RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke [ARHIVA]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mupe
    CBC Senator XXL
    • 05.10.2006
    • 822
    • bg
    • Laguna 3 GT 2.0T 205

Re: RENAULT Laguna II 1.9 dCi-iskustva i kvarovi

Originally posted by lancia_k
    za to opadanje na leru ne znam buraz. Ne bih da se raspravljamo. Ja sam iskljucivo mislio na NEodrzavanje temperature u toku voznje. Svaki koji gubi radnu temp preko 1O% ima kvar na termostatu. Verujem ti za ovo na leru. Pozdrav
    Nisam ni mislio da se raspravljamo. Potpuno se slažem da ako auto gubi radnu temperaturu u vožnji, nešto nije u redu sa termostatom. I meni je bilo jako čudno ovo za ler, ali eto - tako je.

@dragann - Meni isto stoji kazaljka na onom tvom ucrtanom crvenom polju i majstor je potvrdio da je to ok (a i proverio temperaturu vode CLIP-om), ali meni temperatura ne pada kad jednom dođe do radne. Što se lera tiče, ne počne temperatura odmah da pada, nego posle nekih pola sata počne da se primećuje da kazaljka ide na dole.

Comment

• cale
      CBC Senator
      • 22.03.2009
      • 297
      • Backa Topola

Originally posted by ZeXiMiX
      POZDRAV SVIMA.
      Ima li neko neke podatke o Renault Traficu 1,9dci,101ks, 6 brzina, 2005godina.
      .
      Ne bi da budem pogresno shvacen, razumem tvoj problem, ali ovo je tema o Renault Laguni, pa ako te nesto interesuje o drugm modelu, pokreni temu ili pogledaj da li negde ima nesto na forumu o tome.
      Bez lutnje pozz.
      NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• markofpi
        CBC Senator XXL
        • 27.07.2006
        • 1552
        • Bezanijska Kosa

Slazem se sa cale-tom.

Comment

• maguna18
          CBC Član
          • 04.03.2010
          • 12
          • Šabac

Čitao sam postove na početku o korišćenju tempomata. Nisam se snašao. Kada uključim dugme za aktiviranje tempomata na displeju mi stoji "SET---". Verovatno tada treba zadati brzinu. Ako neko može da mi pomogne jer ja nisam uspeo ništa da ukucam. Unapred hvala.

Comment

• savidsi
            CBC Član
            • 12.01.2010
            • 90
            • km

Da li si probao tada da pritisnes na volanu + ili -, tako se ukljucuje trenutna brzina. U toku voznje mozes povecavati ili smanjivati brzinu naravno sa + i -.
            Pritiskom na "o" privremeno iskljucujes tempomat ali je u memoriji i dalje brzina koju si poslednju memorisao. Pritiskom na "r" tempomat se aktivira na poslenju zadatu brzinu. Vodi racuna kada je brzina u memoriji tempomata mnogo veca od tvoje trenutne i ako tog momenta pritisnes "r" auto dosta agresivno ubrzava da te ne iznenadi.
            Svako pritiskanje kocnice ili promena brzine prenosa iskljucuje tempomat. Gas mozes slobodno dodavati i nakon otpustanja gasa auto se vraca na brzinu koja je definisana tempomatom.
            Pozdrav

Comment

• Laguna 2002
              CBC Senator
              • 13.12.2009
              • 297
              • Bačka Palanka

Kada ga uljučiš pritiskaj plus ili minus ( na volanu sa leve strane ) i zadaj željenu brzinu, dok brojevi žmigaju pusti pedalu gasa i on će preuzeti ( neka me neko ispravi ako grešim, to već radim mehanički pa ni ne obraćam pažnju ). Deaktiviraćeš ga gašenjem na taster ( donji na desnoj strani volana ) ili pritiskom ( dodirom ) pedala kočnice ili kvačila.
              Nemoj da te zbuni kao mene, naime prekidač za ukjučivanje tempomata ( na komandnoj tabli ) je dvo-položajni. U jednom položaju je tempomat ( cruise-control ) a u drugom ograničivač brzine ( speed-control ).

Comment

• maguna18
                CBC Član
                • 04.03.2010
                • 12
                • Šabac

Sve sam probao to što ste rekli ali meni stoji "SET---". Ja sam stekao utisak da je to kod mene neispravno. Naravno, to ne mora da bude tačno. Na tabli mi sija ili zelena ili narandžasta lampica u zavisnosti od toga da li sam prekidač uključio gore ili dole. Probam "+" pa "-", ništa. Probao sam i "R" i "O", ništa. Samo stoji "SET---". I ako skinem nogu sa gasa, normalno, usporava. Ni u uputstvu baš nisu pojasnili taj "SET---". Vama u svakom slučaju hvala.

Comment

• SerbianHero
                  CBC Senator
                  • 10.10.2009
                  • 259
                  • Beograd

imam jedno pitanje za sve prisutne, pa ako neko zna neka odgovori,

Da li se menja ulje u menjacu(manuelni) i na koliko predjenih kilometara?
                  Do sada sam vozio u glavnom svabe, i kod njih obicno menjac sahrani dva motora bez promene ulja, ne znam kako je kod francuza.

Comment

• gogi11
                    CBC Senator XXL
                    • 26.10.2009
                    • 790
                    • Sever Srbije - Novi Sad

Da se menja menja se e sada na koliko , hmmm pa ima u onim uputstvima koje se moze skinuti na ovoj temi. Neki majstori su radi da ti samo dospu ulje i kao : ma sve je ok teraj jos xxxxxx kilometara, e sada sta je u menjacu a sta doliveno
                    Mislim da se ulje u menjacu menja do 80.000 km . Znam da za Lagunu automatik (benzinac) preporucuju menjanje ulja menjaca i filtera za ulje menjaca na (do) 60.000 km.
                    Imao sam u ponudi jednu lagunu automatik pa sam se raspitivao za to.

Comment

• SerbianHero
                      CBC Senator
                      • 10.10.2009
                      • 259
                      • Beograd

Mislim da je pitanje na mestu s obzirom da mi nekoliko prijatelja uopste ima problema sa menjacem na lagunama(igrom prilika svi su 5 brz benzinci), a i cinjenica je da kola koja dolaze ovamo su presla kolko oces i niko nije postavio to pitanje do sada.

Znam recimo da se na svabama automatik, ulje menja na 100000km.

U svakom slicaju pisite, pitanje je ozbiljno, menjac nije jeftin, procitao sam na nekom forumu da popravak jedne brzine kosta oko 35000din+ruke.

Comment

• Laguna 2002
                        CBC Senator
                        • 13.12.2009
                        • 297
                        • Bačka Palanka

Originally posted by maguna18
                        Sve sam probao to što ste rekli ali meni stoji "SET---". Ja sam stekao utisak da je to kod mene neispravno. Naravno, to ne mora da bude tačno. Na tabli mi sija ili zelena ili narandžasta lampica u zavisnosti od toga da li sam prekidač uključio gore ili dole. Probam "+" pa "-", ništa. Probao sam i "R" i "O", ništa. Samo stoji "SET---". I ako skinem nogu sa gasa, normalno, usporava. Ni u uputstvu baš nisu pojasnili taj "SET---". Vama u svakom slučaju hvala.
                        Kada pritisneš prekidač ( donji kraj ) pojavi se narandžasti kolometar sat - aktivan je speed control odnosno ograničavač brzine.

Kada pritisneš prekidač na tabli ( gornji kraj ) pojavi se mali zeleni kilometer sat na instrument tabli ( aktivan je tempomat ).
                        Ako pritisneš komandu na volanu sa desne strane " R " tempomat automatski ubrzava na zadnju zadatu brzinu, što može biti opasno naročito u početku korišćenja tempomata, ali dodirom komande kvačila ili kočnice tempomat prelazi u stanje pripravnosti.
                        Ako u toku vožnje pritisneš komande na volanu sa leve strane + ili - tempomat će se uljučiti na trenutnu brzinu kojom auto ide. Brzina na displeju će blinkati 3-5 sekundi, u tom trenutku pustiš gas i tempomat preuzima posao. Kod dodavanja gasa pri uljučenom tempomatu, brzina na displeju će blinkati par sekundi, ukoliko nastaviš sa davanjem gasa tempomat će se ugasiti.
                        Video sam kod kolege da su mu prekidači na volanu u dosta lošem stanju, pa mu komande reaguju tek posle nekoliko uzastopnih pritisaka. Probaj i to. I ne zaboravi: Pritisak na papučice ga deaktivira i nemoj za početak da vežbaš po gradu, odvlači pažnju a pogrešnom komandom ( pritiskom na R ) može doći i do naglog ubrzanja auta. Prvo vežbaj negde na otvorenom putu.
                        Pozdrav.

Comment

• Car
                          CBC Senator XXL
                          • 07.07.2005
                          • 900
                          • Beograd

Ja nisam nigde video u nekom od tih uputstava da se pominje zamena ulja u menjaču... To što su crkavali, rekao bih da pre ima veze sa renoovim fušarenjem nego sa zamenom ulja. Jer, ako se ne varam, crkavali su još pod garancijom.
                          Pre izvesnog vremena je majstor na mojoj laguni proveravao ulje u menjaču, to jest izvukli su svo ulje i videli da ima normalnu boju/miris/šta god, i vratili ga nazad. Mislim da je tad laguna imala oko 200hiljada na satu (realno možda i više). Šta znam, ja nemam nameru da menjam to, ali realno nije neko cimanje da se zameni. Pa ko voli...

Comment

• Car
                            CBC Senator XXL
                            • 07.07.2005
                            • 900
                            • Beograd

Zna li neko kakve su trenutno cene za zamenu seta kvačila na 1,9 dci?

Comment

• gogi11
                              CBC Senator XXL
                              • 26.10.2009
                              • 790
                              • Sever Srbije - Novi Sad

Care, evo samo za tebe pozvah mog majstora , situacija je sledeca : cena za zamenu seta kvacila oko 27-28 000 dinara , originalni delovi u pitanju sa garancijom !!
                              U koliko mora da se menja i donji cilindar kvacila onda to malo dize cenu. Inace ova gore cena je sa rukama.
                              pa ako ti sta znaci navrni na kafu i lamelu do Ns-a

Comment

• Car
                                CBC Senator XXL
                                • 07.07.2005
                                • 900
                                • Beograd

Zahvaljujem na informaciji druže.
                                Nije još hitno, ali bi trebalo u skorije vreme da odradim to. Ukoliko je u BG-u drastično skuplje, eto mene u NS-u na kafi i lameli.

Comment

Working...
                                X