Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

@Vladd Pa kako sta je coveku...lepo je sam rekao psiholoski profil licnosti...cak i ko je svestan da je 50,60-tica losija,kad mu ostane 1000din u dzepu,a motor se zagusi,pa se utisa,radi ko singerica...ubedis samog sebe da je bolje,plus za tu hiljadarku naspes gorivo...a ovi "cobani" sto hoce da im motor bude cist nek bacaju pare

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

U toku pisanja (uz "vrzmanje") se malo zaoštrilo pa bih savetovao da krenemo od početka. Moj post je baš takav.
      Inače, zavisi i od kvaliteta ulja i kad je korišćeno. Dole je pisano bez činjenica koje ste naveli za one Golf-ove.
      Ipak, i dalje ste prebrzo optužili ulje. Kao i u preko 90% slučajeva nije do maziva (čak i kad se pogreši pa i promaši cela VG).
      Ne kažem da je, ali šta ako generalna nije odrađena po propisu, šta ako su delovi bili falš ...
      Naravno ne znam čemu toliko gusto ulje tako malo posle generalne. I slažem se da to nije O.K. (osim ako su već gutali ulje što je indirektni dokaz da servis motora nije odrađen kako treba).

Pošto smo stvari postavili na pravi način (bez svađe), kao opuštenu diskusiju (tu i tamo malo manje opuštenu), predlažem ono što je Boost u "stručnom forumu" (o degradaciji ulja):
      Neka onda bude i "brainstorming" - navacujte ideje bez straha da će vam se neko rugati (ama ima da ga banujem iako nikog nisam do sada), izbacujte ideje čak i ne do kraja promišljene, pa kad se "skupe na gomilu" nešto ćemo zajedno zaključiti.
      Dozvolićete mi da malo samo usmeravam diskusiju neću se postavljati za šefa (parade).

Ono sa bananama je staro kao biblija i mislim da je u originalu bio menjač (a ne motor) što će pre biti moguće.
      Gde nađoše banane (oaza), sa nečim što ima više (uopšte) ulja u sebi bi mnogo bolje prošli. Osim toga da su nosili mast (svinjsku) ili zejtin tek bi onda MNOGO bolje prošli.
      Čini mi se da sam za ovo prvi put čuo (pročitao) u Zabavniku još kad sam bio klinac, znači u dalekoj (pra)istoriji
      Pa bar pre 30 god. a možda i 35. Spaček je bio sigurno.

G1 i G2 da ciknu od 20w-50 ?! Ovo zaista liči na mit. Može samo ako se sve dešavalo pre 4-5 meseci (ured zime koja je ušla debelo i u mart). Ova VG i nije za ispod nule (-10cel. ako je motor takav da može da koristi gušča ulja).
      Ako su stradali bez mraza onda bi stradali za koji mesec i sa 10W-40.
      Dobar motor (iz G1 ili G2) bi u letnjem periodu morao bez (ikakvih) problema, u letnjem periodu (mislim na ova naša makar i kilava leta), bez obzira što to ni tad nije idealno za te motore.
      SAE 50 ne bi trebao da bude nekakav bauk. Sa 5/10/15W-50 će većina motora koji imaju 5W-30 default raditi bez problema (uz povećanu potrošlju goriva, ulja te nešto veće habanje) a kamoli G1 ili G2.
      Isto tako većina motora sa 15W-40 defaultom radiće bez problema i sa 10/15/20W-60.
      (prethodno već ponavljam pa neću više).
      20W je loše samo na jako niskim temperaturama. Maj-Septembar (uključivši oba granična meseca) je itekako O.K. period za 20W-50 ulja (čak i kod novijih/modernijih motora).
      15W-40 se od trideset do osamdeset cel. ponaša praktično kao SAE 30 (pa se uzima kao idealna zamena) a slična stvar je i sa 20W-50 u odnosu na SAE 40. Inače SAE 40 nije za manje od plus 5 ili 10 ali bi sa takvim uljem u letnjim mesecima golf motori radili kao švajcarski sat.
      Baš ću da izračunam ali viskoznost 20W-50 na nula cel. nije veća (i verovatno je manja) od 10W-40 na -15.
      Na 15cel. je nekih 500mPas što je daleko od mogućnosti uljne pumpe i (bilo kog) motora.
      Naravno da je start mnogo lakši sa 15W pa 15W-50 navodim kao kompromis (pa čak i celugodišnji).

20W-50 ne da nije "bitumen" nego nije ni blizu toga. Gusto jeste i nije da se sipa tek tako ali daleko je od "razbijača motora" (CERN-a u svetu maziva).
      Uostalom (mada je jako specifično) postoji i 25W-50 Statoil Racing gde jedino treba malo zagrejati motor (na leru bar) pre kretanja u visoke obrtaje (trku) te je to jedina "mera opreza".

Na kraju krajeva: većina SAE 50 ulja ima viskoznost od 17,5mm2/s na 100cel. dok SAE 40 (5 do 15W) imaju 14,5mm2/s.
      To je nekih 20%. Manje nego uobičajenih 30% između 5W-30 i 5/10W-40.

A sigurno dobro znate da 5W pa čak i 0W nisu dovoljni da ulje na bilo kom minusu ne bi bilo "veoma gusto" te daleko od idealnog za "veoma hladan start" i brzu cirkulaciju u prvim minutama (desetinama sekundi). O tome postoji posebna tema te ne bih dalje.

Toliko za sada.

P.S.
      Kad je već Post Scriptum istu skraćenicu ima i Polu-Sintetika.
      Veoma se slažem da je sve manje kompromis a sve više TRULI komporomis.
      No 10W-40 je i dalje dobar kompromis (još kad bi manje koštao) za 15W-40 default (Zastava, GI, GII, pa i neki GIII, Opel Suza, Kocka, VW Buba ... Ford eskort iz osamdesetih ... ma ima još mnogo toga da se kotrlja).
      Kako su sintetička (makar i sintetska) 5W40 postala relativno jeftinija (u odnosu na njih) sve se manje isplate. Dati 7 ili 8€ za 5W40 a 5 do 6€ za 10W40 ... jasno je šta se više isplati.

Ajd' opet da ponovim. Ko vozi 5-6 hiljada km i ima automobil sa 15W-40 defaultom nema baš mnogo razloga za prelazak na 5W40. Iako bi sa drugim mogao da izgura i dve godine ipak (bar) druge ne bi se mnogo dobilo. Ako se mineralka menja na godinu ispašće bar isto dobra (grubo rečeno) kao 5W40 na 18 meseci. Možda će i potrošnja ulja (obično je tako) biti manja (i pored veće isparljivosti), zaptivke će kasnije procureti (ili neće uopšte) ... Duplo manja cena je dobar razlog da se "ništa ne menja".
      Za Jugo, 5W40 nije posebno preporučljivo (čak i noviji), za VW bubu (makar TAS-ovu iz osamdesetih i sa filterom ulja) takođe ... nije to baš UNIVERZALNA preporuka, mada nije daleko od toga. Mislim da je 75W-90 (u apsolutnim vrednostima viskoznosti veoma blizu 5W40 uljima) za nijansu univerzalnije (mada kod menjača).
      U svakom slučajuj to su dve najupotrebljivanije VG iako bi (više teorijski) 5W-50 trebalo da je još univerzalnije (ali baš i nije).

Treba naći pravu meru. Konzervativno ili ne, 15W-40 je još uvek veoma upotrebljivo a za vozni park kod nas (Srbija) 10W-40 je još uvek najuniverzalnija i verovatno najkorišćenija viskozna gradacija (te vrsta ulja - PS).

Mada je još "dugme" odavo pevalo: "polu-bauk, polu-kruži, polu-Evropom ... i pijan loše je ali pripit to je bedno ... ".
      Baš se lepo uklapa u diskusiju.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Originally posted by Vladd
        Benzinac je imao strasnih 16.000km nakon generalne, a dizel cak nesto preko 30kkm..toliko o tome. "Majstori" su u pravu?
        Ima puno dilema, ali ne u vezi ova dva vozila, ...
        Upravo pređena kilometraža me dovodi u dilemu: koliko je prešao pre generalne i kvalitet izvršene opravke. Zbog sopstvenog iskustva, o čemu neću u ovoj temi. Da ne trolujem, neću ni o uljnoj pumpi.

Widmanov tekst je klasika jasnog i dokumentovanog izražavanja. Bilo mi je zadovoljstvo da ga pročitam i dopunim znanje bazirano na 70-tim.

P.S. stručnjak me preduhitrio, ali neka!

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Vladd,
          Dozvoličeš mi jedan savet.
          "Ne veruj Danajcima čak i kad darove nose" ili prevedeno na našu diskusiju: "Ne veruj Amerima čak i kada su im tekstovi O.K.". Ovaj jeste!
          Samo sam pregledao (za 5-10min. nisam mogao sve da isčitam) te tekst deluje uglavnom dobro. No, seti se naslova (ne treba baš ni uopštavati), a i za tako kratko vreme sam našao nekoliko stvari sa kojima se ne bih složio.
          Dakle ovo je jedan od (verovatno) boljih, ali kako kaže jedan inženjer primene maziva u svetski poznatoj (a Evropskoj) kompaniji:
          - američki teksovi o mazivima su prava katastrofa, najgori su a pišu ih "šumari", totalno šajze. (parafraza ali nije birao reči, verovatno je bilo i oštrije a duže svakako, nekih sam se samo izraza setio).
          Dobro, bilo je malo i u afektu jer su kao dokaz koristili neke laičke tekstove pa čovek morao da p*piz*i ali nije mnogo ni daleko od istine. Osim što nisu jako zasnovani (pa ni visoko stručni iako se takvim predstavljaju ili liče; ja se time i ne zanosim pišem "naučno-popularne" tekstove) veoma su Američki i čak i kada su zasnovani ne mogu se (uvek) primeniti u Evropi.

Kris ... verovatno nisi imao nameru (i ceo post ne odiše atmosferom vređanja te se malo i omaklo):
          Ipak je "psihološki profil" (cela ta rečenica) preterivanje. Ajd' jedno izvinjenje ili ću kao moderator originalni post obrisati a objaviti ga bez te rečenice (završetka) što nije baš lep prizor.

Nije bitno ko je u pravu i da li si mislio na nekog drugog (što smatram), moglo je da se shvati kao uvreda i to je dovoljno. Toga zaista nije bilo na (u) "horizontu", nećemo valjda posle skoro dve godine da počinjemo (makar indirektno).

Chubbs - hvala na intervenciji! (lep komentar)

P.S.
          Aha, Franjo se (bez čitanja mog posta) složio da su Vladd primeri možda pre primeri loše odrađene generalne motora nego da su korišćena ulja (a možda i jesu ali ne samo zbog viskoznosti) loša. Znači dva glasa (ako ćemo demokratiju, koja je dobra samo dok nemamo jače argumente, čitaj: merenja, analize, itd.) za loše mehaničare a za sada jedan za previskozna ulja.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Opet sam pažljivo pročitao Kris-ov post.
            Zapravo jedino:
            "ali to ide više uz psihološki profil ličnosti" ne treba da stoji. Ostalo je O.K. (iako oštro).
            Znam da ovo nije direktna uvreda ali ... ipak je time počelo. Vladd je mogao malo odmerenije ali kao "prozvani" (u afektu i u replici) mu se malo omaklo (nije strašno).
            Uostalom baš lepo napisano, čemu prosipanje mleka (a za tim ne treba žaliti).

Možda je samo prevruće ... kao u "Strancu". Ubi čoveka. A što ubi čoveka na plaži? Pa udarilo mu sunce u glavu! Sedi kec reče učiteljiva Perici ali u sušitni je bar za dvojku (o čemu se radi u romanu).

Obzirom na to (preko 30cel.) sad su pedesetice sigurno bolje a za "školsku godinu" ću i da se složim sa Vladd-om

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

a ono uz profil...pa znate šta,obično kad se ne ispoštuje neka standardna i rutinska procedura i rešenje,sigurno i provereno 100% pa se hoće preko toga dešava se da rezultat ne bude baš očekivan već loš(mada ponekad i dobar) i mora se znati neka granica,inače ulaganju u kola nema kraja,a ima mnogo važnijih stvari u životu...
              interesantno,kako to da baš sa gustim uljima dođe do kvara motora...odgovor je vrlo jednostavan,zna se šta se sipa u dotrajao motor i da uzrok otkazivanja motora nije ulje već dotrajalost istog(Steva je to već objasnio)koji bi ciknuo i ranije da je u njega sipana sintetika(ali to niko ne radi)
              ako me auto služi ,ne troši ulje,pa makar ga koks drži na okupu,ćutim i vozim,i naravno uživam u vožnji a kad dotraje neću kriviti ni 50ice,60ice, niti lukoil(koji je bio stvrno jeftin,a odličan)

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

Ne postujem standardne i rutinske procedure,trazim uvek najbolje...pokazalo mi se odlicno...za dihtunge sam vec objasnio, i molio bih Kristinu da ne pise sve i svasta...psiholoski profil pretpostavljam da se odnosio na mene...ako hoce Kris da vozi skoksan motor neka vozi,ako misli da ja bacam pare,to je njegovo misljenje...tata Steva da ga ne brani uvek,nek se brani sam,ako ga neko uopste i napada...

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

ne,uošte ne mislim na tebe,prvenstveno sam mislio na sebe u nekom drugom vremenu kad sam stizao do vrha,al sam hteo još dalje i još bolje pa propadao u ambis...granica mora da postoji i nju su ljudi odredili s vremenom i iskustvom....

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

Izvinjavam se,nisam znao...ako Boost moze da se spusti na nivo nas non foundera,voleo bih da napise svoje misljenje...

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Kratko:

1. Generalno sto veci protok ulja u cilju hladjenja lezajeva, samim tim i sa sto kracim efektima habanja po hladnom startu. To se obezbedjuje kroz sto tecnije ulje.

2. Gde je gornja granica viskoziteta? Odredjuje se prema stanju motora i konstrukcije na vrlo jednostavan nacin. Zakaci se manometar za merenje pritiska ulja. Ulje se zagreje na radnu temperaturu i motor se vozi na obrtajima najveceg obrtnog momenta.
                      Ukoliko u trenutku naglog dodavanja gasa (max Nm) na toj tacki obrtaja dolazi do na manomentru primetne oscilacije (pada) pritiska ulja, ulje je preretko.

Obrazlozenje: Lezajevi imaju svoju elipticnu putanju i u konstrukciji su ekscentricne pumpe visokog pritiska. U slucaju da uljani flm nije stabilan dolazi do potiskivanja kako klipnjace tako i radilice na dole te u suprotom kraju od dejstva sila imamo otvor srpnog oblika koji postaje toliko veliki da ulje napusta lezaj, tj. dolazi do sedanja metalnih povrsina jedna na drugu sa jako tankim uljanim filmom. Otvor koji je nastao cini da ulje koje je namenjeno da ostaje u lezajevima jednostavno curi van da ide u lezajeve i to rezultira u neminovan pad pritiska ulja prilikom opterecenja.
                      Pretanak uljani film znaci automatski pregrevanje ulja i klizecih povrsina unutar lezaja.

Znajuci sve ove cinjenice i uzimajuci od proizvodjaca ulje preporucene gradacije te nadgledanjem pritiska ulja ovakvim testom se zna u kakvom je stanju motor.

Posle generalne postoji mogucnost da tapovi nisu na korektnom dijametru i ovo je potvrda zazora lezajeva i kvaliteta generalke. (pod uslovom da je radilica brusena)

Test na isti nacin pokazuje i kad je doslo do degradacije ulja i da su aditivi odradili svoje te se na isti nacin najbolje dolazi do zakljucka kad je vreme za zamenu ulja (sve i da vam se odokativno cini da je sa uljem sve u redu po pitanju cistoce).

Nadam se da sam bio dovoljno jasan bez dopunskog objasnjavanja ovog puta i da sam koristio korektan jezik

Pozz
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

Svaka cast,vise nego korektno...odusevljen sam...moze li bilo koji manometar za pritisak ulja...sad cu znati kad treba da menjam ulje...respect

Comment

• BOOST
                          Founder - Admin od Začetka
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

Moze bilo koji ali zbog rezolucije je dobro da nije preterano veliki opseg prema podatcima max pritiska ulja za motor. Dakle, za starije generacije NA motora, do 7 bara opsega, za novije LowFriction motore i turbo motore 5 Bara odradjuje posao jer je ulje ukoceno regulatorom na oko 4 Bara.

Dodat cu radi primera iz iskustva, GM polusintetika 10w40 je uspevala da drzi pritisak na motoru sa 600Nm celih 500km Vec pri toj kilometrazi je oscilacija pritiska bila za ceo 1Bar na dole prilikom opterecenja, jasan znak da je sve u ulju od aditiva popucalo.

Pozz
                          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                          move your mind

Comment

• Siera
                            Cbc Senator
                            • 09.11.2009
                            • 1365
                            • Čačak
                            • Stralis

Svak čast kratko i jasno
                            ps tiganj nikada nije izgoreo zato što ima ulja uvek se kad nema ulja
                            Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

Nemam dovoljno dobar izraz da iskazem svoje odusevljenje...jos jednom puno hvala

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

ugradnja ovakve stvarčice bila bi višestruko korisna,sad kad znamo kako ju iskoristiti(thanks,Boost)

Comment

Working...
                                X