Originally posted by Franjo
View Post
vezan post za ovu problematiku
pogotovo što se poklopila voltaža i sa mojom izmjerenom od 12,2 V i to poslije 3 dana mirovanja auta ! i na 0 stepeni
i dr Miša je izričit da je takav aku ISPRAVAN !!!
Evo I ja imam problem pa mi treba savet. U pitanju je punto classic 1.2 benzin sa ugradjenim plinom I problemom sa akumulatorom, magneti marelli 44Ah 250 A. Auto je star 4 godine I letos sam imao dva pada napona I jednom mi se iskjlucio servo u voznji. Kod tih slucajeva mi se resetovala kilometraza,parcijalna, sat I radio, a kod serva sam stao ugasio motor, sacekao par minuta I posle toga sve u redu.Citajuci forum posumnjao sa na akumulator, u ovlascenom servisu su mi nakon provere rekli da je akumulator neisprava I preporucili zamenu, jer je startna struja mala. Ja sam merio napon na akumulatoru posle 24h nekoriscenja istog I napon je 12,18V sto je ociti malo ,oko 40% .Da sam blize dosao bih u Suboticu, pa mi treba preporuka sta da radim, dali da odmah kupim novi aku ili da probam kod nekog majstora oporavak. Aku nikad nije vadjen iz kola samo redovno dopunjavan destilovanom vodom. Ako moze preporuka za nekog majstora iz Beograda ako je moguce, hvala unapred.
Ne znam u kom servisu su ti proveravali akumulator niti me zanima, ti što su proveravali dobijaju platu za to. Ali, mogu da kažem NA OSNOVU ONOG ŠTO SI TI IZNEO U TVOM PISMU da oni baš se nešto i ne razumeju u auto elektriku.
Imam mnogo razloga za to što kažem.
Zašto su ti rekli da je akumulator neispravan? Da li je u krakom spoju? Ja sa ove daleke distnace kažem da nije. Da li su proveravali punjenje alternatora? Velika sumnja mi se javila obzirom da je napon posle 24 sata mirovanja samo 12,18V. Da li su proveravali da li ima nekih parazitnih, "divljih" struja koja isprazne akumulator?
I sad ono najjače "preporucili zamenu, jer je startna struja mala".
Majstorski, nema šta. Kako su došli do tog zaključka? Merili su trenutnu startnu struju koju može da da akumulator tog trenutka kad si doterao auto u servis tako što su ga opteretili poloviniom stratne stuje u trajanju od 10 sekundi i napon nije pao ispod 9,6V?
Tako se ispravno testira akumulator. Samo jedan od načina. Da li su merili gustinu elektrolita? Da li je bio ispod donje granice od 1,225 g/cm3?
Kažu "mala strartna struja". Kažu majstori. Nemaju oni prijatelju moj veze s vezom. Neka mi oproste za ovako teške reči. Ali tako mu dodje. Nije mala struja. To je originalni Fijatov akumulator. Taj stavljaju u fabrici i u ovlaštenim servisima. Kako je onda mali za to vozilo?
Nego, znam ja zašto su to oni rekli. E tu se ja razlikujem od "majstora". To što piše da je startna struja "samo" 250 ampera, to je njih dovelo u zabludu da ti kažu da je mala struja. Ne!!! Ne!!!
Tih 250 ampera je po standardu koji je DIN (nemački), a oni su naučili da je struja akumulatora data u EN standardu (najčešći u Evropi i svetu). Odnos EN i DIN standarda je EN=0,6 x DIN. To mu dodje da je po EN standardu tvoj akumulator, ugrubo gledano, nekih 400 ampera što je VIŠE NEGO DOVOLJNO DA SE POKRENE TAKO MALI MOTOR, a uz to još je benzinski.
Šta si mogao iz sveg ovog da zaključiš?
Taj akumlator je tačno taj koji je potreban. Ne bi trebalo da učiš oca kako se prave deca, što kaže izreka, ne bi trebalo da sumnjaš u inženjera koji je projektovao ta kola da li je taj akumulator dovoljan.
Nego, nadji ti dobrog, pravog električara. Ja NISAM auto električar. Očiglednoda mnogo više znam od nekih koji se tako izjašnjavaju. Znam ja oko auto elektrike i elektronike mnogo više od ovog ali me to , za sad ne zanima. Imam ja posla dovojno oko akumulatora i druge elektronike.
Dakle, trebalo bi proveriti punjenje alternatora (naravno pod opterećenjem). Neću da pričam kako se to radi, pa ideš valjda kod školovanih ljudi?! Proveriti parazitnu struju. Proveriti kućište akumulatora da li je POTPUNO suvo jer ako nije onda parazitne struje ga isprazne pošto teče struja izmedju klema.
Uraditi proveru punjenja alternatora (tako bi bilo najbolje) tek posle potpunog punjenja akumulatora. Jer u suprotnom može da pokaže (eventulano) da je loš i da ne puni jer je mali napon a zbog toga što će da "svuče" napon pošto je akumulator skoro prazan.
Tako ja radim kad dodju kod mene na servis. Za druge ne znam niti me zanima. Svako radi kao mu znanje i savest nalaže.
P.S. To što si "redovno" dolivao vodu ništa ne znači bez punjenja. To jedino pomaže ako je eventulano malo nedostajalo u ćelijama A i onda je trebalo napuniti akumulator pa tek onda doliti vodu. Ovako si samo razblažio ionako slab elektrolit.
Nije vožnja automobila samo sipanje goriva.
Ima tu mnogo drugih stvari.
P.S. Lično mislim da je sve u redu sa akumulatorom ali je samo ispražnjen. Bar bih rekao SAMO po naponu koji si naveo. A zašto je ispražnjen...
To ostavljam majstorima i tebi da pronadjete.
Tako stoje stvari.
I nikao drugačije.
Comment