RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Odg: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Originally posted by mupe View Post
    ... Podatak u litrima pokazuje koliko je goriva u rezervoaru.
    Tačno! To je svakom vlasniku lagune jasno, jer se količina smanjuje. Srazmerno pređenom putu i potrošnji.

Prebacio sam se na megana, sa drugim panelom. Količinu u rezervoaru pokazuje instrument sa kazaljkom, a OBD pokazuje utrošenu količinu od poslednjeg reseta.

I laguna ima dve vrste panela, ali sam se vodio sa onim sa slike. Druga vrsta ima displej OBD kao na mom meganu.

Comment

• mupe
      CBC Senator XXL
      • 05.10.2006
      • 822
      • bg
      • Laguna 3 GT 2.0T 205

Da, tvoja greška je nastala upravo zbog toga što imaš megana. Lagune zaista imaju 2 različite table, ali su podaci manje-više isti. Samo ona bogatija ima i grafički displej, umesto klasičnih lampica sa sličicama.

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Znao sam, da baksuziram, hvaljenjem reno dijagnostike i elektronike, ali nisam očekivao, da će me tako brzo stići! Danas, kljakav, zbog nekih obaveza, otfuram do Osijeka. Natočim tamo, najskuplji eurodizel BS na "tiffonki" (po običaju do vrha), prethodno pročitavši podatak o utrošenom gorivu. Upalim, sve sijalice se upale i ugase, osim Check engine i servis. Probam malo gas i sve normalno, osim tih sijalica. Krenem, par metara, do izlaza, sijalice se ne gase i pojavi se upozorenje: abgassystem Uberprufen (proveriti sistem napajanja). Softver mi je na nemačkom. Ugasim, izvršim OBD test, upalim i sve isto. Još sam na nekoliko mesta stajao, gasio-palio i sve isto.

Mašina je radila kao uvek, ali, iako sam bio siguran, da bih se vratio do BG bez problema, svratim u ovlašćeni reno servis. Tamo mi iz saobraćajne (prometne) dozvole, odmah pronađoše, šta je u Nemačkoj u ovlaštenom servisu rađeno do 2009.g. Tu otkrijem, da servis, koji koristim u Zemunu, nije ovlašten, već samo specijalizovan za reno vozila, tako da u istoriju nije unet nijedan podatak.

Prikače na compu i nađoše šest starih grešaka, sve u vezi napajanja i EGR. Kažu, oni koji su radili, zaboravili da izbrišu! Iako, sumnjam u to, jer do sada se nijedna greška nije pojavljivala. Siguran sam, da se radilo o šest startovanja nakon današnjeg punjenja gorivom.

Izbrisaše greške (ugasiše sijalice), provozaše i naplatiše 242 kune. Cena dijagnostičkog servisa (tema u arhivi)!

Pravac Beograd i bez problema 100-120 km/h (osim kroz naselja) do autoputa, a autoputem 130-150 km/h. Sve normalno, do izlaska za NS (kod Zmaja), kad sam morao naglo da smanjim brzinu (oduzmem gas) i upali se servis sijalica i upozorenje u vezi napajanja. Dam gas, da preteknem one, što autoputem voze 80 km/h i sijalica se ugasi, a na displeju normalno obaveštenje o pređenom putu. To se ponavljalo svakim oduzimanjem i dodavanjem gasa, sve do izlaska na Bežanijskoj kosi (kod hotela Nacional), kada mi se pred semaforom, uz servis, upali stop i zvučni signal, ali se odmah ugasi. I tako još par km do stana, gde mi je komšija zauzeo parking mesto, koje sam pre par dana očistio. Morao sam, da se zabijem u gomilu snega, jer su sva mesta bila zauzeta. Šta ćeš, spojeni praznici!

I za finale, pošto nisam ni za šta, ne mislim na piće i jelo, nego za bilo kakav posao, što prije ću u servis, jer mi i tako predstoji redovni mali servis.

Comment

• cale
          CBC Senator
          • 22.03.2009
          • 297
          • Backa Topola

Pa to ti je kad vozis Megan a ne Lagunu
          NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

Re: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

proverite ponovo taj prevod sa nemackog, abgassystem Uberprufen nikako se ne moze prevesti kao sistem napajanja. kao proveriti izduvni sistem, moze.
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

U pravu ste, pre bi bilo provera izduvnog sistema, između ostalog i EGR! Setih se, prilikom palenja pred Beogradom, promenio je poruku, pa je javljao grešku u vezi "Einspritzen", znači injection.

A, evo malopre, upalih normalno, malo provozah i preparkirah na moje mesto. Sve normalno, ali videt ću kako je, kad postigne radnu temperaturu. Verovatno isto, bez greške, jer zbog trajanja od par sekundi, verovatno nisu ušle u DEF.

Osim toga, nisam napisao, da sam ja prvi točio gorivo, nakon uključenja pumpe, koja je bila isključena, zbog pretakanja iz auto cisterne. Osim toga, seckao sam na kraju, da zaokružim iznos računa.

I na kraju, prvi put sam video bežičnu dijagnostiku, putem radio signala! Samo ona servisna kod kartica i laptop.

Comment

• mupe
                CBC Senator XXL
                • 05.10.2006
                • 822
                • bg
                • Laguna 3 GT 2.0T 205

Eh, ja imam bluetooth obd 2 adapter. Nije baš 100% kompatibilan sa renoom, ali bez problema čita greške na mom android telefonu, kao i parametre u toku vožnje. :-)
                Javi u čemu je bio problem kad ga središ.

Comment

• Imobilajzer
                  CBC Član
                  • 03.02.2012
                  • 38
                  • Juzno backi okrug
                  • Laguna 1,9 dci 120 2002

Molba za pomoc. Da li neko zna sta je ovo dole na slici i za cega sluzi, nalazi se na patosu Lagune posmatrano iz kanala na sredini kola. Ima tri zice, crvenu, crnu i belu a buzir i naravno zice krecu se prema zadnjem levom tocku i tamo dalje nisam mogao da vidim gde idu. Prvo sam uocio da bela visi i nakon toga raskacio spojku i unutra sam samo mogao konstatovati da nista sa nicim nema kontakt. Uhvatila se ona zelena skrama i kada sam pokusao da ocistim koristeci neki Q8 sprej za odmascivanje i kompresor za izduvavanje mogao sam samo zakljuciti da to nema svoju funkciju posto su svi kontakti istrulili. Ako neko zna nesto o ovom uredjaju neka napise, unapred zahvalan

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Pretpostavka, da se radi o monitoru pritiska u gumama. Samo, žice bi trebale, da su vezane na compu. Crvena i crna napajanje, a bela na ECU, kao svi senzori.

Na svakom točku, nalazi se senzor pritiska, sa baterijom, koji RF signalom šalje podatke monitoru, a on prosleđuje kompjuteru. Da bi se znalo, o kojem točku je reč, svaki ima svoju frekvenciju i obeleženi su bojama, da ne bi došlo do greške prilikom montaže, ili zamene neispravnog.

Moguće, da je isključen, zbog promene dimenzija guma, ili vrste felni, kojom prilikom je potrebno kalibrisati i uneti u kompjuter, da ne bi stalno prijavljivao grešku.

Comment

• Imobilajzer
                      CBC Član
                      • 03.02.2012
                      • 38
                      • Juzno backi okrug

Verujem da je to to, na mom autu ni nerade ti senzori, mada sam ja mislio da tu opciju ni nemam. Senzore nisam ni video , ranije sam procitao da se nalaze na ventilima i posto ih nisam video mislio sam moja Laguna to nema. E sad ovo sto si prikazao na slici to je to sto sada kod mene nije u funkciji, a posle ovog tvog objasnjenja mislim da je to ovom pre mene pravilo probleme pa ga na kraju iskopcao. Da le se ti senzori bukvalno nalaze na ventilu ili negde drugo, ako imas neku slicicu zalepi je molim te, neko je ranije rekao jedna slika 1000 reci menja. Zahvaljujem se na strpljenju i brzini odgovora

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Senzor pritiska, je ustvari ventil gume + merač pritiska i nalazi se u unutrašnjosti točka!
                        Izgleda, kao na crtežu:

Ako su obični ventili, nemaš senzora. Oni sa senzorom, prstenovi za učvršćivanje (montažu), obojeni su u četiri boje.

Comment

• Imobilajzer
                          CBC Član
                          • 03.02.2012
                          • 38
                          • Juzno backi okrug

E to je znaci to sto ja nemam, onda ne moram zuriti sa popravkom onog dole, bar dok ne nabavim ta cetri ventila - senzora

Comment

• saxphotos
                            CBC Član
                            • 02.05.2009
                            • 74
                            • Uzice

Uspeh danas da odvalim plasticni poklopac koji se nalazi ispod motora. Tj nisam siguran da li sam ja kriv ili sneg ili mastor koji ga je poslednji skidao. Uglavnom pravo na kanal dva prednja srafa su bila ok i drzala plastiku medjutim od dva zadnja ni traga. Kao da su se nekako sami odvrnuli. Stavio sam dva nova srafa M6 i sad je sve ok. Medjutim video sam jos dve rupe negde u sredini levo i desno al tu ne idu srafovi predpostavljam da idu neke zabice i sl. i tu se idealno uklopishe dva tipla za rigips
                            Mene zanima sta je u orginalu na tim bocnim rupama u sredini?

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Pogodio si: plastične žabice! A i meni na meganu, u servisu, kada su sređivali klimu, nisu sa jedne strane utisnuli te plastike, kojih ima više, pa mi je jedna strana visila. Srećom, primetio sam na vreme, jer sam mogao na ivičnjaku da odvalim po(d)klopac, tj. plastični štitnik.

Comment

• Imobilajzer
                                CBC Član
                                • 03.02.2012
                                • 38
                                • Juzno backi okrug

Danas primetio kada prelazim preko lezecih policajaca da mi nesto pozadi udara, nesto kao kad bi neko po patosu lupio. Malo sam kasnije eksperimentisao na istom tom lezecem sledecu stvar, posto sredisnji deo fali, kanda ga je grtalica otkinula, prodjem levim tockovima pored a sa desnim preko i osetim da lupi pozadi, nakon toga prodjem desnim pored a levim preko lezeceg, ono pozadi ponovo lupi. Da li su to silen blokovi na zadnjem vesanju ili nesto drugo, za sada kad vozim normalno na manjim rupama se jos uvek ne oseti, izgleda da je to pocetak jedne investicije

Comment

Working...
                                X