RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke [ARHIVA]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • minge
    CBC Član
    • 17.09.2009
    • 59
    • RS

Re: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

U potrazi sam za novom sajbom (kamencic razbi proslu ). Kontaktirao sam par staklara i kazu da je malo veca razlika u ceni ako imam senzore za kisu i ako nemam. E sad, nije mi jasno kakve veze ima sajba sa senzorima za kisu? I jos jedna stvar, nisam siguran da li uopste imam te senzore, jer ih nikad nisam koristio a i ne trebaju mi. Kako da proverim da li ih imam? I sta u slucaju da ih imam a stavim sajbu koja ih ne podrzava, hoce li mi raditi brisaci normalno i da li treba ici u servis da se mozda ti senzori iskljuce ili tako nesto...

Comment

• gogi11
      CBC Senator XXL
      • 26.10.2009
      • 790
      • Sever Srbije - Novi Sad

U koliko imas senzore za kishu kada aktiviras brisace na prvi stepen oni ce raditi po slobodnom nahodjenju tj senzori aktiviraju po potrebi brisace tako da ce brzina brisanja zapravo zavisiti od kolicine padavina . Jednostavno na prvu kisicu aktiviraj brisace u prvom stepenu i primetices da li brise konstantno istom brzinom ili brise po potrebi . Najbolje ces primetiti u koliko kisa tek rominja jer tada ja obicno i popizdim jer senzori ne reaguju bas najbolje pa moram sam da vratim u neutralno i ponovo u prvi stepen jer na drugom brise non stop . Dakle senzori su aktivni samo u prvom stepenu. A i spolja kada gledas u sredinu shoferke a ka vrhu vidi se lampica koja svetli kada ukljucis brisace tako da i to moze biti jedan od dokaza da li imas senzore ili ne.

Comment

• minge
        CBC Član
        • 17.09.2009
        • 59
        • RS

Znaci kada aktiviram brisace na prvi stepen, a kisa ne pada, tada brisaci nece raditi?

Comment

• gogi11
          CBC Senator XXL
          • 26.10.2009
          • 790

Upravo tako, tj samo ce jednom obrnuti kao dokaz da su aktivni i vise nece dok ne bude kise . Nakon gasenja auta sistem se resetuje tako da bi senzori ponovo bili aktivni kada startujes auto moras ih vratiti u neutral pa u prvi stepen ponovo .

Comment

• CDanijel76
            CBC Veteran
            • 11.01.2010
            • 144
            • Novi Sad

da , minge , tako to radi , jedino ako ti se neka muva nakaci na senzor onda ce proraditi na suvo ...
            --->>> nikad ne reci nikad !!! <<<---

Comment

• gogi11
              CBC Senator XXL
              • 26.10.2009
              • 790

...pardon nestasna muva

Comment

• minge
                CBC Član
                • 17.09.2009
                • 59
                • RS

Izgleda da se kod mene muvaju neke muve Kada upalim na suvo brisaci rade konstantno (u koji god polozaj da ih stavim), tako da izgleda kao da nema senzore. Medjutim, primetio sam par puta kada kisa pada, da recimo kada stanem na semaforu birsaci uspore, a kada ponovo krenem oni ubrazuju...

Comment

• CDanijel76
                  CBC Veteran
                  • 11.01.2010
                  • 144
                  • Novi Sad

to ti je tako namesteno , i po meni je ok , a jel si primetio da kad ubacis u "rikverc" radi i zadnji brisac
                  --->>> nikad ne reci nikad !!! <<<---

Comment

• gogi11
                    CBC Senator XXL
                    • 26.10.2009
                    • 790

U koliko imas senzore aktiviras ih i naravno ako ima kise -DA aktivira se i zanji brisac sto je dobra opcija moram priznati .

Comment

• Car
                      CBC Senator XXL
                      • 07.07.2005
                      • 900
                      • Beograd

Zadnji brisač se aktivira i bez senzora za kišu. Bitno je da brisači šoferke budu upaljeni i da ti ubaciš u rikverc, i zadnji brisač se odmah uključuje.
                      Što uopšte nije loše, čak šta, vrlo je logično. Isto kao i to da kad zastaneš na semaforu intenzitet brisanja se smanji.

Comment

• savke
                        CBC Senator XXL
                        • 14.02.2006
                        • 575
                        • Novi Sad, Temerin
                        • Laguna 2 ph2, Golf 3

Senzor za kisu se nalazi u kucistu retrovizora. Ako se pogleda spolja, na soferci se vidi nesto kao kruzic od 5-10mm (ne mogu da se setim tacnno koliki je)

Upalis auto. Prebacis rucicu brisaca na prvi polozaj, a zatim uzmes flasu vode i malo zalijes taj deo soferke. Ako brisaci krenu da te napadaju imas senzor za kisu i ispravan je.
                        Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!

Comment

• gokkon
                          CBC Član
                          • 31.01.2010
                          • 63
                          • Subotica
                          • Renault Laguna II 1.9 dCi

Evo senzora za kisu

Comment

• minge
                            CBC Član
                            • 17.09.2009
                            • 59
                            • RS

Mene je pomalo bunila sledeca situacija. Kada upalim brisace i vozim auto oni radi neprekidno, kad stanem na semaforu brisaci smanje intezitet kojim rede. Kada ponovo krenem brisaci pocnu da brze rade. Ova funkcija izgleda nema veze sa senzorima za kisu, to je na svakoj laguni tako.

Comment

• savke
                              CBC Senator XXL
                              • 14.02.2006
                              • 575
                              • Novi Sad, Temerin
                              • Laguna 2 ph2, Golf 3

To je nesto drugo. To je automatika koja ti sa konstantnog rada prilikom stajanja prebacuje brisace na interval, da ne bi bezveze radili, posto se smatra da ti nije potrebna preterana vidljivost kada stojis. Isto kao i paljenje zadnjeg brisaca kada su prednji upaljeni a rucica menjaca je u poziciji za rikverc (po meni odlicna stvar).

Comment

• savke
                                CBC Senator XXL
                                • 14.02.2006
                                • 575
                                • Novi Sad, Temerin
                                • Laguna 2 ph2, Golf 3

Originally posted by gokkon
                                Evo senzora za kisu

Kod mene je malo drugaciji ali pozicija je ista....

Comment

Working...
                                X