Re: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke
Pa ja reko da se prvo raspitam ovde mozda zna neko da izbegnem cimanje. A majstor mi rece mozda postoji neki senzor pa mora da se isuti ulje, da dodjem sutra da isputimo i vratimo isto da vidimo..
Pa ne znam ..... vidi tvoja laguna je ipak i restajling model tako da moguce da su hteli i dodatno da "obezbede" auto tj motor pa moguce da su u softveru programirali uz kilometrazu i vremenski interval za menjanje ulja . Tako da je sve moguce, probajte pa javi sta je i kako .
Kad krene maler onda nikad kraja. Od danas mi se javio problem sa klimom, kada je upalim, ili kada upalim obicnu ventilaciju, i bilo da pojacam duvanje ili smanjim on to odradi ali nigde nece da mi duva, ni na soferku, ni na noge ni napred, ama bas nigde, kao da je zapuseno nesto. Jel imao iko ovakav problem ili da li ima predstavu sta bi moglo da bude? Zahvalan unapred
It's much easier not to get to trouble, then get out of trouble!
Originally posted by cikajowa
Pazi gogi ovaj majstor mi je pre 6 meseci ponistio servisni intervan preko ove Boshove diagnostike.. sve bilo ok,promeni ulje ponistio stavio 10k km i 6 meseci. Posle tacno 6 meseci tj par dana pre isteka tog 6-tog meseca meni pocinje kada upalim auto a izbacuje Change oil soon . I sada je to isto odradio preo diagnostike kao i prosli put,samo nije naravno menjao ulje*jer sam za 6m presao 6k), ali nece da nestane ono upozorenja o zamei ulja..
Sve promene unesene preko dijagnostike koje se odnose na kilometrazu i duzinu servisnog intervala, postaju aktivne tek kada se sledeci put uradi reset intervala. Na renaultovoj dijagnostici (CLIP-u) postoji i opcija da se promeni koliko je jos kilometara ostalo do zamene ulja, ali nisam siguran da je mogao da se koriguje i vremenski interval. Znaci jedino da ti namesti na 4000km i 6meseci a zatim uradi reset intervala (kao da je menjao ulje), pa kada sledeci put dodjes stvarno na servis da ti opet prvo vrati na 10kkm i 12meseci pa onda resetuje interval.
Ako ni to ne pomogne, onda stvarno proverava da li je u medjuvremenu nivo ulja pao na 0. Znaci ili da ti ispusti ulje pa ga vrati ili da ti izvadi merac nivoa ulja i vrati ga nazad. Mada mislim da nece biti potrebe da se rade ovakve egzibicije, vec ce sve da se resi onako kao sam ti prvo opisao.
Javi obavezno kako je reseno...
Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!
Pozdrav svim vlasnicima francuske lađe .
Već neko vreme isčitavam ovaj forum i oduševljen sam jer se ovde može dobiti pregršt korisnih saveta i informacija, koje se retko gde mogu saznati.
Vlasnik sam Lagune 1.9dCi SW 130KS iz 2006.godine tek 3 meseca.Nije mi poznat nivo opreme(ne piše na vratima pretinca ispred suvozača), ali od opreme ima veliku DVD navigaciju,CD šaržer, bluetooth, automatsku parkirnu kočnicu, parking senzore, senzore brisača i još štošta. Autom sam jako zadovoljan.
Potrebna mi je vaša pomoć u rešavanju 2 problema :
1. Od prvog dana kupovine mu ne radi desni prednji podizač prozora. Išao sam kod električara koji je skinuvši prekidače, direktno spajanjem žica,prozor podizao i spuštao( na desnim vratima preko žica je uspevao samo da spusti prozor a na levim-vozačevim vratima spajanjem žica je desni prozor i poodizao i spuštao) te mi je rekao da su prekidači "pregoreli". Nabavio sam druge prekidače ali problem nije rešen.
2. Nisam dobio DVD za navigaciju te mi treba savet gde ga i kako mogu povoljno nabaviti (pitao sam u Hit autu- cena prava sitnica, 28 000 dinara za disk sa desetak zemalja). Probao sam da ubacim prazan dvd disk da bi proverio radi li uopšte jer nije davao nikakve zvuke pri pomeranju dugmeta PLAY- LOAD/EJECT. Probao je da ga "učita" i javio grešku u disku ali zato nije hteo uopšte da izbaci disk. U AK Francuz u Jagodini su mi otvorili DVD jedinicu i ručno izvadili disk ali od tada uvek nakon startovanja motora ili uključivanja radija,čuje se na 3-4 sekunde bučno zujanje(pokušaj učitavanja) a na displeju navigacije (koji je crn) se pojavi samo poruka " Please insert map DVD-ROM" a radio stanica ili CD se normalno čuju. Pritiskom na dugme AM/FM ili CD pojavljuje se ekran u boji sa ispisom stanice i frekfencije ili broja diska koji trenutno svira. Ista poruka se ispisuje i ako u toku rada radija prebacim na CD (i obrnuto) ili se javim na telefon preko bluetooth-a (uvek iz tog crnog ekrana sa ispisanom porukom da ubacim DVD izlazim ponovnim pritiskom nekog od dugmeta CD ili AM/FM (u zavisnosti da li sam pre toga slušao CD ili radio)).
Malo sam opširnije izložio svoje probleme iz namere da olakšam njihovo shvatanje (jer svaki problem,koliko god ličio na neki drugi, ipak je specifičan).
Ukoliko neko ima neki konstruktivni predlog ili zna gde mogu da otklonim probleme, unapred mu zahvaljujem.
Prvo da pozelim dobrodoslicu u ovu skromnu zajednicu.
Sto se tice podizaca, to sto ti je neko probavao drugi prekidac ne znaci da je probavao bas taj koji treba. Kod mene je bio u pitanju slican problem, samo sto je kod mene radio prekidac na suvozacevim vratima, ali nije radila njegova komanda sa vozacevih vrata. Ispostavilo se da postoji vise tipova prekidaca koji su spolja identicni kao i po priključcima. Na kraju sam skinuo semu sa prekidaca i skontao da mi je bilo potrebno da samo jednu zicu prebacim na drugi pin i sve je proradilo. Predhodnom vlasniku su probavali u servisu da srede ali ni iz vise pokusaja nisu uspeli. Mislim da moras prvo da sredis prekidac na vozacevim vratima, pa moze da se desi da ce posle toga da ti ispravno radi i ovaj na suvozacevim vratima.
Sto se tice DVD-a za navigaciju kao sto je rmilenko rekao skidaj sa neta V29. Imas neke 33 zemlje ako se ne varam ukljucujuci Hrvatsku, Sloveniju, Grcku i vise manje sve okovne zemlje sem Srbije...
P.S. Vidis nisam ni trazio V30. Da li ga je neko skinuo sa neta?
Pozdrav za sve clanove foruma!!!
Forum je odlican i svakodnevno sam na njemu. Imam lagunu II 2003 god. 1.8 16v i ugradjen plin (Holandija). Sa autom sam veoma zadovoljan ali imam dva problema:
1. Nerade mi podizaci prozora osim zadnjeg desnog, ali kad otvorim vrata rade svi osim prednjeg desnog.U toku nocne voznje primjetio sam kada otvaram vrata da se sijalica u vratima pali i gasi-znaci, najvjerovatnije je problem u zicama. Krenuvsi tom logikom malo sam cackao po zastitnoj gumi za zice koja se nalazi u vratima i vodi zice do osiguraca(pretpostavljam) i kad malo povucem tu gumu dobije kontakt, a kad pustim izgubi se kontakt.Isti slucaj je i sa retrovizorima, znaci rade samo kad otvorim vrata. Pretpostavljam da su zice ostecene bas tu gdje se pregibaju prilikom otvaranja i zatvaranja vrata.Posto zelim da to malo procackam neznam kako se skida tapacirung sa prednjih vrata(nebi zelio da pokidam neku zabicu i sl), pa molio bih nekoga ko zna da mi pomogne.Cini mi se da ima nesto na 47 stranici ali mi kaze da nemam pristup informacijama.
2. Prestali su da mi rade senzori za rikverc a takodje i svjetla za rikverc. Kad mi se to desilo nakom par dana su ponovno pro
radili ali na kratko ali poslije nista.Dali znate u cemu je problem i dali se jos kod nekoga to desavalo?
Za sada toliko i hvala za sve odgovore!!!!
tebi sa strujom nesto bas uredu nije... odes do elektricara da ti proveri dokle ima struje i to moze lako da se prelemi.. pazi mozes i sam da vidis.. skines onu plastiku sto prekriva deo sa unutrasnje strane retrovizora i imas tri torx srafa jedan iza one plastikice iza rucice za otvaranje vrata koju skines necim tankim i 2 sa donje strane vrata vidljiva su.. ali pre toga skini prekidace, znaci imas cetiri zabice gde su podizaci po 2 sa obe strane blizu krajeva.. polako skini videces nije tesko i onaj za retrovizor negde na 2h kad bi gledao u njega ima da zavuces srafcigercic i da iscupas e sad kad vadis moraces da ga rotiras pod nekim uglom... zabica imas oko vrata svuda skoro na 10cm idi redom kreni od coska dole levo i samo cepkaj, relativno lako se skidaju i ima jedna tu negde kod kvake tu ces iscupati i ceo tapacirung kad odzabis sve dignes malo na gore... eto
za rikverc trebalo bi na menjacu da ima prekidac kao i na svakim kolima koji to pali i gasi. verovatno pali i gasi senzore... poz
Evo fotke nalepnice sa oznakama auta, ne vide se sva slova najjasnije te sam ih napisao u tekstu ispod slike.
KG1V 5764752
EA2 EXC ECONF
NV676 DRAP11 HARMOG
TITAL ACHK NRTW.
A evo i fotke ekrana navigacije sa famoznom porukom.
Ako neko zna gde se u Bgdu može popraviti fabrička dvd navigacija (ne prima disk), neka da adresu.
@krelac Dobrodosao!
Kao sto max3m87 ti tu bas imas problema sa instalacijom. Ako sam dobro razumeo kazes da kada pomeras kablove gubi i dobija kontakt. Znaci ne bi trebalo da bude neki problem pronaci koje zice te zezaju. Najveci problem ce biti skinuti tapacirung, ali ni to nije nesto preterano zeznuto (opisano u predhodnom postu). Ako se ne varam negde pri dnu na prednjem levom stubu sa unutrasnje strane nalazi se dzeksna koja na kojoj se spajaju kablovi za zadnju instalaciju(neka me neko ispravi ako gresim). Probaj da vidis da ti ona ne pravi probleme sa parking senzorima i svetlima koja si spomenuo da zezaju. Da nije mozda auto bio udaran u tu levu stranu, pa su zbog toga nastali ovi problemi....
Comment