F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Audi ponovio da ih ne zanima F1

Saga oko Audijevog eventualnog ulaska u Formulu 1 je dobila novi zaokret pošto je generalni direktor potvrdio da oni trenutno nisu zainteresovani za tu opciju.

Šokantna ostavka direktora Volkswagen Grupe Ferdinanda Piecha je ponovo pokrenula priče o Audijevom ulasku u F1 pošto se on žestoko protivio takvoj ideji.

Audijev generalni direktor Robert Stadler je nedavno ulio novu nadu o mogućem ulasku njegove kompanije u F1 kada je rekao da su za Audi sve opcije otvorene.
    Stadlerov komentar je došao samo dan nako VN Španije tokom koje je nemački poizvođač povezivan sa Red Bullom, a to je potvrdio i Gerhard Berger koji je navodno bio posrednik u razgovorima. Red Bullov savetnik Helmut Marko je u više navrata rekao da će Red Bull napustiti Formulu 1 ako Audi odluči da ne učestvuje u projektu sa njima.
    Međutim, prema poslednjim izveštajima, Stadler je rekao da Audi neće u Formulu 1.
    “Formula 1 treba sama da rešava svoje probleme”, rekao je Stadler za nemački list Handelsblatt.
    Prema pisanjima medija, Stadlerov prioritet je trenutno pad prodaje Audijevih vozila na tržištu Kine, a tu Formula 1 ne može da bude od velike pomoći.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

U Monaku debituje nova super-meka guma

Pirelli je napravio potpuno novu super-meku komponentu i najavljeno je da će njena izdržljivosti i performanse najviše zavisiti od samih vozača i njihovih stilova vožnje.

„Po prvi put ove godine donosimo potpuno novu super-meku gumu, akao i prethodnih godina, pored nje će još biti dostupna i meka“, izjavio je šef Pirelli Motorsporta Paul Hembrey.

„Za stazu u Monaku se često govori da ne dozvoljava preticanja, ali smo u prošlosti videli kako strategija i degradacija mogu da dovedu do zanimljivih i uzbudljivih duela. Način na koji vozači koriste ovu novu gumu će biti ključan. Prikupljanje podataka u četvrtak će biti ključno i onaj ko odradi najbolji posao će biti u dobroj prednosti pred nastavak vikenda.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Honda nezadovoljna izjavama svog inženjera

Japanski tim javno je izrazio negodovanja radi izjava jednog od tehničkih članova tima a koje nisu nimalo ružičaste.

Španski mediji citirali su Hondinog tehničkog inženjera za razvoj bolida, koji tvrdi da japanski izazivač neće biti u stanju da pobedi na trci sve do 2017. godine.

Na pitanje da li Alonso i Button mogu biti konkurentni za pobede do kraja ove sezone, Ryo Mukomoto, tehnički inžinjer Honde je kako tvrdi Marca, ovako odgovorio:

"Ne. To je nemoguće. A iduća sezona će takode biti jako teška. Za novi tim je uvek teško pobediti u prvoj sezoni, kad za konkurente imate timove koji dosta duži period rade zajedno. U 2016. ćemo pokušati da pobedimo makar u jednoj trci, ali nema garancija u ovom svetu."

Priznajući da Hondin agregat nije ni blizu svog mogućeg limita, Mukomoto veli:
        "Mi stalno improvizujemo, ali to nije nimalo lako. Ne možemo da dostignemo limit motora koji imaju drugi proizvođači. Naši inženjeri su jedva izvukli 70 odsto snage našeg motora."

Slušajuci Mukomotoa, sve je to put u propast:

"Sledeće sezone, naš cilj je da se približimo trećem timu na gridu. Ako uspemo, to će za nas biti veliki uspeh."

Honda je odmah dala svoju izjavu za medije:
        "Honda je iznenađena da u ovako uglednom časopisu vidi izjavu našeg mladog inžinjera. Gospodin Mukomoto nije radio na našem projektu F1, niti je uradio intervju ni sa jednim međunarodnim F1 izveštačem." stoji u saopštenju.

"Citati koji su mu pripisani su netačni i sramota je da se mladi čovek tako izvrgne lošem glasu. Moramo napomenuti da smo od naših fanova dobili mejl upozorenja u kom stoji da su oni jako ljuti radi ovakvih izjava." navodi se na kraju Hondinog saopštenja.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Merhi zadržao svoje mesto u Manoru i za VN Monaka

Tim Manora imaće nepromenjenu vozačku postavu za trku u Monte Karlu.

Posle VN Španije pojavile su se špekulacije da Roberto Merhi neće biti u mogućnosti da na trci u Kneževini zadrži svoje mesto. Ovom Špancu glavni prioritet je Formula Reno 3.5 koja se ovog vikenda podudara sa najbržim cirkusom.

Marca prenosi da Manor prioritet daje svom dobro plaćenom vozaču Willu Stivensu, dok Roberto Merhi sam plaća svoje letove i hotelski smeštaj. Ipak, on će narednog vikenda imati dupli posao, pošto će se naći u bolidu Pons tima i Manora.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Hamilton ostaje sa Mercedesom još tri godine

Svetski šampion je konačno posle višemesečnih pregovora potpisao novi ugovor sa Mercedesom.

Od dolaska u tim, Hamilton je na 30 trka ostvario 15 pobeda, a kulminacija je bila osvajanje šampionske titule prošle sezone.

„Mercedes je moja kuća i prezadovoljan sam što ću ostati sa njima još tri godine. Ovde rade ljudi koji imaju pravu trkačku strast i veliku glad za novim pobedama. Nakon prošlogodišnjih uspeha, ta glad je još veća, a isto važi i za mene. Bolid koji trenutno vozim je najbolji koji sam ikada imao i zadovoljstvo je voziti ga. Mercedes je počeo da me podržava još 1998. tako da to znači da ću do kraja novog ugovora biti sa njima punih 20 godina“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Raikkonen: Svake godine budem najuren

Finac je na svoj ironični način zabavio prisutne novinare a upitan je da objasni mogućnosti o ostanku u ekipi Ferrarija i iduće sezone.

Nakon igranja kao drugi igrač u ekipi Ferrarija prošle godine, Kimi Raikkonen i ove sezone opet lagano postaje drugi vozač tima. Nemački vozač u Ferrariju, Sebastian Vettel je u jednoj trci pobedio, a još tri puta peo se na postolje. Kimi je sa druge strane samo u jednoj trci bio na podijumu.

To je opet dovelo do izjava i nagađanja kako bi mogao napustiti i talijanski tim i biti zamenjen svojim zemljakom, Valtterijom Bottasom. Upitan da odgovori na pitanje o rokadi sa vozačem Williamsa, Kimi je odgovorio:

"Ko zna. Iako smo obojica Finci istina i činjenica je to da se i ne poznajemo baš najbolje."
              "Morati ćete pitati Ferrari šta će uraditi, ali ja već znam. Svake godine ili budem najuren iz tima, ili dobijem novi ugovor za jednu narednu sezonu. Ili jedno ili drugo. Nisam uopšte zabrinut,a vreme će reći svoje i doneti odluke na videlo."rekao je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Prvi trening u Monaku pripao Hamiltonu

Britanac je zabeležio najbolje vreme na uvodnoj sesiji u Monaku ispred Verstappena i Ricciarda.

Vozači su na početku treninga vozili na intermedijum gumama pošto je stazaza na određenim mestima bila mokra od kiše koja je padala tokom noći. Samo su vozači Mercedesa vozili po jedan brzi krug, ali njihova vremena nisu bila reprezentativna.

Nakon toga su polako vozači počeli da prelaze na gume za suvo, ali se na stazi stvorila ogromna gužva i niko nije mogao da sastavi potpuno čist krug. Najbolje vreme koje smo videli u tim trenucima je držao Hamilton i ono je iznosilo 1m21.622s.
                Vozači Mercedesa su drugi izlazak na stazu imali nakon pola sata i tada su vremena počela da padaju, pošto su imali i čistu stazu. Oni su se smenjivali na prvoj poziciji, a vremena su ubrzo pala ispod 1m20s. Hamilton je držao prvu poziciju sa vremenom 1m19.196s, dok je Rosberg imao pola sekunde zaostatka.
                Britanac je nešto kasnije spustio vreme i na 1.m18.750s, dok se na drugo mesto probio Vettel, a Raikkonen na treće. Iza njih su u okviru od samo par stotinki bili Rosberg, Massa i Alonso i oni su zaostajali sekundu za Hamiltonom.
                Pred sam kraj treninga su vremena ponovo počela da se poboljšavaju. Prvo se Verstappen probio na treće mesto, ali ga je ubrzo nadmašio Ricciardo. Australijanac je nešto kasnije došao i do drugog mesta sa minimalno boljim vremenom od starog timskog kolege Sebastiana Vettela. Staza je bila sve brža pa je na kraju i Verstappen uspeo da predje na drugo mesto. Hamilton je zadržao prvu poziciju, a iza drugoplasiranog verstappena su redom bili Ricciardo, Vettel, Sainz, Maldonado, Kvyat, Raikkonen, Rosberg i Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Hamilton najbrži na nezanimljivoj drugoj sesiji

Britanac je ponovo imao najbolje vreme, ali je trening praktično trajao samo dvadesetak minuta, pošto je kasnije počela kiša zbog koje je do kraja bilo jako malo akcije.

Veliki broj vozača je odmah na početku izašao na stazu pošto je postojala mogućnost padavina. Na prvoj poziciji su se u uvodnom periodu smenjivali Rosberg, Vettel, Sainz i Kvyat.. Bilo je i nekoliko grešaka vozača koji su polako pokušavali da pronađu limite svojih bolida.

Vozači Mercedesa su malo kasnije zauzeli prve dve pozicije, a Hamilton je ponovo bio brži sa krugom 1m17.640s. Britanac je potom popravio svoje vreme na 1m17.192s, a onda je došlo do prekida sesije nakon što se Merhi slupao na kočenju na izlasku iz tunela.
                  U toj pauzi je počela da pada kiša što je primoralo timove da odlože ključno testiranje nove super-meke komponente guma.
                  Nakon toga se sve svelo na sedenje u boksu i čekanje. Timovi su na žalost odlučili da vozači ostanu u garažama, što se nije dopalo publici koja je u pojedinim trenucima i zviždala.
                  Deset minuta pre kraja se na stazi pojavilo nekoliko vozača na intermedijum gumama, ali većih uzbuđenja nije bilo.
                  Na kraju je poredak prvih deset na drugom treningu bio Hamilton, Rosberg, Vettel, Raikkonen, Kvyat, Sainz, Verstappen, Alonso, Hulkenberg i Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Raikkonen optimističan

Finac je bio zadovoljan današnjim danom i pored toga što je zbog kiše izgubljen veći deo drugog treninga.

„Moraćemo da sačekamo da vidimo kakvo će vreme biti tokom vikenda, a svakako nas čeka i rad na bolidu. Svakako možemo da popravimo situaciju sa niskim temperaturama guma i to će biti jedan od glavnih ciljeva pred nastavak vikenda. Nismo mnogo naučili danas pošto nas je kiša omela, ali situacija je ista za sve. Bilo je mučenja sa gumama, ali pored toga je sve bilo u najboljem redu“, izjavio je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Hamilton ohrabren balansom bolida

Britanac je bio zadovoljan osnovnim podešavanjima bolida koje je Mercedes pripremio za Monako.

„Dan je bio dobar. Ovde je bitno što pre ući u ritam i u svakom krugu se trudite da pronađete vreme. Promene podešavanja moraju biti veoma specifične. Ne pravimo ih mnogo, osim u situacijama kada je balans potpuno pogrešan. Međutim, sa današnjim simulatorima uglavnom nemamo takve probleme. Danas balans nije bio savršen, ali je bio zadovoljavajući. Napravili smo neke izmene kako bi smo dobili na performansama. Obe sesije su bile dobre, ali uvek ima prostora za napredak do kvalifikacija“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Massa: Nije bilo svrhe voziti po kiši

Brazilac je rekao da je vremenska prognoza do kraja vikenda povoljna i da zbog toga timovi nisu želeli da izlaze na stazu kada je počela kiša na drugom treningu.

„Ovaj dan nije bio produktivan zbog kiše koja nam je omela planove. Prebacili smo sav fokus na subotu kada neće biti kiše. Zato nismo ni izlazili na stazu. Prvi trening je bio dobar i iskoristićemo podatke koje smo dobili sa njega. Treći trening će biti jako važan u pogledu podešavanja bolida“, izjavio je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Verstappen oduševljen nakon prvih krugova u Monaku

Holanđanin je na prvom treningu zauzeo drugu poziciju.

„Današnji dan je bio dobar. Polako smo ulazili u ritam pošto je sve ovo bilo novo za mene, ali ja sam se osećao odlično u bolidu. Zbog toga sam dobio na samopouzdanju i bio je sjajan osećaj završiti prvu sesiju na drugom mestu. Šteta je što je kiša poremetila program na popodnevnoj sesiji, ali sedmo mesto nije loše. Definitivno sam zadovoljan svojim prvim danom na stazi u Monaku“, izjavio je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Ricciardo se nada borbi sa Ferrarijem

Australijanac smatra da će njegov tim možda moći da napadne Ferrari tokom ovog trkačkog vikenda.

„Mislim da je dan prošao kako treba. Dobro smo krenuli i imamo manje više tempo kakav smo i očekivali. Vremena su blizu i mislim da možda možemo da u kvalifikacijama iznenadimo Ferrari. Kvalifikovati se ispred njih će biti teško, ali ovde svašta može da se desi. Danas smo jako teško zagrevali gume i nadam se da će se situacija popraviti do subote. U suprotnom ćemo morati da vozimo nekoliko krugova sa istim setom u kvalifikacijama“, izjavio je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Perez ohrabren nakon današnjih treninga

Meksikanac je rekao da je tokom obe sesije mogao da vozi bolid na limitu.

„Ostvarili smo više nego što smo očekivali, a jutros smo uspeli da dodamo i duge stintove u naš program. Eksperimentisali smo sa gumama, a na duge stintove smo se odlučili i pored toga što uslovi nisu bili idealni. Nismo stigli da završimo testiranje guma, ali imamo na još i treći trening. Ono što je bitno je da mi bolid daje samopouzdanje da pritiskam što je jako bitno na ulicama Monaka“, izjavio je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Button: Nepravedno sam kritikovao McLaren

Britanac je na VN Španije izjavio da se plaši da vozi McLarenov bolid, ali je danas nakon treninga priznao da je preterao sa komentarima.

„Malo sam preterao kada sam to rekao. Radio je adrenalin i preuveličao sam stvari. Ta trka je bila teška za mene, ali je lepo videti da je ovde situacija sasvim drugačija. Bolid je bio bolji za vožnju. Bilo je i nekih novih delova koje smo probali na testu u Barseloni pre desetak dana. Zadovoljni smo kako smo napredovali od februara i svi u timu veruju u ono što radimo“, rekao je Button.

Comment

Working...
                                X