Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
U principu bilo koje 10W-40/50/60.
Kod 10W-40 birajte ona bolja (sa 502.00 ili MB 229.3 ili API SM/SN, što će reći: Motul, Shell, Kroon ...).
Još bolje 10W-50 (nije baš neki izbor ali tu su: Q8, Elf, Total i Repsol).
Lično mislim da je 10W-60 (bilo koje ali da nije baš "no name") najbolje rešenje. Nije skupo (ne može dobro i jeftino, na žalost).
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Sta preporucujete za Fiat Bravo 1.9 110kw MTJ bez DPF filtera? Vecina kaze Selenia WR, a po specifikaciji pise 5W-30. Pored Selenie, sta jos mogu uzeti u obzir, kako su se recimo Optima Eco ili Optima Eco Plus pokazali? Koji od ova dva ulja je za motor bez DPF filtera?
Poštovani g. Luka,
Sa ili bez DPF-a za Vaš motor se preporučuju 5W30 (i to) ACEA C2 ulja!
Kakva crna Selenia WR, ne sipajte to, bar prvih 400 hiljada km a posle kako hoćete. To je ulje za (mnogo) starije modele!
Može Selenia, može i WR ali uz P.E. (Selenia WR P.E.).
Ima dosta kvalitetnih ulja u ovoj kategoriji, kao što su Shell Helix Ultra Pro AP-L 5W-30 ili Total INEO ECS 5W-30.
Jedno od (naj)boljih rešenja je Mobil 1 ESP 5W-30 ili (čak) ESP 0W-30 (za prvih 100 hiljada km).
Navedena Optima ulja su O.K.
Dobro su se pokazala ali nisam po tom pitanju merodavan jer imam svega nekoliko (5-6) iskustava, što nije (baš) statistički značajno.
Ipak, po svemu, to bi morala da budu ulja visokog kvaliteta. Jedina mana, malo veća cena od realne.
Tu je drugi problem, jer su ovo ulja koja su ACEA C3, a ne C2. Nije da ne može (naročito za model bez DPF-a), ali nije idealno. Naročito ne bih preporučio prvih 100-tak hiljada km, i naročito ako se većina km napravi u gradu (ne samo Modričina ulja, nego uopšte ulja tih specifikacija).
ACEA C3 je dobar prelaz sa C2 nakon 100, 150 ili 200 hiljada km, kao "high HTHS" što dobro dođe starijim motorima. Bolje nego preći na 5W-40.
Naravno u obzir dolaze i mnoga druga ulja sa ACEA C2 (koja ispunjavaju taj standard). Nemaju ih (baš) svi proizvođači, FAM (zanimljivo) ima takvo ali neke veće kompanije pak nemaju ... stvar procene tržišta.
Pozdrav!
P.S.
Ako ste odlučili za ACEA C3, Eco je sasvim u redu, kao malo jeftinije i isplatljivije. Naravno, može i Eco Plus.
Ponavljam to je rezervna varijanta (Plan B).
Ulje menjajte na godinu dana (iako je dozvoljeno dve) ili makar 1,5 god. ili 20 hiljada km (pa šta prvo "iziđe"). Dovoljeno je više ali u slučaju da prelazite 40, 50 ili 60 hiljada km ili da je veći deo (3/4) km napravljeno Van grada. U kombinovanim uslovima ili pretežno gradskim, bolje je sve to malo skratiti (ali nikako ispod 15000km, bacanje je para, i to, 15000km, samo ako se bližite "bijenalu" (dvogodišnjici) zamene ulja), kako sam već naveo.
Najljepse se zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. Pisuci pitanje, nisam napisao da se radi o motoru noji je vec presao oko 130.000 km. Dakle, vozilo nije novo, vec koristeno i kao takvo sam kupio. To sam previdio, ne znajuci da ce imati ulogu u pisanju vaseg odgovora. U svakom slucaju, iz Vaseg odgovora je vidljivo sta je preporuka, osim ako nemate sta dodati u vezi ove nove info, tj. da se ne radi o novom motoru.
Pošto je vozilo kupljeno prva zamena ulja (obavezno) ACEA C2 (ako ništa drugo imaćete reper u smislu potrošnje ulja i posredni uvid u stvarno stanje motora).
Posle toga (što će taman biti oko 150 hiljada km), možete nastaviti sa takvim uljima ili preći na C3 (uključujući i Modriču), mada je pravo vreme za to tek oko 200k km (ako je motor u stanju kakav treba da je motor sa 130k km (pravih) i (tek) 5-6 god. starosti).
Pozdrav!
Imam dilemu koje ulje da kupim jer je došlo vreme za zamenu... Auto sam kupio prošle godine i prethodni vlasnik je u auto godinama sipao sintetiku 0w40... Ja sam primetio da auto to ulje troši oko 250ml na 1000km i odlučio sam da probam sa 10w40 eneos ... I evo sada posle približno 10 hiljada km ta potrošnja je i dalje ista i sa ovim uljem... Sta predlažete da li da nastavim enes 10w40 ili neku sintetiku kao što je predhodni vlasnik sipao... Samo da dodam da je on koristio 0w40 jer mu je sa 10w40 auto na hladnom startu pogotovo zimi mnogo dimio dok se ne ugreje dok je to posle prelaska na 0w40 bilo dosta manje izraženo... Auto je mazda 626 Ge, 2.0 benzin, 94 god
Šta je da je, trebalo bi da utvrdi servis (mehaničar) "na licu mesta".
Motor star 20 god. ne može biti kao nov, ali potrošnja od 250ml na 1000km nije velika. Osim normalne istrošenosti motora (može biti da je na 60 do 80% svog životnog veka, onako grubo rečeno) možda su samo i gumice ventila. Verovatno da je kombinacija faktora, pa sama intevencija neće potpuno rešiti problem ali bi prepolovljavanje možda bilo isplativo (raspitajte se i za cenu intervencije). Inače, kod starih vozila retko samo to pomogne (bilo je o tome).
Kako god, liči da će Vas motor služiti još par godina, jer (ponavljam) potrošnja ulja nije posebno velika.
Nije da ne mogu da se koriste 0W-40 ulja, verovatno najbolje rešenje za noviji motor, ali za '94. bi bolje bilo koristiti 10W-40/50/60 ili (ako se neće raditi intervencija) 5W-50 (očigledno da manja "W" vrednost smanjuje dimljenje, naročito zimi). To je za celugodišnju primenu.
Možda je (ako se vozi više od 10 hiljada km godišnje) dobra kombinacija 0/5W-40/50 zimi a 15/20W-40/50 leti. Da nije tog "troškarenja" 10W-40 bi, naravno, bilo najprimerenije i najisplatljivije.
Motor nije preterano zahtevan jer je maksimum u to vreme bio API SH (kao standard) pa svako API SJ ili SL (i mineralno) može da posluži.
Čak i API SG može da se koristi (naročito "sezonski").
Ako intervencija na ventilima nije (preterano) skupa i ako reši problem dima (makar "vizuelno") i makar smanji potrošnju (neće je "eliminisati" sigurno), 10W-xx pa na 10-tak hiljada km.
Auto je u vlasnistvu prethodnog vlasnika bio od 2007 god pa sve do prosle godine kada sam ga ja kupio... Po njegovoj prici auto je od samog starta ( 2007 god ) trosio ulje i dimio na hladnom startu... I on je kao prvu zamenu ulja koristio 10w40 ali zbog tog jutarnjeg dima je presao na 0w40... Kako mi je objasnio njemu je potroslja 10w40 jos tada bila isto kao sto i meni sada... Dakle od 2007 pa sve do dana danasnjeg ta potrosnja se nije povecevala... Kako kaze jos mu se i smanjila malo od kako je presao na 0w40
Ako je tako - dobro je!
Najbitnije da se potrošnja NE povećava. Ipak, tu (osim neminovne istrošenosti) ima nešto u smislu da pri paljenju "izbacuje" plavi dim (a posle se, koliko sam razumeo, smiri). Verovatno je do ventila, a da li samo vođice (gumice) ili nešto više, za to morate u servis.
Nije nemoguće da se sa 0W-40 smanji potrošnja ali je ređa pojava. Ta ulja su kvalitetnija ali su (sve do nekih 80°C) osetno "ređa" od 10W-40.
Dakle, uz poverenje u prošlog vlasnika, 0W-40 jeste opcija, samo što su ta ulja poprilično skupa (a nisu neophodna sa stanovišta kvaliteta).
Doduše, možda razlika u ceni vredi manje nerviranja prilikom paljenja motora.
Možda da probate 5W-50, najbolje Mobil ali zbog cene možda i Elf (zadovoljava).
Motor sigurno nije "kao nov" i ne treba očekivati više od par godina (da se izvuče iz njega) ... bar ne bez remonta.
Intervencije tipa "zamena gumica ventila" su najčešće bacanje para ali kod nekih motora nisu skupe pa je bolje i to nego koristiti dodatne aditive i slično.
Pozdrav!
Da malo osvezim temu.
Auto ce definitivno ici na remont, sad koliki i u kom obimu videcemo kad se otvori motor.
Presao sam 6000km sa Motul 20w50 i potrosio sam oko 4-5l ulja, tako da zakljucak se sam namece.
E sad, koje ulje sipati nakon remonta?
Naklonjen sam Motul-u tj. Kroon-u i verujem da tu greske nema (jeste malo skuplje ali sta sad....).
P.S. Jeedno pitanje vezano za mesanje ulja. Da li je ok sipati Kroon Emperol 10w40 u motor u kome je trenutno Motul 20W50?
polusintetika u mineralno i jos zadovoljavaju razlicite standarde...
Comment