Odg: HHO - znamo li nesto o tome ?
Izbaci taj elektrolit i koristi NaOH (kausticna soda). Koliko je debeo dihtung izmedju elektroda? Idelano bi bilo oko 3mm
HHO - znamo li nesto o tome ?
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
jel mozes mi malo pomoci neko.napravio sam generator sa 13 ploci od inox 10x10 sa 3 rupa od 8mm montirao sam ga po semi -nnnnn+nnnnn- napravi sam rastvorsa 1L destilirana voda i 10 % soda bikarbota,prlikluci sam ga na 12 v na akomulator od auto,ali mi se javjue jedan problem kad ga uklucim struju od akumulatora ima epten slaba elektroliza cisto nije ni zabeljezlivo ni zagreva ko da ne je u funkciju,i ne daje plina.pa nz u cemu je stvar.ako hoces mozes mi pomosti zahvaljuem ti se unapret pozz
Leave a comment:
-
-
Volo FS2-HHO microcontroler
Da li je neko ugradio ovaj Volo FS2??
Na Alfi 1.9 jtdm imam OBD II konektor, pa me interesuje da li neko ima iskustva sa ovim kontrolerom i da li znate gde ima da se kupi i pošto??
Pozdrav i napred sa HHO-ovanjem!
Leave a comment:
-
-
Ok, manje- vise se slazem, ali ima dosta nejasnoca, voleo bih videti taj generator i uzivo popricati. Ima nekog napona na prohromskom rezervoaru ali mislim da ne moze da napravi problem, pogotovu ako je sve uzemljeno. To je vise kao indukcija, ili kako se vec kaze, pokazuje da ima ali nema... Inace situaciju potpuno razumem, i ja sam nadrljao eksperimentisuci, bas zavisnicki.Originally posted by tasinee View PostAktivna povrsina limova je 13x13. Nisu neispravni pokazivaci. Za V i A imam na samom trafou, a kontrolisao sam i unimerom, a imam i zaseban ampermetar stalno povezan posle greca i kondenzatora. Kao sto rekoh, uglavnom ga teram na 10A, za sta kod hladnog starta treba oko 190V, a kako se zagreva sve manje dok ne dodje do 160V. Imam jedan elektrolit 330V (ne znam koliko F, velik je kao piksla od 0,5l). Zapravo dok nisam stavio taj kondenzator, generator se grejao tri puta jace. Moguce da bi bilo jos bolje kada bih stavio jos veci kondenzator (tako mi prijatelj kaze), ali takve je tesko naci. Tu su vec dosta veliki problem pikovi koji kod naizmenicne struje od 220V dostizu i do 310V.
Ako je 100% faradejeve iskoriscenosti u procesu elektrolize, na sobnim uslovima (21C, 1000mbar), da se dobije 1l/min za 130W, tada je moj odnos potrosnje/proizvodnje jednak oko 50% faradeja, sto je uzasno lose. Suva celija uz upotrebu kvalitetnog pwm-a bi trebala da dogura i do 130% faradeja, a bez pwm-a bar do 80-90%. Moja aparatura je bez ikakve elektronike.
Imam rezervoar sa nekih 7-8 litara tecnosti, ali je od pleksiglasa. Vecina stvari na aparaturi je od PVC-a, koji je nazalost dosta osetljiv na temperaturu. Nisam razmisljao o temperaturi kada sam sklapao. Jedno pitanje - ako ja u toj vodi imam tako visoku voltazu, zar nece onda i posuda od prohroma biti pod naponom?
I interesantna stvar koju sam primetio, dok pametne cike kazu da je idealno za elektrolizu ubaciti procenat KOH-a 27%, ja tada dobijam najgore rezultate. Najbolje rezultate imam sa manje od 1% KOH ili NaOH.
Nemam vise ni para ni volje da se bavim time. Poslednjih 6 meseci sam prosao kao onaj okoreli kockar, spao sam na prosjacki stap koliko sam se iscedio i mentalno i materijalno. Do proleca ima da pauziraju bilo kakvi eksperimenti, ali bar mogu da skupljam ideje.
Isprobao sam nekoliko varijanti grejanja vode u sistemu centralnog grejanja. Prvo sto sam probao je sa 6 dizni koje su tukle direktno u bakarne cevi kroz koje je prolazila voda. Medjutim, ono sto sam otkrio je da taj plamen ima najveci potencijal kada probije barijeru usijanja materijala koji greje. A bakarnu cev nikako nije mogao da usija zbog hladne vode koja se vrti kroz nju.
Druga varijanta koju sam realizovao jeste da imam tri dizne koje tuku u parce gvozdja koje visi 'ni na nebu ni na zemlji', i koje bez problema usijaju za par minuta. Gvozdje je 35x10cm, 6mm debljine. Iznad gvozdja je odmah postavljen stari hladnjak od yugo floride kroz koju ide voda, i sve je to tesno upakovano i zadihtovano u limenu kutiju izolovanu keramickom vunom. Ono sto nije dobro u svemu tome je sto se vodena para skuplja na hladnjaku od dole, i tako zapusi prolaze za vazduh. Ono sto mi jos ostaje da probam jeste da napravim levak na poklopcu i na dnu, i da povezem i tako napravim zatvoreni krug u koji cu ubaciti ventilator, da natera vazduh da stalno cirkulise kroz hladnjak. Ali i pored toga, sumnjam da cu imati dovoljno toplotnog potencijala sa samo 6l/min. A pomalo sam i razocaran sa odnosom proizvodnje/potrosnje, tako da mi je to prva stavka na listi za resavanje.
Leave a comment:
-
-
Dali lozis kotao sa cvrstim gorivom ili je u pitanju tecno gorivo.
Leave a comment:
-
-
Da li je neko probao da u svoj kotao samo dodaje HHO kao dodatak za bolje sagorevanje, kao u automobilima?
Npr jedan mali brener ili slično, da gori sa osnovnim gorivom??
Pozdrav!
Leave a comment:
-
-
Aktivna povrsina limova je 13x13. Nisu neispravni pokazivaci. Za V i A imam na samom trafou, a kontrolisao sam i unimerom, a imam i zaseban ampermetar stalno povezan posle greca i kondenzatora. Kao sto rekoh, uglavnom ga teram na 10A, za sta kod hladnog starta treba oko 190V, a kako se zagreva sve manje dok ne dodje do 160V. Imam jedan elektrolit 330V (ne znam koliko F, velik je kao piksla od 0,5l). Zapravo dok nisam stavio taj kondenzator, generator se grejao tri puta jace. Moguce da bi bilo jos bolje kada bih stavio jos veci kondenzator (tako mi prijatelj kaze), ali takve je tesko naci. Tu su vec dosta veliki problem pikovi koji kod naizmenicne struje od 220V dostizu i do 310V.
Ako je 100% faradejeve iskoriscenosti u procesu elektrolize, na sobnim uslovima (21C, 1000mbar), da se dobije 1l/min za 130W, tada je moj odnos potrosnje/proizvodnje jednak oko 50% faradeja, sto je uzasno lose. Suva celija uz upotrebu kvalitetnog pwm-a bi trebala da dogura i do 130% faradeja, a bez pwm-a bar do 80-90%. Moja aparatura je bez ikakve elektronike.
Imam rezervoar sa nekih 7-8 litara tecnosti, ali je od pleksiglasa. Vecina stvari na aparaturi je od PVC-a, koji je nazalost dosta osetljiv na temperaturu. Nisam razmisljao o temperaturi kada sam sklapao. Jedno pitanje - ako ja u toj vodi imam tako visoku voltazu, zar nece onda i posuda od prohroma biti pod naponom?
I interesantna stvar koju sam primetio, dok pametne cike kazu da je idealno za elektrolizu ubaciti procenat KOH-a 27%, ja tada dobijam najgore rezultate. Najbolje rezultate imam sa manje od 1% KOH ili NaOH.
Nemam vise ni para ni volje da se bavim time. Poslednjih 6 meseci sam prosao kao onaj okoreli kockar, spao sam na prosjacki stap koliko sam se iscedio i mentalno i materijalno. Do proleca ima da pauziraju bilo kakvi eksperimenti, ali bar mogu da skupljam ideje.
Isprobao sam nekoliko varijanti grejanja vode u sistemu centralnog grejanja. Prvo sto sam probao je sa 6 dizni koje su tukle direktno u bakarne cevi kroz koje je prolazila voda. Medjutim, ono sto sam otkrio je da taj plamen ima najveci potencijal kada probije barijeru usijanja materijala koji greje. A bakarnu cev nikako nije mogao da usija zbog hladne vode koja se vrti kroz nju.
Druga varijanta koju sam realizovao jeste da imam tri dizne koje tuku u parce gvozdja koje visi 'ni na nebu ni na zemlji', i koje bez problema usijaju za par minuta. Gvozdje je 35x10cm, 6mm debljine. Iznad gvozdja je odmah postavljen stari hladnjak od yugo floride kroz koju ide voda, i sve je to tesno upakovano i zadihtovano u limenu kutiju izolovanu keramickom vunom. Ono sto nije dobro u svemu tome je sto se vodena para skuplja na hladnjaku od dole, i tako zapusi prolaze za vazduh. Ono sto mi jos ostaje da probam jeste da napravim levak na poklopcu i na dnu, i da povezem i tako napravim zatvoreni krug u koji cu ubaciti ventilator, da natera vazduh da stalno cirkulise kroz hladnjak. Ali i pored toga, sumnjam da cu imati dovoljno toplotnog potencijala sa samo 6l/min. A pomalo sam i razocaran sa odnosom proizvodnje/potrosnje, tako da mi je to prva stavka na listi za resavanje.
Leave a comment:
-
-
E onda je dobro, ucinilo mi se da si napisao da imas 110 celija, a imas 100. Mada me cudi da vec sa 180V postizes punu snagu (oko 15A). Mozda su neispravni instrumenti? Ili je elektromagnetno polje ucinilo svoje, veliki je taj elektrolizer... Znaci nemoj ici preko 15A ako je aktivna povrsina elektrode 14cmX14cm, i mislim (siguran sam) da je bolje tako nego obrnuto, na 12V vise pakovanja. Jedini je problem malo mesta za prolaz gasa, a to se resava pumpom ( nije neophodno). Hladjenje resi prohromskim rezervoarom, sto visljim (time se i voda bolje pumpa u krug), a mogu i creva (rebraste cevi za kupatila) da se stave umesto gumi- plasticnih. Normalno je da bude do max.70*C u rezervoaru. I gornja rupa se moze prosiriti na oko 12mm. Ako je sve tako kao sto kazes, dodaj jos ploca, deluje da bi moglo 122 celije da se ugradi sa 220V, pa ces imati vise gasa. 220V X 15A= 3300W, a to ce biti bar 12lpm HHO gasa, a moglo bi i vise, ne znam zasto nije bolja efikasnost, izgleda da ipak laze ampermetar... i na 122 celije nece pregrevati ( prohromski rezervoar ispusta visak toplote, sto je veci vise ce ispustati, i moze mu se dodati alu hladnjak spolja, kao za elektroniku ili kompjuter). Mozes kombinovati zemni gas i HHO. Ako koristis samo hho, veoma je bitan prenos toplote plamena na kotao. Trebas zatvoriti kotao, bez dimnjaka i bez u****, samo malo ostaviti otvoreno da izlazi vodena para. Plamen treba biti direktno usmeren na neki metal (kotao) ali probaj razlicite udaljenosti plamena dok ne nadjes najbolju. Takodje, jedan plamen je los izbor, treba vise manjih, ali to isto probaj, ne mora da znaci. Imas li kondenzatore ili samo Grecov spoj?
p.s. Jesi li smirglao elektrode? Sta je elektrolit?Last edited by painter; 29.12.2011, 15:15.
Leave a comment:
-
-
Imam po jednu rupu (6mm) dole, ali svaku sledecu u suprotnom uglu limova, i po jednu rupu gore (8mm) na sredini limova.
Rasipanje voltaze je maksimalno 10%, mada po mom proracunu izlazi da je svega oko 3%. Ako mu pustim tacno 160V, i kada izmerim i pomnozim prosecnu voltazu izmedju svaka dva susedna lima sa brojem medjuprostora, dobijem 155V. Po tom proracunu, gubim svega 5V na 'curenju' voltaze. Taj odnos je sve do 200V, posle toga voltaza izmedju limova ostaje ista uprkos tome sto povecavam voltazu na ulazu.
Jos jedna stvar, da imam problema sa curenjem voltaze, onda bi vec sa 50V imao bar vidljiva desavanja sa amperazom. Probajte da ubacite samo dva lima u vodu i pustite 50V kroz njih, bice kuvalo. Medjutim, meni se amperaza ne mrda sve do 130-140V, a cak i onda raste eksponencijalno. Kad predjem 170V, dovoljno je da mu dam 3V vise a amperaza skace za 5 (otprilike, nisam zapisivao).
Napon regulisem autotransformatorom 0-250V 20A.
Ipak, nikako ne preporucujem da se ide sa tolikom voltazom. Stvari su dosta nestabilnije u tom slucaju. Mnogo je bolje ici sa 12V ili max 24V, a sa manjim brojem neutrala. Jedini je problem kako/gde nabaviti trafo od 12V 150A???
Inace, prvobitna namena ovog generatora je bila da zameni zemni gas u centralnom grejanju kuce. Po mom iskustvu, za jednospratnu kucu od 150m2, srednje dobro izolovanu, potrebno je bar 20 l/min gasa. Sa mojih 6 l/min proizvodnje, uspeva da zagreje odlaznu vodu za 1C, maksimalno 2C, sto prema proracunima nece u sistemu nagurati vecu temperaturu od 35-40C. Ako bi uspeo da temperaturu odlazne vode digne za 5C, onda bi mozda dogurao i do 50C. Gasna pec u startu dize duplo, sa 20C na 40C.
Leave a comment:
-
-
A moj zakljucak ( i ako nisi napisao naj bitnije informacije) je da imas previse rupa na elektrodama. Zato je tako velika struja na svega 160V, i zato se greje! Ako smanjis razmak bice jos (mnogo) gore! Ko li samo smislja takve ideje... Kako regulises napon?Originally posted by tasinee View PostJa sam napravio jednog monstruma +(99n)-, od limova 15x15cm 1mm 316L i razmakom od 3mm izmedju.. Terao sam ga 4-5 sati na 160V 10A, i sa time je proizvodio samo 6l/min, a radna temperatura mu je bila 63C. Kad bih ga poterao na 180V 15A, proizvodnja bi se duplirala, ali se nenormalno grejao.
Moj zakljucak je da je najbolje spajati nekoliko manjih generatora, tada se najpreciznije moze regulisati odnos potrosnja/proizvodnja. Osim toga, cuo sam da neki pregrevanje regulisu razmakom izmedju elektroda, idu cak dotle da izmedju limova bude manje od 1mm prostora. To pomalo negativno utice na proizvodnju, ali moze da podnese mnogo vecu amperazu bez dodatnog pregrevanja. Ono sto zagreva vodu jesu elektroni koji prolaze kroz nju. Sto kracom putanjom idu da bi stigli do elektrode, manje se zagreva voda.
Leave a comment:
-
-
Manji razmak od 3 mm se ne preporuča jer se stvara para i uzrokuje samo veće grijanje, nikako manje. I ja sam na svojoj čeliji imao razmak od 1 mm i maglica na izlazu iz cijevi je bila primjetno izraženija nego u slučaju kad sam složio istu čeliju s razmakom od 3 mm. Tako mali razmaci se mogu naći kod amera i njihovih ćelija. S manjim razmakom i istim elektrolitom imat ćeš jaču struju i jače grijanje.
Leave a comment:
-
-
Ja sam napravio jednog monstruma +(99n)-, od limova 15x15cm 1mm 316L i razmakom od 3mm izmedju.. Terao sam ga 4-5 sati na 160V 10A, i sa time je proizvodio samo 6l/min, a radna temperatura mu je bila 63C. Kad bih ga poterao na 180V 15A, proizvodnja bi se duplirala, ali se nenormalno grejao.
Moj zakljucak je da je najbolje spajati nekoliko manjih generatora, tada se najpreciznije moze regulisati odnos potrosnja/proizvodnja. Osim toga, cuo sam da neki pregrevanje regulisu razmakom izmedju elektroda, idu cak dotle da izmedju limova bude manje od 1mm prostora. To pomalo negativno utice na proizvodnju, ali moze da podnese mnogo vecu amperazu bez dodatnog pregrevanja. Ono sto zagreva vodu jesu elektroni koji prolaze kroz nju. Sto kracom putanjom idu da bi stigli do elektrode, manje se zagreva voda.
Leave a comment:
-
-
Nema šanse da s četiri neutrale i tolikim brojem ploča dobiješ 1L/min pri 9A, pogledaj malo na autodijagnostika.biz forumu što se priča o tome. U toj konfiguraciji to ti je najvećim dijelom para. Napravi generator s 5 neutrala, 19 ploča, recimo 120x100mm, dihtung 3mm (-NNNNN+NNNNN-NNNNN+) i onda se može govoriti o količini plina.Originally posted by Raca962 View PostLjudi,
jedno pitanje: Da li OBD II kontroler(svetlo plave boje, ima ga na raznim sajtovima), konstruisan za kola koja koriste HHO generator kontroliše komplet struju i senzore, tj. da li ako njega ugradim ne treba da stavljam PWM i MAP/MAF exchangere??
(Na Alfi 159 jtdm imam OBD II konekciju).
Zadnji rezultati mog HHO-a (11 ploča, -nnnn+nnnn- : oko 1L/min, 9A, sa 8 kašičica NaOH u 1L dest.vode
Da li je neko od vas pravio neki jači HHO? Treba mi za grejanje kuće i za čišćenje karbonskih naslaga u motorima.
Pogledajte sajt EPOCH oxy-hydrogen, original je Taiwanski, ima i američki.Tamo prave monstrume, pisao sam im, tražio uslove saradnje da vidim cene....Preskupi su, npr HHO za kola (1l/min) košta 1900$ !!!
Raca
A što se tiče tih američkih proizvoda i njihovih cijena o tome ne treba trošiti previše riječi. Generator kakav sam možeš napravit će te koštati max 100$, a biti najvjerojatnije i bolji od toga njihovog shita. Eto toliko. Pozdrav
Leave a comment:
-
-
Ljudi,
jedno pitanje: Da li OBD II kontroler(svetlo plave boje, ima ga na raznim sajtovima), konstruisan za kola koja koriste HHO generator kontroliše komplet struju i senzore, tj. da li ako njega ugradim ne treba da stavljam PWM i MAP/MAF exchangere??
(Na Alfi 159 jtdm imam OBD II konekciju).
Zadnji rezultati mog HHO-a (11 ploča, -nnnn+nnnn- : oko 1L/min, 9A, sa 8 kašičica NaOH u 1L dest.vode
Da li je neko od vas pravio neki jači HHO? Treba mi za grejanje kuće i za čišćenje karbonskih naslaga u motorima.
Pogledajte sajt EPOCH oxy-hydrogen, original je Taiwanski, ima i američki.Tamo prave monstrume, pisao sam im, tražio uslove saradnje da vidim cene....Preskupi su, npr HHO za kola (1l/min) košta 1900$ !!!
Pozdrav,
Raca
Leave a comment:
-
-
Sanirani problemi na celiji i sada je u fazi kondicioniranja. Povezana na akumulator daje 1l na 1 min. a na atx napajanje 1l na 1.20 min. Nisam merio koliko vuce ampera a koncetracija NaOH je 100g na 1l destilovane vode. Inace celija se sastoji od 16 ploca dimenzija 8x14 cm.
Sta mislite da li je bolje povecati povrsinu ploca ili broj ploca da bi celija davala vise gasa? Sve mi se cini da su ove moje ploce male a potrebno mi je da celija proizvodi min 1.5l na 1min. Rastvor ne bih dirao zbog ogranicenosti amperaze koju daje napajanje a i nije mi cilj da celija guta ampere.
Leave a comment:
-
Leave a comment: