RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke [ARHIVA]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ivca
    CBC Član
    • 20.02.2009
    • 83
    • Negotin

Re: RENAULT Laguna II 1.9 dCi-iskustva i kvarovi

Pazi stvarno ccc :-)
    Ja sam mislio da je ova tehnologija pocela da se koristi tek prosle godine. Verovatno zato sto je rec o vrlo slaboj struji ovo funkcionise.

Comment

• savke
      CBC Senator XXL
      • 14.02.2006
      • 575
      • Novi Sad, Temerin
      • Laguna 2 ph2, Golf 3

Originally posted by ivca
      Sve sam te razumeo, ali kako mislis da se ta baterija puni kad je u citacu? Nema nikakav kontakt na kartici, a i otvarao sam rack za karticu i video kako radi, ne dodiruju se metalni delovi. Hoces da kazes da se ona puni bezicno?
      Kada je kartica u slotu indukuje se struja preko nekog od namotaja na kartici i sasvim je moguce da se puni preko toga.

Sta mislite kako auto prepoznaje karticu kada je baterija prazna a ubacis je u slot....indukuje se struja koja napaja elektroniku na kartici.

Inace na Fazi 2 je malo drugacija prica pa ne znam kako da vam pomognem sto se hands-free funkcije tice. Kod mene na karticama onaj treci taster sluzi da upalim oborena svetla na 30 sec. Hands-free mi prestaje da bude aktivan kada preko tastera zakljucam ili otkljucam auto a aktivira se prilikom prvog sledeceg paljenja auta i nikako drukcije.
      Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!

Comment

• gogi11
        CBC Senator XXL
        • 26.10.2009
        • 790
        • Sever Srbije - Novi Sad

Jedna pohvala za @cale-ta@ lepo si se potrudio da objasnis ljudima i recima i slikama. E sada ko nije shvatio .... jebga slikacemo

Comment

• cale
          CBC Senator
          • 22.03.2009
          • 297
          • Backa Topola

@gogi Hvala i ubuduce cu se potruditi ako nesto znam. Inace to sa povlacenjem rucice, da bi otvorio vrata, bi trebalo da se aktivira samo ako si zakljucao sa hands-free, i nisi duze vremena koristio kola, inace senzori bi trebalo da odreaguju.
          NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• gogi11
            CBC Senator XXL
            • 26.10.2009
            • 790

Pa znas kako, definitivno ga zakljucan na hf (moram sktaceno mrzi me ) i koristim tu opciju vec 2 meseca inace pre nisam , deaktiviram jedino kada perem auto jer sam primetio kako auto poblentavi: jednostavno, perem ja auto jednom prrilikom i karticu izvadim, odem malo dalje (po zetone) pa se auto zakljucao i cim sam sa mlazom prao deo oko brave one otkljuca sam pa se zakljuca i tako u krug malo mi bilo smesno i po malo mi deluje neozbiljno odradjeno ali ipak je to sistem koji je osmisljen predpostavljam pred kraj devedesetih , tako da su sada ti sistemi za zakljucavanje dosta kvalitetniji citaj sigurniji. Naveo sam vec primer kada sam bio kod druga cija je soba tik do ulice a auto na oko 3- 4 metra od sobe iznenadio sam se da sam tada izasao bez kartice i otvorio auto bez ikakvih problema tako da se moze postaviti pitanje koliko je to zapravo bezbedno .
            No moj predlog za sve koji imaju opciju HF da istu testiraju nekoliko puta u raznim varijantama parkiranja i boravka u blizini auta a kada vam auto nije "na oku"

Inace senzori dobro reaguju (reklo bi se i suvise dobro po mom iskustvu ) jedino sto me zbuni nekada kada pridjem a ni ne pipnem bravu a on otkljuca.
            Eto toliko , to su neka moja zapazanja i iskustva.

Comment

• cikajowa
              CBC Veteran
              • 12.11.2009
              • 153
              • svugde

Inace senzori dobro reaguju (reklo bi se i suvise dobro po mom iskustvu ) jedino sto me zbuni nekada kada pridjem a ni ne pipnem bravu a on otkljuca.
              Eto toliko , to su neka moja zapazanja i iskustva.[/quote]
              Ja koristim hf opciju od kada sam kupio auto (5 meseci) i kod mene radi perfektno stvarno ! Ako verujete eto ja nisam ni jednom ubacio karticu u citac u autu do sada. Stoji mi u torbici koju uvek nosim sa sobom, verujte da sam zaboravio u koji pregradu sam je stavio, jer nisam je ni dirao od kada sam kupuo auto. Ustvari jesam jednom kada sam pimetio da mi ne radi pa radi ono dugme za zakljucavanje auta(odlemio se mikroprekidac ili sta vec) ali posto koristim hf to mi nije bitno uopste... Mozda je to reseno kod mog modela lagune (restayling 2006) ali kod mene auto otljucava kada proturim ruku kroz rukohvat za bravu, samo ako stojim pored brave(sto je logicno da otljucava samo ako ruku provuce onaj kod koga je kartica), ako se ja recimo naslonim na haubu ili odmaknem od auta metar - metar ipo i neko drugi pokusa da otvori vrata auto se nece otkljucati..
              Laguna 2 ph2 , 2006 1.9DCI Lux Privileg

Comment

• gogi11
                CBC Senator XXL
                • 26.10.2009
                • 790

Hm.... vidis ima i tu ta fora cikajowo, upravu si mozda taj senzor koji se nalazi ...negde reaguje i na dodir samo , ali opet ne znam moram bas detaljno da uradim proveru tj evo odoh sada . Izmedju rucke i vrata ono malo udubljenje (mislim na onu malo plastikicu) nalazi se neki vid senzora ili samo zastita za bravicu koju koristis za ne daj boze ako ne radi otkljucavanje ?? Ja bih rekao da je u pitanju samo zastita za bravicu. Na nekim lagunama se vidi kako je to skidano pa onako zaderane ivice , kod mene nije taj slucaj rekao bih da nije skidano do sada ali ne bitno.

Edit : Evo trknuo sam caskom do auta i mogu ti reci da je dovoljno samo pipnuti malo bravu i odmah reaguje !! Znaci nisam povukao rucku na 10% ma tek tek .
                Nego recite mi jel vama to otkljucavanje funkcionise i na zadnjim bravama-vratima ?? Mislim da sam mogao i nazad da otkljucavam na HF opciju ali se ne secam nesto najbolje mozda sam utripovao .

Comment

• cale
                  CBC Senator
                  • 22.03.2009
                  • 297
                  • Backa Topola

Senzori za otavranje se nalaze iza rucice za otvaranje na samim vratima . Crni pravougaonici, i treba da ih imas na svim vratima. A na krajevima rucica se nalaze brave ,koje su prekrivene plasitkama, i u koje mozes ako ne daj boze zakazu karitce da stavis kljuc iz kartice i redovno otkljucas vrata. Potezni senzor se nalazi u samoj bravi i kao sto sam napisao ranije on bi trebao da se aktivira samo i samo onda ako si koja zakljucao sa hf{i mene mrzi da pisem celi ime} , a nisi duze vremena koristio kola, inace treba da rade gore navedeni pravougaoni senzori koji reaguju kad samo dodirnes rucicu, tj kada provuces ruku kroz njih sto rece cikajowa.
                  NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• gogi11
                    CBC Senator XXL
                    • 26.10.2009
                    • 790

ej jeste u p[ravu si pobrkah , te crne plocice su senzori a brava je zasticena poklopcem na rucki sa desne strane.

Comment

• cikajowa
                      CBC Veteran
                      • 12.11.2009
                      • 153
                      • svugde

Valjda smo se skontali...ti pravogaonici tj te crne plastike su samo zastite za senzore ,ispod se nalaze u limu vrata dve tacke za senzorima( to znam jer mi je na zadnjim vratima ispala ta platika sada kada sam bio u bg
                      ) ... sve i dalje normalno funcionise i bez plastike. Ti gogi rece da ti se desavao da otkljuca auto kada pridjes vratima a da ne hvatas za bravu, mislim da to ne bi trebalo tako. Naravno,senzori imaju na svim vratima i na bravi gepeka..
                      Primetio sam da kada upalim auto i dok je hladan da mi je ler gas na oko 850 obrtaja, kada se zagreje obrtaji padnu na mozda 700 . Znaci kada auto radi na leru obrtaji ne varirau,vec upali i vidim da je oko 850 obrtaja i tu stoji, idem negde posle 10 min viznje stanem i ler mi pao na oko 700 obrtaja i tu stoji. Sta bi moglo da bude? Da nije regulator gasa (posto je valjda elektronsi koliko zakljucih iz predhodnih postova)?

Comment

• cale
                        CBC Senator
                        • 22.03.2009
                        • 297
                        • Backa Topola

Skontali smo se za senzore. Mislim da je to sasvim normalno sto su ti obrtaji veci kad upalis motor, posto hladan motor "trazi" bogatiju smesu , i bord {verovatno} preko senzora i reg. gasa pravi tu smesu, a kad se motor zagreje sve se vrati u normalu i spuste se obrtaji. To ti je slicno kao kod kola koja imaju saug, pa kad je hladno moras da ga "izvuces" a kad se motor zagreje "vratis"ga . Ja bar tako mislim.
                        NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• SerbianHero
                          CBC Senator
                          • 10.10.2009
                          • 259
                          • Beograd

Kod mene je default 900 obrtaja na leru kad je zagrejan(toplo), kad je hladan, recimo zimus, tj bogatija smesa (saug) drzi 1000 obrtaja na ler gasu(dok se ne zagreje), nije mi jasno kako kod vas ide na 700 i 850 ob, kod mene se na tim obrtajima se zatrese, kao da ce da se ugasi), to jesste do duse retko, ali mi se cini prema mom cajgeru da je 700 obrtaja nesto malo.

Comment

• ivca
                            CBC Član
                            • 20.02.2009
                            • 83
                            • Negotin

I kod mene je na leru na 900 obrtaja sada. Ne secam se kako je leti...

Comment

• cale
                              CBC Senator
                              • 22.03.2009
                              • 297
                              • Backa Topola

Ja sam govorio uopste o motorima i principu rada motora dok se ne ugreje. I kod mene je 900 kad se ugreje ,a kad je hladno 1000, pa i mene cudi kako je kod cikajow-e 850 tj 700.
                              NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• cikajowa
                                CBC Veteran
                                • 12.11.2009
                                • 153
                                • svugde

Ja sam otpilike rekao, evo sutra slikam obrtomer kada upalim motor i kada se zagreje pa procenite koliko je ono obrtaja...

Comment

Working...
                                X