HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• qwisko
    replied
    Odg: HHO - znamo li nesto o tome ?

Painteru... srecan rodjendan, da pozivis 100 godina i usavrsis primenu vodonika na svim poljima

Leave a comment:

• qwisko
    replied

Kupio sam po savetu drugara koji je elektronicar, sa integralnim kolom ICL7107CPL (jos u dzepu imam papir sto mi je zapisao sta da proverim u unimeru) i on je rekao da je dobar unimer koji sam uzeo. Nije onaj kineski posto mi je strogo zabranio da uzimam kinesku robu . Imao je on volju da mi napravi, ali nisam hteo da ga maltretiram da juri komponente i da cekam da napravi. Uostalom, posluzice i ovo neko vreme dok njemu ne dopizdi pa mi napravi kvalitetan digitalni ampermetar . Stavljen je osigurac od 15A tako da i ako slaze ampermetar, osigurac nece.

I PP aparat mi stoji u kolima, ako ova skalamerija pocne da se pusi

Leave a comment:

• angelss
    replied

Ne znam koliku struju vuce celija ali taj buvljacki aparat mi deluje vrlo zapaljivo, imao sam priliku da rasturim jedan istoga porekla i na sta je to licilo iznutra...tanusne zicice, hladni lemovi, tanka stampa, dobro da radi...

Ako se odlucis da ga koristis u svakom slucaju mozes napajanje da odradis preko nekog regulatora napona, recimo 7809, nadji datasheet za taj koji kupis i napravi predlozeno kolo u njemu, kao ovde recimo http://www.researchcell.com/general/7809-pin-and-circuit-diagram/

I
    ne zaboravi da stavis neki hladnjak, recimo uzmes na bubnju neki hladnjak sa stare grefike ili stogod slicno
    Last edited by angelss; 14.11.2011, 11:43.

Leave a comment:

• qwisko
    replied

Znam. Stavio sam duracell dok mi drugar ne napravi pretvarac sa 12 na 9V, pa cu onda povezati na instalaciju kola. Posluzice i baterija nekoliko dana . Jedno pitanje. Sada kad sam povecao koncentraciju NaOh da bi sprecio mrznjenje, kad ukljucim celiju u startu se pojavi pena koja posle 1-2 minuta rada nestane. Da li je to zbog vece koncentracije NaOH ili zbog jace amperaze? Mada i ti amperi nisu veliki. Kad ukljucim celiju krene sa 7A i posle 15 minuta voznje do posla doslo je do 10A a celija je pod rukom bila hladna. Ne koristim PWM, ali se razmisljam da uposlim druga da mi napravi, posto ce biti i vecih minusa pa da pojacam koncentraciju NaOH zbog mrznjenja. Trenutno mi je 20gr NaOH na 2l vode
    Last edited by qwisko; 14.11.2011, 11:36.

Leave a comment:

• expendable
    replied

Vrlo dobro.
    Nemoj samo bateriju od 9V sa buvljaka. Uopšte, sad zimi, ti je baterija najnesigurnija stvar u sistemu (makar dodatnom).

Leave a comment:

• qwisko
    replied

Napravljena nova posuda i drugacije povezana instalacija. Stavio sam relej ponovo, ali sada i prekidac u kabini. Jos sam dodao i digitalni ampermetar umesto analagnog. U stvari, kupio na buvljaku unimer za 650din, meri do 20A DC, rasturio sam ga i ubacio u kola tako da se samo vidi displej. ''Mana'' uredjaja je sto radi na bateriju od 9V i koliko sam uspeo da primetim uporedjujuci sa profesionalnim ampermetrom laze za +-0,5A, sto i nije neki problem, a prednost sto mora i on da se upali da bi strujno kolo bilo povezano, tako da sada imam 2 prekidaca koja moram da ukljucim da bi sistem radio i nema sanse da zaboravim da iskljucim posto je displej uocljiv i vidi se kada je upaljen. Ovaj unimer mi dodje kao jos jedan sigurnosni sistem

Leave a comment:

• expendable
    replied

Ali je on izvukao živu glavu.
    I postigao šta je postigao. No pain no gain.
    Možda više zbog nobela kao nagrade, da nije leteo u vazduh ne bi ni bio meseca budućim naučnicima i referentna (najviša) nagrada u prirodnim naukama pa i uopšte.
    Možda i namerno njega jer ako neko kao on (veliki naučnik) nije ostao bez povreda (i pride bez članova porodice), onda je zaključak jasan: OPREZA NIKAD DOSTA.

Leave a comment:

• painter
    replied

Bogami,tu je bilo puuno gasa! Zanimljivo iskustvo,ali prekidac nije resenje,moze se zaboraviti itd. Treba vise sigurnosnih elemenata...
    Expendable gde pomenu Nobela,i brat i otac su mu poginuli u eksplozijama...

Leave a comment:

• qwisko
    replied

Sad vidim da je bio propust ne staviti prekidac. Ubedio me covek sa visegodisnjim iskustvom u autoelektrici da nema potrebe. Sad sam mu javio sta se desilo . Covek je u neverici, ne seca se kad se poslednji put dogodilo da relej tako zalepi da non-stop pusta struju, obicno crkne i ne radi uopste... ali... jedan sam ja, neopevani baksuz ...
    Mada... sto bi moja baba rekla: ko zna zasto je to dobro

A kad malo bolje pogledamo, ne mozemo mi nista da napravimo da budemo apsolutno sigurni. Nadam se da ce ovo sto se meni desilo biti upozorenje za druge, da malo vise pripaze i postave sve sto moze radi dodatne sigurnosti... srecom, ja sam prosao sa blagim posledicama (citaj: stetom)

A kako je to puklooooo .... to treba doziveti

Leave a comment:

• expendable
    replied

Dobro je prošlo. Preduzmite sigurnosne mere na dalje. Nije strašno, mada bi okolina drugačije reagovala (vile i baklje).
    I Nobel je leteo u vazduh i jedva spasao živu glavu, ko ne reskira i ne profitira. Ipak, prekidač je baš propust, to nije bilo ni skupo ni teško ugraditi, no lako je biti general posle bitke. U svakom slučaju dobro iskustvo za druge.
    Samo napred.

Leave a comment:

• qwisko
    replied

Veceras sam imao malu eksploziju u kolima. Naime, povezao sam instalaciju za elektrolizer preko releja koji je pobudni napon dobijao direktno sa alternatora, a nisam stavio prekidac u unutrasnjost automobila. Kad upalim auto, elektrolizer se automatski palio kad dobije signal sa alternatora. I to je sve lepo funkcionisalo par meseci. Malo pre sam u gradu parkirao kola, i posle desetak minuta se vratio, kako sam dao kontakt i upalili se grejaci (u pitanju je Pezo 1.9D), tako je puklo pod haubom . Pretpostavljam da je relej zalepio i da je ostao ukljucen, pa se sve napunilo sa HHO i kad su se ukljucili grejaci doslo je do malog ''pucketanja'' . Srecom, steta nije velika. Raspalo se kuciste filtera za vazduh, naravno i filter za vazduh se rascvetao, pukao je mali filter za bezin koji sam stavio izmedju posude i creva za vazduh posle filtera, i sto mi je najzalije, pukla je posuda koja je ujedno sluzila i kao babler.
    Naravoucenije... od sada ne stavljam relej, nego prekidac u kabini, da palim i gasim po zelji, ali i ugradjujem halogenu sijalicu da sija kad je uredjaj ukljucen umesto neke diode

I sreca, pa nije bilo u blizini ljudi, inace bih noc proveo u zatvoru zbog remecenja javnog reda i mira
    Last edited by qwisko; 11.11.2011, 00:13.

Leave a comment:

• Toni103
    replied

Ma znam da je to moglo puno jednostavnije sve sloziti ali sam se trudio koliko toliko ispostovati kvadraturu pod elektrolizom kao na orginalu.U momentu kada je doslo do kvara na elektronici Neso kaze da je aparat vukao 4A mada mislim da je bilo mnogo vise,ali mi se nije dalo mnogo ubjedjivati sta je a sta nije.

Leave a comment:

• painter
    replied

Pa dobro,fino,treba eksperimentisati. Ta gornja rupa je trebala biti sto vislja,a nije vam trebalo to dupliranje dihtunga jedan iznad drugog,nego samo jedan,a lim moze kvadratnog oblika...samo ste zakomplikovali. Rusi su tako uradili verovatno zbog hladjenja,jer ventilator duva izmedju limova i dihtunga. Neka stavi analogne instrumente za 220V naizmenicne,i nema problema. A koliko struje vuce?

Leave a comment:

• Toni103
    replied

Da druze neznam dali je to ta "liga" ili ne vanjski oklop je bio sav ishrdjao tako da nisam imao prilike vidjeti bilo koji podatak o samom uredjaju.Rupe na limu su identicne kao na orginalu samo je u doljnjoj zoni isjecen kanal a kod mene su izbusene dvije rupe.Momci koji su ga rastavili nisu imali sanse da to vrate u prvobitno stanje jer pri skidanju poklopca sve se raspalo i vise nije bilo moguce a nije ih puno ni interesovalo da ga sastave.Drugi dio koji nisam ispostovao je gumica tj na toj srednjoj rupi gumica je nju prekrivala i sa unuternje strane tog dijela gume je zlijeb prema gore mozda milimetar dubine zlijeba,pretostavljam zbog laganog punjenja celije a u radu pritisak zatvara tu srednju rupu i tjera plin i vodu vani u drugom smjeru,a zatim kad se celija isprazni kroz taj zlijeb voda ponovno napuni celiju.Pokusaj izrade takvih gumica kojih ima 222 mislim po proracunu firme kojoj sam postavio upit je bio 55o km samo za gumice a posto je ovo ipak samo hobi bilo mi je previse pa sam odlucio da ih sam isjecam bez tog dodatka koji zatvara te srednje rupe.Pored tog neispravnog uredjaja bio je jedan i ispravan i gledao sam sto maze a zaista moze mnogo.Potencimetron ili sto je vec bilo unutra i kad se smanji na najmanje mogucu opciju plamen je bio preko dvadest centimetara i bilo koji pokusaj nas amatera u varenju bakarne cijevi su nestajale jer je plamen u momentu topio sve pred sobom.Momci koji su mi ga pokazali tvrde da dobro radi ali da zdere vate i kolovate bez po muke.Duzinom cijele celije nalaze se ventilatori koji tjeraju zrak kroz celiju tj izmedju gumica ima prazan prostor i na taj nacin hlade uredjaj.Elektroniku unutar samog uredjaja sam vidio ali nisam u mogunosti objasniti sta i kako radi.Zamolio sam jednog starog rtv mehanicara da mi malo pojasni i kolko sam ga shvatio radi se o jednom velikom kondezatoru koji "pegla" struju a sve dalje je obicna regulacija napona koji potencimetrom dize i spusta.Uredjaj sa yutuba je vec u kutiji ali neso tj kolega sa kojim sam radio ima problema sa vladanjem istim jer mu previse vuce i imao je par havaarija sa elektronickim komponentama samog uredjaja.Spojio je on to sve lijepo digitalni ampermetar,voltmetar sila led dioda ali sto se pokazalo pogresnim nije odvojio napon sa celije i napon sa instrumenata i ako sam mu govorio da ti uredjaji su samo mjerni instrumenti i da ih sve spoji na bateriju od devet volti dok se to sve ne usavrsi.Posto je bolesnik od "mjehurica" tj jakog elektrolita svako malo neki "pozar" i ako mu savjetujem da sve istrese van i uspe cistu destilovanu vodu jer je u celiji vjerovatno ostalo dosta elektrolita i trebace dugo i dosta destilovane vode da njom ovlada.I sam sam cinio slicne greske u pocetku a mlad je naucice.

Leave a comment:

• painter
    replied

Dobrodosao Toni! Video sam Tvoj generator na youtube. Da li si kopirao rusku "ligu" ili neki drugi? Liga ima neki cudan sistem na krajevima generatora,spolja se vide male rupe jedna iznad druge,ako se dobro secam... Na tom Tvom gornja rupa je na cudnom mestu...pitam se ima li razloga ili je greska? Mozda zbog odrzavanja struje...

Leave a comment:

Working...
X