Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

Meni se palila lampica za količinu ulja, ne za pritisak. Samo kad ulje padne na pola pumpa potisne sve i senzor javlja da ga nema dovoljno. Rešavalo se dosipanjem 0.2l ulja na 6-7K km, ulje se menjalo na 10K km. Nemam poodavno taj auto.
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by Flojd016
      BOOST, Ništa te nisam razumeo ustvari razumeo sam ali nisam shvatio. Koji je Lek i kako to proveriti, Šta treba raditi?

Pozdrav, prijatelji!
      EPC ili kod majstora nek detaljno ispita regulator pritiska ulja. Mozda se nalazi i integrisan sa pumpom, neznam, pricam uosteno ali posto je GM na trzistu za Evropu u pitanju sistemi su kopiranji medju mnogim motorima.

@prolupator

OK.. sad jasnije, mada ono sto sam napisao vazu uopsteno, za neke konstrukcije definitivno.

Nazalost taj motor mi nikad nije bio eksponiran pa nemogu direktno da uprem prstom na problem, ali, u sustini sve je isto samo moze izvodba da izgleda na oko drugacije.

edit: vidim da od izlaza na trziste taj "ekoloski" motor, tj auto, gubi na ceni po 3000€ godisnje , elem, postoji razlog zasto, protumbacu malo pa se javim.

edit2:
      Nema prijavljenih problema sto se tice pritiska ulja ali ima generalno za prekidac pritiska ulja o kojem je pricano.

Retko se za tako nova auta pojave komponente na afermarketu kao sto je ovde slucaj.

http://www.skruvat.se/Varningsswitch-ol ... 25964.aspx

Lista motora na koje ide je na sajtu dok je istaknuto da prekidacke funkcije na 0,2-0,5 Bara.

Elem, probaj pod prvo da nadjes adekvatan "senzor".

Ovo za kontrolu reduktora pritiska u sistemu i dalje vazi. Diesel motor sa malo kolicinom ulja, brzo ga zacadji i partikli produvavanja kod dizel motora mogu lako biti depoziti na pogresnom mestu osetljivih mehanizama.
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• Flojd016
        CBC Član
        • 21.06.2010
        • 32
        • Leskovac

Majstor je već gledao regulator pritiska ulja koji je integrisan sa pumpom, kao što ste i rekli, ali je to odbacio kao uzrok ovog problema. Nije mi baš jasno šta se to dešava kad je motor zagrejan na 90c (pa gubi pritisak) a kad je zagrejan na 80c ne gubi pritisa.Ipak je to veoma mala temperaturna granica. I još nešto trenutno mi je u autu polusintetika 10w40 (to sam zadnje sipao u pokušaju da nekako poboljšamstvar), da li je neophodno da odmah sipam sintetiku 5w40 ili 0w40 koju fabrički stavljaju u ovaj motor ili 5w30 kao što su do sada stavljali kako piše u servisnoj knjižici.
        Što se tiče razlike 0,3-0,6 i 0,2-0,5 mislim da se tu radi o nekom pritisku od 1.4 bara tako dabi to trebalo da radi.

Hvala svima na odgovorima na trudu koji su do sada uložili da bi mi pomogli da rešim ovaj slučaj sa mojim nesretnim ekološkim Z13DTkoji je rešio da očisti imoj novčanik, od prljavih novčanica, koji je međunama rečeno već dobro očišćen, fali samo fino da se ispolira.

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Da li ti je ler gas sa vrucim motorom u propisanoj zoni?
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• Flojd016
            CBC Član
            • 21.06.2010
            • 32
            • Leskovac

Cini mi se da je za jednu kazaljku nize odnosno po mojoj proceni oko 700-750 nisam kontrolisao preko dijagnostike kad pali lampicu na 90c (propust ovih dana zahladilo pa nikako da ga zagrejem na 90c dok ja stanem ukljucim sa majstorom racunar njemu pade temperatura, treba mi 30c u hladu za moje testiranje) a dok radi normalno na 800 ne pali lampicu kad ukljucim klimu digne na 900-950 (provereno preko dijagnostike) kad je na 900 i motor zagrejan na 90c ne pali lampicu. Ukarteru ima jos jedan senzor da ne zeza on majkumu komunisticku. Ali definitivno je broj obrtaja izmedju 700 i 750 kad je 90c )inace normalna temp. za ovaj motor.

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Ulje na max, adekvatno 5w 30, ispravni senzori, pumpa ulja dobra, broj obrtaja fabrički preporučen, ako tada pali lampicu, onda je motor za otvaranje. Ali problem je što niste uspeli da sve prethodne faktore ispunite. Po meni, menjaj majstora, jer će te skupo koštati!!!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Hvala svima koji su se uključili u diskusiju.
                Boost je dao veliki doprinos (ne samo zato što znam koliko zna) kao i Eon.
                Ragazzoni je čini mi se obuhvatio sve i da ima najkompletnije gledanje na stvari ali kako je poslao to po PP neću objavljivati bez da se on složi. Poslaću PP Flojdu pa nek vidi šta dalje.
                Boost i Ragazzoni se poklapaju cca. 90% u gledištu na stvari a kako su eksperti za motore treba im verovati.
                Pozdrav!
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

Hajde neko ko ima autodatu (meni nije instalirana) ,neka vidi koliki pritisak ulja taj motor treba da ima na naprimer
                  2000 o/min.
                  Jer obicno daju podatak za pritisak ulja pri odredjenom broju obrtaja na vruc motor.
                  Ako mu bude pritisak pri tim mernim obrtajim normalan,onda je verovatno sve u nekim normalnim granicama.
                  Ja bih onda isprao motor nekim sredstvom ,sipao odgovarajuce ulje i proverio lezajeve na radilici.. a nebi bilo zgore da na kraju ipak promeni ,ili proba sa drugom uljnom pumpom.
                  Sve ipak lici na nizak ler-gas iz ko zna kojih razloga..mozda mu i alternator pravi probleme ili tako nesto. ?! (proveriti napon na alternatoru na tom ler gasu na kome pali lampicu )

Uglavnom za ono sto sam ja video na interentu,ljudi sa takvim problemom ,ako odma gasi lampicu od pipanja pedale gasa..i NEPALI Je na punom gasu ..teraju tako..ili probno menjaju davac pritiska ulja pa onda pumpu za ulje..

nisam majstor..ali eto nekih ideja..

btw: koliko ti brzo gasi lampicu za ulje kada palis potpuno hladan motor (odstojao barem 12 sati ) ..ugasi odmah ili sija par sekundi ?
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Flojd016
                    CBC Član
                    • 21.06.2010
                    • 32
                    • Leskovac

E kad stoji preko noći ili dva dana i u garži podzemnoj gde je temp oko 15c-18c gasi lampicu istovremeno kad i lampicu za alternator kad ima ulje 5w40 sintetika a sa 10w40 polu sintetika treba mu oko dve do tri sekunde posle gašenja lampice alternatora.

Pozdrav!

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

"Flojd" je više detalja izneo preko PP. I dobio je par odgovora.
                      Sve u svemu, mislim da bi i više ljudi trebalo da zna, radi se ipak o mehaničkoj mani (možda nije dobro reći kvaru) koja dopušta prilično normalno ponašanje vozila. Međutim što se pre otkrije bolje po njegov (i motor drugih). Najverovatnije je ležaj radilice ili uljna pumpa ali ne mora da znači. Pošto je više stvari u igri ni inženjerima koji su motor konstruisali ne bi bilo lako da "telegrafski" daju dijagnozu (niti bi kao ozbiljni ljudi pokušavali, osim što bi možda suzili moguće probleme i dali listu po verovatnoći na osnovu podataka).
                      Da bi se utvrdilo o čemu se radi mora se izvršiti više merenja (pritiska, zazora, ...) i dosta delova skinuti (rasklopiti).
                      Zaista je za dobar servis.
                      Iako se vozilo sigurno može koristiti više meseci ili čak godina uvek je bolje da se interveniše u početnoj fazi jer se sprečavaju veći kvarovi i skuplje opravke.
                      Ceo slučaj nema mnogo veze sa motornim uljima (tj. ima ali ako uzmemo ceo istorijat automobila od kad je kupljen).
                      Upamtite: blizu 99% problema sa motorom nema veze sa motornim uljem. Ukoliko je pravilno izabrano i korišćeno verovatno i 99,99%. Svako ulje koje ispunjava standard za odgovarajući motor (API, ACEA ili proizvođački), a da nije falsifikat, neće ugroziti motor!! Razlika između prosečnog i vrhunskog ulja je vidljiva tek nakon više godina korišćenja i ogleda se u opštem stanju motora i njegovom veku trajanja. Ukoliko je vek sa fabrički preporučenim uljem npr. 300k km sa uljem iste kategorije ali za nijansu manjeg kvaliteta generalku ćete raditi na 250k km dok pri upotrebi vrhunskog ulja (čak i višeg API standarda) možete dogurati i do 350k km. Na duži rok se verovatno isplati koristiti skuplja (nisu uvek kvalitetnija, ovde u smislu kvaliteta koji ipak većim delom zavisi i od cene) ulja. Na vama je da odlučite. Zavisi i da li planirate da vozilo koristite dugi niz godina ili ćete ga prodati za godinu-dve. Kvalitetnija ulja se mogu menjati i na više km (15k umesto 10k ili 20k umesto 15k) a i dalje biti u celom intervalu bolja, no opet zavisi i koliko prelazite godišnje (većina se menja upravo na taj period).
                      I da ne dužim dalje:
                      Ne slažem se u potpunosti čak ni sa "nezavisnim" testovima gde se više desetina vozila (motora) rasklapalo nakon nekoliko desetina hiljada km i koja su manje-više kazivala da velike razlike među (velikim) brendovima nema.
                      Da nema na manje od 100k km verovatno je istina ali je takođe druga stvar kada se testiranje vrši na solidno mnogo km i u kratkom preriodu (par meseci, manje od godinu dana). Da bi ovakav test imao svrhu moralo bi da prođe bar 2 (još bolje 3) godine i da se u tom periodu pređe bar 100k km (još bolje 150k). Naravno da za tako nešto resursi ponestaju i multinacionalnim kompanijama. Ono osnovno kao što je habanje bregaste osovine je već uslovljeno i ograničeno (novijim) API i ACEA standardima. Vrednosti su prilično male tako da se na par izmena teško mogu uočiti razlike.
                      Dakle, sigurno da nisu sva ulja ista ali je i sigurno da svaki renomirani proizvođač može da vam pruži miran san. Ukoliko je ulje koje koristite na zvaničnoj listi API-ja (lako je proveriti) i odgovara vašem motoru, budite sigurni da se vašem motoru ništa ali baš ništa ne može desiti na kraći rok (npr. 10 godina) i da je najgore što vam se može desiti 10 do 20% manje pređenih km do generalke (u odnosu na najbolje ulje podesno za vaš motor).
                      Od vrhunskih ulja ne očekujte čak ni manju potrošnju jer je ona više uslovljena viskozitetom. Max. 1% mogu doprineti aditivi.
                      Da će vam motor zaribati od ulja x, y ili z nema šanse osim ako je falsifikat (čisto bazno ulje) ili nije pogodno za vaš motor. Čak i u takvim slučajevima treba duže vremena da se efekti ispolje (čak i par izmena ulja no naravno nekad i manje).
                      Jedno je sigurno (da ponovim) na ulju ne treba štedeti, ali to ne znači da se treba razbacivati pa neracionalno kupovati Mobil 1 (opet ponavljam najpoznatije i svakako blizu vrha, ne mora da znači no. 1 bar ne kod svih automobila) za automobile gde ono ne može da iskaže svoje kvalitete.
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Flojd016
                        CBC Član
                        • 21.06.2010
                        • 32
                        • Leskovac

Kao što ste pročitali u prethodnom postu opravio sam nekako stvari. Stavio sam ulje 10w60 lampica se ne pali, motor prede ko mačka i td...
                        Naravno znam daje u pitanju ona dobra stara "DRŽI BURE VODU DOK MAJSTORI ODU" ali za sad dok ne rešim šta ću dalje toliko.

Pozdrav svima koliko god vas ima! I nadajmo se najbolje.

Comment

• Duke
                          CBC Senator XXL
                          • 16.01.2006
                          • 753
                          • Urbs Naissus

Tema je veoma prometna, pa bih želeo da ovde postavim jedno, možda, bizarno pitanje, koje se ipak dotiče teme - zamolio me jedan čikica koji poseduje kadet suzu 1.3: Naime, kada izvuče šipku za ulje, ona sa jedne strane pokazuje zadovoljavajući nivo ulja, međutim druga strana šipke je potpuno suva. Ja držim da je to posledica neke (normalne, fabričke) opstrukcije u kanalu kojim silazi šipka, međutim, ipak da pitam vlasnike pomenutog modela: Da li je ovo normalna pojava? Da ili ne?
                          Hvala unapred
                          "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Zanimljivo pitanje.
                            Ne znam odgovor ali neko sigurno zna. Vlasnici Opel Kadet "Suze", javite se!

Comment

• M-power
                              Moderator
                              • 10.01.2005
                              • 10060
                              • Bg; Banovo Brdo
                              • CorsaC, astra H,

Nema dovoljno ulja, isti problem i kod zastave, ali kad sipas propisanu kolicinu bude isto sa obe strane.
                              To date there has never been a faster car built for the public road and,
                              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Duke
                                CBC Senator XXL
                                • 16.01.2006
                                • 753
                                • Urbs Naissus

Zanimljivo, M, znači iako naizgled ima ulja, u stvari nema ulja. Rešenje? Nalivati ulje dok se ne "okvase" obe strane merne šipke?
                                "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

Working...
                                X