Voznja po snegu- par pitanja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Superbird
    CBC Senator XXL
    • 06.02.2006
    • 384
    • Sabac ---> Novi Sad
    • Audi 100 Typ 43

Re: Voznja po snegu- par pitanja

Proleca 2009. sam se osamostalio po pitanju prevoznog sredstva i posle Mercedesa W116 pred zimu uzeo Audi 100 C2. Pored toga sto je stvarno odlican auto, milina je za voznju po snegu. Motor postavljen uzduz na i ispred prednje osovine u kombinaciji sa Michelin Alpin gumama su prave jako mnogo trakcije i nijednom mi se nije desilo da ne mogu da krenem ili nesto slicno.

Ovu zimu sam, usled jednog neprijatnog dogadjaja, docekao vozeci 1977 Sunbeam 1300 - 800 kg, pogon nazad i letnje gume. Ne plese ali jako slajfuje, u principu moze da se vozi kad je put koliko-toliko cist, ali nebo i zemlja u poredjenju sa Audijem. Sa druge strane, dusu je dao za igranje na parkingu Metroa ili Tempa

Comment

• halo
      CBC Član
      • 31.07.2010
      • 60
      • Kruševac

Originally posted by expendable
      ...... Inače dok ne proklizaš na snegu (ne pokušavajte osim na mestima gde nema ili praktično nema saobraćaja) ne možeš da dobiješ full osećaj za vožnju po njemu, mada je zaista više za pravi poligon.
      Za bazičnu pripremu treba početi od onog što je rekao gorans ('vožnja kao po jajima' itd.) jedino se ne bih složio za ono "bez kočenja" jer se i zimi koči kao i uvek samo to treba raditi pažljivije i ređe (i treba znati). Ko nema ABS (kao ja) treba da ga 'simulira' sa više slabijih i kraćih kočenja. Kod ABS-a potpuno naopako, držiš kočnicu!! (probao naravno, ali veća uživancija je bez mada za većinu je opasnije).
      Pre nedelju dana sam na PUNTU 2 vozilu (starog godinu dana i ima ABS) montirao nove 4 zimske gume marke TIGAR WINTERA 1. Juče sam na snegu i nizbrdici namerno, sa brzine od oko 20-30 km/h, naglo kočio da bih video da li proklizava i sa kojom brzinom vozila smem da vozim. Na moje veliko razočaranje, PUNTO 2, uz vibriranje pedale kočnice, se zanosilo u stranu uz proklizavanje. To znači da ne smem ni 10 km/h brže da vozim.

Nego, na osnovu čega tvrdiš da vozilo sa ABS mnogo sigurnije vozi zimi? Ja nemam takav utisak, nego tvrdim da je čak i GORE voziti zimi sa ABS.

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

abs ti omogucava da upravljas vozilom dok istovremeno kocis. bez abs-a kad blokiraju tockovi mozes motati koliko hoces, nastavlja pravo.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Preteče me Chubbs - upravo zbog toga. Za većinu prosečnih vozača je ovo mnogo bolja varijanta.
          Inače ionako nemam bogato iskustvo sa ABS (kao bez) i meni je mnogo gori ABS. Jedino sam mislio da se može naviknuti pa da NEKOME (pa i većini) bude i bolje.
          Malo nisam baš ni hteo da ispadnem 'selja' jer ga nemam pa šatro mi krivo.
          Inače ubeđen sam (a i tako pokazuje praksa): ABS je pre korisniji na suvom ili na tek mokrom kolovozu (zbog toga što možeš da motaš i kočiš) a manje na snegu. Natprosečnim i vrhunskim vozačima (i koncentrisanim) ABS sigurno nije bolji. Da jeste ugadili bi ga u F1 (mada je jedno vreme bilo reči, brzo su odustali).
          Naročito na snegu. Mada smo to već prevrnuli na postavu. Čak je i painter priznao da je sr... (pogledaj post-ove u vezi toga).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

Kada se nadjete u situaciji da vam auto prokliza , vi stiskate pedalu kocnice a ABS vas odbija, sta uraditi?

U takvoj situaciji je najbolje kociti levom nogom dok desna ostaje na gasu. jedini nacin da smanjite brzinu, uhvatite zeljeni pravac i na kraju zaustavite vozilo je taj. zato s vremena na vreme navikavajte levu nogu na kocnicu tj ucite da kocite levom nogom.
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Baš tako!
              Ima situacija i bez ABS da će vam zatrebati.
              Inače je jako nezgodno u početku. Obično kočite isuviše jako jer nemate osećaj. Nisam se baš specijalizovao. Ipak treba vežbati dok niste u kritičnoj situaciji. U početku vozite sporije jer će velika verovatnoća da će vam na snegu točkovi blokirati i da ćete zaneti vozilo.
              Jako dobar savet!!
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

Kocenje levom nogom najbolje "radi" na 4x4 automobilima. korisno je i na FWD a na RWD ne bas ali i nema potrebe jer RWD auto uvek mozete da okrenete oko svoje ose tj lakse je upravljati zadjim krajem nego prednjim kad prokliza.
                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

na kolima sa pogonom na prednjoj osovini, kocenjem levom nogom moze se inicirati(ako se pravilno izvede) preupravljanje, slicno kao kod povlacenja rucne. na kolima sa pogonom na zadnjoj osovini, dobija se suprotan efekat, podupravljanje. kod 4x4 moze se iskoristiti za usporavanje u krivini, kad vec pocne malo da bezi napolje. naravno, ovo sve ektra zvuci napisano a izvesti u praksi...

problem su noviji sistemi abs-a i ostalih pomagala koji na sve nacine pokusavaju da sprece sve ovo gore navedeno.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

Kako mislite levom nogom,zar ne moze desnom da se polovi,pola gas pola kocnica...ako moze malo detaljnije objasnjenje,sta ce mi onda leva noga na kocnici ako mi je ispravna rucna

Comment

• Cherokee_NS
                      CBC Senator XXL
                      • 08.02.2009
                      • 802
                      • Novi Sad

Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

zato sto "polovljenjem" popustas gas, makar na trenutak, a ne treba

edit: ekstra video...

Comment

• legenda
                          CBC Senator XXL
                          • 28.03.2009
                          • 1345
                          • Beograd

Cherokee zakon si,svaka ti cast...posebno mi se svidja auto...moram ovo probati...deluje jednostavno,ali se plasim da ne umrsim noge...

Comment

• mirdza
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2005
                            • 2437
                            • Katowice (PL) / Banja Luka
                            • AGP / W126

Originally posted by Chubbs
                            na kolima sa pogonom na prednjoj osovini, kocenjem levom nogom moze se inicirati(ako se pravilno izvede) preupravljanje, slicno kao kod povlacenja rucne
                            Jos kad se uradi sa naglim odpustanjem gasa - leeeetiiiim

Originally posted by Chubbs
                            problem su noviji sistemi abs-a i ostalih pomagala koji na sve nacine pokusavaju da sprece sve ovo gore navedeno.
                            Kao i odsjecanje gasa kod skoro svih novijih auta sa nadpunjenjem
                            Abarthom se tako klizem kroz kruzne tokove, ali moram da pazim da ne pretjeram sa kocnicom jer mi skoro iste sekunde otvara DV... Navodno moze da se softverski koriguje
                            Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Legendo:
                              Ne možeš da umrsiš noge!! Jedino što ti se mozak malo opire u početku i što nemaš osećaj u nozi. Zapazi kako fino radi nogama, jako mekano bez jakog pritiskanja, osim gasa pri izlasku iz krivine.
                              Ovo, kao što kaže čovek, više koristite da prođete (oštru) krivinu stabilnije i pod kontrolom nego da prođete brže.
                              Naročito je korisno kada je krivina 90 stepeni ili više a idete blago nizbrdo, sve je pod kontrolom čak i sa lošijim autom a kamoli sa nekom "zveri"*. Još jedna stvar: jako dobro kada previše prikočite pre krivine (nepoznat teren) a vidite da može brže kroz nju.
                              Duplo je sigurnije!! Znači slobodno kočite više pre krivine i malo korigujte na način prikazan na videu.

* kako je opisao mirdza

Comment

• halo
                                CBC Član
                                • 31.07.2010
                                • 60
                                • Kruševac

Tema je "Vožnja po snegu". Taj video važi samo za suve puteve, dok za vlažne, ledene ili snežne puteve to ne važi. I ne znam engleski jezik, pa možda je nešto rekao o vožnji u tim uslovima.

Comment

Working...
                                X