Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • drzarkod
    CBC Član
    • 26.10.2012
    • 48
    • Novi Sad
    • Opel Vectra C 1.8 16v lpg by Dora

Originally posted by drzarkod View Post
    Kupio....5 l...2600 din....javiću iskustva...laička naravno. Što se tiče bloga jedva čekam sledeći teks, pogotovo što ste najavili da je o Mannolu, uzeo sam i njihov antifriz g12 ++, i koncentrat za vetrobransko pranje stakla na -70.
    Izuzetno zadovoljan sa Mannolom, preživeo velike minuse, hladne startove, Kopaonik , autoput itd...presao 4500 km lepo radi motor, još sam u okviru SAFE na meracu na šipci, boja ulja boje meda...za te pare mislim da vredi svaku paru.

U medjuvremenu ćerka polaže za B kat. i zamenim Calibera koji ona neće moći da vozi za Fiat 500 L, od prvog vlasnika, Motor 1.4. fire 16 v, 95 KS. U kompresoru sipali na 14000km Castrol Magnatec 5w40, ovlašćeni servis , posle ovaj u privatnoj režiji kod krštenih majstora radio servis i ovi mu sipali na 24000 km Total quarz 10x40 ( ??!? )i zamenio ga na 39000 km sa nekim Drive + ( ??? )navodno Francusko ulje 5w40 koje je i sada u motoru na 42000 km.
    Pitanje za profesora šta predlažete u privatnoj režiji da sipam, svakako bi menjao na 10000 km.
    Auto nije ni jednom video neku Seleniu KPE, Shell ili ostala ulja koja traži Fiat po specifikaciji 9.55535-s2- Hvala još jednom
    Last edited by drzarkod; 28.04.2017, 10:29.

Comment

• sErGiO
      Moderator
      • 30.01.2007
      • 2769
      • Neko selo pored Beogr
      • Alfa Romeo 156SW

Syntium 3000

Click image for larger version

Name:	5w40.jpg
Views:	1
Size:	31.6 KB
ID:	882096

Comment

• drzarkod
        CBC Član
        • 26.10.2012
        • 48
        • Novi Sad

Originally posted by sErGiO View Post
        Syntium 3000

[ATTACH=CONFIG]2860[/ATTACH]

HVALA

Jel ide ovo ili 3000 AV posto ono ima c3 specifikaciju i jel smeta sto nema FIAT specifikaciju, verovatno da ne bi off-ovali Seleniu.

Comment

• sErGiO
          Moderator
          • 30.01.2007
          • 2769
          • Neko selo pored Beogr
          • Alfa Romeo 156SW

Evo šta kaže kolega Expandable za 3000 AV:

Syntium 3000 AV (5W-40)Mid SAPS (ili Low SAPS kako navodi Petronas ali ne i strogo gledavši po definiciji) ulje, slično prethodnom ali uz drugi sistem aditiva. Tipično za većinu proizvođača. Ova ulja (naravno) dobijaju sve više na značaju.
          Unutar grupe postoji i Selenia K P.E. sa sličnim osobinama i odobrenjima pa su dobre zamene (jedno za drugo) ali i konkurencija “unutar kuće”. Jedino što Selenia ima Fiat odobrenje a Petronas ne (više o tome u posebnom tekstu) ali jeste SN a ne SM.
          Ispunjava:
          ACEA A3/B3/B4 C3, VW 502.00-505.00-505.01, Mb-Approval 229.31/229.51, PORSCHE A40, API SN/CF.
          Sve što treba za jedno ACEA C3 ulje. Jedno od boljih u kategoriji. Ništa epohalno ali sve što treba.
          Osobine (svojstva)
          Specifična gustina: 851kg/m3, ne znači da se koriste ETRO bazna ulja jer su aditivi “lakši” (manje ima metala); Viskoznost na 100°C je 13,12 mm2/s (cSt), a indeks viskoznosti 177. Tačka stinjavanja niža od –33°C a (T)BN je 7,2.
          Malo manje viskozno ulje. Nešto kao “5W-35”, što je i glavna zamerka (sa moje strane). Ovim se pre svega preporučuje novijim vozilima a ne onima sa više od 100 ili 200 hiljada km. Druga velika zamerka je tačka stinjavanja koja je lošija i od prethodnog pa se nameće zaključak da je baza za ova dva POTPUNO IDENTIČNA a da se prethodno bolje drži zbog malo više (ili samo zbog drugačijih) aditiva (osnovnog paketa i dodatnih bustera). Izuzetan indeks viskoznosti (kao za 0w-40 ulja) nije zbog kvaliteta baze nego zbog opšte niže viskoznosti (kada je rezultat za oko 5 veći). Bazni broj je tipičan za 5W-40 ACEA C3 ulja.

Comment

• drzarkod
            CBC Član
            • 26.10.2012
            • 48
            • Novi Sad

Narucio...hvala...javicu utiske

Comment

• Keketarac
              CBC Senator XXL
              • 01.09.2007
              • 588
              • Novi Sad
              • Seat Ibiza 1.2 TSI

Skoro sam uzeo novi auto, u pitanju je Seat Ibiza, motor 1.2 TSI 16V 66kW, oznaka CJZC. U toku razrade motora u prvih 5000km je potrosio ulja do polovine izmedju min i max na sipki za merenje. Posto je servisni interval na godinu dana ili 15.000km, razmisljao sam da nabavim ulje za dolivanje, ukoliko nivo nastavi da pada. Tu nastaje sizenje u servisnoj knjizici je propisano ulje koje zadovoljava VW 502 00/VW 504 00 standarde, bez navodjenja gradacije. Na raznim online oil selectorima preporucuju od 0W30 (Mobil, Shell), 5W40 (Castrol, Motul) kao i 5W30 long life. Na kraju sam pozvao servis i rekli su mi da se u ovaj motor sipa Castrol Edge 0W30.

Vise nisam pametan koje ulje da kupim za eventualno dolivanje? Da li neko ima podatak sta se sipa u fabrici?

Comment

• sambol
                CBC Veteran
                • 30.12.2014
                • 126
                • BL
                • T9

Ukoliko je u pitanju flexible service interval (pogledaj PR kodove u servisnoj knjižici ili u gepeku kod rezervnog točka, potraži QG1), definitivno ide VW 504.00 ulje, koje je tipično 5W-30 (postoje i 0W-30 ulja u toj specifikaciji). Lista ulja sa zvaničnim odobrenjem: https://erwin.volkswagen.de/erwin/do...0400_50700.pdf

Comment

• drzarkod
                  CBC Član
                  • 26.10.2012
                  • 48
                  • Novi Sad

E moj Keketarac sa Loganom nije bilo tih muka. Dobrodosao u klub....

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Ako je flex interval, onda je 504/507 svakako obavezno. No, za fiksne intervale (12mes./15000km) može i VW 502.00 (pa i 5W-40).
                    Logično je da je u novom motoru 504/507 ulje, uz prvu izmenu na fiks. intervalu.
                    Edge 0W-30 ili 5W-30 svakako. (i servis tvrdi da je prvo ... moguće da jeste).
                    Kako god, koje da je, u oba slučajeva (pa i da je 502.00 ulje u motoru), 5W-30 Edge svakako ide (kao ulje za dolivanje).
                    Potrošnja će se brzo ustaliti i verovatno pasti, mada moderni motori nisu oni sa "nultom" potrošnjom pa je litar ulja za dolivanje korisna stvar (lakše će biti posle prvog servisa, jer će pouzdano da se zna koje je ulje u motoru). Kako god, nije strašno ako se malo pomeša 0W-30 i 5W-30 ... nikako.
                    Naravno, Castrol je pre svega zbog dugogodišnje saradnje (ugovora), svako ulje sa liste koju je sambol naveo je o.k. (naravno i bilo koje VW 502.00, obično 502/505 ili još češče (i bolje) 502/505/505.01 ulje za fiksni interval zamene). Nije loše znati za period posle garancije, ne mora se baš "robovati" Castrol-u, koji je naravno više nego o.k. ali svakako nije jedini (čemu onda odobrenja VW-a).

P.S.
                    Btw, Edge 0W-30 jeste "samo" VW 502.00 pa se mora menjati na max. 15000km. 5W-30 može po produženim (prema indikatoru na tabli, tj. comp-u).
                    Last edited by expendable; 09.05.2017, 22:55.
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Keketarac
                      CBC Senator XXL
                      • 01.09.2007
                      • 588
                      • Novi Sad
                      • Seat Ibiza 1.2 TSI

Hvala! Idem da vijam 0W30

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Obrati pažnju da postoje dva tipa Edge-a 0W-30. Za VW treba "običan" (ACEA C3) a ne A5/B5 (to ulje nije odgovarajuće).
                        Ako ne nađeš 0W-30 svakako može (i) 5W-30 (LL).
                        U svakom slučaju (ako već ne Professional, servisna nije lako naći) FST seriju (već je par godina na tržištu što znači da ako nije bar je toliko u skladištu).
                        Nemoj da te zbuni mogućnost korišćenja od 0W-30 do 5W-40. Sve je za taj motor uz ispunjenje traženih VW odobrenja.
                        Logično je da dok je motor nov idu 0W-30 ili 5W-30 dok je 5W-40 više za period posle 100k km.
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nele11
                          Banovan
                          • 23.09.2010
                          • 47
                          • https://t.me/pump_upp
                          • RichardnugQZ

Pozdrav Expendable, imam jedno pitanje u vezi ulja. Vozim fiat dobla 2002god 1.9 jtd 74kw, koje ulje mi preporučujete? Do sada sam sipao nisotec 5w-40 (po vašoj preporuci, posto sam dobio to ulje u komperzaciji, i na 10.000km skoro uopšte mi nije potrošio ulja)
                          Koje ulje mi vi preporučujete (ostao bih na toj gradaciji, auto mi ima 270.000km)sta mislite o Shell uljima? Shell Helix HX8 Synthetic 5W40
                          Shell Helix Ultra 5W40
                          Shell Helix HX7 ECT 5W40
                          Shell Helix HX7 5W40
                          Gledao sam i ove Shell katalog(jel to u suštini sve isto ulje samo drugačiji nazivi ili ipak ima neke razlike?) i za ovu gradaciju mi izbacio sve ove vrste ulja? Jel mislite da bih mogao nesto iz te grupacije ili imate predlog za nešto drugo? Pozdrav

Comment

• Keketarac
                            CBC Senator XXL
                            • 01.09.2007
                            • 588
                            • Novi Sad
                            • Seat Ibiza 1.2 TSI

Nabavio Castrol Edge Titanium FST 0W30 ACEA C3, kilometraza je nesto preko 11.000km, morao sam da dolijem, nivo je bio na minimumu, izgleda ga je forsaz na putu do CG sa temperaturama ulja i do 105 C dokrajcio. Dolio sam pola litre, sad je nivo na polovini izmedju MIN i MAX.

Mnogo trosi ulje, ne mogu da se naviknem na to posle starog K7M Renault motora koji nije trosio skoro nista izmedju dve zamene.

Ali zato letiiiii

Comment

• hirurg83
                              CBC Senator XXL
                              • 26.02.2014
                              • 398
                              • Banjaluka
                              • VW Jetta

Originally posted by expendable View Post
                              Obrati pažnju da postoje dva tipa Edge-a 0W-30. Za VW treba "običan" (ACEA C3) a ne A5/B5 (to ulje nije odgovarajuće).
                              Ako ne nađeš 0W-30 svakako može (i) 5W-30 (LL).
                              U svakom slučaju (ako već ne Professional, servisna nije lako naći) FST seriju (već je par godina na tržištu što znači da ako nije bar je toliko u skladištu).
                              Nemoj da te zbuni mogućnost korišćenja od 0W-30 do 5W-40. Sve je za taj motor uz ispunjenje traženih VW odobrenja.
                              Logično je da dok je motor nov idu 0W-30 ili 5W-30 dok je 5W-40 više za period posle 100k km.
                              Grijesis. Koliko ja znam prva oznaka sluzi za temperature u kojim se vozilo vozi a ne koliko je auto presao. 5w30 ide u pumpa dizna motore koliko god da su presli! 0w30 ide za hladne regione jer je rijetko ulje i pocne da podmazuje pri malim temperaturama. Kod nas kad se naspe auta ga jako mnogo trose. Pogotovo ljeti.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Comment

• hirurg83
                                CBC Senator XXL
                                • 26.02.2014
                                • 398
                                • Banjaluka
                                • VW Jetta

Originally posted by nele11 View Post
                                Pozdrav Expendable, imam jedno pitanje u vezi ulja. Vozim fiat dobla 2002god 1.9 jtd 74kw, koje ulje mi preporučujete? Do sada sam sipao nisotec 5w-40 (po vašoj preporuci, posto sam dobio to ulje u komperzaciji, i na 10.000km skoro uopšte mi nije potrošio ulja)
                                Koje ulje mi vi preporučujete (ostao bih na toj gradaciji, auto mi ima 270.000km)sta mislite o Shell uljima? Shell Helix HX8 Synthetic 5W40
                                Shell Helix Ultra 5W40
                                Shell Helix HX7 ECT 5W40
                                Shell Helix HX7 5W40
                                Gledao sam i ove Shell katalog(jel to u suštini sve isto ulje samo drugačiji nazivi ili ipak ima neke razlike?) i za ovu gradaciju mi izbacio sve ove vrste ulja? Jel mislite da bih mogao nesto iz te grupacije ili imate predlog za nešto drugo? Pozdrav
                                Skines druže auto data i pogledas sta ti preporucuje proizbodjac. Vidim dabauto data vec ima i za android telefon da se skine. Bitno ti je da ispoštujes specifikacijj koju traze. A ostale parametre gledas zavisno od klime u kojoj zivis.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Comment

Working...
                                X