Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Ne grešim ali priznajem da je bilo malo neprecizno.
    ...
    Auuuu ... ako moram da objašnjavam šta znači xW onda bolje da kupim pušku i da se utepam ('odma); valjda sam jedno 11567 puta to objasnio (uz navođenje definicije) ... (koliko ja znam).
    I griješiš nije u pitanju PD motor (uzgred oni su počeli baš sa 5W-40 jer je 505.01 originalna specifikacija bila isključivo 5W-40 i ništa drugo, naravno sad je to i 5W-30 i 5W-40 u kombinaciji sa ACEA C3, što se VW odobrenja tiče (uglavnom) spojena 502.00/505.00/505.01
    (Btw. 0W-30 i 5W-30 je u "stavljeno" u istu kategoriju ("novih vozila"); vidi kasnije objašnjenje za 5W-40, radilo se o "drugoj oznaci"* a ne prvoj).
    * druga ne znači da je za visoke temp. (ili starije vozilo) nego (po def.) kolika je visk. na 100°C
    Što se niskih temperatura tiče 5W-30 je dovoljno dobro za celu Evropu (uključujući i južne delove skandinavskog poluostrva).
    0W-30 je bolje samo za temperature ispod -20°C (odnosno od -25° pa naniže je i obavezno).
    Razlike između 0W-30 i 5W-30 na iole višim temp. su zanemarljive ("lakši start" i slično). Uostalom i po pitanju viskoznosti baznog ulja razlike su skoro (samo) od akademskog značaja.
    Kako je zahtev za produžene intervale 504/507 tu se moraju koristiti baš takva ulja (i tačka). Do skora skoro isključivo 5W-30, sad sve više 0W-30.
    Ali za fiksne intervale zamene (15000km/12 meseci) je VW 502.00 više nego dovoljno. Tu je i izbor veći.
    Za visoke temp. 5W-40 možda nije obavezno kao ni za posle 100(200)k km ali je svakako nešto što neće da škodi. Napisano je u smislu "da se može razmotriti" (da vredi razmotriti tek od ...). To sam toliko puta pisao (jedno 120x minimum) da sam skratio.
    Ko god je iole čitao temu mislim da zna (nismo na sudu "da se hvatamo za svaku reč(enicu)").
    No, o.k. zbog novih čitaoca nije loše precizirati (hvala na ispravci/dopuni**, ali ne moramo baš "da se vređamo" (ne mislim bukvalno)).

**"Kod nas kad se naspe auta ga jako mnogo trose. Pogotovo ljeti." ovo je zaista tako (koliko god laboratorije velikih kompanija prilčale da nije, e baš jeste, ALI baš kod motora (svi VW-i do onih koji imaju VW 508/509 zahteve) koji imaju zahtev za tzv. High HTHS (više od 3,5 mm2/s), što je tipično za nemačke proizvođače (Mercedes, BMW, VW)).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Originally posted by hirurg83 View Post
      Skines druže auto data i pogledas sta ti preporucuje proizbodjac. Vidim dabauto data vec ima i za android telefon da se skine. Bitno ti je da ispoštujes specifikacijj koju traze. A ostale parametre gledas zavisno od klime u kojoj zivis.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
      Da (tačno) ali ... (nikakva korist od saveta ili bolje rečeno nije odgovor na pitanje, sva su ulja slična kao "jaje jajetu" i sva su 5W-40 i istog (čak) proizvođača).

Btw. ako hoćete da me zamenite (ili asistirate) nemam ništa protiv (ali ne u ovoj temi), sve mi je manje vremena raspoloživo pa ...
      (hoću reći šta bi auto data ovde bila od koristi?!)
      Last edited by expendable; 13.05.2017, 12:23.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Originally posted by nele11 View Post
        Pozdrav Expendable, imam jedno pitanje u vezi ulja. Vozim fiat dobla 2002god 1.9 jtd 74kw, koje ulje mi preporučujete? Do sada sam sipao nisotec 5w-40 (po vašoj preporuci, posto sam dobio to ulje u komperzaciji, i na 10.000km skoro uopšte mi nije potrošio ulja)
        Koje ulje mi vi preporučujete (ostao bih na toj gradaciji, auto mi ima 270.000km)sta mislite o Shell uljima? Shell Helix HX8 Synthetic 5W40
        Shell Helix Ultra 5W40
        Shell Helix HX7 ECT 5W40
        Shell Helix HX7 5W40
        Gledao sam i ove Shell katalog(jel to u suštini sve isto ulje samo drugačiji nazivi ili ipak ima neke razlike?) i za ovu gradaciju mi izbacio sve ove vrste ulja? Jel mislite da bih mogao nesto iz te grupacije ili imate predlog za nešto drugo? Pozdrav
        Šta mislim (što bi rekli šta imam da mislim, Shell ulja su vrh (čak i "Poljak" ... nadam se da više nema istih "Pakistanaca").
        Zahtev (odobrenje, standard) je (samo) Fiat 9.55535-N2.
        Ako bi samo po tome terali ne bi izabrali idealno ulje (to je zapravo "prerušeni" ACEA A3/B4-04 i ništa više).
        Ono što Shell (-ova internet aplikacija) hoće da "kaže" je da ne možete pogrešiti ni sa jednim (u ovom slučaju Shell) uljem u 5W-40 (sva premašuju min. zahteve).
        Dva HX7 se razlikuju po osnovnom (glavnom) paketu aditiva ... ništa posebno (za Vaš slučaj), bacaj novčić.
        HX8 i Ultra imaju kvalitetniju osnovu (bazno ulje/a) te su svakako kvalitetnije (ali skuplje) rešenje. HX7 su "polu sintetička" (visokog kvaliteta, verovatno "full HC") ulja, dok su HX8 i Ultra sintetička (čak po novom ATIEL-u verovatno i sintetička (bez navodnika) jer se baziraju na GTL baznim uljima, VI grupa baznih ulja).
        Dakle, Ultra je isto što i HX8 uz nešto više aditiva (verovatno čak istog osnovnog paketa), nešto kao HX8+ (ne i "HX8 ++" ne baš toliko).
        Otprilike bi (ako može da se nađe) HX8 bilo optimalno rešenje za Vas (vaš slučaj).

... iskreno, posle dobrih iskustava sa Nisotec-om ne znam zašto ne nastaviti (čak i kad nisu iz kompenzacije cena je pristojno niska, cca. 600 rsd) sa istim.
        Ako već menjate (i idete na skuplja) pored Shell-a ne bih išao dalje (izbor je neograničen, od Total 9000, preko X-cess Motul-a, do desetine drugih).

Comment

• hirurg83
          CBC Senator XXL
          • 26.02.2014
          • 398
          • Banjaluka
          • VW Jetta

Alan vera. Svaka čast
          I da bože sačuvaj da sam grupna otmene temu ili vređam. Stručnjak si vidi se, svaka čast

Comment

• drzarkod
            CBC Član
            • 26.10.2012
            • 48
            • Novi Sad
            • Opel Vectra C 1.8 16v lpg by Dora

Originally posted by hirurg83 View Post
            Alan vera. Svaka čast
            I da bože sačuvaj da sam grupna otmene temu ili vređam. Stručnjak si vidi se, svaka čast

Istina....količina strpljenja.koje.Prof.ima.je.za.divljenje.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Važno da se razumemo.
              Nadam se da nije bilo preoštro.
              Uostalom, priznao sam da je dopuna u principu o.k. (ali je i ona bila nedovoljno precizna).
              U principu treba neke stvari bolje objasniti ali problem vremena (ili ako se kuca na tabletu ili telefonu) vodi ka podrazumevanju nekih stvari.
              Bolje i da "u žaru borbe (mišljenja ovde)") malo i "ukrstimo koplja" nego da kao Pepe (poznatiji kao "pepa prase" i negativnom uticaju na rezultate Novaka, bar na terenu, ako mu je tako bolje - sve je o.k.) "grlimo drveće" i "širimo bezgraničnu ljubav" ... to je za one koji umisle da su roćko od onog sa belom bradom na oblaku ili taj lično.
              Nije mi cilj da se pravdam (nije prvi put da sam bio neprecizan, a mogu i da pogrešim (pa i da ne znam, ima takvih primera nekoliko, al' sam lepo (bez detektora (laži) ili "par šamara" priznao (iako je u praksi "ko priznaje, pola mu se dodaje" a ne kao u poslovici).
              Slobodno me možete (bilo) ko ispraviti (dopuniti). Ovde je delimično bilo tako (da je bilo u potpunosti, odma' bi priznao, nisam baš kukavica, al' "batine" preko kad je nešto tako kako je, nisu neophodne).
              Idemo dalje.

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Originally posted by nele11 View Post
                Pozdrav Expendable, imam jedno pitanje u vezi ulja. Vozim fiat dobla 2002god 1.9 jtd 74kw, koje ulje mi preporučujete? Do sada sam sipao nisotec 5w-40 (po vašoj preporuci, posto sam dobio to ulje u komperzaciji, i na 10.000km skoro uopšte mi nije potrošio ulja)
                Koje ulje mi vi preporučujete (ostao bih na toj gradaciji, auto mi ima 270.000km)sta mislite o Shell uljima? Shell Helix HX8 Synthetic 5W40
                Čisto usput (izvan preporuka za Shell) - ispade da je nisotecov Autoline 5W-40 sasvim korektno završio posao (pa i ne bi bilo loše ni ostati na njemu).

Na STECO pumpi u Beogradu videh juće da Autoline 5W-30 u ambalaži od 4 L ima za nijansu nižu cenu od imenjaka 5W-40 (oba ispod 2100 din), dok su litarske ambalaže identične cene. Mislim, sa ovakvim cenama (litarsko pakovanje oko 550 din) pomenuta ulja su odlična kupovina, a pre oko godinu dana su jedva mogla da se nađu u bilo kojoj ambalaži.
                Last edited by DS9; 14.05.2017, 15:42.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Slažem se (btw napisah da je Nisotec dobar izbor (već dokazan) ... čak i kad nije kompenzacija (u prethodnom slučaju)).
                  Nisotec je imao još oštriju politiku (akciju(e)) u oblasti ulja za teretni program (što su iskoristili mnogi poljoprivrednici ("farmeri" kako se to sad zvanično kaže a Vuk Karadžić se vrti u grobu kao i Tesla (iz drugih razloga) kao turbina)).
                  Nisotec ima kvalitetna ulja ali mora da bude (bar) jeftiniji od G-energy ulja koja moraju bar (malo) da budu jefinija od Total-a ... (već jesu, možda su i preterali).
                  Po ovim cenama (mada je 5W-40 duže vreme 600 rsd, ako se dobro sećam, što je takođe bilo o.k.) se prilično isplate (ova ulja).

Jedini problem je što ulja znatno niže katogorije ne prate cene sintetičkih ulja, npr. AutoGas 15W-40 (inače solidno u svojoj kategoriji) je 400 rsd, što već nema veze sa pameću* (cena bez akcija, prošle godine bilo 320 na akciji u avgustu, ako dobro pamtim (20% popusta pamtim, što je više od PDV-a pošto ide "unazad").

*u poređenju sa 5W-30 i 5W-40 sa cenom od 550.

P.S.
                  Možda i ima veze (sa pameću ili ne procene su različite) ... sirotinju kradi, a bogate nagradi (kao Superhik).
                  ...
                  Dobro, prethodno je šala ("šala, šala, pa (ne ginu) vešala"). Zapravo se više radi o (svetskom) trendu da se cene jefinijih i skupljih ulja približe, npr. kod Mobil-a i Castrola (da ne idem dalje) je cena 15W-40 i 10W-40 (oba API SL) ista ili je čak 15W-40 skuplje, a od oba je 5W-40 tek 20-30% skuplje (što je skoro isto kao i za slučaj Nisotec ulja). Ruku na srce, to je i pošteno jer razlike u ceni proizvodnje nisu mnogo veće od navedenih razlika (u procentima).
                  Last edited by expendable; 14.05.2017, 18:48.

Comment

• Bingodalton
                    CBC Senator XXL
                    • 12.11.2012
                    • 316
                    • Novi Sad
                    • GP 1.9 JTDM Sporting

@expendable
                    Jel moze preporuka za ulje za Renault Modus 1.2 16V 55kw,.163.000km reklo bi se pravih?
                    Sta je nabolje, vidim 5w40 preporucuju Shell Ultra, slobodno moze i bolja preppruka ili sta vi mislite, semi ili sintetika na tu kilometrazu i nase uslove. Vozice se pretezno grad, 95%, kratke relacije od po 3km.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Comment

• nele11
                      Banovan
                      • 23.09.2010
                      • 47
                      • https://t.me/pump_upp
                      • RichardnugQZ

Hvala na odgovoru :-)

Comment

• Bingodalton
                        CBC Senator XXL
                        • 12.11.2012
                        • 316
                        • Novi Sad
                        • GP 1.9 JTDM Sporting

Jutros bio kod jednog majstora, kaze opekao se na Elf i presao je na Texaco. 5w40 sintetika naravno. Po njemu je bolje i kvalitetnije od Elfa. Oko 700 din litra. Jel to to?

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

5W-40 sa RN 0700/0710 ... takvih je tušta i tma (uključujući i Lukoil ... ako se dobro sećam i Nisotec ima R(eno) 5W-40).
                          Texaco Havoline (Ultra) ima to odobrenje te svakako dolazi u obzir. Sasvim o.k. (uvoznik je takođe o.k. (dugogodišnji)).
                          Cena je povoljna, pa da ne širim priču (dalje). Svakako jedno od boljih rešenja (od mnogih).

P.S.
                          Elf naravno dolazi u obzir ali samo ako promeniš majstora (zašto ga nervirati za evro po litru) ... ne znam kako se opekao na ovo (pristojno a jeftino) ulje, ali svakako postoje i druga ulja (osim Elf-a) koja su za Renault odlična.

Comment

• Bingodalton
                            CBC Senator XXL
                            • 12.11.2012
                            • 316
                            • Novi Sad
                            • GP 1.9 JTDM Sporting

Rece da ga je dugo koristio i onda mu valjda upao neki fals i prebacio se na Texaco koje je i nesto skuplje. Navodno ne moze da se kupi bas u mp, pa ga samo oni dobijaju.

Ako imate bolji neki predlog za raj motor i km, uzecu ga u obzir. Na kraju krajeva sipace sta mu ja kazem. Tek treba da se pokaze kao majstor, nov mi je, ali sam otisao u Renault servis, jer verujem da bolje poznaju mane automobila koje odrzavaju.

Comment

• nele11
                              Banovan
                              • 23.09.2010
                              • 47
                              • https://t.me/pump_upp
                              • RichardnugQZ

Danas sam bas gledao i ovde kod nas u Požarevcu slabo ima Shell ulja, da li je Shell kvalitetniji od Nisoteca 5w40 ili nije? (pitao sam Vas za preporuku za fiat dobla 1.9 jtd, na prošloj stranici) razlog zbog koga ne sipam Seleniu (preporuka fabrike) wr 5W40 je zato što mislim da je preskupa a ja svakako menjam ulje na 10.000km. Ako ne nadjem Shell, da li da i dalje sipam Nisotec, ili imate preporuku za neku treću marku ulja koja je kvalitetnija od gore pomenutih? Izvinjavam se sto sam dosadan

Comment

• hirurg83
                                CBC Senator XXL
                                • 26.02.2014
                                • 398
                                • Banjaluka
                                • VW Jetta

Kakva su optima modrica ulja? Da li su ok za upotrebu?

Comment

Working...
                                X