Za stari EGR, rece majstor da je crkao i da mu ciscenje ne pomaze, e sad on jeste cadjav, mogu da ga ocistim, ili shodno onome sto je covek rekao, ne verujem da ce pomoci.
Kad je rekao da je "crkao", predpostavljam da je mislio na elektronske delove(i uopste delove EGR-a) unutra, e sad pitanje je da li oni mugu da se poprave i ako mogu, gde?
E onda ne znam sta bih ti rekao
Niti je ko auto od gasa satrao, niti zenu od k**** ubio
lancia_k-hvala ti puno. Sutra ću otići do servisa da se raspitam kada će me primiti i koliko će da me košta pa javljam. Ova orijentaciona cena će mi dobro doći...
It's much easier not to get to trouble, then get out of trouble!
EGR - Exhaust Gas Recirculation valve( ventil koji regulise izlazne gasove) , je vakumom kontrolisan ventil koji dozvoljava odredjenoj kolicini ispusnih gasova da se vrate i pomesaju sa unutrasnjim i samim tim imaju karakter hladjenja . Jos jedna od f-ja je i da regilise kolicinu Nitrogen ispusnih gasova u okolinu, samim tim se smatra cisto ekoloskom stvarcicom. U skladu sa tim mnogi vozaci ga sami blokiraju, ali to je greska jer gube onu kolicinu gasova koja se vraca i hladi ceo proces.
Simptomi kada ventil prestane da radi su kada imas neravnomerni ler gas i kada slabo ubrzava automobil.
preporuka je da se cisti na 30000 Km za nase podrucje i nase gorivo a za evropu je to 50000 Km. Ali sve preporuke za evropu se za nase trziste vremenski prepolovljavaju kada je odrzavanje u pitanju.
Ja sam ga skoro cistio u ovlascenom servisu u Nisu, iskoristio sam mali servis za to, nalozio da mi to odrade i kostalo me 400din (ruke).
Sa obzirom da moze da dodje i do komplikacija njihovi mehanicari i ja su posle toga probali automobil kako se ponasa u voznji. Vrlo pohvalno.
U slucaju da mogu nekako da pomognem ...
P.S: Odgovorio bih ranije ali sam bio na putu
Pozz
Guru
cikajowa - potrebno je samo otpartiti sve savete koje je dao Joca, i PDF fajl prilozen, i naravno strpljenje. Verovatno se jedna nozica mikroprekidaca odlemila ( ima ih 4). Ja sam se zaludjivao da ih zalemim medjutim u onom uputstvu pise da je covek zalepio. Ja ga poslusao i radi
Poz
Guru
Hvala lancia_k - trudim se da vratim sve sto sam dobio od ovog foruma.
Hvala jos jedanput i hvala na clanstvu trudicu se da opravdam poverenje koje mi je ukazano.
Poz
Guru
Zdravo svima
da li je iko poslusao savete mehanicara da zbog zveckanja i bucnog auspuha, razbije ( izvadi) keramiku iz katalizatora?
Sta mislite o tome?
Kakvo je iskustvo?
Poz
Guru
Primetio sam da mi ne sija START dugme za paljenje auta ( ni okolo, ni zelena lampica u dnu dugmeta ). Kako rešiti problem ( da li mogu sam ili je potrebna stručna pomoć ) i koliko to zadovoljstvo košta, ako neko ima iskustva ?
moj savet ti je da izvadis ceo katalizator. ja sam to uradio na svakom autu koje sam imao, i nikad nisam imao problema.
Jednostavno je, isece se kraj i pocetak katalizatora i na njegovo mesto se navari obicna cev auspuha.
Cak stavise izvadjen katalizator mozes da prodas jer se u njemu nalaze neki plemeniti metali. Ja sam po komadu dobijao od 30 do 50 E. (zavisno od velicine katalizatora).
Pozdrav
Niti je ko auto od gasa satrao, niti zenu od k**** ubio
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
samo jedan savet ukoliko se odlucite da "rezete" katalizator !!!
izaberite dobrog majstora koji ce to odraditi tako sto ce skinuti cevi s kola a ne na kolima rezati, jer imam jako lose iskustvo s tim. naime meni su to radili direktno na kolima i razrezali mi pod !!! doduse nije na ovom autu i to se desilo pre oko 8 godina i to u auspuh - servisu !!!
i jos jedno pitanje bih imao :
da li radio u laguni (fabricki ) moze da se zameni sa nekim drugim a da ostane recimo upravljanje sa volana i ispis stanica na velikoj navigaciji 9jednostavno receno da sve funkcionise kao sto i sad radi ali sa nekim drugim radiom)
i ako ima takav koji je? marka tip ....????
hvala
moj savet ti je da izvadis ceo katalizator. ja sam to uradio na svakom autu koje sam imao, i nikad nisam imao problema.
Jednostavno je, isece se kraj i pocetak katalizatora i na njegovo mesto se navari obicna cev auspuha.
Cak stavise izvadjen katalizator mozes da prodas jer se u njemu nalaze neki plemeniti metali. Ja sam po komadu dobijao od 30 do 50 E. (zavisno od velicine katalizatora).
Pozdrav
A kome prodas katalizator koji vise nema prakticnu f-ju, ko ih otkupljuje!?
Comment