Svim kolegama "Lagunašima" koji su se svojski potrudili da mi pomognu oko aktiviranja tempomata, srdačno se zahvaljujem. Čim izadjem na otvoreni put sve ću detaljno probati. Biću uporan. Još jednom hvala svima i živi mi bili.
Sve sam probao to što ste rekli ali meni stoji "SET---". Ja sam stekao utisak da je to kod mene neispravno.
I meni se čini da ti je neispravno, i to najverovatnije da nešto nije u redu sa flet kablom koji povezuje volan sa ostatkom elektronike na autu. Možda samo nije priključen, a možda je i prekinut.
Što se zamene ulja tiče, najosetljiviji je PK6 menjač, tj . šestobrzinski menjač koji ide uz dCi od 88kW i više. Na stranim forumima svi preporučuju zamenu ulja na 60.000km, s tim što je upozoravaju na opasnost od sipanja viška ulja, jer su retki servisi koji imaju dipstik za ovaj menjač. Suština je da bi trebalo ispustiti staro ulje i onda dosuti istu količinu novog. Takođe, reno je promenio preporuku za tip ulja za ovaj menjač na Tranself TRP 75W80 (full synthetic) zbog problema u prvim serijama menjača. Koliko čujem, TRP ulje je jako skupo (>20€ litar), dolazi u flašama od litar, i potrebno je negde oko 2,5 litara.
Zna li neko kakve su trenutno cene za zamenu seta kvačila na 1,9 dci?
Ja sam to mijenjao kada sam uzeo auto prije godinu i dva mjeseca i izaslo me 360 € set sa cilindrom (znaci bez ruku je cijena jer sam radio jos neke stvari na trapu pa je sve zajedno sracunato tako da neznam koliko je samo ugradnje seta kvacila).
Inace se preporucuje promlena i cilindra tog, tako su meni rekli i onda da se nebih zezao opet za neko vrijeme ja sam promijenio sve, jbg kad ide pita neka ide i tepsija
A nije bas jeftin taj cilindar.
Ja mislim da imam negdje racun pa cu okaciti ako nadjem, cisto da vidis cijene!
@mupe: sada si me bacio u razmisljanje, i moja je ta pk6, pa uskoro ce izgleda biti i trosak od 50€
@Dragane kad si menjao set kvacila kakav ti je bio zamajac kad su skidali ? njega nisi trebao menjati ? mene to najvise brine finansijski ako treba da menjam.
Bas sam pre pre izvesnog vremena gledao cene kvacila, sad, naj povoljnije sto sam naso a da valja je Valeo set 22000 din e sad druk lezaj zavisi, ima mehanicki koji je od 3000-4000 din a ima hidraulicni koji sam bije 11000-15000 din, e sad to zavisi od lagune do lagune, kod mene je po broju motora ovaj hidraulicni,
A sto se tice zamajca, postoji skuplja varijanta (samostelujuci), on sam je 60000din, pa sam se raspitao kod majstora i kaze da ima da se kupi set zamajac(fiksni) sa setom lamele za 30000 ak, neznam koja je marka.
@SerbianHero Mislim da ne treba da se bojis zamene ulja u menjacu. Evo po ovom uputstvu ulje se ne menja. Samo se kontrolise kolicina ulja, ukoliko curi, i po potrebi dolije.
A tu je slika po kojoj se moze napraviti dipstick za proveru kolicine ulja. A tacno je da se koristi ulje koje je naveo mupe Tranself TRP 75W80.
Zahvaljujem na informaciji druže.
Nije još hitno, ali bi trebalo u skorije vreme da odradim to. Ukoliko je u BG-u drastično skuplje, eto mene u NS-u na kafi i lameli.
Ti bese odrzavas auto kod Nese!? Ako je tako i ako budes isao da pitas koliko kosta set kvacila sa ugradnjom napisi nama ovde da svi vidimo. Inace cene se bas bas razlikuju tak da za tako da je za malo vezi zahvat poput zamene seta kvacila isplativo otici 100km od mesta boravka. Kako nas da ti je kvacilo pri kraju, koju su simptomi?
Da prokomentarisem temu tempomata, ja sam ga koristio ali samo na otvorenom putu.
Koristi se po uputstvu koje su dali "savidsi i Laguna2002".
Ali sam primetio i to da nece da mi se aktivira pri manjoj brzini ... recimo ja sam probao na brzini od 50 km/h.
Takvo je moje iskustvo sa tempomatom.
Zahvaljujem na informaciji druže.
Nije još hitno, ali bi trebalo u skorije vreme da odradim to. Ukoliko je u BG-u drastično skuplje, eto mene u NS-u na kafi i lameli.
Ti bese odrzavas auto kod Nese!? Ako je tako i ako budes isao da pitas koliko kosta set kvacila sa ugradnjom napisi nama ovde da svi vidimo. Inace cene se bas bas razlikuju tak da za tako da je za malo vezi zahvat poput zamene seta kvacila isplativo otici 100km od mesta boravka. Kako nas da ti je kvacilo pri kraju, koju su simptomi?
Nisam nikad bio kod Neše, kombinujem malo reno sava, malo mmrajković.
Što se kvačila tiče, još odavno imam problem da ponekad zatrese kad krećem u prvoj (nakon duže vožnje po gradu), ali sad već i dosta visoko hvata. To su mi pre izvesnog vremena rekli i u servisu, da vozim još neko vreme pa da menjam, a dosta je i prešao auto. Pride sam se skoro bio zaglavio negde, i od silnog drndanja malo je zasmrdela lamela.
Nisam osetio da proklizava, ali ovo što trese je valjda korpa, tako da ću uskoro zameniti ceo set da se ne zezam s tim. Taman nek pogledaju i zamajac kakav je. Baš ću da proverim cene sledeći put kad odem u servis.
Onda pitaj u rajkovicu koliko tozadovoljstvo osta pa apisi nama svima ovde!
Inace i mei kvacilo hvata pri vrhu ali e trese, ne proklizava...normalno se ponasa!
Comment