Odg: HHO - znamo li nesto o tome ?
Angelss, evo da ti kažem šta sam juče i danas radio pa ti vidi dalje:
Juče uveče sam sastavio generator od 11 ploča, 10x10 cm(nov plexi i uvodnici), -nnnn+nnnn- pa sam probao na punjaču(pušta do 5A)
a) 1 kašičica Naoh na 1L destilovane: vukao je 0,5A i nije ni bablao
b) 4 kašičice Naoh na 1L : vukao je oko 2A i slabo bablao
c) 12 kaš Naoh : vukao je 4A i bablao ali slabo
Danas popodne sam varijantu c) samo spustio do auta i priključio na akumulator od Corse(36Ah).
Rezultat: Vukao je 12A i bablao kao lud, najbolje do sada.Iako nisam merio jer je bio mrak, garantujem da je bilo dosta preko 1L/min.Palio sam gas upaljačem, puca kao lud a plamen je dug oko 15cm.
Prethodni HHO mi je slabije radio(oko 0,8L/min) jer sam imao uvodnik-izvodnik od mesinga, manjeg prečnika(sada je 15mm) i sada su mi u liniji sve rupe na pločama i na izvodu za gas.Raniji rezultati su svi sa probe na akumulatoru sa upaljenim motorom, a isto sve mi je na punjaču davalo polovične rezultate.
I da budem iskren, kad god nešto promenim dobijam drugačije rezultate.Sada tek sledi spajanje na bubler koji je ujedno i rezervoar za elektrolit.
Ja ću štelovati elektrolit tako da uređaj vuče max 10A.
Srećno!
Srećno!
HHO - znamo li nesto o tome ?
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
@Raca962
-Punjac je dovoljan da izgura 5A koliko gura kada puni akumulator, narucito napajanje od kompa koje bi moralo da izgura bar 10A, a ako bi doslo do preopterecenja automatski bi se iskljucilo tako da nije to u pitanju;
-Razlika u proizvodnji gasa za ova 2 napajanja se javlja zbog razlicitog napona po celiji (punjac ~2V, komp. napajanje ~1.6A);
-Tvoj generator verovatno ima 6 celija kada toliko proizvodi sa tako malo elektrolita;
To je neki zakljucak iz saveta koje sam ranije dobio, jos nisam stigao da isprobam ali verujem da ce se to i potvrditi
I da, nisam zacepio celiju uvodnicama...
Leave a comment:
-
-
Poštovani g. Vujanović,
Samo malo koncentracije. Znate vi to dobro ali ste (želeći da rešite problem) malko ispustili činjenice.
Jeste 90g ali ne po litru nego po metru kubnom (i nekih 14x manje od vazduha).
tasinee, za ostali deo ste u pravu ali onih 71g/l u tečnom stanju ništa ne znači u praksi jer je vodonik pri normalnom pritisku tečan tek na -253 cel.
Ovo je zapravo pravilnost, da element ili jedinjenje, u tečnom stanju ima tri reda veličine veću gustinu (cca. hiljadu puta) pri istom pritisku i temperaturi (skoro istim, jer treba neka razlika da se izvrši fazna transformacija, ili drugačije rečeno na temp. ključanja i istom pritisku).
Litar benzina vam maseno menja nekih 8 do 8,5 kubika vodonika. U energetskom smislu to je zapravo cca. 3 kubika.
Ukoliko trošite blizu 7 litara benzina na 100km pri 100km/h, za toliko energije treba znači 20 kubika vodonika (20 hiljada litara).
Naravno vodonik se bolje iskorišćava pa je prava računica verovatno negde oko 15 kubika vodonika.
Za ovo vam treba produkcija od 250 litara u minuti. A i sami znate da nije lako (ali ne i nemoguće) proizvesti ni 100 puta manje.
Kako god i 2-3 litara u minuti omogućava bolje sagorevanje benzina pa može da uštedi i svih 10% (uzmimo malo uzdržaniji stav) i oko toga i ide cela priča o HHO generatoru kod motora SUS.
Što se tiče reakcije aluminijuma i NaOH, ona se odigrava po sledećoj jednačini (da ne idem sa jonskim jednačinama koje su bliže istini, nego da uprostim):
2Al(s)+ 2NaOH(aq)+ 6H2O(l) --> 2NaAl(OH)4(aq)+3H2(g)
Pri manjim pH vrednostima (ispod 13) reakcija ide do Al(OH)3, međutim 10% NaOH ima pH veći i od 14 pa je prethodna reakcija istinita (dok pH ne padne ako se ne dodaje novi NaOH).
Dakle 2 mola Al daje 3 mola H2 ili 54g daje 6g vodonika (54kg za 6kg vodonika). Za litar vodonika (0,09g) treba 0,81g Al ili da bude lakše za kubik vodonika potrebno je nekih 80 grama aluminijuma.
Reakcija je egzotermna ... burna mada ne previše ... ipak, pazite oči i koristite zaštitne naočare (plus rukavice i mantil) jer je NaOH izuzetno opasan ako prsne u oko!
Leave a comment:
-
-
Pre svega, greška u proračunu je ta što je napisana masa za čist vodonik u tečnom stanju, koja zapravo iznosi 0.07099kg/l (izvor-wikipedia). Mi dobijamo gas koji merimo isto u litrama, ali je mnogo, mnogo manje gustoće, a osim toga, samo dve trećine zapremine jedne litre HHO gasa čini vodonik, ostalo je kiseonik i koješta. Druga stvar, prisutni stručnjaci će bolje reći, ono što mi merimo kao potrošnju na 100km je samo prosečna potrošnja. Dok se vozite 100km/h, vi zapravo trošite možda svega 2-3 litre na 100km, dok se pri većem broju obrtaja potrošnja desetostruko povećava. Da bi se to rešilo, mora ili postojati neki rezervoar sa HHO gasom koji će se skupljati dok se brzina održava, a prazniti kada je potrebno ubrzanje. Skupljati taj gas, još pod pritiskom... c, c, c.Originally posted by mvujanovic View PostEvo jedno pitanje za Expendablea, pokušao sam uporediti masene vrednosti vodonika, benzina i LPG.
Dakle ovako: benzin: 750g / l
LPG: 570g / l
vodonik: 89g / l
kada izračunam ispada da je dovoljno 8,42 litara vodonika da zameni jedan litar benzina ne računajući energetsku vrednost, e sada ako uzmemo potrošnju napr. 10l benzina na 100km pri brzini od 100km/h ispada da je potrebno za tu istu kilometražu 84.2 l vodonika. Ako negde nisam pogrešio a mislim da jesam onda ispada da mi možemo da vozimo maltene samo na vodonik ili da smanjimo potrošnju više od 50% uzimajući u obzir da nam elektrolizeri proizvode oko 1lpm, i kad odbijemo kiseonik dobiven sa vodonikom blizu smo ekvivalentu jedne litre benzina.
I još jedno pitanje da li slučajno imaš podatak koliko se potroši aluminijuma u reakciji sa 10% NAOH da bi se dobila jedna litra vodonika, ovo pitam jer sam napravio jedan reaktor od plastičnih cevi za probu, oduševio sam se koliko sam vodonika dobio sa malo aluminijuma. Uspeo sam da taj vodonik zapalim u plinskoj peći na zemni gas i gorelo je veoma lepo, nažalost plastične cevi su se zagrejale od reakcije i nisam stigao sve to slikati.
Ipak, toplotna vrednost kilograma benzina je više nego duplo manja nego od vodonika. Preciznije, merenja kažu:
Benzin: 47 MJ/kg
Vodonik (H2): 119.9 MJ/kg
Zapravo nije problem ni u ceni benzina, ni u korišćenju boljeg goriva - problem je u načinu kako se to gorivo koristi, jer je trenutno iskorišćenost našeg goriva na vrlo niskom postotku u SUS motorima. Tu pomaže ubrizgavanje čak i svega 1l/min HHO gasa radi poboljšanja sagorevanja, kako ja shvatam.
Leave a comment:
-
-
Poštovani učesnici u ovoj temi,
Da li je iko od vas probao ili možda zna šta bi se desilo, ako bih povezao: PWM > Bobina > Ćelija?
Ako se ne varam, Stanley Mayer se 'igrao' sa vrlo visokom voltažom, a malom amperažom. Razmišljam da probam isto, ali iskreno rečeno, cifra od 15000V me odmah asocira na "Tesla Coil", i ne bih baš da budem blizu nečeg sličnog.Last edited by tasinee; 15.12.2011, 17:05.
Leave a comment:
-
-
Napajanje za kompjuter a i punjač akumulatora ti daju malu amperažu i imaš malo hho-a.Probaj ti to na kolima da vidiš kako brboće!
Obrati pažnju da ti slučajno uvodnici nisu nalegli na ploče!
Moj generator pravi 0,6L na oko 8A sa 2 kašičice NaOH na litar.Sa 4 kašičice na litar, pravi 0,8l/min a vuče oko 10A.
Kažeš ima raznih creva koja ulaze u karburator! Da ali ti ulaz gasa nameštaš na poklopac filtera za karburator, možeš da gurneš crevo i tamo gde ti ulazi iberlauf(oduška za gasove iz motora)
Srećno!Last edited by Raca962; 15.12.2011, 11:10.
Leave a comment:
-
-
@Scopul
Sve elektrode su dobro okrenute...
Pjacavam rastvor ovih dana pa javljam sta se zbiva, a oko ugradnje cu videti sta cu kada dodje vrema, jeste tacno da vec ima raznorazna crevca koja ulaze u karb ali nemam pojma sta mi je ciniti, videcu sa majstorom
Leave a comment:
-
-
Ne znam zasto je problem ubaciti gas u kuciste filtera kod Micubisija... Ofarbao sam ih stotine, davno bese ali koliko se secam imaju ogromno kuciste filtera sa gomilom tankih creva...
Probaj sa 20% NaOH pa vidi koliko gasa ces dobiti. Onda ces znati da li da izbacis jednu elektrodu.
Sa 7 celija zaista treba mnogo vise elektrolita i opet je slabo povecanje struje, pogotovu na tom dizajnu generatora. Cak i efikasnost ne bude dobra jer je gornja rupa uglavnom potopljena ( zbog male produkcije gasa), osim ako se upotrebi Danekov dizajn sa nizom gornjom uvodnicom. Inace je bolje da je 7 celija, ali u praksi se gledaju svi parametri, sabiraju pa dele, i ta srednja vrednost se racuna ( mislim i na cenu takodje). Tesko je bilo sta govoriti uopsteno, jer isti broj celija ne radi isto na malim i velikim generatorima, itd. Ja cesto pomesam podatke, ne secam se vise. Nagovarao sam vas na 7 celija ili vise, ali u glavi su mi bili rezultati mog generatora koji nema rupe u elektrodama i ima jos neka poboljsanja koja eliminisu vise klasicnih nedostataka, ali to nije bas upotrebljivo na dizajnu klasicnog dry cell. ( konacno sam potpuno odustao od dizajna sa rupama). Moj generator sa 7 celija koji je predvidjen za maximalnih dvadesetak ampera, (ima 256cm2 aktivne povrsine) na hladno povuce oko 15A, sto je nemoguce sa klasicnim dry cell. Za klasicni je bolje 6 celija, mozda i 5 kao sto neki rade, ali sa jako malo elektrolita... ne znam, nisam probao.
Leave a comment:
-
-
Ispravka sad sam video da je celija sa 8 elektroda.
Ostaje mi prvo pitanje o elektrodama ali koncentracija se menja. Sa 2x6n, bar iz mog iskustva , koncentraciju mozes da povecavas koliko hoces ali se u jednom trenutku, bar kod mene, struja zaustavlja na 4-5A (10% elektrolita) i koliko god da ja povecavam naknadno koncentraciju ona ne mrda sa tog nivoa niti se menja kolicina proizvedenog gasa. Kad prebacim na 5n svaka granula elektrolita se odrazava na struju i proizvodnju gasa, ili pare, zavisno koliko se pretera
Leave a comment:
-
-
Na drugom snimku se vidi celija sa zadnje strane i elektrolit koji mnogo menja nivo a gasa izlazi vrlo malo. Da kojim slucajem nije neka od elektroda postavljena naopako pa ne dozvoljava gasu da ode napolje? Koliko sam video gas ti izlazi i sa donje rupe tako da reakcije ima sigurno a rezultati nikakvi.
Ja koristim celije sa 7 elektroda (2x5n) i za njih je potrebno max kafena kasika granula NaOH, sto je manje od 10g (1%) na 1L vode da bi to radilo na na oko 5-6A i proizvodilo dosta plina za tu amperazu. Tvoja bi sa 10% NaOH trebala da radi na oko 12A i daje sigurno oko 1L plina na 13,8V.
Da nesto nije u redu sa elektrolitom?
Leave a comment:
-
-
Mitshubishi Lancer 1.5 GLX, karburator sa siberom; Planirao sam da nabavim flansu za gas posto je filter ne zahvalan za ugradnju...
Leave a comment:
-
-
Mislim da treba prvo da stavis 20% pa da vidis rezultat, kao sto vec rekoh.
Za koji auto?
Leave a comment:
-
-
Planirao sam da drzim jaci rastvor (zimski 20%) cele godine i da regulisem stuju PWM-om, da li mislis da bi prvo trebao da izbacim jednu celiju na ovaj rastvor da vidim rezultate, pa posle da pojacavam?
Leave a comment:
-
-
Angels, za 7 celija moras staviti 20% NaOH, i napon oko 2V po celiji... I onda ce Ti biti mala amperaza ali to je mozda dovoljno, zavisi za sta treba.
Leave a comment:
-
-
-Zamenio sam prethodne ploce providnim da bi se videlo sta se unutra desava, evo snimaka...
1. Celija sa kompijuterskim napajanjem
-HHO Dry Cell, 10%rastvor kausticne sode (granule) u destilovanoj vodi;
-Ceo Gry Cell se sastoji od 7 celija (8 celicnih ploca 316L);
-Napajanje od kompijutera ~12V (mereno ~1.7V po celiji), potrosnja struje ~0.3A, proizvodnja gasa ~0
2. Ista celija sa Punjacem 14v
-Napajanje punjac akumulatora ~14V (mereno ~2V po celiji), potrosnja struje ~1.6A, proizvodnja gasa ~0.1L/min
3. Ovde se vidi da nakon iskljucivanja celije u njoj postoji napon ~1.5V
Leave a comment:
-
Leave a comment: