HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Toni103
    replied
    Odg: HHO - znamo li nesto o tome ?

Prvo da vas sve pozdravim i primjetim da ste jedan od rijetko korisnih foruma i upravo iz tog razloga se javljam.Imao sam priliku vidjeti rastavljen ruski aparat za varenje na vodu i zelim vam prenijeti svoja zapazanja.Sama celija sastoji se od 110 limova podjeljenih u dva nivoa tj svaki lim sadrzi dvije neovisne celije.Dimenzije limova su 10x20 cm i svaki lim je razdvojen gumenim dihtunzima 8x8 cm tj na jednom limu idu dvije gumice.Konekcija napona dc 220 v su na prvom i zadnjem limu i svaki nivo ima svoj ulaz za elektrolit i izlaz za plin.Na slici koju cu priloziti vidjecete otprilike kako to izgleda i objasnjenje gdje se nisam drzao orginala i zasto (lijenost) nista drugo mnogo limova i stim puno posla.Rezeorvar elektrolita se nalazi iznad celije i dva crijeva vode u ulaze celije a druga dva vracaju plin u isti rezeorvar,a odatle iz gornjeg nivoa rezeorvara crijevo vodi u neki metelni bufer u kome se nalazi petrolej bar po mirisu mislim da je to to.

Leave a comment:

• mvujanovic
    replied

Evo ovaj je dobar, sam reguliše i održava struju.

Leave a comment:

• grozda_88
    replied

A sta bi sa semom pwm-a???

Jel ce da neko neku dobru?

Leave a comment:

• painter
    replied

Pa hajde nazovi me pa da mi detaljno objasnis,ovako ne kapiram nista... al si baksuz,nisam jos cuo tako nesto...

Leave a comment:

• qwisko
    replied

I na mojoj celiji, doduse vecoj od tvoje, sa 16 elektroda su prvi dihtunzi vlazili ali je radila besprekorno. Probaj da napravis elektrolit u cistoj flasi. Kad sipas u bocu, crevo za izlazak gasa otkaci sa boce i lagano sipaj dok ne krene na to crevo za gas da izlazi tecnost. Tako bi trebalo da je sav vazduh izasao napolje i da je elektrolizer skroz ispunjen tecnoscu. Na 2L vode sam stavio 2 kafene kasicice NaOH i celija sa 16 elektroda vuce izmedju 7 i 8 A. Ja drugi savet nemam, a nadam se da ce ti ovo pomoci

Leave a comment:

• angelss
    replied

Probao sam da podignem rezervoar koliko su mi to creva dopustila (sigurno ~40cm dno rezervoara iznad celije) izaslo je nesto vazduha ali nista se ne desava;
    Inace tesko da tako nesto moze da se postigne u kolima, trebalo bi da minimalna voda rezervoara bude u visini vrha celije kako bi celija imala dovoljno elektrolita, jedino ako se ne misli da bi gas mogao da krene prema rezervoaru mada i to je tesko s`obzirom da je ulaz na dnu...
    U svakom slucaju, probao sam i da okrecem celiju, da je polozim, ma vrteo sam je na sve strane u nadi da ce proraditi ali nista.

Da li bi moglo da utice to sto sam elektrolit mesao u flasi od ustajale fante? Isprao sam je 3-4puta, cak i da je ostalo nesto secera nisam siguran da li bi toliko uticalo?

Takodje sam primetio da mi celija pomalo pusta na dihtunzima (previse su tvrdi), ali mi nije realno da to moze da utice da celija ne vuce struju

Leave a comment:

• qwisko
    replied

Eh... to me podseti... posuda sa elektrolitom bi trebalo da bude 20-30 cm iznad elektrolizera, tako se dobija dovoljan pritisak da elektrolit kruzi u sistemu i da izbaci sav vazduh izmedju elektroda

Leave a comment:

• Zarko007
    replied

provjeri da nemaš zraka negdje u čeliji, meni se jednom slično dogodilo, neće pa neće, i kad je par mjehurića zraka izašlo, odletilo na 30A.

Leave a comment:

• angelss
    replied

-Ne znam sta mi je ciniti, bio bih srecniji da bar vuce struju ali nista!

-Iz kompijuterskog napajanja bi moglo da se izvuce 15A po spec. a ako bi njegova granicna struja bila prekoracena ma kolika ona bila napajanje bi se jednostavno iskljucilo...

-Onaj punjac jeste od 6A ali ja sam i suvise daleko od toga;

-Najvise sam se zacudio sto su i na kolima isti rezultati, znaci nije problem u napajanju;

-Steta sto nemam stranice od plexija, mada je ocigledno da se nista ne desava pa ne verujem ni da bi one pomogle.
    Da se nesto desava bar bi doslo do bilo kakvog zagrevanja celije, ali nista...

-Sva creva su lepo povezana, elektrolit lepo prolazi kroz celiju kada menjam visinu rezervoara/bablera

-Struja, + sam povezao na stranu ulaza elektrolita, a - na stranu izlaza gasa, to bi sve trebalo da je dobro.

Pokusacu jos jednom veceras da ukljucim mada sumljam u promenu...

Leave a comment:

• qwisko
    replied

7 celija tih dimenzija bi trebalo da povuce minimum 15-20A sa 20% rastvorom, naravno povezano na kolima (napajanje od kompjutera je preslabo, a i standardni punjaci daju tek oko 5-6A,osim ako nemas neki skuplji punjac). Ovaj metalni babler ti sluzi i kao rezervoar za elektrolit? Kako su ti povezana creva? Na dnu bi trebalo da je crevo za vodu (za dopunu elektrolizera), iznad toga, ali malo ispod polovine tecnosti treba da bude ulaz gasa, a na vrhu izlaz. Ako je sve tako povezano, ne vidim razlog da ne radi.

Leave a comment:

• painter
    replied

Pa trebao bi na hladno da povuce oko 7A na 14V...

Leave a comment:

• angelss
    replied

Generator sa prethodne strane, 7 celija po 15A

Leave a comment:

• painter
    replied

Angels,izvini ako sam nesto propustio,a o cemu se radi,kakav generator,koliki,koliko celija,itd?

Leave a comment:

• angelss
    replied

-Prvo ukljcivanje je izvrseno, rezultat vise nego razocaravajuc

-Krenuo sam sa rastvorom 10%NaOh, ukljucio na napajanje od kompa ~12.5V, napon sam merio izmedju celija sve lepo razdeljeno, ali proizvodnja bukvalno = 0, posle par minuta poceli da se pojavljuju mehurici ~ 3komada na 3minuta
    -potrosnja struje ~0.5A

-Za napajanje stavim punjac za akumulato, eto vec bolji rezultata, napon ~14V, 5 mehurica na 1minut sa potrosnjom 1.2A

-Prikljucio na auto, rezultat kao sa napajanjem od kompa, 15 min kasnije ista situacija

-Povecam rastvor na 15%, vratim na punjac akumulatora, sve dobro promuckam i.........nista, da popizdis, isto kao i prethodni put sa tim napajanjem;
    Ostavim tako ~1h u nadi da ce se nesto desiti, ali nista; struja ista, ma sve isto

-Povecam rastvor na 20% pa u krug, ma ni da cuje; mozda je struja narasla na 1.3-1.4A mada i to je pitanje

Leave a comment:

• expendable
    replied

Originally posted by mvujanovic View Post
    Pitam te to iz razloga što mi čovek tvrdi da kali anodu i da dobija 30% više gasa na taj način nego uobičajeno. Mene je to malo začudilo iz samog razloga što pravi elektrolizere kao ovi naši sa neutralnim pločama, dakle jedna strana anoda druga katoda.
    Onda kako kali anodu a ne i katodu? A i ako kali anodu, šta time dobija? Veće iskorišćenje na kiseoniku? Kao što smo već zaključili to je od sekundarnog značaja.
    Još jednom (i nema više): legirani čelici (sa malo ugljenika) se ne kale. Tačka.
    Ako vrši neku drugu termičku obradu koja liči na kaljenje (paljenje, kao "paljena žica") opet nema nikakve veze.
    Ako dobija 30% gasa samo na tome onda mu sistem nešto ne valja. Ako pričamo da dobro formiran sistem može da ima 80% iskorišćenja struje (pa i više), 30% preko toga je bolje od Faradeja. Ako se Faradej i može prevazići to sigurno nije termičkom obradom elektrode. Nema šanse. Ma ni za 3% a kamoli 30%.
    Šta mu se dešava i odakle "poboljšanje", teško je reći. Sigurno nije od "kaljenja" anode.

Leave a comment:

Working...
X