F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Kimi: Jos uvek ne znam u kakvoj sam formi

Finac porucuje svojim fanovima da moraju da sacekaju prvu trku

Posle testova koji su do sada obavljeni situacija je ovakva : Mercedes je svima postavio ozbiljan zadatak. Ostali će morati da ulože mnogo rada i energije kako bi nadamašili nemačku ekipu.
    Vozači Ferrarija su u Bahrainu zaostali oko 3 sekunde za Rosbergom i tim povodom Raikkonen kaže:
    "Još uvek ne znam u kakvoj sam formi i koliko sam brz. Posle dva testiranja ne možete imati pravu sliku. Jedna stvar je sigurna-što više budemo upoznavali auto, brži ćemo biti.
    Međutim, mislim da konačne odgovore nećemo imati ni posle testa koji nam predstoji ove nedelje. Naši fanovi će dobiti prave odgovore tek na prvoj trci u Australiji”.
    “Naš bolid se još uvek doteruje u laboratoriji, puno posla moramo da obavimo pre nego što budemo mogli da kažemo da smo spremni”.
    Kimi je zatim dodao da ga rivali ne brinu i da ne razmišlja previše o tome da li su i koliko napredovali:
    "Timovi koji imaju Mercedesov motor su išli dobro na poslednjem testu, ali mi se držimo svog programa. Ovo su samo testiranja, svi isporobavaju razne stvari, zato ne treba uzimati te rezultate za ozbiljno.
    Ferrari trenutno pokušava da napravi bolid koji je, pre svega, pouzdan kako bismo bili sigurni da ćemo završavati trke”, rekao je Raikkonen.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Kimi: Još uvek ne znam u kakvoj sam formi
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Smedley stigao u Williams

Rob Smedley prešao u Williams F1 tim

Williams je ojačao svoju operativnu liniju za 2014. godinu dolaskom Roba Smedleyja i Richarda Lockwooda.

Rob Smedley će biti Šef odseka za performanse vozila, i to je potpuno nova funkcija koja će ojačati rad tima na stazi, a takodje će podržati razvojni rad tima u fabrici, kako bi pomogao poboljšanju performansi automobila tokom sezone. On će se pridružiti timu za VN Bahreina.

Robu će pomagati oba trkačka inženjera: Andrew Murdoch (inženjer Felipea Masse) i Jonathan Eddolls (inženjer Valtteri Bottasa).

Richard Lockwood dolazi iz Marussije i on će dopuniti i završiti liniju tima pored staze, jer će raditi na mestu Šefa za trkačke strategije.

On će saradjivati sa dosadašnjim strategom Randeep Singhom, koji će u timu ostati i tokom 2014.

Komentarišući novu postavu tima, Pat Symonds je rekao: „Williams prolazi kroz promene i ova nova imenovanja samo pokazuju kolike su naše ambicije. Imamo veliki broj stručnjaka koji su nam se pridružili kako bi nam pomogli u ostvarenju tih ambicija i ja sam izuzetno srećan što mogu da im poželim dobrodošlicu. 2014. nam pruža najveću promenu tehničkih propisa koju sam ja video u svojoj karijeri, tako da će biti važno da, pred novu sezonu, ojačamo dubinu talenta koji već imamo ovde. Williams je oduvek bio ponosan na svoju inženjersku stručnost i ova nova imenovanja su deo našeg cilja da vratimo uspeh u naš tim.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Smedley stigao u Williams

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Ferrari donosi veliki paket poboljsanja

Pat Fry je potvrdio da njegov tim donosi veliki paket poboljšanja u Bahrein

Iako je tim iz Maranella bio zadovoljan sa ishodom prošlonedeljnog testa u Bahreinu, Pat Fry je potvrdio da će njegov tim, ove nedelje, doneti veliki paket poboljšanja.

„Imali smo nekoliko delova sa kojima smo testirali korelaciju. Još takvih delova, ali i glavna poboljšanj, ćemo takodje doneti na poslednji test“, rekao je Fry.

James Allison, Ferrarijev tehnički direktor, dodaje da tim treba da reši nekoliko ozbiljnih problema tokom poslednjeg testa, pre nego što krenu sa eksperimentisanjem set-up-ova za trku.

„Radili smo na tome da naučimo novo kvačilo i nov sistem kočenja“, rekao je Allison: „Detaljno smo ispitali balans temperature svih sistema za hladjenje, što je ključni deo ovogodišnjih pravila, i krećemo sa povećanjem operacionog prostora novog ERS sistema.“

„Počeli smo da shvatamo upravljačke karakteristike automobila i kako gume reaguju na različita podešavanja. To ćemo nastaviti da radimo, i to će biti važan deo programa tokom poslednjih četiri dana ovde u Bahreinu.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Ferrari donosi veliki paket poboljšanja

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Sutil: Nema vremena za gubljenje

Moramo dobro da iskoristimo poslednji test

Adrian Sutil je imao puno problema tokom poslednjeg dana na testovima u Bahrainu zbog čega je uspeo da kompletira samo 7 krugova.
          Pred ovonedeljnu i poslednju proveru pre početka šampionata, Sutil kaže da će morati dobro da istestiraju novi bolid:

"U međuvremenu smo poboljšali neke performanse bolida i mislim da sada imamo bolji paket. Posle tih izmena se lakše upravlja. Očekuje nas lepo vreme, skoro idelani uslovi za vožnju. Četiri dana su pred nama i moramo da budemo produktivni. Više nema mesta za greške. Moramo dobro da iskoristimo poslednji test pre nego što odemo u Australiju. Cilj je da odvezemo što više krugova kako bismo bili sigurni da će bolidi izdržati celu trku”, rekao je Sutil.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Sutil: Nema vremena za gubljenje

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Coulthard: Buttonu je potrebna uspesna godina

Button ce morati da pruzi svoj maksimum

Jenson Button će od ove godine deliti garažu McLarena sa novajlijom Kevinom Magnussenom. Buttonov sunarodnik, bivši as Formule 1 David Coluthard, je nedavno za BBC komentarisao šta očekuje od Britanaca u ovogodišnjem šampionatu Formule 1:
            “Pre svega, mislim da Hamilton i Button lepo predstavljaju Veliku Britaniju. Oni se veoma razlikuju po karakteru. Iskustvo je na strani Jensona Buttona, ali mislim da je svetlija budućnost pred Lewisom.”

“Buttonu bih poručio da dobro obrati pažnju na svog novog timskog kolegu jer mislim da će mladi Danac biti opasan protivnik. Jenson će morati da pruži svoj maksimum kako bi ostao ispred Magnussena. Potrebna mu je jako uspešna godina jer će borba sa timskim kolegom biti pravi izazov. Biće uzbudljivo pratiti njih dvojicu.”, rekao je David Coluthard.

Coulthard takođe veruje da će Mercedes biti tim koji će svi pokušavati da pobede:
            "Kada bih se kladio, stavio bih novac na ekipu Mercedesa. Red Bull se tokom pripremnog perioda mnogo mučio, ali njih nikada ne treba otpisivati. Ferrari se priprema u tišini, malo informacija stiže o tome koliko su napredovali. Naravno, kada šampionat počne, sve može da se značajno izmeni već posle mesec ili dva”, završio je David Coulthard.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Coulthard: Buttonu je potrebna uspešna godina

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Wolff: Moramo biti skromni

Wolff smatra da predsezonski rezultati ne smeju da ohrabre Mercedes

Iako su se tokom prva dva predsezonska testa Mercedesovi bolidi pokazali kao najizdržljiviji i najbrži, Toto Wolff smatra da to ne sme da sa uzme „zdravo za gotovo“ i da treba veoma oprezno da udju u sezonu, jer se u Formuli 1 stvari menjaju „za tren“.

„Mi smo potpuno svesni da će se timovi Ferrarija i Renaulta vratiti u formu. To je samo pitanje vremena“, rekao je Wolff.

On je dodao da se šampion, Sebastian Vettel ,i njegov šampionski tim, Red Bull, ne smeju nikako zanemariti.

„Ovaj tim je osvojio četiri šampionata i ima najbolju vozačku postavu na gridu“, rekao je on.

Ali, on kaže da je Mercedes imao veoma laku zimu, bez obzira na ogromne izazove koje nosi nova V6 era.

„Skromnost je reč koja mi pada na pamet. Bilo je mnogo „šampiona testova“ u prošlosti Formule 1.“

On kaže da ni dominantan W05 nije savršen.

„Još nismo rešili probleme sa pouzdanošču. Mislim da će prvi problem biti doći do kraja trke.“

„Imali smo dobre testove, ali to ne znači da treba odmah da slavimo“, završio je Toto.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Moramo biti skromni– Wolff

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Marko: RB mnogo zaostaje

Helmut Marko tvrdi da Red Bull mnogo zaostaje za rivalima

Nakon četiri šampionske sezone, Red Bull je tim koji je imao najviše problema tokom zimskih testova, i dve nedelje pred početak nove sezone, vidno zaostaju za svojim rivalima.

Renaultovi motori su pravili problem svim timovima koji ih koriste, ali je Red Bull imao dodatne probleme zbog dizajna svog RB10.

„Imamo mnogo složenih problema“, rekao je Helmut Marko: „Možemo da ih rešimo samo uz pomoć Renaulta. Na žalost, idemo iz problema u problem i definitivno zaostajemo za ostalim timovima.“

Aktuelni svetski šampioni imaju još samo četiri dana da reše svoje probleme, pre prve trke za VN Australije.

Kada su ga pitali da li Red Bull može do tada da reši te probleme, Marko je rekao: „To je otvoreno pitanje i ne možemo to da predvidimo.“

„Imaćemo nove delove u Bahreinu za treći test, ali kao što sam već rekao, sve je veoma komplikovano.“

Marko je dodao da ovo nije prvi put da Red Bull startuje sezonu, a da nisu odvezli ni dužinu jedne trke.

„Da, da, imali smo jednom takav slučaj, ali ponavljam: ne možemo da odustanemo. Moramo da vidimo šta ćemo i da to rešimo.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Red Bull mnogo zaostaje – Marko

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Kobayashi: GP2 je brzi od mog Caterhama

Kamui nezadovoljan bolidom

Japanac je na prethodnim testovima u Bahrainu odvezao svoj najbrži krug za 1m39.8 sek., što je lošiji rezultat u odnosu na vreme koje postignuto prošle godine u GP 2 šampionatu, na istoj stazi.

Timovi koji koriste Renaultove motore ovih dana izjavljuju da će se fokusirati na pouzdanost bolida, međutim Kamui kaže da mu pre svega treba brži bolid:
                  "Možda bi bilo bolje da na prvu trku sezone izađem sa GP 2 bolidom. Tako bih postigao bolje vreme. Kada bi sada počinjao šampionat, mi ne bismo bili spremni. To nije bolid Formule 1. Veoma sam zabrinut, ima još malo vremena, a mnogo posla je pred nama”.

“Nisam srećan zbog situacije u kojoj se nalazimo, ali sada moramo da vidimo šta može da se učini i ispravi. Voleo bih da Caterham ima veći potencijal. Mene trenutno ne interesuje pouzdanost, ako nemam brzinu. Ova godina je jako bitna za tim, ali još uvek nismo na nivou razvoja na kome se nalaze ostali”, završio je Kobayashi.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Kobayashi: GP2 auto je brži od mog Caterhama

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

FIA i Pirelli motre na temperaturu guma

Stigla inovacija od Pirellija

Pirelli je u Bahreinu testirao novi senzor koji će osigurati da timovi ne pregreju gume pre nego što ih montiraju na bolid.

Nalepnice koje će biti na gumama pratiće maksimalnu temperaturu gazne površine kada timovi izvade gume iz grejača/pokrivača i montiraju ih na bolid.

„Maksimalna temperatura gume je 110*C, i ta temperatura ne bi trebala da bude predjena pre nego što bolid izadje na stazu“, navodi se u zvaničnom saopštenju Pirellia.

„FIA će osigurati da se limiti poštuju, zajedno sa minimalnim pritiskom prilikom izlaska iz boksa, kao i maksimalnim nagibom gume“.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • FIA i Pirelli motre na temperaturu guma

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Uhapsen Force Indijin sponzor

Uhapšen Subrata Roy Sahara

Nakon predaje policiji, Subrata Roy Sahara je i zvanično uhapšen u gradu Lucknow.

Vrhovni sud je naredio njegovo hapšenje pošto se nije odazvao na sudske pozive u slučaju prevare za koju je optužen.

Naime, sud ga je optužio da je preko svoje dve kompanije podigao 3.9 milijardi dolara preko obveznica za koje je naknadno utvrdjeno da su nelegalne.

Njemu je naredjeno da novac vrati, ali on to nije učinio.

On će biti u pritvoru do 4. marta kada je zakazano novo saslušanje.

Njegovo hapšenje neće uticati na Force Indiju, jer se veruje da je ovaj tim već napravio svoj budžet za 2014.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Uhapšen Force Indijin sponzor

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Preko 100 novih delova za Lotus

Lotusov E22 ima preko 100 novih delova u Bahreinu

Lotus je ozbiljno rešio da se maksimalno posveti startu sezone, pa je na poslednji test u Bahreinu, svoj E22, opremio sa 120 novih delova.

Kako navode iz tima, ti delovi će ostati na bolidu i tokom VN Australije, a novi će stići tek na drugu trku sezone, koja se vozi krajem marta u Maleziji.

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Preko 100 novih delova za Lotus

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Marko smiruje Vettela

Helmut Marko poručuje Sebastianu Vettelu da ostane miran i da se ne nervira

Tek na trećem predsezonskom testu, Red Bull je počeo da pokazuje odredjena poboljšanja, jer je Daniel Ricciardo uspeo da odveze 30-tak krugova u jutarnjim časovima bez vidljivih problema.

Medjutim problemi su se vratili u popodnevnim satima.

„Izgleda mnogo bolje nego prošle nedelje“, rekao je izvor iz Red Bulla.

Sebastian Vettel, koji će poslednji test voziti u subotu i nedelju, pažljivo je posmatrao šta se dešava na stazi u Bahreinu.

Helmut Marko je izjavio da četvorostruki svetski šampion nije „zabrinut“ zbog činjenice da Red Bull zaostaje za rivalima, iako je ostalo još samo četiri dana testa do prve trke u Melbourneu.

„Ništa nam ne bi pomoglo kada bi se naljutio“, rekao je Helmut Marko: „Sebastian je uvek dobro obavešten o svemu što se dešava.“

„Čak ni deset miliona dolara ne bi tako lako rešilo probleme. Renault mora da reši problem sa motorom.“

„Mercedes je daleko ispred nas, jer su uspeli da odrade i testiranje sa dugačkim stintovima sa novim bolidom.“

„Brinemo za Australiju a verovatno i za sledeće trke.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Marko smiruje Vettela

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Danas istice rok za motore

Danas ističe rok za homologaciju motora

Mercedes, Ferrari i Renault danas treba da predaju FIA-i poslednji dizajn motora, kako bi bili odobreni za predstojeću sezonu.

Renaultovi timovi su od početka predsezonskih testiranja odvezli minimalan broj krugova, zbog problema sa motornom jedinicom, ali ovaj dobavljač motora kaže da nije zabrinut zbog isteka roka, jer u pravilima piše da i posle 28. februara mogu da se izvrše odredjene promene koje se tiču „stabilnosti, bezbednosti i uštede troškova.“

Remi Taffin, Renaultov šef za operacije na stazi, je juče izjavio da će njegova komanija na vreme predati dokumenta, ali da će i sve naknadne promene biti u skladu sa pravilima.

„Kada krećete sezonu sa novim motorom, znate da ćete tokom te sezone imati nekoliko problema sa pouzdanošću, koje ćete morati da rešite u skladu sa pravilima, pošteno i pravedno“, rekao je Taffin: „Mi ćemo sutra predati našu specifikaciju za Melbourne i predaćemo sve specifikacije i dokumenta koji su potrebni.“

„Ako budemo imali još nekih problema, mi ćemo ih rešavati kao i do sada, u skladu sa pravilima.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Danas ističe rok za motore

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Nema odlaganja homologacije motora

Strateška grupa odbila zahtev Renaulta da se odloži homologacija motora za 2014.

Na današnjem sastanju Strateške grupe F1, koju čine predstavnici 6 timova, FIA-e i FOM-a, odbijen je zahtev Renaulta da se odloži proces homologacije motora za ovu godinu, čiji rok ističe večeras.

Na tom sastanku je takodje odbijen predlog Bernija Ecclestonea da se dupli poeni uvedu na poslednje tri trke sezone, tako da će ostati samo u poslednjoj trci, što se ove godine tiče.

Medjutim grupa je odobrila promene u kvalifikacijama:
                              -vozači će započeti trku sa gumama koje su koristili u Q2 a ne u Q3
                              -dodatne gume će se dobiti samo u Q3
                              -Q1 će biti skraćen sa 20 na 18 minuta
                              -Q3 će biti produžen na 12 minuta

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Nema odlaganja homologacije motora

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Colajanni novi direktor Marussie

Bivši Ferrarijev potparol postao direktor Marussie

Nakon odlaska sa mesta potparola Ferrarija, Luca Colajanni je radio u Ferrarijevom centru za produkte i korporativnu komunikaciju za zemlje Evrope i Srednjeg istoka.

Ali, sada je došao u Marussiu, gde je postao deo izvršnog menadžmenta tima i biće odgovoran za komunikaciju sa komercijalnim i tehničkim partnerima tima, uključujući i dobavljača motora-Ferrari.

„Srećan sam što sam se pridružio Marussiji, pa iako su oni veoma kratko u Formuli 1 ljudi koji rade u timu imaju neverovatnu istoriju u motorsportu, a strast za trkanjem je u njihovom srcu i svemu što rade“, rekao je Colajanni.

„Taj njihov entuzijazam me je naveo da prihvatim ovaj novi izazov i da ostavim kompaniju u kojoj sam radio proteklih dvadeset i više godina.“

„Želeo bih da se zahvalim predsedniku Ferrarija, Luci di Montezemolo, koji mi je dao šansu da radim u tako neverovatnoj kompaniji kao što je Ferrari i drago mi je što će moja nova uloga u Marussiji u velikoj meri biti povezana sa tim timom.“

Preuzeto sa F1 forum - Formula 1 Srbija • Colajanni novi direktor Marussie

Comment

Working...
                                X