HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • painter
    Banovan
    • 04.03.2010
    • 738
    • beograd,m.mostanica

Re: HHO - znamo li nesto o tome ?

Napon od 310V bi bio DC,mislim da to ne moze da me povredi,gresim? Uostalom,kakve veze ima? Pa u kuci imam i 380V,a dve faze drmaju zestoko! Znam,probao sam jednom. Ako si mislio na redovnu (preporucenu) zastitu prilikom eksperimentisanja,I od 220V a kamoli vise,to je OK,mada sam ja odavno presao tu fazu,bez zastite nazalost,sta ces,voleo bih da imam propisnu laboratoriju ali trenutno se snalazim kako umem. Sad vec idu finiji radovi,vise izrada konkretnih elektrolizera nego eksperimenti. Neke stvari znam samo iz teorije ali to i nije bitno. Napon od 310V imao bih samo u zicama i na krajevima generatora,svaka celija za sebe imala bi 2V. Napon od 220VAC imao bih samo u zicama do grecovog spoja,sto je ok. Maksimalna jacina struje je stalna velicina i zavisi od povrsine elektroda. Smanjivanje struje ...imam ideju da kontrolisem AC sto je lakse nego DC? Nacuo sam da mogu kontrolisati na jednostavniji nacin od autotransformatora,nekim kondenzatorima ili slicno? Imam zapisano u radionici,sutra cu pogledati. Kako regulisu struju u aparatima za varenje(raznim),namotajima ili nesto jednostavnije? A u punjacima akumulatora? Brate pomagaj Usput,ako znas gde da nadjem tako velike el.kondenzatore javi. U KELCU ima nesto slabije(mislim 4700uF i 100V) pa bi moglo da se povezuje...Ne bih isao preko 10A. Imam nekih sest komada 24V 60000uF pa razmisljam na sta da ih upotrebim. Mozda da nabavim pretvarac napona 12-110V,ili 220-110....da li bi smetalo 60000uF ako imam manje ampera,10 do 20? Bla bla...

Comment

• painter
      Banovan
      • 04.03.2010
      • 738
      • beograd,m.mostanica

Sve sto imam od podataka jeste da se struja limitira kondenzatorima koji NISU elektrolitski,na AC naravno. Pise i da je 100uF 7,2A ali ne znam tacno sta znaci,verovatno 100uF smanjuje oko 7A struje...? Ne kapiram ovo,nisam elektronicar...

Comment

• nikola panic
        CBC Početnik
        • 22.09.2010
        • 5
        • valjevo

Da uzeo sam NaOH i rastvorio sam 500g sode u 2000g odnosno 2l vode,ali nemoguce je da napravim vise celija serijski kod mene je samo jedna celija zato sto ja pravim generator koji ce razdvojeno proizvoditi vodonik od kiseonika ,probao sam efikasnost je odlicna sa 2v ukupnog napona(zato sto imam samo jednu celiju) ali hho mi malo uzima struje hocu reci da je mala amperaza i gasovi se proizvode sporo,rastojanje izmedju katode i anode je oko 20cm, a njihova povrsina jeste 4x2.5x15cm,hocu vam reci konkretno ja pravim generator slican homfanovom aparatu,swe je to smesteno u gumeno crevo fi 4.4cm i duzine do 50cm savijeno u obliku slova U.Da li mogu do biti boboljsanje sistema ako smanjim rastojanje i povecam povrsinu elektroda mada povrsinu nemogu povecati neznam kolko jer nemogu stati elektrode u gumeno crevo u gumeno crevo,naravno swe je hermeticki zatvoreno jedimo sto ima odusak gde gasovi izlaze al i tu zacepim kada ugasim generator da nebih difuzirao vazduh spolja jer on sadrzi malu kolicinu CO2 koji reaguje sa natrijum hidroksidom i gradi natrijum karbonat,i naravno vremenom moze da mi propadne elektrolit.Swe u svemu cilj mi je da sa ovakvim uredjajem ovih dimenzija sto sam vec napomenuo u tekstu dobijem generator gasa koji sa 2v nepona moze proizvoditi bar najmanje 1L vodonika u minuti odnosmo sa druge strane pola litra kiseonika u minuti
        A meni ocigledno i neide kako treba,verovatno trebam povecati povrsine elektrode i smanjiti rastojanje izmedju njih kako bih proces bio brzi uz to da efikasnost neopada,al nisam siguran,mislim da vi vise znate o tome Probao sam da widim kako radi, efikasno, sisitem se negreje ali se gasovi sporo proizvode e sad kako prepoznati ova dva gasa vodonik sam prepoznao po prasku pri paljenju i gori slabosvetlim plamenom (na vazduhu) a kiseonik negori ali uzari i razbukti plamen sibice(potpomaze sagorevanje) samo mi je jos ostalo da ovaj proces ubrzam da bih mogao praviti gasove u nesto vecim kolicinama.

Comment

• zeljko71
          CBC Član
          • 10.08.2010
          • 17
          • Indjija

Painter,

Ako ispravljas mrezu bez transformatora, SVAKI DEO na tom ispravljacu nije galvanski odvojen od mreze, znaci dodir bilo koje tacke na tom ispravljacu jednako je opasan kao i direktan dodir gradske mreze ! To sto si ti dodirnuo 380V i ostao citav zahvali samo suvoj kozi i to sto si tad bio obuven. E sad koliko ce ko biti obazriv to je individualna stvar. Toliko o bezbednosti.

Kontrolistati lakse AC od DC ?. Hmmm, ne bih se bas slozio.

U aparatima za zavarivanje kontrola stuje vrsi se slicno kao kod autotransformatora + transformator, stim sto ovde nemamo autotransformator vec samo trafo u cijem primarnom namotaju ima vise izvoda. Grebenastim prekidacem se bira zeljeni izvod, menja se prenosni odnos i u sekundaru indukuje zeljena max.struja.
          Sa kondenzatorom u kolu naizmenicne struje, mogu se postici samo male struje koje su dovoljnje samo za rad malih potrosaca recimo nekih elektronika koje se prikljucuju direktno na 220V bez transformatora. Tu se ne koriste elektrolitski kondenzatori, vec blok kondenzatori i tesko je naci vece blok kondenzatore od nekoliko mikrofarada. Po 1uF moze se dobiti max.struja od oko 70mA (0,07A) i to je dovoljno za rad nekih elektronika. Pogledaj detalnjo uputstvo na : http://sinel.freehostia.com/uputstva/ispr_bt.htm
          Znaci za tvoju primenu zaboravi kondenzatore. Sta ti preostaje:
          1. Autotransformator ( Najbolje i najjednostavnije resenje)
          2. Dimer za osvetljenje ( Moze se ostvariti regulacija, ali poluperiode su "zasecene po fazi" i DC napon nije tako "ispeglan" kao u prethodnom resenju
          3. Trafo sa vise izvoda u primaru ( Koliko izvoda - toliko koraka regulacije")
          Postoji jos par resenja ali su to vec previse komplikovana i skupa resenja.

Sto se tice elektrolita velikog kapaciteta i velikog radnog napona tu stvari ne stoje bas sjajno. Skupi su i tesko ih je nabaviti.Za tvoje potrebe bilo bi dovoljno staviti cetiri komada vezana na red 4700uF/100V, i tako dobijes jedan kond. od 1175uF/400V. Jeste da je kapacitet dosta mali, ali kazem ti bice ti dovoljno da uradis probe. Ali pazi kratak spoj na ovom kondenzatoru napravice ZESTOKU varnicu i pucanj.

Ako stavis 60000uF na manje ampera, nista ne smeta. Dobio si samo dosta veliku rezervu i takav sistem je VEOMA sposoban da istrpi kratkotrajna preopterecenja bez rusenja napona.

Zeljko

Comment

• hmisa
            Banovan
            • 02.11.2008
            • 36
            • Beograd,Vrčin

Pozdrav svima evo me sa svezim podacima. Imao sam put na relaciji Nis Beograd i to autoputem. na relaciji Bgd Nis vozio sam skoro konstantno 120 km/h i postigao potrosnju od 5.8l/100km. U povratku sam vozio brzinom oko 95 km/h i potrosnja je bila na kraju 5.0l/100km. Ugradio sam suvu ćeliju sa 11 ploča proizvodnje oko 1.8 l/min gasa. Automobil koji sam vozio je Opel Kadett 1.3i sa ECU koji sam dodatno morao da kontrolisem MAP regulatorom. Ja sam se odvazio da krenem u komercijalnu prodaju ovog uređaja. Pozz

Comment

• hmisa
              Banovan
              • 02.11.2008
              • 36
              • Beograd,Vrčin

evo i slike kako izgleda moja ćelija.

Comment

• Paranoid
                CBC Senator XXL
                • 13.01.2009
                • 622
                • Beograd
                • Fiat 131 1300

Kolika je potrosnja pri 150 km/h ? Jel ste radili test kada je motor na vecem opterecenju ?
                Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• Pera Zdera
                  CBC Član
                  • 24.09.2010
                  • 68
                  • Novi Sad

Originally posted by hmisa
                  Ja sam se odvazio da krenem u komercijalnu prodaju ovog uređaja. Pozz
                  Tako i treba. Nadam se da cena nece biti previsoka za "plitke dzepove" nasih gradjana.

Comment

• Pera Zdera
                    CBC Član
                    • 24.09.2010
                    • 68
                    • Novi Sad

Danas smo dan proveli u prvim pravim probama i finom podesavanju aparature.

Tek sada shvatam sta je to znacilo painteru da gas curi na sve strane. Uspeli smo da sve zadihtujemo (jedna celija je uspesno eksplodirala i zamalo smo svi ogluveli) tako da se radovi nastavljaju sutra.

Ovo je par slika koje sam danas napravio.

Nasa elektronika

Comment

• zzivic
                      CBC Početnik
                      • 30.09.2010
                      • 4
                      • Indjija

Pozdrav svima na ovom forumu.

Malo me zagolicala ova tema od pre izvesnog vremena pa cu Vam se pridruziti u pokushajima oko HHO celija. Za pocetak sam napravio test celiju i sa njom poceo dobijati neke rezultate. Svakako da josh puno treba raditi no sa ovim sto sam vec dobio sam dosta zadovoljan.

Ispitna celija ima 9 prohrom ploca 70*160 mm na rastojanju od oko 2 mm. Voda obicna gradska bez aditiva. Celija povuce oko 20A na 12V i generishe dosta lepo gas. Nisam uradio sistem za merenje. To cu ovih dana pa onda nastavljam dalje.

Comment

• halo
                        CBC Član
                        • 31.07.2010
                        • 60
                        • Kruševac

Originally posted by Pera Zdera
                        ....... koje sam danas napravio.

Nasa elektronika
                        Da li bi mogao ovde prikačiti PCB, spisak elemenata, firmware, software?

Comment

• Pera Zdera
                          CBC Član
                          • 24.09.2010
                          • 68
                          • Novi Sad

Originally posted by halo
                          Da li bi mogao ovde prikačiti PCB, spisak elemenata, firmware, software?
                          Za sada ne. To je prva verzija koja ce pretrpeti jos mnogo izmena.
                          Tek smo poceli. Ja sam u ovom "poslu" tek od proslog petka.
                          Ima jos da ucim i da ucim i da ucim...

Comment

• painter
                            Banovan
                            • 04.03.2010
                            • 738
                            • beograd,m.mostanica

Nikola Panicu,sve si sam sebi odgovorio! Sad sve to primeni. Opet Ti kazem,probaj ako mozes da zaobidjes to crevo i napravi plasticno kuciste,pa steluj razmak i velicinu elektroda. To crevo te potpuno ogranicava.

Comment

• painter
                              Banovan
                              • 04.03.2010
                              • 738
                              • beograd,m.mostanica

Tema je bas zivnula! Zao mi je sto ne mogu da pronadjem kabl za mob.-komp,da prebacim fotke..

Comment

• Pera Zdera
                                CBC Član
                                • 24.09.2010
                                • 68
                                • Novi Sad

Pitanje za one koji su napravili svoje uredjaje:
                                Na koliko se stepeni ugreju vase celije?

Comment

Working...
                                X