F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Caterham F1 tim mogao bi biti ugašen

Henry Shinners rekao ja kako će ovaj tim biti ugašen ako se brzo ne pronađe kupac.

Administratori Caterhama kažu da će tim vjerovatno biti likvidiran, ako se ne pronađe kupac u roku naredne dvije sedmice. Caterham je preuzela stečajna uprava i tim nije otputovao na VN SAD ovog vikenda. Budućnost tima a i 200 radnih mjesta je u ozbiljnom problemu ako se ne pronađe kupac. Administrator Smith and Williamson je izjavio kako je čak 12 potencijalnih kupaca zainteresovano, ali i da je rok za dogovor kratak:

"Nastavljamo naše napore da nađemo kupca, imajući u vidu radnike firme. Međutim, ako ne nađemo odgovarajućeg u naredne dvije sedmice, onda moramo zatvoriti firmu." rekao je jedan od zajedničkih upravnika Henry Shinners.

Smith and Williamson su povjerenici za firmu Caterhamm Sports Limited, dok su ugovori svih radnika sada prebačeni u centralnu firmu na 1 Malaysia Racing Team.(1МRT).
    Shinners za ovo kaže:"Uprava firme 1MRT nije rekla radnicima šta se događa. Moramo održati sastanak i reći im šta se dešava. Činjenica je da nisu dobili platu za oktobar i ne znaju zašto ne rade i šta se dešava. Pošto postoji mogućnost gašenja njihove firme i moramo im objasniti stvari. Nadamo se da ćemo riješiti finansijske probleme tima na najbolji način." rečeno je za kraj od strane gospodina Henry Shinnersa.

Preuzeto sa
    f1-serbia.com
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ricciardo zadovoljan Red Bullovom reakcijom

Australijanac je danas propustio većinu prvog treninga, ali je bio zadovoljan načinom na koji je Red Bull iskoristio vreme na drugoj sesiji.

“Mislim da smo bili spremni tačno kada je trebalo. Vetar je danas bio jak. To je svakako uticalo na nas i u takvim uslovima je uvek jako teško pronaći pravi balans. Mislim da tempo u dugim stintovima nije bio loš, dok sam sa manjom količinom goriva bio među prvih pet što je sasvim u redu. Mislim da je naš tempo tu negde dovoljan za borbu za podijum. Mislim da će biti dobra borba”, izjavio je Ricciardo.

Preuzeto sa f1-serbia.com

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Hamilton: Problem sa drugog treninga nije strašan

Britanac je bio primoran da propusti finalni segment drugog treninga zbog problema sa bolidom.

„Bilo je neke tečnosti na podu. Očigledno je nešto curelo, ali mislim da nije ništa ozbiljno. Problem nije bio veliki, ali smo iz predostrožnosti rešili da povučemo bolid. To mi svakako nije pomoglo, ali je Nico obavio dobar posao za tim u finišu i naučićemo dosta iz njegovih podataka. Nico je danas bio veoma brz i biće veoma teško. Ja sam spreman za borbu i verujem da će biti duela ovog vikenda pošto su nam vremena vrlo slična“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Williams: Vetar nas je ometao

Massa i Bottas su danas imali dosta problema sa upravljivošću svojih bolida zbog jakog vetra.

„Uvek uživam kada vozim na ovoj stazi i imali smo produktivan dan pošto smo završili sve što smo planirali. Tokom popodneva je bilo vetrovito što nam je otežalo rad na balansu. Bolid se potpuno drugačije ponašao u odnosu na prvi trening. Postoji mogućnost da vetar promeni pravac u nastavku vikenda, tako da ćemo morati da se prilagođavamo u hodu. Generalno sam zadovoljan bolidom i čini se da imamo dobra tempo pred nastavak vikenda“, izjavio je Massa.

„Danas smo prikupili dosta informacija o temperaturama guma i čini se da smo pronašli način kako da izvučemo dodatne performanse iz njih. Bolid nije bio preterano lak za vožnju zbog vetra i bilo je teško pronaći optimalni balans. Zato nas večeras čeka dosta posla kako bi smo otkrili pravi potencijal bolida na ovoj stazi“, rekao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Sainz mora da čeka Toro Rosso

Sainz mora da sačeka odluku Toro Rossa

Sve nestrpljiviji Carlos Sainz jr, tvrdi da neće čekati još mesec dana na odluku Toro Rossa.

„Nakon ovogodišnjeg uspeha“, kaže Sainz: „za mene nema druge alternative osim Formule 1.“

20-godišnji Sainz je bio vidno razočaran kada je čuo da je Toro Rosso odabrao 17-godišnjeg F3 vozača, Maxa Verstappena.

Sada se sin svetske zvezde relija, Carlosa Sainza, nada da će ga Toro Rosso odabrati za drugo mesto u timu, nakon što su Daniila Kvyata promovisali u novog vozača Red Bulla, zbog odlaska Sebastiana Vettela.

„Nažalost, još uvek čekamo“, rekao je Sainz: „Znaćemo za mesec dana, kada se završi F1 sezona.“

„Ali ja bih voleo da čujem vesti što pre, dobre ili loše, jer je ovo veoma teška situacija.“

Mladi Španac je priznao da je razmišljao o tome da traži neko drugo mesto za svoj F1 debi, bez obzira na podršku Red Bulla.

„Iskreno, pre dva meseca sam imao i tu opciju, ali sada, kada je dogovor sa Toro Rossom ovako blizu, druge opcije su sve dalje, jer drugi timovi zatvaraju vrata, zatvaraju ugovore.“

On je dodao da mu je čak i Dr.Helmut Marko, telefonskim putem, čestitao na tituli šampiona Formule Renault 3.5.

„Čestitao mi je, ali je dodao da još uvek nisu doneli odluku i da će mi reći nešto kasnije.“

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Vettel dolazi u VW Golf šampionat

Mladi Vettel započinje trkačku karijeru u VW Golf šampionatu

Mladji brat Sebastiana Vettela, Fabian Vettel, koga su jednog dana slikali kako se u padoku igra sa električnim automobilčićem, sada ima 15 godina i započinje svoju trkačku karijeru u Poljskom Volkswagen Golf Cup-u.

Nemački Sport Bild piše da je mladji Vettel testirao automobil u Lausitzringu u Nemačkoj, i da je nakon toga izjavio: „Bio je brži nego što sam očekivao, iako izgleda kao običan Golf.“

„Ovo je bio moj prvi put da testiram trkački auto sa menjačem, ali kočnice su ostavile najveći utisak na mene.Odradio sam krugove bez ikakvog problema i baš sam se zabavio.“

Sport Bild piše da je Vettelovo testiranje samo priprema za 2015. godinu, koja se uglavnom vozi u istočnoj Evropi sa automobilima koji imaju preko 300 KS.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Vettel: Red Bull je blokirao moj rani odlazak

Vettel potvrdio da je Red Bull odbio da ga pusti ranije

Sebastian Vettel potvrdio je da je Red Bull odbio da ga pusti ranije, kako bi imao priliku da vozi na testu sa Ferrarijem u Abu Dhabiu nakon trke u toj zemlji.

Nakon finalne trke sezone, timovi ostaju u Abu Dhabiu na stazi još dva dana kako bi sproveli poslednji test u sezoni. Na tom testu je Sebastian Vettel mogao da prvi put obuče Ferrarijev kombinezon, ali je to stopirano.

Sebastian Vettel je u Americi izjavio da neće biti u mogućnosti da vozi za drugi tim na testu u Abu Dhabiu, jer je Red Bull blokirao njegov rani odlazak iz tima.

"Pre svega se radujem trci u Abu Dhabiu. Ta staza je odlična, i zaista uživam u njoj, a takodje ovo su moje poslednje tri trke sa Red Bullom, tako da ću uživati u njima. Naravno, iskusili smo mnogo toga zajedno u proteklih nekoliko godina, tako da će poslednja trka ove sezone, u Abu Dhabiu biti posebna i za mene i za tim", izjavio je Vettel.

"Da, nije mi dozvoljeno da vozim za bilo koji drugi tim nakon trke u Abu Dhabiu, ali trenutno, to nije moj fokus. Mislim da postoji razlog zbog koga su doneli takvu odluku".

Kada je upitan da li je očekivao drugačiju odluku od tima, Vettel je odgovorio:"Ne baš".

Kako njegov prelazak u Ferrari tek treba da bude zvanično potvrdjen, Vettel kaže da ne postoji odredjeni razlog koji ga sprečava da objavi planove za svoju budućnost.

"Ne, ne postoji poseban razlog. Mislim dau ovoj fazi još uvek moramo da malo sačekamo, ali uskoro ću vam dati vesti o mojoj budućnosti", dodao je Vettel.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

FCA prodaje Ferrari

FCA prodaje 10% Ferrarija

Nova kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je danas potvrdila da će Ferrarijeve akcije prodavati na Evropskoj i Američkoj berzi sledeće godine.

Naime, FCA poseduje 90% Ferrarija, dok se 10% nalazi u vlasništvu porodice Ferrari.Oni će sledeće godine staviti na prodaju 10% akcija dok će preostalih 80% podeliti FCA akcionarima.

Ovo obaveštenje je dovelo do ogromnog porasta akcija FCA, što je očigledno i bio plan ove kompanije.

FCA želi da poveća svoju vrednost na tržištu u nameri da privuče još više finansija kako bi pomogla svojoj kompaniji.

FCA će, ovom prodajom, izgubiti kontrolu nad Ferrarijem, jer Exor SpA, holding kompanija Agnelli porodice, i dalje poseduje 30% akcija matične kompanije.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Ocon impresionirao na testu u Fioranu

Esteban Ocon na pravi način iskoristio priliku na testovima

Šampion F3 serije Esteban Ocon, impresionirao je ljude u Ferrariju na testu koji je održan na stazi u Fioranu, samo nedelju dana nakon što je vozio Lotusov F1 bolid.

Zbog osvajanja titule u F3, Ocon je kao nagradu dobio priliku da vozi F1 bolide, a posle Lotusa, sada se našao za volanom Ferrarija iz 2010 godine na Fioranu.

Šef Ferrarijeve akademije mladih vozača Luca Baldisseri nije krio svoja osećanja nakon testa mladog Ocona.

"Za naš inženjere je uvek uzbudljivo kada vidimo nekog novog i mladog vozača za volanom F1 prvi put. Čak iako smo navikli da radimo sa novajlijama, zaista je odlično videti da neko dodje na ovu stazu i impresionira na svom prvom testu. Da je "napadne" kao neki iskusniji vozači. Uprkos tome što je prvi put bio u našem bolidu, on je vozio stazom bez grešaka i konstantno je podizao svoj tempo, a od samog starta je bio veoma brz", izjavio je Baldisseri.

"Ovo nije lak zadatak, pogotovo na emotivnom nivou, jer znam da je vožnja Ferrarija nešto što svaki vozač želi da proba, a nadam se da je današnji dobar rezultat dobar znak za budućnost ovog mladog vozača".

Ocon je dobio odličnu priliku kao šampion F3, a njegovo prvo iskustvo sa bolidom F1 je bilo na stazi Valencia, sa Lotusovim bolidom iz 2012 godine.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Renault neće stići Mercedes ni 2015.

Prost sumnja da će Renault moći da sustigne Mercedes sledeće godine

Renault se od početka sezone muči sa svojim V6 agregatom, ali se, zajedno sa Ferrarijem, bori za „odmrzavanje“ pravila o razvoju motora.

Medjutim, legenda F1, Alain Prost veruje da to neće pomoći Renaultu.

„Biće im teško da sustignu Mercedes“, rekao je Prost, koji je inače ambasador Renaulta: „Ali, takodje zavisi da li će FIA dozvoliti promene koje se tiču „zamrzavanja“ razvoja.“

„Sadašnje totalno zamrzavanje je sinonim za stagnaciju. A bilo bi preskupo da se sve sada dozvoli. Potreban je dobar kompromis.“

„Nećemo donositi zaključke o Renaultu pre početka nove sezone.“

Prost je u medjuvremenu izjavio da je potpuno razumljivo to što je Renault pao iza Mercedesa, nakon promene pravila, koje su dovele do prekida Red Bullove V8 dominacije.

„Bilo je skoro neizbežno da Mercedes startuje sa ovom prednošću“, tvrdi Prost.

„Prošle godine sam govorio da će biti veoma teško pobediti ih, jer su počeli mnogo ranije sa razvojem.“

„Renault je, u poslednjim godinama, uvek branio titulu, dok je Mercedes mogao da se potpuno posveti novom projektu.“

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Švajcarci žele da helikopterom uklanjaju bolide

Švajcarska firma želi da helikopterom uklanja bolide sa staze

Švajcarska helikopterska firma, Air Zermatt, dala je predlog FIA-i da F1 bolide sa staze uklanjaju helikopterom, kako bi se izbegli udesi poput onog koji je zadesio Julesa Bianchija u poslednjim krugovima VN Japana.

Air Zematt je odavno predložio da se helikopterima uklanjaju zaustavljeni bolidi sa staza, a FIA im je 2005. godine dozvolila da to testiraju tokom A1 trke u Dubaiju.

Nakon uspešnog testa, Air Zematt se nada da će im FIA sada dozvoliti da testiraju i tokom F1 vikenda, ali tvrde da im upravljačko telo nije odgovorilo na predlog.

Jules Bianchi je i dalje u komi i bori se za svoj život.

„Udes je mogao da se izbegne sa našim sistemom za spašavanje, jer na stazi ne bi bilo nijedno vozilo za uklanjanje bolida“, rekao je Air Zemattov Jurgen Konig za Blick.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

FIA testira „virtuelno vozilo bezbednosti“

FIA će u Americi testirati „virtuelno vozilo bezbednosti“

Kao odgovor na udes Julesa Bianchija, FIA će na kraju prvog i drugog treninga u Americi testirati takozvano „virtuelno vozilo bezbednosti“.

To je sistem koji će vozače u svakom sektoru usporiti za oko 35% u odnosu na normalno prolazno vreme u tom delu sektora.

Na primer, krug u Americi je oko 1 minuta i 40 sekundi, ali će sa novim sistemom vozači biti primorani da krug izvezu za 2 minuta i 15 sekundi, ukoliko je ceo krug pokriven ograničenim kretanjem.

Sistem se uvodi da bi se izbeglo da vozilo bezbednosti izlazi na stazu svaki put kada se desi neki incident i da se nakon toga čeka da se vozila koja zaostaju za ceo krug vrate u poredak.

Vozači će na svojim displejima dobiti opomenu da idu prebrzo, a nepostupanje po upozorenju će dovesti od težih kazni, sve u cilju da se vozači pridržavaju prinudnih ograničenja.

Još uvek nije sasvim jasno kako će sistem funcionisati: da li će upozorenje biti na celoj dužini staze ili samo na odredjenim sektorima u zavisnosti od ozbiljnosti incidenta.

FIA će nakon treninga u petak detaljnije razgovarati sa timovima o tome. Medjutim, niko ne očekuje da će ovaj sistem biti u funkciji do početka 2015.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Verstappen želi Vergnea

Verstappen želi Vergnea za timskog kolegu

Red Bullov Toro Rosso tim još uvek nije doneo odluku ko će se pridružiti mladom Maxu Verstappenu sledeće godine u timu, ali budući najmladji vozač u istoriji Formule 1 želi da to bude Jean-Eric Vergne, iako Carlos Sainz jr nestrpljivo čeka na to mesto.

„Ja nemam plan B“, tvrdi Sainz.

Medjutim, mnogi a medju njima i Verstappen tvrde da je bolje da u timu ostane bar jedan iskusan vozač.

„Mislim da bi za tim bilo bolje da imaju jednog iskusnog vozača“, kaže Verstappen: „I za mene bi bilo bolje da je to Jean-Eric, jer ima iskustva, a takodje je veoma talentovan i dobar momak.“

„Mislim da zaslužuje da ostane“, dodaje Max.

I sam Vergne je juče izjavio da postoji mogućnost da ostane u Toro Rossu 2015. godine.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Rus kupio Nurburgring

Ruski milijarder kupio legendarnu stazu

Nakon što je propao dogovor sa Capricorn kompanijom, pronadjen je novi zainteresovani kupac za kupovinu nemačke legendarne staze Nurburgring.

Do sada, vlasnik staze je bio nemački vlasnik jedne kompanije iz Dizeldorfa, ali nakon što nije uplatio drugi deo novca za stazu, ugovor je raskinut.

Nemačke biznis novine Wirtschaftswoche, sada navode da je novi vlasnik staze Ruski milijarder Victor Charitonin.

Charitonin je inače jedan od bogatijih Rusa, čija se vrednost procenjuje otprilike kao i njegovog sunarodnika Romana Abramovicha. On je inače i vlasnik jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u zemlji - Phamrastandard.

Wirtschaftswoche piše da je Charitonin, koji je odbio da komentariše kupovinu staze, već uplatio dve trećine ukupnog iznosa, dok ga treći deo čeka tek u decembru.

"Ovo je pozitivan singnal za sve zaposlene, operatere, i mušterije", izjavio je Pietro Nuvoloni, potparol administrativnog tima koji je zadužen za stazu.

On je dodao da je kompanija "NR Holding AG" u koju je uključen i Victor Charitonin, stvarno kupila dve trećine akcija. On nije hteo mnogo toga da kaže koliko je plaćeno novca za sada, ali se zna da je kompanija Capricorn kupila stazu za 77 miliona evra.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Bilo bi glupo izgubiti titulu zbog duplih poena

Hamilton ne bi voleo da izgubi titulu u poslednjoj trci

Hamilton bi vrlo lako mogao da izgubi titulu na poslednjoj trci sezone jer ona, ove godine, nosi duple poene.

Kada su ga na današnjoj konferenciji pitali da li je novo pravilo o duplim poenima fer, on je odgovorio: „Mislim da je pravo pitanje: šta je fer?“

„Ovo je pravilo koje su po prvi put uveli ove godine. Da li se slažem sa tim? Ne znam da li se iko od nas slaže ili ne slaže sa tim pravilom, ali šta je tu je, moramo da se pomirimo sa tim i da se nadamo najboljem.“

Hamilton, koji će ovu sezonu završiti sa najviše pobeda, smatra da bi gubitak titule na poslednjoj trci bila „glupost, velika glupost.“

Ali dodaje da čak neće ni da „troši energiju na to i da će dati sve od sebe da što bolje odradi posao sa bolidom koji ima i da će biti šta mora biti.“

Kada su ga pitali da li bi zadržao pravilo o duplim poenima na poslednjoj trci i nakon ove sezone, Hamilton je rekao: „Što se budućnosti tiče, možda ne bih savetovao da ga zadržimo u narednim sezonama.“

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

Working...
                                X