I nema brzina zvuka veze s time, susteru jedan, zbog brzine zvuka i doplerovog efekta ces samo da cujes zvuk malo kasnije i sa pomerenom frekvencijom, a samo trajanje zvuka ostaje isto, veruj mi
Sale, sada sam malo zbunjen... pazi ovu situaciju... imas vozilo koje ide brzinom jednakom brzini zvuka. U vozilu je veselo drustvo koje puca vatrenim oruzjem u vazduh. I recimo prvi pucanj se desi na 1000m do slusaoca, drugi pucanj na 500m. Sta slusalac moze da zakljuci o brzini vozila mereci vreme izmedju trenutaka kada on cuje ova dva pucnja i znajuci da je izmedju njih vozilo preslo 500m?
Poz,
Nikola
p.s. isao mnogo kao mali na takmicenja iz fizike
Moze da zakljuci da je " veselo drustvo koje puca vatrenim oruzjem u vazduh" malo otkacilo chim na toj brzini pucaj van vozila i to 2 puta u trenutku prolaza pored tebe
Jednom recju blesavi nema sta
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Kidam se od smeha, lepo si ovo srocio... Ono, slusalac kaze "koji je ovim majmunima da ovoliko jure ovuda i da jos sinhronizovano pucaju tacno kada prolaze pored mene... sada cu da zovem plave".
Pod uslovom da je izmedju pucnjeva proslo 1.47 sekundi, a zna da je u medjuvremenu predjen razmak od 500m, moze da zakljuci da se auto krece brzinom zvuka odnosno 340 m/s. Je li to bilo pitanje?
Ali evo, zato i izbegavam da dajem bilo kakva predvidjanja, koliko sta kako itd...nema veze, kad izmerim necim merodavnim ,onda cu da tvrdim da ide toliko i toliko, u medjuvremenu peglam rupe.
Jes' da sam sa Markom u kolima pa to nije bas to, a i snimak je prilicno budjav, ali moze i ovako, da ne bude dopler, brzina zvuka dza bu i slicno
Comment