom 48% kruga

Najduža sekcija pod punim gasom: 832m

Nivo downforcea: maksimalan

Promena brzine u jednom krugu: 80

Količina goriva po krugu: 2.3kg

Gubitak vremena po krugu zbog količine goriva: 0.092s

Gume: soft (žute) i medium (bele)

DRS zone: Startno-ciljni pravac i pravac ka krivini 7

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Cenzura radio poruka važi i za ljude na pitvolu

FIA je poslala pismo svim timovima u kome se naglašava da će cenzura vozača preko radio poruka važiti i za inženjere.

Charlie Whiting je u pisanom dokumentu obavestio sve timove koje i kakve poruke se ne smeju saopštavati vozačima tokom trke i treninga. To sada znači da inženjeri više neće moći da preko radio komunikacije svojim vozačima reći informacije o tome da li trebaju da idu brže ili sporije, koja podešavanja treba da koriste na volanu i koliko goriva trba da štede.

Takođe, poruke o stanju pneumatika i kočnice biće takođe zabranjene ali neke od njih biće dozvoljene na VN Japana. Sa druge strane informacije o vremenima po sektorima, vremenima drugih vozača, izboru guma za sledeći stint, stanju bolida i situaciji na stazi biće dozvoljene preko radija.

Preuzeto sa
                          http://f1-serbia.com/najnovije/cenzura-radio-poruka-vazi-i-za-ljude-na-pitvolu

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Bianchi: Nemam ideju gde cu biti naredne godine

Jules Bianchi izjavio je da ne zna da li će ostati u Marussiji i naredne sezone pošto je budućnost tima idalje neizvesna.

Francuz, koji je već dugo u Ferrarijevoj razvojnoj akademiji za mlade vozače prošle godine debitovao je u Formuli 1 sa timom Marussije. Posle uspšne godine i za sada dva osvojena boda na VN Monaka, Jules Bianchi kazao je da mu je budućnost dovedena u pitanje.
                            "Nemam pojma gde ću biti naredne nedelje. Voleo bih da znam više stvari ali u ovom momentu to nije moguće." kazao je Bianchi.
                            Prema nekim navodima Francuz je u ovo stanje doveden pre svega zbog situacije oko Fernanda Alonsa koga je Ferrari želeo da zadrži po svaku cenu. Za sada Bianchi će tek 2016. imati priliku da dabituje za Ferrari ukoliko Kimi Raikkonen bude otišao u penziju. Sa druge strane već je poznato da njegov trenutni tim dosta muči sa finansijama.
                            "Za sada veoma smo zadovoljni Julesovim učinkom. Naravno je da želimo da ga zadržimo i naredne sezone ali mi o tome ne odlučujemo. On pripada Ferrariju i ako im bude trebao može da ode u svakom trenutku." kazao je šef Marussije John Booth.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/bianchi-nemam-ideju-gde-cu-biti-naredne-godine

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Mercedes postavio Wehrleina za svog rezervnog vozača

Nemački tim potvrdio je Pascala Wehrleina za svog trećeg vozača.

Ovaj Nemac koji se 2013. godine takmičio u Evropskoj Formula 3 seriji a od prošle sezone našao se u DTM šapmpionatu od danas postao je treći vozač Mercedesovog F1 tima. Wehrleinen je ovog vikenda zabeležio i prvu pobedu u nemačkom šampionatu turing automobila. On se već nekoliko puta našao u garaži Mercedesovog tima a takođe provodio je određeno vreme u simulatoru a prošle nedelje je na stazi Portimao testirao bolid iz 2012. godine.

"Bio sam oduševljen kada sam saznao da ću testirati Mercedesov bolid u Portimau. Trebalo mi je nekoliko krugova da se priviknem na auto koji ima drugačije kočnice i veoma lasko se kontroliše u brzim krivinama. Brzo sam se privikao i uspeo sam da iz kruga u krug poboljšam moje vreme. Na kraju izvezao sam oko 500km i nisam želeo da odem u garažu."

"Ovaj test je nešto najbolje što mi se desilo u mojoj karijeri. Nisam bio nervozan i to me je potpuno iznenadilo. Osećao sam se spremnim. Tim je pohvalio i Toto je bio veoma zadovoljan mojim učinkom. To mi je dosta značilo jer od februara naporno radim u simulatoru. Želim da se oporobam u Foemuli 1 a to bih svakao uradio sa Mercedesom." kazao je Wehrlein.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/mercedes-postavio-wehrleina-za-svog-rezervnog-vozaca

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vergne: Imam potencijal da budem uspešan kao Ricciardo

Vergne je prvo prošle godine izgubio bitku za mesto u Red Bullu od Ricciarda, a nedavno mu je saopšteno da će se na kraju ove sezone završiti njegov angažman u Toro Rossu.

Ipak, Francuz je uveren da bi mogao da parira Ricciardovim uspesima kada bi mu se pružila adekvatna prilika.

“Znatno sam ojačao tokom prethodne tri godine u Toro Rossu. Ako ključni ljudi nekih timova veruju u mene onda ću imati priliku. Daniel je dobar primer da su mladi vozači gladni uspeha i da se ne svodi sve samo na transfere vozača koji su bili svetski šampioni. Kada pogledate moje i Danielove rezultate iz Toro Rossa, ja imam potencijal da budem jednako dobar kao on u Red Bullu”, izjavio je Vergne.

Francuz želi da ima otvorene opcije za sledeću sezonu, ali ne bi prihvatio da postane rezervni vozač nekog tima samo zarad toga da ostane u F1.
                                “Bilo je toliko vozača koji su želeli da se fokusiraju samo na Formulu 1 i na kraju nisu ništa uradili. Ja nisam glup i držim oči širom otvorene. Želim da učestvujem na trkama jer samo tako mogu da se dokazujem”, rekao je Ricciardo.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/vergne-imam-potencijal-da-budem-uspesan-kao-ricciardo

Comment

Working...
                                X